Ο Γιώργος Ψυχογιός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση συνθέτη, πιανίστα, ακκορντεονίστα και αυτοσχεδιαστή. Δηλώνει κλασικός πιανίστας με χόμπι την τζαζ. Ιδιαίτερη είναι η σχέση του με τις σονάτες του Μπετόβεν (ερμηνεία, εμβάθυνση, διασκευή, αποδόμηση, επανανακάλυψη) και την πολύτροπη ιδιοφυΐα του Keith Jarrett. Το βέβαιο είναι πως γίνεται λόγος για καλλιτέχνη χωρίς ετικέτες. Η μέχρι τώρα εξέλιξη και δισκογραφία του παραπέμπουν σε μουσικό άνευ παρωπίδων, που έχει εξοικείωση με ολόκληρο το φάσμα, από τα πλέον τονικά έως τα ατονικά ιδιώματα. Μεγάλο πάθος του η κινηματογραφική μουσική στην οποία έχει εξειδικευτεί τόσο αυτοσχεδιαστικά, όσο και με δικές του συνθέσεις. Με το τρίο του εμφανίζεται συστηματικά και αναπτύσσει τον αυτοσχεδιαστικό του κόσμο μέσα από δικές του original συνθέσεις, αλλά και διασκευές γνωστών standards, κινηματογραφικών κομματιών και κλασσικής μουσικής.
Έχει παρουσιάσει συνθέσεις του ή έχει αυτοσχεδιάσει σε γνωστά θέματα της κλασσικής μουσικής σε φεστιβάλ και σε αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Κεντρική Ασία. Ο Μίμης Πλέσσας, ένας από τους μεγαλύτερους οπαδούς του, τον έχει ονομάσει ιδιαίτερο ταλέντο με τεράστιες προοπτικές.
Περί Αυτοσχεδιασμού
Η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος όταν αναλογίζεται τι είναι αυτοσχεδιασμός είναι ότι πρόκειται για κάτι που είναι μετέωρο ή πρόχειρα σχεδιασμένο. Όμως, αντίθετα από αυτές τις πρώτες σκέψεις, ο αυτοσχεδιασμός είναι η εκδήλωση του απόλυτου οργανωτικού πλούτου του ανθρώπινου πνεύματος. Ο αυτοσχεδιασμός στο πιάνο – και σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο – προϋποθέτει από τον εκτελεστή (σολίστ ή συνθέτη) καταρχήν την σπουδαιότερη αφοσίωση στην τεχνική κατάρτιση του οργάνου του. Έπειτα, πρέπει να έχει κανείς την διάθεση για να οδηγήσει την φαντασία του σε μονοπάτια δύσβατα αλλά μαγευτικά και μυστηριώδη, να μπορεί να αφουγκραστεί σε χρόνο ανύποπτο και ακαριαίο τις αντιδράσεις του οργάνου του σε σχέση με τον ίδιο του τον ψυχισμό. Είναι σαν ένας αέναος και διαρκής αγώνας μεταξύ του φωτός και των αμέτρητων σκιών και αποχρώσεων που γεννιούνται μετά από κάθε πάτημα των πλήκτρων. Κάθε στιγμή που ο αυτοσχεδιαστής παράγει πλούτο ιδεών και πράξεων συνδέεται, με ή χωρίς την θέλησή του, με το ΣΥΜΠΑΝ και το ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΟΝ. Έτσι, και ο ίδιος εκπλήσσεται που το αποτέλεσμα της εκτέλεσης είναι τόσο ιδεώδες και οργανωμένο. Πραγματικά, είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ πόσο δομημένος μπορεί να φαίνεται ο αυτοσχεδιασμός αν ο εκτελεστής καταφέρει και αποτινάξει από πάνω του και από μέσα του όλα εκείνα τα “βαρίδια” που τον κρατάνε δέσμιο στην “ΓΗ” της συντηρικότητας και της αρμονικής-μουσικής πλήξης! Γιατί, ο αυτοσχεδιασμός, είναι ο θανάσιμος εχθρός της μουσικής “μανιέρας”.
Για όσους δεν γνωρίζουν, να τονίσω ότι από “μανιέρες”, τεχνικές και αρμονικές, κινδυνεύουν όλες οι ερμηνείες των μουσικών έργων. Και τι είναι η “μανιέρα”; Είναι κάποιες ευκολίες, κάποιες δεξιότητες που έχουν όλοι οι ερμηνευτές-εκτελεστές-συνθέτες και τις ανασύρουν από την “φαρέτρα” τους, όταν και όποτε η έμπνευση μοιάζει να τελειώνει.. όταν η συνήθεια πνιγεί στην αβεβαιότητα και στα “θολά νερά” των πρωτοβουλιών για τολμηρή χάραξη προς τα μπρος. Εν τέλει, ο αυτοσχεδιασμός συμβολίζει και είναι “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ”!
Γιατί είναι τόσο έκδηλο και σίγουρο ότι όλοι οι μεγάλοι συνθέτες αυτοσχεδίαζαν μπροστά στο κοινό τους σαν πρώτη σχεδιαστική καταγραφή των έργων τους, πριν ακολουθήσει η εξέλιξη και η ανάλυση της συγγραφής. Η πρώτη μορφή ανάπτυξης καταγράφονταν πάντα σαν αυτοσχεδιαστικό ταξίδι, μέσα από τις αμέτρητες πτυχές που έδινε αυτή η δυνατότητα. Και αν αναρωτηθούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε να αυτοσχεδιάζουμε αν δεν έχουμε την “προίκα του αυτοσχεδιαστικού ταλέντου”, θα σας έλεγα ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα του να μάθουμε να αυτοσχεδιάζουμε στην ζωή μας την ίδια! Να αυτοσχεδιάζουμε με την θαυμαστή πίστη και ένστικτο που έχουμε σαν ανθρώπινα πλάσματα. Τότε, με μαγικό τρόπο, όλα θα προχωρούν προς το φως. Ο αυτοσχεδιασμός χρειάζεται απλά ψυχική ηρεμία και γαλήνη την οποία μπορούμε να την ανακαλύψουμε ή να την ξαναβρούμε γυρνώντας στον ίδιο μας τον κόσμο. Μέσα μας ανοίγει ο θαυμαστός κόσμος του αυτοσχεδιασμού! Ας τον αφήσουμε λοιπόν να μας οδηγήσει εκεί που μας περιμένει η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!
Το κείμενο αποτελεί μονόλογο, σκέψεις πάνω στον αυτοσχεδιασμό και είναι γραμμένο από το Γιώργο Ψυχογιό και δημοσιευμένο στο YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB