Skip to main content

Ελληνική (και καθαρή) δύναμη!

Το πιο πιθανό είναι να γνωρίζετε ήδη την Τsakiridis Devices από κάποια υλοποίηση ενισχυτή με λυχνίες. Στο συγκεκριμένο κείμενο θα εξετάσουμε όμως κάτι πολύ διαφορετικό. Το φίλτρο ρεύματος/conditioner Αθηνά, το οποίο δανείζεται το όνομά του από τη θεά της σοφίας. Θα μπορούσε η χρήση του να είναι μία σοφή επιλογή; Προσπαθούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα.

Το να μιλήσουμε για τη δραστηριότητα των αδερφών Τσακιρίδη τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια στον χώρο του Hi-Fi και των συστημάτων υψηλής πιστότητας είναι μάλλον περιττό. Το πιο πιθανό είναι να γνωρίζετε ήδη την Τsakiridis Devices από κάποια υλοποίηση ενισχυτή λυχνίας από τις πολλές τις οποίες έχει προσφέρει. Όλες χειροποίητες και κατασκευασμένες στην Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο κείμενο θα εξετάσουμε όμως κάτι πολύ διαφορετικό. Το φίλτρο ρεύματος/conditioner Αθηνά, το οποίο δανείζεται το όνομά του από τη θεά της σοφίας.

Φίλτρα, Οθόνη και… Bluetooth!

Τα φίλτρα τροφοδοσίας δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο. Είτε στον χώρο του επαγγελματικού ήχου και των στούντιο, με πολύ γνωστές τις pro υλοποιήσεις εξειδικευμένων κατασκευαστών όπως η Furman, είτε στον χώρο της οικιακής ψυχαγωγίας ήχου και εικόνας με υλοποιήσεις από έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών, η ανάγκη για την προστασία των ακριβών συστημάτων από υπερτάσεις αλλά και για τη διασφάλιση ότι τροφοδοτούνται με τον σωστότερο δυνατό τρόπο ώστε να αποδίδουν όπως πραγματικά μπορούν, είναι διαχρονική. Το τελευταίο επιτυγχάνεται ασφαλώς με την καταστολή των θορύβων που οδεύουν μέσα από το δίκτυο τροφοδοσίας και επάγονται σ’ αυτό με διάφορους τρόπους. Αυτός είναι και ο στόχος της Αθηνάς με δυνατότητα διαχείρισης συστημάτων που απαιτούν τροφοδοσία μέχρι και 2500 W, λειτουργία απομονωτή και διόρθωσης συντελεστή ισχύος.

Η Αθηνά προσφέρει στο πίσω μέρος του σασί πέντε συνολικά ρευματοδότες τύπου σούκο με κάλυμμα, ειδικούς για βαριά, βιομηχανική χρήση, μοιρασμένους σε τρεις ομάδες ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζονται. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν ρευματοδότη Direct (για συσκευές που πιθανώς δεν επωφελούνται από την ύπαρξη φίλτρων, συχνά, τελικοί ενισχυτές), δύο ρευματοδότες οι οποίοι υποστηρίζονται από φίλτρα γραμμής, τόσο έναντι των υπερτάσεων όσο και έναντι επαγώμενων θορύβων (Filtered) και δύο ρευματοδότες οι οποίοι υποστηρίζονται από φίλτρα γραμμής και μετασχηματιστή απομόνωσης (Filtered/Isolated, 260W). Η τελευταία ομάδα είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για χρήση με συσκευές που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε θορύβους (όπως οι πηγές σήματος) αλλά δεν απαιτούν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ισχύος.

Χαρακτηριστική, στο μπροστινό μέρος, είναι η οθόνη στην οποία εμφανίζονται πληροφορίες για τα βασικά μεγέθη τροφοδοσίας (τάση, ρεύμα, συχνότητα, συντελεστής ισχύος) ενώ έκπληξη μου προκάλεσε η δυνατότητα παρατήρησης των στοιχείων αυτών και σε κινητά και τάμπλετς, σε πραγματικό χρόνο μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής, χάρη στην ύπαρξη δυνατότητας ασύρματης σύνδεσης μέσω Bluetooth.

Κάτω ο Θόρυβος.

Η ακουστική αξιολόγηση περιελάμβανε τη χρήση του RME Adi-2 Pro στον ρόλο του DAC με τον λαμπάτο Decware CSP2 ως προενισχυτή/ενισχυτή ακουστικών, ενώ τα ηχεία που χρησιμοποίησα ήταν τα ενεργά Focal Alpha 50 και ακουστικά τα Sennheiser HD800 ως σημείο αναφοράς. Όχι, αυτό το σύστημα δεν κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ αλλά είναι ικανοποιητικά αποκαλυπτικό ώστε να αναδείξει τις όποιες διαφορές/βελτιώσεις σε συστήματα “γήινου” επιπέδου. Μετά από πειραματισμούς με τη σύνδεση όλων των συσκευών στους διάφορους τύπους ρευματοληπτών, ως συμπέρασμα προέκυψε -αρχικά- μία χειροπιαστή βελτίωση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση (παρόλο που ο υπογράφων ήταν προδιατεθειμένος, μάλλον, για το αντίθετο). Ο θόρυβος που ήταν ακουστός με το ποτενσιόμετρο στις ανώτερες στάθμες του λαμπάτου της Decware εξαλείφθηκε…

Στα των συνολικών επιδόσεων, τώρα, παρατηρήθηκαν καθαρά υποκειμενικές βελτιώσεις στη διαύγεια του συστήματος και την ικανότητά του να περιγράψει με σαφήνεια τις λεπτομέρειες, ενώ η μουσική σκηνή απέκτησε πιο ευδιάκριτη διαστρωμάτωση των οργάνων. Τα δυναμικά σίγουρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά όπως αναφέρεται σε άλλες περιπτώσεις, αντίθετα το πιο καθαρό υπόβαθρο μάλλον είχε σαν αποτέλεσμα το δυναμικό εύρος να αποδοθεί με μεγαλύτερη αντίθεση. Τονικά δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές και δεν περιμέναμε μια τέτοια συσκευή να επιφέρει τέτοιες αλλαγές γιατί πολύ απλά δεν είναι η δουλειά της να αλλοιώνει την τονική ισορροπία του συστήματος.

 width=

Τελικώς, ανεξαρτήτως του κόστους ενός συστήματος, τονίζεται η σημασία της ποιοτικής τροφοδοσίας του, η εξασφάλιση της οποίας δεν είναι απλή υπόθεση. Η Αθηνά μπορεί να είναι μία σοφή και αποδοτική λύση προς αυτήν την κατεύθυνση εξασφαλίζοντας αφενός την προστασία του εξοπλισμού, αφετέρου την απομόνωσή του από ενοχλητικούς θορύβους και κατ’ επέκταση τη βελτίωση του ηχητικού αποτελέσματος, αναλόγως του προβλήματος που υπάρχει και της ικανότητας του ίδιου του συστήματος να το αναδεικνύει. Δυστυχώς, μία αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της…Ευτυχώς λύσεις υπάρχουν και μία από τις καλύτερες είναι ελληνική!

Περιγραφή: Φίλτρο τροφοδοσίας/Conditioner

Ισχύς: 2.5kW (μέσω των φίλτρων γραμμής)

Ρευματοδότες: 5x σούκο συνολικά, 1x Direct, 2x Filtered, 2x Filtered/Isolated

Μετασχηματιστής απομόνωσης (1:1): 260W

Άλλες δυνατότητες: Διόρθωση συντελεστή ισχύος (συν(φ)), δυνατότητα soft-start (κατόπιν παραγγελίας), ενσωματωμένη οθόνη LCD και εφαρμογή (app) για την απεικόνιση των βασικών μεγεθών (Android)

 width=

Τιμή: €1,200

info: Τsakiridis Devices, τηλ.: 210-8253.132, web: http://www.tsakiridis-devices.com/

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο δεύτερο τεύχος του YELLOWBOX από τον Μάνο Μαστραντωνάκη,_

Leave a Reply