Skip to main content

盆栽 Amp! (*)

Ένας μικρός σε διαστάσεις ολοκληρωμένος ενισχυτής, κατάλληλος για μικρά συστήματα, ο SV-200 ακολουθεί, πάντως, την παράδοση της Vincent. Καλοκατασκευασμένος, με λαμπάτο στάδιο προενίσχυσης και άψογο ήχο, απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν κάτι παραπάνω από τα τετριμμένα!

(*) Bonsai Amp!

Η ιδέα του υβριδικού ολοκληρωμένου δεν είναι βεβαίως κάτι καινούριο. Ωστόσο, ο συνδυασμός ημιαγωγών και λυχνίες σε έναν ενισχυτή πολλές φορές μπορεί να κάνει την διαφορά. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ένας καθαρόαιμος λαμπάτος ήχος, όπως αυτός που περιμένει κανείς από έναν τριοδικό τελικό, αλλά να χαρακτηρίζεται από μια ισορροπημένη συμπεριφορά, όπου η λάμπα “ίσα που φαίνεται” (δηλαδή, δεν ακούγεται αλλά, πάντως συμμετέχει). Οι της Vincent δεν είναι τίποτα πρωτάρηδες στον χώρο. Ξέρουν την τέχνη καλά και όταν πήραμε τον SV-200 στα χέρια μας είχαμε πραγματική περιέργεια να δούμε τι είχαν φτιάξει.

FET, SRPP και τάξη ΑΒ.

Ο SV-200 έλκει την καταγωγή του από μεγαλύτερα και πιο γνωστά μοντέλα της Vincent όπως είναι ο SV-237MK και ο SV-700, αμφότεροι εντυπωσιακά μέλη της λαμπάτης σειράς της εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια παρόμοια αρχιτεκτονική, η οποία περιλαμβάνει στάδιο εισόδου με ημιαγωγούς FET, ενισχυτή line υλοποιημένο από μια διπλοτρίοδο ανά κανάλι (6N1) και ένα τελικό στάδιο με ημιαγωγούς ισχύος της Toshiba, σε τάξη ΑΒ. Το λαμπάτο μέρος του κυκλώματος είναι μια τοπολογία SRPP, στην πραγματικότητα ένα στάδιο push-pull, αλλά σε τάξη Α με τις δύο τριόδους της κάθε λυχνίας, για κάθε κανάλι, επιλογή η οποία, σύμφωνα με την εταιρία, εξασφαλίζει χαμηλό θόρυβο και μεγάλα δυναμικά περιθώρια.

Το τροφοδοτικό ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και περιλαμβάνει συνολική χωρητικότητα που ξεπερνά τα 13.000μF. Το αποτέλεσμα είναι ένας ενισχυτής που αποδίδει 2x25Wrms/8Ω και 2x35Wrms/4Ω, επιδόσεις που τον κάνουν κατάλληλο για την οδήγηση ενός τυπικής ευαισθησίας ηχείου σε έναν μικρό (κατά προτίμηση) ή μέτριο χώρο.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο ενισχυτής είναι ικανοποιητικές για ένα μικρό σύστημα. Αυτό μεταφράζεται σε δύο εισόδους στάθμης line, έξοδο εγγραφής και έξοδο προενισχυτή, ενώ ο χρήστης έχει στην διάθεσή του και ένα ζευγάρι υποδοχών σύνδεσης για ηχεία. Ο ενισχυτής περιλαμβάνει και ενσωματωμένο DAC, το οποίο, όμως, μπορεί να διαχειριστεί μόνο σήματα S/PDIF από συμβατικές (μια οπτική και μια ομοαξονική) εισόδους. Εδώ, ίσως θα θέλαμε κάτι περισσότερο, με άλλα λόγια μια συμβατική – έστω – θύρα USB (24/96) ώστε να δίνεται μια στοιχειώδης δυνατότητα streaming. Από την πίσω πλευρά της συσκευής, ο χρήστης μπορεί να ελέγξει την φωτεινότητα του φωτισμού της πρόσοψης, ενώ υπάρχει και έξοδος triggering για τον έλεγχο άλλων συσκευών.

Η πρόσοψη του σασί, το οποίο είναι μισού πλάτους (210mm) περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα, δηλαδή ένα μεγάλο “παράθυρο” για να φαίνεται το λαμπάτο κομμάτι (δημιουργεί, όπως και να το κάνουμε, ατμόσφαιρα), έναν κλασικό περιστροφικό επιλογέα εισόδων, το ρυθμιστικό στάθμης καθώς και τον διακόπτη που ενεργοποιεί το φίλτρο φυσιολογικής διόρθωσης (loudness) για σωστή ακρόαση σε χαμηλές στάθμες. Η συσκευή συνοδεύεται από ένα κομψό τηλεχειριστήριο που επιτρέπει όλους τους βασικούς χειρισμούς (εκτός του loudness).

 width=

Αριστοτεχνική Μικρογραφία.

Το Bonsai (από όπου και ο τίτλος), είναι μια τεχνική που επιτρέπει την δημιουργία μικρών δένδρων, που είναι μικρογραφίες των πραγματικών. Είναι δύσκολη, απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την περίπτωση του SV-200. Είναι ένας scaled-down ενισχυτής της Vincent, κατάλληλος για μικρούς χώρους μικρά συστήματα και περιορισμένους προϋπολογισμούς, αλλά η προσπάθεια να διατηρηθεί η φιλοσοφία της είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και η αλήθεια είναι ότι τα έχουν καταφέρει.

Με το κατάλληλο ηχείο, ο ενισχυτής μπορεί να αναπτύξει παραπάνω από ικανοποιητικές στάθμες, να γεμίσει τον χώρο με τρόπο που παρασύρει τον ακροατή μέσα στην μουσική και να αποδώσει τα ρυθμικά μέρη και τον όγκο χαμηλά, σωστά και χωρίς προβλήματα. Το αποτέλεσμα που παίρνεις είναι δυναμικό, γρήγορο και ποτέ κουραστικό ή τραχύ και η γενική εντύπωση είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα ξεκούραστο, μαλακό μηχάνημα που θα συγχωρήσει μια σκληρή ηχογράφηση, στρογγυλεύοντας την ελάχιστα, αλλά δεν επιβάλλει κάποια δική του άποψη. Ακούγεται “λαμπάτος”; Η απάντηση είναι ναι, αλλά στο μέτρο που ακούγονται “λαμπάτοι” οι περισσότεροι υβριδικοί ολοκληρωμένοι με ημιαγωγικό στάδιο εξόδου. Προθύμως θα απέδιδα την ξεκούραστη δυναμική αίσθηση του SV-200 στις τριόδους, αλλά η ουδετερότητα, η μεγάλη ταχύτητα και η πολύ καλή αίσθηση έκτασης δεν παραπέμπουν σε λαμπάτο ενισχυτή (με λυχνίες στο στάδιο εξόδου, δηλαδή) και – φαντάζομαι – αυτή ήταν και η πρόθεση της Vincent. O θόρυβος είναι χαμηλός, η δυνατότητα απόδοσης των μικρολεπτομερειών πολύ καλή και το loudness χρήσιμο (αν το χρησιμοποιείς σωστά, σε υψηλές στάθμες, ωθεί τον ενισχυτή κοντά στα όριά του).

Ο SV-200 είναι ένας πραγματικά καλός, μικρός ολοκληρωμένος ενισχυτής. Το “μισό” σασί δεν πρέπει να σας παρασύρει: Είναι καλοσχεδιασμένος, με ισορροπημένη ηχητική ταυτότητα, τις απαραίτητες δυνατότητες και μπορεί να αποτελέσει την βάση για ένα ιδιαίτερα ποιοτικό μικρό σύστημα. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Overview

Περιγραφή: Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC

Ισχύς: 2x25Wrms/8, 2x35Wrms/4Ω

Αναλογικές είσοδοι: 2x line (RCA)

Ψηφιακές είσοδοι: 1x ομοαξονική (RCA), 1x οπτική (Toslink)

Αναλογικές έξοδοι; 1x Rec. Out, 1x Pre. Out, 1x Ηχείων

Άλλες δυνατότητες: Φίλτρο Loudness, Τηλεχειρισμός, διαθέσιμος σε μαύρο και ασημί

Διαστάσεις: 210x95x320 (mm, πxυxβ)

Βάρος: 5kg

 

Τιμή: €869

info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524.

https://www.orpheusaudio.gr/

https://www.vincent-tac.de/en/home.html

Το άρθρο είναι από τον Δημήτρη Σταματάκο και δημοσιεύεται στο YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB