Με το D8000, το οποίο παρουσιάστηκε το 2018, η Final μας έδειξε το τι μπορεί πραγματικά να κάνει για να ανταγωνιστεί την έκρηξη των ακριβών ναυαρχίδων από κορυφαίους παίκτες του χώρου, και το έπραξε με επιτυχία. Δεν είναι περίεργο λοιπόν το ότι, λιγότερο από δύο χρόνια μετά, η εταιρεία προσφέρει μία νέα και ανανεωμένη έκδοση των D8000, τα D8000 Pro.
Η Final Audio, αν και με την σύγχρονη σύσταση της ιδρύθηκε μόλις το 2007 (πλέον είναι γνωστή ως S’NEXT), έχει καθιερωθεί στην αγορά ως μια εταιρεία με παράδοση στο χώρο του head-fi. Διαθέτει μια πλειάδα προϊόντων τόσο για τους απλούς φίλους της μουσικής όσο και για τους φανατικούς ακουστικάριους. Προϊόντα που είτε αρέσουν για την ηχητική τους απόδοση είτε τουλάχιστον για την ξεχωριστή τους εμφάνιση. Για τι να πρωτομιλήσει κανείς; Για την in-ear monitor σειρά των Piano Forte; Για την over ear σειρά Sonorοus; Έχοντας προσωπική εμπειρία από τις τελευταίες πανελλήνιες εκθέσεις ακουστικών, ο υπογράφων έχει δει τις αντιδράσεις του κόσμου και προσυπογράφει. Ωστόσο, για την εταιρεία υπήρχε ένα μεγάλο κενό στη γκάμα των Hi-End ακουστικών ανοικτού τύπου. Ένα μοντέλο το οποίο θα εστίαζε στο ηχητικό κομμάτι και θα μας έδειχνε το τι μπορεί πραγματικά να κάνει η Final για να ανταγωνιστεί την έκρηξη των ακριβών ναυαρχίδων, που έχουμε τελευταία από κορυφαίους παίκτες του χώρου, όπως η Audeze, η Ηifiman, η Focal ή ακόμα και η πολύ νέα πλην εντυπωσιακή Μeze. Η Final λοιπόν έκανε το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση το 2018 παρουσιάζοντας τα νέα Final D8000 τα οποία μάλιστα αποτελούν τα πρώτα της μαγνητοστατικά ακουστικά. Σίγουρα μια ριψοκίνδυνη αλλά και δυναμική κίνηση, δείγμα της αποφασιστικότητας της εταιρείας να μπει για τα καλά στο παιχνίδι. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι λιγότερο από δύο χρόνια μετά, η εταιρεία “δίνει τα ρέστα” της προσφέροντας μία νέα και ανανεωμένη έκδοση των D8000, τα D8000 Pro.
Ουσιαστικές αλλαγές και… ΑFDS.
Τα Final D8000 Pro διαφέρουν ελάχιστα οπτικά από την original έκδοση και μάλλον δύσκολα θα τα ξεχωρίσει κανείς χωρίς να δει την χαρακτηριστική ένδειξη “Pro Edition” στα πλάγια των ακουστικών. Και τα δύο μοντέλα έχουν ένα industrial look, σαν να έχουν μόλις βγει από εργοστάσιο μετάλλων, με βαρύ σκελετό από κράμα αλουμινίου-μαγνησίου, κάψες με φινίρισμα ανοδιωμένου αλουμινίου, στέκα ντυμένη με πραγματικό δέρμα και ελάχιστη χρήση πλαστικών. Όπως καταλαβαίνει κανείς αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βάρος των ακουστικών να μην είναι μικρό φθάνοντας τα 523gr. Για την στήριξη του βάρους και την βελτίωση της άνεσης του ακουστικού στο κεφάλι, η εταιρεία άλλαξε τα μαξιλαράκια με πιο μαλακά στη νέα έκδοση. Αυτή είναι μία από τις αλλαγές που έχουν συμμετοχή και στο διαφορετικό ηχητικό χαρακτήρα του νέου μοντέλου. Η πιο σημαντική ωστόσο διαφορά, σύμφωνα με τον Ιάπωνα κατασκευαστή, είναι το διαφορετικό τιουνάρισμα που έχει γίνει στις μονάδες, χρησιμοποιώντας πάντα την τεχνολογία AFDS που χρησιμοποιήθηκε και στην προηγούμενη έκδοση. Και, όχι, το AFDS δεν έχει καμία σχέση με το ABS του αυτοκινήτου σας. Πρόκειται για τα αρχικά τoυ “Αir Film Damping System”, που είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα τεχνολογία που έχει αναπτύξει η εταιρεία, όσον αφορά το σύστημα ανάρτησης/απόσβεσης του διαφράγματος, χάρις στο οποίο αυτό δεν έρχεται πλέον σε επαφή με τους μαγνήτες, όπως στα συμβατικά μαγνητοστατικά (planar) ακουστικά.
Κάτι ακόμα που μπορεί να διαφέρει από άλλες υλοποιήσεις planar είναι η ευαισθησία που είναι σαφώς μεγαλύτερη (στα 98dB) και σε συνδυασμό με τη λογική εμπέδηση των 60Ω, καθιστούν το D8000 Pro ένα ακουστικό που μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και από φορητές συσκευές, αρκεί βέβαια αυτές να είναι ποιοτικές όπως ένα καλό DAP. Αυτό αναδεικνύεται και από την απόφαση της εταιρείας να προσφέρει δύο καλώδια στα συνοδευτικά, με το κοντύτερο να είναι μήκους 1,5 μέτρου για χρήση “on the go”. Η μεταφορά τους είναι έτσι κι αλλιώς εύκολη με τη συνοδευτική θήκη, η οποία αντικαθιστά σαν accessory τη βάση των ακουστικών που προσφερόταν στην προηγούμενη έκδοση, μάλλον τιμώντας την “Pro” φύση των ακουστικών για τους επαγγελματίες, που θέλουν να παίρνουν τα ακουστικά μαζί τους σαν εργαλείο της δουλειάς τους.
Στιβαρά, Διαφανή, Λεπτομερή…
Η πρώτη εντύπωση με το που θα πιάσεις στα χέρια σου τα D8000 Pro θα είναι σίγουρα “ωχ, είναι βαριά”, αλλά ταυτόχρονα και πολύ στιβαρά. Καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με υλικά μεγάλης αξίας.
Ωστόσο το βάρος δεν είναι αντιστοίχως έντονα αισθητό στο κεφάλι. Τα μαξιλαράκια είναι αρκετά άνετα, παρόλο που του άνοιγμα τους είναι κυκλικό αντί για οβάλ και το μαξιλαράκι της στέκας κάνει τη δουλειά του, παρόλο που θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο πλούσιο. Το σύνολο δεν προβλημάτισε σε πολύωρες ακροάσεις και είναι σίγουρα πιο άνετο από παλαιότερες πολύ γνωστές planar υλοποιήσεις, αλλά δεν πρόκειται για ακουστικά που ξεχνάς ότι τα φοράς.
Εκεί που ξεχνιέσαι είναι όταν ξεκινάει η μουσική. Πραγματικά η διαφάνεια αυτού του ακουστικού εντυπωσιάζει. Σου δίνει την εντύπωση ότι υπάρχεις μόνο εσύ και η μουσική και τίποτα άλλο ανάμεσα. Η ροή είναι τόσο αβίαστη και τόσο άμεση ενώ η λεπτομέρεια βρίσκεται σε ύψιστα επίπεδα χωρίς να κουράζει. Το κλισέ του “άκουσα πράγματα που δεν έχω ξανακούσει” εδώ είναι πραγματικότητα και μάλιστα σε σύγκριση με ακουστικά αναφοράς όπως τα Sennheiser HD800. Ίσως τα 800άρια της Sennheiser να μην είναι πλέον της μόδας και να μην κοστίζουν τα νούμερα που κοστίζουν οι καινούργιες ναυαρχίδες, αλλά δεν παύουν να είναι από τα κορυφαία ακουστικά που υπάρχουν στην αγορά. Συνεχίζοντας την σύγκριση και προχωρώντας στη μουσική σκηνή, όσον αφορά την έκταση, τα HD800 παραμένουν στην κορυφή, αλλά το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι προτιμήσαμε την σκηνή των D8000 Pro. H παρουσίαση είναι σαφώς στενότερη. αλλά παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα διατηρώντας μια συνεκτικότητα και ακρίβεια στην απόδοση των ειδώλων την οποία τα HD800 κάποιες φορές χάνουν. Ο διαχωρισμός των οργάνων είναι εξαιρετικός, σε καμία περίπτωση δεν νιώσαμε συγχρωτισμό λόγω της μικρότερης σκηνής, το αντίθετο, μας άρεσε η δυνατότητα του ακουστικού να αποδώσει την εγγύτητα και την ζεστασιά μιας τέτοιας ηχογράφησης. Σε αυτό βοηθάει και η γενική τονική ισορροπία του ακουστικού. Δεν πρόκειται για ένα εντελώς φλατ ακουστικό, το “κούρδισμα” του έχει γίνει έξυπνα ώστε να σου δίνει την εντύπωση ότι δεν εστιάζει ιδιαίτερα σε κάποιο συγκεκριμένο εύρος του φάσματος. Το χαμηλό; Απόλυτα σφιχτό, με έκταση και ατάκα αλλά ταυτόχρονα και ελεγχόμενο και όχι αναιμικό, όπως σε κάποια υποτίθεται “ουδέτερα” ακουστικά.
Το “Pro” έχει όλα τα προτερήματα που χαρακτηρίζουν ένα κορυφαίο planar ακουστικό, ικανό να αποδώσει κάθε νότα και υφή με λεπτομέρεια. Οι μεσαίες επίσης υψηλού επίπεδου, με φωνητικά που χαρακτηρίζονται από διαύγεια και από φυσικές χροιές σε γενικές γραμμές, ενώ η τοποθέτηση τους στη σκηνή είναι ουδέτερη χωρίς κάποια έντονη έμφαση ή βύθιση. Ίσως σε κάποιους η χαμηλομεσαία περιοχή να φανεί ελαφρώς στεγνή με μια μικρή έλλειψη ζεστασιάς, όπως λέμε τον τονισμό εκείνης της περιοχής, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Όσον αφορά τα πρίμα αυτά καταφέρνουν να έχουν την απαραίτητη σπιρτάδα, ενέργεια και λεπτομέρεια, χωρίς να είναι σκληρά ή κουραστικά. Γενικά, η εταιρεία έχει ορίσει ότι το voicing των D8000 Pro είναι ιδανικό για πιο συμπιεσμένα μουσικά είδη, όπως ροκ και ποπ, αλλά η δική μας εμπειρία τα κρίνει ως ένα ικανότατο all-arounder πράγμα, που δυστυχώς δεν είναι δεδομένο ακόμα και για ναυαρχίδες τέτοιου κόστους.
Τελικώς, εδώ μιλάμε για το πραγματικό hi-end του head-fi. Τεχνικά, είναι ανάμεσα στα καλύτερα ακουστικά στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Το voicing του είναι έξυπνο ώστε να είναι ισορροπημένο, αλλά και να αρέσει. Η κατασκευή είναι made in Japan. Δανειζόμενοι το θρυλικό κομμάτι των Europe “Final Countdown” εδώ έχουμε την τελική αντίστροφη μέτρηση για όποιον έχει το μικρόβιο και θέλει να φτάσει στο end game. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα ένας επίσης “άρρωστος” ακουστικάριος σας λέει ειλικρινά: Είναι ένα από τα ακουστικά για τα οποία αξίζει τον κόπο!
Overview
Κέλυφος: Κράμα αλουμινίου/Μαγνησίου
Οδηγοί: AFDS Planar Magnetic
Ευαισθησία: 98dB/mW
Ονομαστική αντίσταση: 60Ω
Καλώδιο: OFC black cable 1.5m, TRS 3.5mm/OFC silver coated cable 3m, TRS 6.3mm
Βάρος: 523g
Τιμή: € 4.190
info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.orpheusaudio.gr/, https://snext-final.com/en/
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο πέμπτο τεύχος του YELLOWBOX από τον Μάνο Μαστραντωνάκη. _YB