Skip to main content

Παιχνίδι για μεγάλα παιδιά!

Θα μπορούσε να είναι ένας απλός, παθητικός εξασθενητής για όσους θα ήθελαν ένα μινιμαλιστικό controller στον σύστημά τους, αλλά ο Διόνυσος, παιχνιδιάρης και με τάση να δημιουργεί φασαρία, εξελίχθηκε σε κάτι πολύ παραπάνω. Δοκιμάστε υπεύθυνα.

Ως γνωστόν, δεν χρειάζονται πολλά για την ευτυχία και οι παθητικοί προενισχυτές, ή, σωστότερα, οι παθητικοί εξασθενητές, αποτελούν την δικαίωση αυτής της ιδέας. Ένα καλό ρυθμιστικό στάθμης, προσεκτική σχεδίαση για να αποφύγεις την διαφωνία και καλό routing, είναι όλα όσα απαιτούνται για να φτιάξεις έναν ενδιάμεσο μεταξύ πηγής και τελικού ενισχυτή που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν θα επιβαρύνει το σύστημά σου με θόρυβο και παραμορφώσεις.

Αυτό, ακριβώς, θα μπορούσε να είναι ο Dionyssus της Tsakiridis αφού περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα. Τα φαινόμενα, ωστόσο, απατούν.

 width=

18 Βύσματα; Τι ‘ναι πάλι ετούτο;

Αρχίζουν να σου μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά, όταν ανακαλύψεις, στην πίσω πλευρά του σασί, τρία ζευγάρια βυσμάτων RCA και έξι ζευγάρια υποδοχών για σύνδεση ηχείων, όλα πολύ καλής ποιότητας, με την ευκαιρία. Και, εντάξει. Τα RCA είναι δικαιολογημένα, καθώς υλοποιούν τις δύο εισόδους και την μία έξοδο του προενισχυτή. Οι μπόρνες όμως;

Στην πραγματικότητα, όλα δικαιολογούνται από το γεγονός ότι ο Dionyssus είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός παθητικός προενισχυτής. Η δυνατότητα μεταγωγής μεταξύ δύο εισόδων line, που αναγκαστικά έπρεπε να υπάρχει, ενέπνευσε τους αδελφούς Τσακιρίδη, οι οποίοι έστησαν στο ίδιο σασί ένα ολοκληρωμένο μεταγωγό/tester ΑΒ και για σήματα υψηλής ισχύος. Ο Dionyssus μπορεί να πραγματοποιήσει δύο ειδών μεταγωγές σε αυτό το επίπεδο: Είτε ενός ενισχυτή προς δύο ηχεία (για να δοκιμάζει κάποιος ηχεία), είτε δύο τελικών, προς ένα ηχείο (για να δοκιμάζει τελικούς).

Στο επίπεδο του line level, με την ίδια λογική (και το ίδιο user interface), ο χρήστης μπορεί να κάνει μεταγωγή από την μία είσοδο στην άλλη, προς μια κοινή έξοδο, ώστε να μπορεί να δοκιμάζει συσκευές line level (πηγές, προενισχυτές και επεξεργαστές κάθε είδους) ή ακόμη και καλώδια. Η ύπαρξη του εξασθενητή, υλοποιημένου με ένα ηλεκτροκίνητο μπλε Alps στην μία από τις δύο εισόδους, επιτρέπει την εξίσωση της στάθμης μεταξύ των δύο εκδοχών, μια δυνατότητα η οποία είναι θεμελιώδης για κάθε tester του είδους.

Το user interface είναι εξαιρετικά απλό: Στην πρόσοψη υπάρχει ένας στιγμιαίος διακόπτης on-on ο οποίος ενεργοποιεί τις μεταγωγές, και δύο ζευγάρια LED, ένα για τις δοκιμές υψηλής ισχύος και ένα για τις line, ενημερώνουν για την επιλογή που έχει γίνει κάθε φορά. Τόσο η ρύθμιση της στάθμης όσο και οι μεταγωγές μπορούν να γίνουν και από το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει την συσκευή.

Στο εσωτερικό, τα πράγματα είναι φαινομενικά απλά, “φαινομενικά”, επειδή τίποτε δεν είναι απλό στους παθητικούς εξασθενητές. Η τεχνογνωσία της Tsakiridis φαίνεται, πάντως, από την πολύ προσεγμένη και πειθαρχημένη καλωδίωση και την ποιότητα των υλικών (με ρελέ της Omron και βύσματα Ultimax) και της συναρμολόγησης. Το μεγαλύτερο μέρος του κυκλώματος αφορά σε έλεγχο και όχι στο audio, υπάρχουν δύο ξεχωριστά τροφοδοτικά και η πλακέτα είναι καλής ποιότητας με προσεγμένο σχεδιασμό για να μειώνεται η επίδραση της τροφοδοσίας στο σήμα και η διαφωνία των καναλιών.

 width=

Πάμε Τεστ;

Να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Κατ’ αρχήν, ως παθητικός εξασθενητής ο Dionyssus απέδωσε τα αναμενόμενα: Μηδενικός θόρυβος σε όλες τις θέσεις εξασθένησης, καλό τράκινγκ στο ρυθμιστικό στάθμης (αναμενόμενο, έχοντας ως δεδομένο το Alps) και ιδιαίτερα ουδέτερος χαρακτήρας, χωρίς προβλήματα με τα δυναμικά ή με την απόκριση ψηλά. Όσοι θελήσετε να επενδύσετε σε αυτόν θα πρέπει, πάντως, να γνωρίζετε ότι κάθε παθητικός εξασθενητής θέτει ορισμένες απαιτήσεις από τις πηγές, τον τελικό ενισχυτή και τα καλώδια, που δεν υπάρχουν όταν ο προενισχυτής είναι ενεργός. Στην περίπτωση της δοκιμής, γνωρίζω ότι αυτά τα προβλήματα δεν εμφανίστηκαν επειδή -ενίοτε- χρησιμοποιώ παθητικό προενισχυτή (τον Rotel RHC-10 “Michi”) και τα συμπτώματα θα γίνονταν αμέσως αντιληπτά. Η αλήθεια πάντως είναι ότι, καλά στημένος, ένας παθητικός εξασθενητής μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά.

Η χρήση του Dionyssus ως tester είναι μια πολύ διασκεδαστική και διδακτική διαδικασία την οποία συστήνω ένθερμα. Η δυνατότητα να συγκρίνεις δύο εκδοχές, έχοντας εξασφαλίσει ομοιότητα στάθμης και γρήγορη, χωρίς ηλεκτρικούς θορύβους, μεταγωγή, είναι ανεκτίμητη και μπορεί να φέρει στο φως διάφορα θέματα. Φυσικά, εκτός από τον Dionyssus, για να κάνετε δοκιμές θα χρειαστείτε και άλλα πράγματα, όπως πολλά καλώδια (όλα όμοια μεταξύ τους, εκτός αν είναι αυτά που δοκιμάζετε), την δυνατότητα να μοιράσετε το σήμα και, επίσης, να μετρήσετε σωστά τις στάθμες, είτε σε επίπεδο ακουστικής πίεσης, αν η δοκιμή αφορά σε ηχεία (οπότε θα χρειαστείτε, τουλάχιστον ένα ηχόμετρο) είτε σε επίπεδο στάθμης (οπότε θα χρειαστείτε πολύμετρο, κατά προτίμηση true RMS μέχρι, τουλάχιστον, το 1kHz). Ένας δίσκος ή μια σειρά αρχεία με σήματα (ή/και θόρυβο, λευκό ή ροζ) θα σας κάνει την ζωή πιο εύκολη. Σε τέτοιες δουλειές, το τηλεχειριστήριο είναι, φυσικά, ευλογιά.

Εν κατακλείδι, αν μέσα στους στόχους σας είναι η απόκτηση ενός παθητικού εξασθενητή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συνδυάσετε το ωφέλιμο με το τερπνό, Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Overview

Περιγραφή: Παθητικός εξασθενητής/AB Tester.

Line level: 2 είσοδοι (RCA), η μία μέσω εξασθενητή, 1 έξοδος (RCA).

High level: Option A: 2 είσοδοι ενισχυτών, 1 έξοδος ηχείων (μπόρνες), Option B: 1 είσοδος ενισχυτή, 2 έξοδοι ηχείων (μπόρνες).

Εξασθενητής: Alps (Blue/Motorized).

Άλλες δυνατότητες: Τηλεχειριστήριο.

 

Τιμή: €890,-

info: Τsakiridis Devices, τηλ.: 210-825.3132, web:  http://www.tsakiridis-devices.com/

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τρίτο τεύχος του YELLOWBOX από τον Δημήτρη Σταματάκο._YB