Υπάρχει πλέον το δίλημμα: OLED or QLED/LED ; Μέρες που έρχονται, πολλοί είναι προβληματισμένοι για το ποια τεχνολογία να προτιμήσουν στην επιλογή τηλεόρασης.
Παρόλο που στην τελευταία δεκαετία έχουμε δει αμέτρητες εξελίξεις στο χώρο των τηλεοράσεων και ανταγωνιστικές τεχνολογίες, η μάχη αυτών των δύο τύπων τεχνολογίας τηλεόρασης είναι στενή – και σε μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχει σωστή απάντηση.
Καθώς η Black Friday ξεκινάει-επίσημα στις 27 Νοεμβρίου (φυσικά έχει ήδη ξεκινήσει από την Πέμπτη 19/11/20) και έχουμε ήδη πολλές προσφορές αμέσως μετά, ακολουθεί η Cyber Monday , οπότε οι πειρασμοί είναι πολλοί και οι ευκαιρίες επίσης πάρα πολλές.
Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν ξέρουμε ποιες τηλεοράσεις θα βγουν σε έκπτωση. Υπάρχει πιθανότητα ορισμένες από τις κορυφαίες τηλεοράσεις OLED και QLED/LED να έχουν μεγάλες εκπτώσεις, επομένως συνεχίστε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά.
Μεγάλα διλήμματα: 4K ή 8K, Sony Samsung ή Lg, OLED ή LED ή QLED.
Συλλέξαμε μόνο τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε τόσο για τις τεχνολογίες QLED/LED όσο και για τις τεχνολογίες OLED – τι είναι, πώς διαφέρουν και ποιες εταιρείες κατασκευής τηλεοράσεων τις υποστηρίζουν.
Η τεχνολογία QLED είναι ένα «τσίμπημα» της υπάρχουσας τεχνολογίας LCD τηλεοράσεων με LED backlight, ενώ η τεχνολογία OLED είναι μια νέα τεχνολογία panel συνολικά.
H τεχνολογία OLED (Organic Light Emitting Diode) σημαίνει ότι-και με βάση το όνομα- τα OLED κατασκευάζονται από οργανικές ενώσεις οι οποίες εκπέμπουν φως όταν τροφοδοτηθούν με ρεύμα. Η μεγάλη διαφορά τους σε σύγκριση με τα pixels των LCD (LED/QLED) πάνελ είναι ότι τα OLED μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα μικρά και λεπτά με αποτέλεσμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως pixels. Σκεφτείτε δηλαδή εκατομμύρια από αυτά επάνω στην οθόνη της τηλεόρασης τα οποία μάλιστα μπορούν να ανάβουν και να σβήνουν το κάθε ένα ανεξάρτητα. Κάθε OLED pixel δηλαδή όταν σβήνει είναι εντελώς μαύρο (σε αντίθεση με τα LCD pixels που δεν μπορούν να «σβήσουν» εντελώς, και έτσι δεν γίνονται ποτέ τελείως μαύρα)
Μέχρι στιγμής, ο μόνος κατασκευαστής OLED panel για τηλεοράσεις είναι η LG . Βέβαια εταιρείες όπως η Sony και η Panasonic έχουν έρθει σε συμφωνία για την χρησιμοποίηση αυτών των panels στις δικές τους τηλεοράσεις (η δε Panasonic έχει κλείσει και συμφωνία που τα πάνελ που παίρνει έχουν κάποιες τροποποιήσεις που έχει επιλέξει η ίδια), ενώ και η Samsung χρησιμοποιεί OLED panel αλλά μόνο στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Η τεχνολογία QLED δεν είναι μια νέα τεχνολογία τηλεόρασης. Μέχρι πέρυσι, η Samsung ονόμαζε τις κορυφαίες τηλεοράσεις της SUHD, αλλά αυτό δεν λειτούργησε τόσο καλά όσο περίμενε, οπότε τώρα τις ονομάζει QLED.
Ναι, ακούγεται πολύ, πολύ παρόμοιο με το OLED, το οποίο υποδηλώνει είτε μια απόφαση να συγχέουμε σκόπιμα τους αγοραστές με το QLED – το οποίο σημαίνει το Quantum-dot Light Emitting Diode – αλλά είναι πολύ διαφορετικό από το OLED.
Το πιο περίεργο είναι ότι οι τηλεοράσεις QLED δεν είναι τηλεοράσεις QLED. Μια τηλεόραση QLED θα πρέπει να είναι ακριβώς όπως μια τηλεόραση OLED έτσι ώστε να έχει ένα πάνελ που να μπορεί να εκπέμπει αυτόματα, έτσι ώστε να μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί μεμονωμένα pixel. Οι τηλεοράσεις QLED της Samsung δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, και στην πραγματικότητα βάζει ένα φίλτρο κβαντικής κουκκίδας μπροστά από έναν οπίσθιο φωτισμό LΕD. Κανονικά θα έπρεπε να ονομάζονται QLCD-LED, πράγμα εντελώς αντιεμπορικό.
Οι ανόργανες δίοδοι εκπομπής φωτός κβαντικής κουκκίδας σε έναν πίνακα QLED δεν εκπέμπουν το δικό τους φως, αλλά αντίθετα φωτίζονται από οπίσθιο φωτισμό, όπως και κάθε LCD τηλεόραση. Γι ‘αυτό και δεν είναι τόσο λεπτές, όσο οι τηλεοράσεις OLED.
Αν και στην πραγματικότητα, είναι μια τροποποίηση στην τεχνολογία LCD TV, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εντυπωσιακή τεχνολογία.
Η μάχη μεταξύ OLED και QLED αφορά τη νοτιοκορεατική αντιπαλότητα. Κάθε μεμονωμένο πάνελ OLED που βρίσκεται μέσα σε κάθε τηλεόραση OLED είναι κατασκευασμένο από LG Displays και κάθε πάνελ QLED είναι κατασκευασμένο από τη Samsung.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας από αυτές τις τεχνολογίες;
Η OLED γενικότερα αποδίδει καλύτερη εικόνα συνολικά μιας και υπερτερεί σημαντικά στο πιο ουσιώδες χαρακτηριστικό, το contrast και το βάθος του μαύρου. Στους μόνους τομείς που υπερτερούν οι QLED/LED τηλεοράσεις (οι καλές) είναι στην χρωματική γκάμα καθώς και την μέγιστη φωτεινότητα που μπορούν να πετύχουν. Από τις QLED/LED βγάζουμε εκτός συναγωνισμού τις τηλεοράσεις με IPS πάνελ (αυτές έχουν τα καλύτερα χρώματα, αλλά έχουν πολύ ανοιχτό βάθος μαύρου που… γκριζάρει και πολύ χαμηλό contrast, κάνουν δηλαδή μόνο για θέαση σε πολύ φως/ημέρα) και κρατάμε μόνο αυτές με VA πάνελ (πολύ καλά χρώματα, ανεκτό contrast και βάθος μαύρου, υψηλή φωτεινότητα).
Αν κατά βάση βλέπουμε με δυνατό φως ή την ημέρα, οι QLED με VA panel είναι η καλύτερη λύση γιατί έχουν υψηλότερη φωτεινότητα, δεν παθαίνουν ζημιά (burn-in/μόνιμο αποτύπωμα εικόνας) όταν παίζουν με υψηλή φωτεινότητα για πολύ ώρα με κάποια στατικά λογότυπα, ενώ το μικρότερο contrast και χειρότερο βάθος μαύρου σε σχέση με τις OLED ισοσταθμίζεται γιατί με το φως ανοιχτό και το μαύρο των OLED το αισθανόμαστε πολύ πιο ανοιχτό λόγω του τρόπου που λειτουργούν τα μάτια μας.
Σε γενικές γραμμές, αν οι OLED δεν είχαν το ψεγάδι της χαμηλότερης φωτεινότητας, και την πιθανότητα να πάθουν burn-in (μόνιμο αποτύπωμα κομματιού εικόνας από φωτεινά στατικά στοιχεία όπως π.χ. το λογότυπο ενός καναλιού) θα ήταν οι απόλυτες τηλεοράσεις κυριολεκτικά.
Η απόλυτη εικόνα αυτή την στιγμή ανήκει αξιωματικά στις OLED, απλά πρέπει να προσέχουμε στην χρήση για να αποφύγουμε την πιθανότητα burn-in (να μην έχουμε φωτεινά σταθερά λογότυπα ή πλαίσια, απαγορεύεται η χρήση σαν οθόνη υπολογιστή δηλαδή π.χ.) και να έχουμε… το κατάλληλο budget.
Αν δεν έχουμε το budget ή δεν βλέπουμε τόσο πολύ σε σκοτάδι ή πολύ χαμηλό φωτισμό, τότε μπορούμε να κάνουμε εξίσου καλά την δουλειά μας με μια QLED VA τηλεόραση.
Οι περισσότερες μάρκες τηλεοράσεων «συντάσσονται» πίσω από την τεχνολογία OLED, πιστεύοντας ότι είναι ανώτερη τεχνολογία για ποιότητα εικόνας. Οι LG, Sony, Panasonic, Hisense, TP-Vision (με την επωνυμία Philips στο Ηνωμένο Βασίλειο), Loewe, Bang & Olufsen, Skyworth και ChangHong πωλούν OLED τηλεοράσεις. Ο κατασκευαστής LG Display βέβαια, δεν μπορεί να παράγει αρκετά πάνελ OLED αρκετά γρήγορα για να τα φέρει σε χαμηλότερο κόστος, γεγονός που κάνει τις τηλεοράσεις OLED να είναι σχετικά ακριβές.
Η Samsung εγκατέλειψε τις προσπάθειές της να κατασκευάσει τηλεοράσεις OLED το 2014 λόγω των χαμηλών αποδόσεων παραγωγής και άρχισε να μιλάει μόνο για QLED ξανά το 2017.
Οι μάρκες που «ακολουθούν» την τεχνολογία QLED είναι λιγότερες. Samsung, Hisense και TCL ενώθηκαν μαζί με την QLED Alliance το 2017, προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη QLED – και να πουλήσουν περισσότερα πάνελ QLED στη μεγαλύτερη αγορά τηλεόρασης στον κόσμο, την Κίνα.
Η ναυαρχίδα της Samsung QLED είναι η Samsung Q950TS 8K QLED TV , ενώ αντίστοιχα για τις OLED LG είναι η LG CX/GX OLED και η Sony A8 (A8H στην Αμερική) και αντίστοιχα η HZ2000 της Panasonic.
Για φθηνότερες τηλεοράσεις – κάτω από € 1.100, θα πρέπει να κοιτάξετε για τηλεόραση LED ή QLED προς το παρόν, καθώς οι OLED απλώς δεν είναι τόσο φθηνές ακόμη.
Ανεξάρτητα από τις συμβουλές αγοράς για την επιλογή της μιας ή της άλλης τεχνολογίας, τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν άρδην τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη σειρών QLED που θα απομακρύνουν τον οπίσθιο φωτισμό LCD, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα τόσο των τεχνολογιών OLED όσο και των QLED.
Αυτά στο μέλλον. Η επιλογή και τα χρήματα είναι στα χέρια σας._YB