Κάνοντας το επόμενο βήμα
Ο Κινέζος κατασκευαστής δείχνει να μην επαναπαύεται στις δάφνες του αλλά επιστρέφει με την αναβάθμιση του επιτυχημένου iDAC-6 λανσάροντας τον νέο iDAC-6MK2. Και επειδή, συχνά, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο εξετάζουμε το αν αυτή η νέα πρόταση αξίζει της προσοχής σας.
H Cayin έχει εδραιωθεί στην αγορά ως μία από τις βασικές εταιρείες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας επιλογές για τον απαιτητικό audiophile χωρίς αυτός να χρειαστεί να ξοδέψει μια περιουσία. Ποιοτικές επιλογές που μπορούν να σταθούν σε κάθε σαλόνι τόσο από πλευράς εμφάνισης και κατασκευής όσο και από πλευράς απόδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το τριπλό στακ της εταιρείας αποτελούμενο από το Network streamer iDAP-6, τον ενισχυτή ακουστικών iHA-6 και βεβαίως τον ψηφιακό μετατροπέα iDAC-6.
Αλλαγές εκ βάθρων…
H νέα έκδοση του iDAC-6 δανείζεται πολλά από τα στοιχεία του προκατόχου της έχοντας όμως υποστεί κάποιες αλλαγές. Η πιο βασική από αυτές είναι η αντικατάσταση των ΑΚ4490ΕQ με ένα ΕS9028 Pro Sabre σε παράλληλη/balanced διάταξη ανά κανάλι, μια υλοποίηση που επιτυγχάνει πολύ καλό λόγο σήματος/θόρυβο. Και αν οι μέγιστες αναλύσεις των 32-bit/384 kHz σε PCM και 2x (DSD128) σε DSD αρχεία δεν ήταν αρκετές η νέα συσκευή της Cayin ανεβάζει τον πήχη ακόμα περισσότερο με δυνατότητα αναπαραγωγής 32-bit/768kHz (PCM) και DSD512 (DSD).
Όπως και η πρώτη έκδοση, έτσι και η δεύτερη, έχει τη δυνατότητα εναλλαγής του ηχοχρώματος του σταδίου εξόδου επιλέγοντας τη χρήση είτε του ημιαγωγικού είτε του λαμπάτου κυκλώματος (αποτελούμενου από τέσσερις 61ΝΒ λυχνίες) με το πάτημα ενός κουμπιού. Αντίθετα όμως με την πρώτη έκδοση όπου η χρήση του λαμπάτου κυκλώματος ήταν μονόδρομος για τις balanced εξόδους, η επιλογή πλέον είναι στα χέρια του ακροατή καθώς αυτός ο περιορισμός δεν υφίσταται.
Μιλώντας για εξόδους και εισόδους, η συσκευή προσφέρει τόσο singled ended (RCA) όσο και balanced (ΧLR) εξόδους αλλά και μια ποικιλία ψηφιακών εισόδων. Συγκεκριμένα ο χρήστης έχει στην διάθεσή του έξι ψηφιακές εισόδους, 2 Ομοαξονικές (BNC και RCA), Οπτική, AES/EBU, θύρα USB αλλά και μία είσοδο Ι2S (HDMI) για σύνδεση με το iDAP transport της εταιρείας (και όχι μόνο).
Στην πρόσοψη, αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι άλλο από την μεγάλη έγχρωμη ΑΜΟLED οθόνη των 3.95 ιντσών που αντικαθιστά την πιο συμβατική, μονόχρωμη, οθόνη της προηγούμενης γενιάς. Μέσω αυτής, ο χρήστης μπορεί να πληροφορηθεί για τις τρέχουσες παραμέτρους λειτουργίας οι οποίες είναι ελεγχόμενες από μία σειρά διακοπτών που επιτρέπουν την επιλογή της εισόδου, την επιλογή του σταδίου εξόδου και το αν ο μετατροπέας θα λειτουργεί σε ρυθμό DAC, χωρίς δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης εξόδου ή σε ρυθμό προενισχυτή, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ελέγξει την στάθμη μέσω του χαρακτηριστικού ευμεγέθους περιστροφικού ποτενσιόμετρου των 99 βημάτων (το οποίο χρησιμοποιείται και για την περιήγηση στο μενού).
Με προσοχή στις λεπτομέρειες…
Το πρώτο πράγμα που κάνει τον iDAC-6MK2 να ξεχωρίζει είναι εμφάνιση του. Πέρα από την πραγματικά εντυπωσιακή οθόνη με την εξαιρετική αντίθεση και το καλαίσθητο μενού, το αλουμινένιο σασί με τις έντονες γωνίες αλλά και το σχετικά compact μέγεθος, παραπέμπουν σε συσκευή με υψηλότερο κόστος. Πρόκειται για μία στιβαρή υλοποίηση, που θα τιμήσει την αισθητική κάθε χώρου και δεν αφήνει πολλά περιθώρια κριτικής. Βέβαια, μας έλειψε ένα τηλεχειριστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο σε μια συσκευή με τις δυνατότητες του iDAC-6, ώστε να μπορεί να κάνει ο χρήστης τις επιλογές του από την θέση ακρόασης, ενώ όσον αφορά το ποτενσιόμετρο θα θέλαμε λίγο εντονότερη της αίσθηση της αντίστασης κατά την περιστροφή ώστε να συμβαδίζει με την στιβαρότητα που αποπνέει η υπόλοιπη κατασκευή.
Αφήνοντας πίσω την εξωτερική εμφάνιση και ανακαλύπτοντας τον εσωτερικό κόσμο του μετατροπέα της Cayin θα συναντήσουμε πληθώρα λειτουργιών με τις οποίες ο ακροατής μπορεί να πειραματιστεί ώστε να φέρει τον ήχο λίγο πιο κοντά στα γούστα του. Σαφώς, τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το παιχνίδι έχει η δυνατότητα επιλογής ηχοχρώματος για το στάδιο εξόδου, το οποίο μπορεί να είναι ημιαγωγικό ή λαμπάτο . Όπως ήταν αναμενόμενο ο μετατροπέας διατηρεί τον γενικό του χαρακτήρα σε κάθε μία από τις παραπάνω επιλογές με την εκάστοτε εναλλαγή να προκαλεί μικρές αλλά ακουστές διαφορές. Το λαμπάτο στάδιο προσφέρει μια αυξημένη αίσθηση εγγύτητας, με μία ελαφριά έμφαση στις χαμηλές συχνότητες και ταυτόχρονα ελαφρώς πιο μαλακό και laid-back χαρακτήρα. Αντίθετα, η solid state επιλογή αποφέρει μία ελαφρώς πιο δυναμική, επιθετική και σφιχτή προσέγγιση ικανή να αναδείξει περισσότερο τις τεχνικές ικανότητες του μετατροπέα. Είναι ξεκάθαρα θέμα προσωπικής επιλογής, των υπόλοιπων συσκευών του συστήματος και της εκάστοτε ηχογράφησης το ποια επιλογή από τις δύο θα προτιμηθεί αλλά είναι εξαιρετικά βολική η ύπαρξη και των δύο με την εναλλαγή από την vacuum tube σε solid state επιλογή να είναι άμεση με το πάτημα του κουμπιού “Τimbre” και την αντίστροφη εναλλαγή να παίρνει λίγα δευτερόλεπτα. Εάν έχει οποιαδήποτε σημασία, ο υπογράφων εντελώς υποκειμενικά, προτίμησε την solid state επιλογή στη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Πέρα της επιλογής του σταδίου εξόδου, υπάρχει και δυνατότητα επιλογής ψηφιακών φίλτρων με ποικιλία Slow, Fast και Hybrid επιλογών. Εδώ οι διαφορές μπορεί να είναι αρκετά διακριτικές ανάλογα με την κριτική διάθεση και κυρίως την ποιότητα του συστήματος ώστε να μπορέσει να τις αναδείξει σε πρακτικό επίπεδο και πέρα από τον μικρόκοσμο των εργαστηριακών μετρήσεων…
Στην πράξη, ο συγκεκριμένος μετατροπέας προσφέρει μία εξαιρετικά ευχάριστη μουσική εμπειρία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την κατηγορία τιμής. Όπως και θα έπρεπε, ο τονικός χαρακτήρας της συσκευής είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερος, χωρίς να υπερτονίζει κάποιο εύρος του ακουστικού φάσματος αλλά αφήνει τη δουλειά που έγινε στο στούντιο να μιλήσει από μόνη της. Όταν το καλεί η ηχογράφηση οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται με τρόπο επιβλητικό – αλλά όχι υπερβολικό – με πλήρη αίσθηση του απαραίτητου όγκου χωρίς όμως να χάνεται η αίσθηση ελέγχου και της ταχύτητας. Η μεσαία περιοχή παρουσιάζεται γεμάτη, φυσική με καλή απόδοση των ηχοχρωμάτων και του αέρα μεταξύ των οργάνων και ίσως ελαφρώς μπροστά τοποθετημένη στη σκηνή, πράγμα που μπορεί υποκειμενικά να είναι ευχάριστο για τον ακροατή. Στις υψηλές συχνότητες ο μετατροπέας ακούστηκε σχετικά ισορροπημένος διαψεύδοντας την υπεραπλουστευμένη φήμη που φέρουν τα Sabre chips ως “σκληρά” και συριστικά και επιβεβαιώνοντας ότι μεγαλύτερη σημασία στο voicing έχει η γενική υλοποίηση. Χωρίς σίγουρα να μπορεί να πάρει τον χαρακτηρισμό του μαλακού, σε καμία στιγμή των ακροάσεων μας δεν παρατηρήσαμε κάποια πέρα του δέοντος έμφαση στα πρίμα (η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κουραστική) ακόμα και χρησιμοποιώντας αναλυτικά/λαμπρά συνοδά. Η προβολή των λεπτομερειών είναι σχετικά ικανοποιητική ενώ η μουσική σκηνή μάλλον τείνει προς την αυστηρή προσέγγιση όντας καθαρά διαχωρισμένη αλλά δίνοντας περισσότερο έμφαση στην εγγύτητα παρά στην ατμόσφαιρα.
Σε σύγκριση με τον μετατροπέα αναφοράς (RME ADI-2 Pro) ο μετατροπέας της Cayin ήταν αυτός που κατάφερε να αποδώσει καλύτερα σώματα, περιγραφή μπάσου και impact δυναμικών. Ο ήχος του ήταν πιο ευχάριστος και μάλλον θα προέτρεπε περισσότερο τον ακροατή να χαθεί στη μουσική σε σχέση με τον μετατροπέα της RME που φάνηκε να δίνει περισσότερο έμφαση στη λεπτομέρεια, τον αέρινο χαρακτήρα και την ισορροπημένη αυστηρότητα που είναι απαραίτητη για την στουντιακή χρήση για την οποία προορίζεται.
Γίνεται το καλό, καλύτερο; Λοιπόν, ναι!
Τελικώς η Cayin συνεχίζει την παράδοση της στο να προσφέρει συσκευές με καλό λόγο τιμής/απόδοσης. Έχουμε να κάνουμε με μια υλοποίηση που συνδυάζει πολλά επιθυμητά χαρακτηριστικά: Design και ποιότητα κατασκευής, λειτουργίες παραμετροποίησης και συνδεσιμότητα, ευχάριστο ηχητικό χαρακτήρα και τεχνικά ανταγωνιστικά στοιχεία για την κατηγορία των €1300 ευρώ της αρχικής του τιμής.
Τιμώντας τον τίτλο μας, ο Cayin iDAC-6MK2 είναι, πράγματι το επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα για την εταιρεία, καθώς αντικαθιστά την προηγούμενη έκδοση, αλλά και το επόμενο βήμα για κάθε audiophile που θέλει να φύγει από τα DAC εισαγωγικού επιπέδου. Για την πλειοψηφία αυτό το βήμα ίσως να είναι και το τελευταίο που θα χρειαστεί στην πορεία τους στο χόμπι όσον αφορά τις πηγές.
Cayin iDAC-6MK2
Ψηφιακές Είσοδοι: Ομοαξονική (RCA/BNC), Οπτική (Toslink), AES/EBU (XLR), I2S (HDMI), θύρα USB.
Sample rates: 24/192 (συμβατικές ψηφιακές είσοδοι), 32/768 (USB), DSD512 (Native, DSD).
Αναλογικές έξοδοι: Single Ended (RCA), Balanced (XLR).
Στάδια εξόδου: Ημιαγωγικό και με λυχνίες (6Ν16Β).
Άλλες δυνατότητες: Επιλογή σταδίου εξόδου σε πραγματικό χρόνο, επιλογή ψηφιακού φίλτρου, δυνατότητα λειτουργίας σε ρυθμό DAC ή προενισχυτή.
Διαστάσεις: 240mmx252mmx69mm
Βάρος: 3.8kg
Τιμή: €1.299.
Πληροφορίες: Ultimate Audio Video, τηλ.: 210-994.9050, www.ultimateaudio.gr, //en.cayin.cn
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του YELLOW BOX από τον Μάνο Μαστραντωνάκη.