Skip to main content

Κλασικός ή Μοντέρνος; Υβριδικός!

Γνωρίζοντας τον πρότερο έντιμο βίο της Advance Paris στον χώρο χώρο των all-in-one πολυσυσκευών δεν μας προκαλεί εντύπωση ότι επανέρχεται δυναμικά με μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση. Ο Γάλλος κατασκευαστής έχει χτίσει παράδοση στο να προσφέρει συσκευές που τα κάνουν όλα και -πιο συχνά από το αντίθετο- συμφέρουν. Μια τέτοια περίπτωση φιλοδοξεί να είναι και ο A10 Classic.

Ο νέος ολοκληρωμένος ενισχυτής της εταιρείας με έμπνευση, κατά τα λεγόμενα της, από τον επιτυχημένο X-i1100 προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο μοντέρνο και το διαχρονικό όντας μια υβριδική υλοποίηση με τη σχεδίαση του προενισχυτικού σταδίου να βασίζεται σε λυχνίες. Η ιδέα της χρησιμοποίησης λυχνιών και τρανζίστορ στην ίδια συσκευή δεν είναι καινούργια για την εταιρεία και επιθυμία της είναι να συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία των δύο σχολών σε ένα όχι ιδιαίτερα ακριβό πακέτο “best of both worlds” το οποίο, επιπροσθέτως θα είναι και φιλικό προς την… τσέπη. Θεωρητικά, η ιδέα είναι ιδανική, στην πράξη όμως; Ας το δούμε…

 width=

Πολύ απ’ όλα…

Πριν αναφερθούμε στην υβριδική σχεδίαση του σαν ενισχυτή αξίζει να αναφερθούμε στις υπόλοιπες δυνατότητες του οι οποίες είναι ποικίλες. Η Advance Paris έχει φροντίσει να εξοπλίσει τον A10 Classic έτσι ώστε να μπορεί να μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τις αναλογικές όσο και τις ψηφιακές ανάγκες του ακροατή. Πιο συγκεκριμένα, για το ψηφιακό κομμάτι έχουμε μια υλοποίηση DAC βασισμένη στο δημοφιλές ΑΚ4490 τσιπ της Asahi Kasei, με δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων υπέρ-υψηλής ανάλυσης έως 32 bit/768 kHz σε PCM και DSD256 σε DSD. Η σύνδεση του Α10 με ψηφιακές πηγές είναι εφικτή χάρις στην εξαιρετική ποικιλία εισόδων που διαθέτει (3 οπτικές, 1 ομοαξονική, 2 USB (τύπου Α για αναπαραγωγή από φορητά μέσα και τύπου Β για σύνδεση με PC), HDMI IN και ΗDMI με υποστήριξη ΑRC. Για αυτούς που αντιπαθούν τα καλώδια υπάρχει και ειδική υποδοχή για τα bluetooth receiver XFTB01 (aptX) και ΧFTB02 (aptX HD), τα οποία η εταιρεία προσφέρει ξεχωριστά (για να είμαστε ειλικρινείς, θα θέλαμε να δούμε ένα από αυτά, μέσα στη συσκευασία!).

Όσον αφορά την αναλογική συνδεσιμότητα, ο ενισχυτής παρουσιάζεται και εδώ πληθωρικός περιλαμβάνοντας 6 single ended (RCA) εισόδους, η μία εκ των οποίων χαρακτηρίζεται ως Αmp. In (για Home Cinema pass-through), ενώ υπάρχει και μία balanced (ΧLR) είσοδος για όσους έχουν αντίστοιχες πηγές. Οι φίλοι του βινυλίου, επίσης, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι με την είσοδο φωνογραφικής κεφαλής κινητού μαγνήτη, η οποία έχει επιλεγόμενη χωρητικότητα (100, 200, 320pF), ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες τις κεφαλής. Στον τομέα των εξόδων, έχουμε 2 single ended (pre-out και rec-out), ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην ύπαρξη δύο sub-out εξόδων, που καθιστούν δυνατή τη χρήση δύο subwoofer, με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους απαιτητικούς μουσικόφιλους.

Στο πιο σημαντικό κομμάτι για ένα ενισχυτή τώρα, αυτό της ενίσχυσης, ο Α10 αποτελείται από προενισχυτή με διπλοτριόδους ECC81/12AT7 και από στάδιο ισχύος σε τάξη ΑΒ με καλές επιδόσεις δίνοντας 130W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω, 190W σε φορτία 4Ω και αντίστοιχη σταθερότητα στα πολύ χαμηλά φορτία με 250W ανά κανάλι στα 2,66Ω (η τιμή των 2,66Ω δεν είναι αυθαίρετη. Προκύπτει ως η αντίσταση που θα βλέπει ο ενισχυτής όταν ένα ηχείο 8Ω και ένα ηχείο 4Ω συνδεθούν στις εξόδους Α και Β αντιστοίχως. Ασυνήθιστη παράθεση ισχύος, αλλά οπωσδήποτε τιμά την εταιρία και δείχνει ένα ικανό στάδιο εξόδου). Με βάση αυτά, ο ενισχυτής δείχνει ικανός να οδηγήσει πληθώρα ηχείων χωρίς πρόβλημα κάτι που αναδεικνύεται και από την ύπαρξη δύο ζευγών εξόδων ηχείων, που διευκολύνει τις εναλλαγές και συγκρίσεις Α/Β μεταξύ ηχείων αλλά και την διπλοκαλωδίωση.

 width=

Τηρώντας τις ισορροπίες…

Ο Α10 Classic εντυπωσιάζει καταρχήν από την εξωτερική του εμφάνιση. Το μαύρο σασί με το glossy πλεξιγκλάς, που χαρακτηρίζει την εταιρεία, τα VU meters που κεντρίζουν την προσοχή και κυρίως οι φωτισμένες λυχνίες που δεσπόζουν στο κέντρο, προκαλούν θετικές εντυπώσεις παραπέμποντας, οπτικά τουλάχιστον, σε μηχάνημα υψηλού κόστους. Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια αν κάτι τέτοιο ισχύει και για την ηχητική απόδοση.

Βλέποντας τις λυχνίες να έχουν μια επιβλητική επίδραση στο οπτικό κομμάτι υπάρχει μια προδιάθεση να πιστέψεις ότι και αυτό που θα ακούσεις θα διέπεται από στοιχεία που χαρακτηρίζουν (συνήθως) τις υλοποιήσεις λυχνιών. Δηλαδή χαρακτήρα (με άλλα λόγια μη απόλυτα γραμμική συμπεριφορά), ρομαντισμό (με άλλα λόγια ευχάριστες στο αυτί παραμορφώσεις) και γενικά μια πιο αργή και “γλυκιά” παρουσίαση. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Α10 Classic δεν ακούγεται έτσι και μάλλον τείνει πιο πολύ στην πλευρά του τρανζίστορ σε σχέση με εκείνη της λυχνίας. Η παρουσίαση του κρίθηκε διαφανής προσφέροντας χαμηλό θόρυβο και ένα καθαρό υπόβαθρο, ώστε τα ηχεία που θα επιλέξει να συνδέσει ο χρήστης στην έξοδο να μπορούν να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους. Δεν παρατηρήθηκαν έντονοι χρωματισμοί και μάλλον ο ενισχυτής κρίνεται σε γενικές γραμμές ουδέτερος, τόσο στον ηχητικό χαρακτήρα, όσο και στην απόδοση των δυναμικών.

Η στερεοφωνική εικόνα κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα με τις αποστάσεις των οργάνων να ξεχωρίζουν ευδιάκριτα. κυρίως στο πλάτος της σκηνής, ενώ και οι δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών κινήθηκαν στα πλαίσια της κατηγορίας. Εάν θα μπορούσε να πει κάνεις ότι καταλαβαίνει κάπου τον χαρακτήρα των λυχνιών αυτό θα είναι στην απουσία συριστικών, με το σύνολο να είναι επαρκώς καθαρό και διαυγές μεν, αλλά ταυτόχρονα ομαλό.

Θα προσέξατε βέβαια ότι δεν έχουμε αναφέρει καθόλου μέχρι στιγμής το κομμάτι της έντασης που μπορεί να δώσει ο ενισχυτής κι αυτό πολύ απλά διότι ο ενισχυτής με 130W στα 8Ω δεν θα έχει πρόβλημα να “σπρώξει” την πλειοψηφία των ηχείων της αγοράς σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε συνδυασμό με το AK4490 το οποίο είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές και παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά -τονίζοντας όμως λίγο παραπάνω την αναλυτική πλευρά των πραγμάτων- θα χαρακτηρίζαμε τον ενισχυτή ως μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε δύο κόσμους. Δυστυχώς, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την υλοποίηση του ενισχυτή ακουστικών ο οποίος μάλλον είναι απλώς διεκπεραιωτικός και δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας στο να προσφέρει μια γεμάτη και καθαρή παρουσίαση όταν κληθεί να οδηγήσει δύσκολα ακουστικά.

Τελικώς, ο Α10 Classic μας πρόσφερε πολλά πράγματα που μας άρεσαν και λίγα που δεν μας άρεσαν. Ναι, η έλλειψη built-in bluetooth, η απουσία Wi-Fi streaming και η μετριότατη επίδοση στα ακουστικά, ίσως του στερούν κάπως τον χαρακτηρισμό “all-in-one” αλλά στα στοιχεία που πραγματικά είναι σημαντικά για ένα ολοκληρωμένο ενισχυτή, ο Α10 Classic ήταν παραπάνω από αξιοπρεπής και μάλλον ικανός να ευχαριστήσει την πλειοψηφία των μουσικόφιλων ακόμα και εκείνων με πιο δύσκολα φορτία ηχείων.

Σε συνδυασμό με την πολύ όμορφη εμφάνιση του, την ποικιλία εξόδων και εισόδων και τον ικανοποιητικότατο dac o A10 Classic στα 1500 ευρώ αποτελεί από τις πιο ανταγωνιστικές και ολοκληρωμένες προτάσεις της Advance Paris.

Τιμιότατος μεταξύ τίμιων!

Overview

Περιγραφή: Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC.

Ισχύς: 2x130W/8Ω, 2x190W/4Ω, 2x250W/2,66Ω.

Απόκριση συχνότητας: 20Hz-80kHz (+/-3dB).

Παραμόρφωση: <0.006% (1kHz/1W), <0,02% (32W).

Αναλογικές είσοδοι: 5x Line In (RCA), 1x Amp In (RCA), 1x Line In (Balanced), 1x Phono (MM).

Ψηφιακές είσοδοι: 1x ομοαξονική (RCA), 3x οπτική (Toslink), 1x USB-A, 1x USB-B, 1xHDMI Audio, 1x HDMI/ARC

Sample rates: 24/96 (Toslink), 24/192 (RCA), 32/384 – DSD256 (USB)

Αναλογικές έξοδοι: 1x Rec/ Out (RCA), 1x Pre. Out (RCA), 2x Sub. Out (RCA), 1x Ακουστικών (TRS 6,4mm), 2x Ηχείων.

Άλλες δυνατότητες: Τηλεχειριστήριο, Προαιρετικός δέκτης Bluetooth.

Βάρος: 14,5 kg

Τιμή: €1490,-

 

info: Ultimate Audio Video, τηλ.: 210-994.9050

https://www.ultimateaudio.gr/, https://advance-acoustic.com/

To review είναι από τον Γιώργο Κατρακάζα και δημοσιεύεται στο έβδομο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB