Skip to main content

Όπως το θρυλικό πλοίο-φάντασμα, τα 8c είναι παρόντα στον χώρο αλλά φευγαλέα ως ηχητικές πηγές. Ακούς το αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορείς να τα εντοπίσεις. Μόνο την υπογραφή τους στο σύστημα μπορείς να διακρίνεις ξεκάθαρα και είναι μια σημαντική, βαρύνουσας σημασίας υπογραφή, αφού καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα με τρόπο… χμμ.. καθοριστικό. Είναι πραγματικά ευτύχημα να είσαι μάρτυρας πραγματικών, σοβαρών τεχνολογικών εξελίξεων!

Η αλήθεια είναι ότι το 8c της Dutch & Dutch, την οποία δικαιούστε να μην γνωρίζετε, καθότι είναι μια μικρή Ολλανδική εταιρία, η οποία κατασκευάζει ένα μόνο προϊόν, είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα εξελίξεων των συμβατικών ενεργών ηχείων που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια. Ίσως η αρχή να έγινε με τα Grimm LS1 και η συνέχεια να δόθηκε με τα Kii Audio Three, για να αναφέρω μόνο αυτά από τα οποία έχω προσωπική εμπειρία, αλλά η εξέλιξη της ιδέας του ενεργού/ψηφιακού ηχείου είναι απτή και έντονα δυναμική: Αντί να αρκεστούν στα συνήθη (ψηφιακή ισοστάθμιση, κλπ) ορισμένοι κατασκευαστές φαίνεται να ψάχνονται με σοβαρά θέματα και, εν προκειμένω, το 8c επιχειρεί να δώσει λύσεις σε τρία από αυτά: Την σχέση του ηχείου με τον χώρο στις χαμηλές συχνότητες, τον έλεγχο των πρώιμων ανακλάσεων και την διαχείριση ενός ολόκληρου συστήματος, το οποίο μοιάζει όλο και λιγότερο με… απλό ηχείο. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

 width=

Room Acoustics; Ευχαριστώ, δε θα πάρω.

Εντάξει, αυτό είναι υπερβολικό. Ο χώρος ακρόασης πάντα θα έχει κάποια επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά η ιδέα είναι να την μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό, έτσι ώστε η ακουστική του να παίζει ελάχιστο ρόλο. Το 8c είναι ένα ηχείο που προσπαθεί να βγάλει τον χώρο έξω από την εξίσωση, με δύο τρόπους. Με τον έλεγχο της ακτινοβολίας του τουίτερ, που γίνεται με τον κλασικό κυματοδηγό, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στο τουίτερ μιας ίντσας μεταλλικού θόλου που χρησιμοποιεί και με τον έλεγχο της ακτινοβολίας του μιντ/γούφερ, το οποίο χρησιμοποιεί έναν κώνο από αλουμίνιο, 8 ιντσών. Ο έλεγχος ενός μεγάλου μεγαφώνου μεσαίων, κυρίως γύρω από την καμπίνα, καθώς η ακτινοβολία του περιθλάται στις ακμές της μπάφλας, μπορεί να γίνει δύσκολα, αλλά είναι εφικτός, αν η πολική απόκριση του ηχείου στην περιοχή είναι καρδιοειδής, με ευαισθησία δηλαδή που είναι σταθερή για μια μεγάλη γωνία (αυτή που αντιστοιχεί, πάνω-κάτω σε συνθήκες άμεσης ακτινοβολίας) και μειώνεται γρήγορα έξω από αυτήν. Κάποιες σχεδιάσεις το πετυχαίνουν αυτό με πολλαπλά μεγάφωνα και γραμμές καθυστέρησης ενώ άλλα, όπως το 8c είναι “παθητικώς καρδιοειδή” χρησιμοποιούν, δηλαδή την οπίσθια ακτινοβολία του μιντ μέσω ανοιγμάτων στα πλευρικά τοιχώματα. Η D&D αναφέρει ότι το ηχείο είναι καρδιοειδές στην μεσαία περιοχή από τα 100Ηz μέχρι τα 1250Hz. Η προσέγγιση αυτή είναι κυριολεκτικώς αντίθετη με αυτήν της Kii Audio, η οποία έχει επιλέξει καρδιοειδή συμπεριφορά στις χαμηλές συχνότητες για να ελέγξει την συμπεριφορά του χώρου χαμηλά. Ποια είναι η απάντηση της D&D σε αυτό; Ιδού…

Τοίχος: Γιατί να πάει χαμένος;

Αντί να προσπαθήσει να “κόψει” τον πίσω τοίχο και την επίδρασή του στην απόδοση του ηχείου, η Dutch & Dutch τον χρησιμοποιεί με μια τεχνική που ονομάζει BCB (Boundary Coupled Bass). Η ιδέα βασίζεται, σύμφωνα με την εταιρία, στην παρατήρηση ότι ένα όριο σε μικρή απόσταση από ένα γούφερ (μεταξύ 100 και 800 χιλιοστών) έχει μόνο πλεονεκτήματα: Δεν δημιουργεί προβληματικές ανακλάσεις (οι οποίες ακυρώνουν κάποιες περιοχές), αυξάνει το περιθώριο απόδοσης χαμηλά κατά 6dB και βελτιώνει την ακτινοβολία στις χαμηλές συχνότητες, ώστε να ταιριάξει με αυτήν της καρδιοειδούς απόκρισης στην μεσαία περιοχή. Το 8c χρησιμοποιεί το BCB με την βοήθεια δύο γούφερ 8 ιντσών με ανάρτηση μεγάλης διαδρομής, τα οποία είναι τοποθετημένα στην πίσω πλευρά, λειτουργούν κάτω από τα 100Hz (μέσω φίλτρου Linkwitz-Rilley 4ης τάξης) και φορτίζονται από καμπίνα κλειστού τύπου. Ο έλεγχός τους, φυσικά, περιλαμβάνει DSP και εξαρτάται από την θέση του ηχείου στον χώρο, όπως την επιλέγει ο χρήστης. Το αποτέλεσμα είναι, με βάση τα χαρακτηριστικά, μια κάτω συχνότητα αποκοπής 30Hz.

Αρχιτεκτονική: DSP, Class D, Web interface.

Η αρχιτεκτονική ενός ηχείου όπως το 8c είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Σε ότι αφορά το συμβατικό κομμάτι, έχουμε να κάνουμε με μια σχεδίαση τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων με συχνότητες cross τα 100Hz και τα 1250Hz (με LR4 παντού), τα οποία οδηγούνται από ισάριθμα κανάλια ενισχυτών τάξης D, με ισχύ 500/250/250W για την περιοχή των χαμηλών, των μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων αντιστοίχως. Τα φίλτρα είναι υλοποιημένα στο ψηφιακό πεδίο και είναι γραμμικής φάσης. Στο ψηφιακό πεδίο είναι, επίσης, υλοποιημένος, τόσο ο έλεγχος των γούφερ όσο και αυτός του μιντ, με το τελευταίο να ελέγχεται για τα προβλήματα που κρύβει η δημιουργία της παθητικής καρδιοειδούς ακτινοβολίας. Η ψύξη όλων αυτών, γίνεται από έναν μικρό και εντελώς αθόρυβο ανεμιστήρα ο οποίος υπάρχει στο κάτω μέρος της καμπίνας.

Ο χρήστης έχει πολύ σοβαρές δυνατότητες ελέγχου σε όλα αυτά: Επιλέγει την θέση του ηχείου ώστε να λειτουργήσει σωστά το BCB, την ευαισθησία της εισόδου, έχει πρόσβαση σε χονδρικά ρυθμιστικά τόνου (υψηλών, μεσαίων, χαμηλών), πρόσβαση σε παραμετρικό ισοσταθμιστή με πλήρως ρυθμιζόμενα φίλτρα και, ακόμη, μπορεί να “φορτώσει” στο ηχείο φίλτρα διόρθωσης της ακουστικής του χώρου όπως αυτά δημιουργούνται από το λογισμικό REW για όσους θέλουν να φτάσουν στο όριο της βελτιστοποίησης. Αντί να δημιουργήσει μια ειδική εφαρμογή, η D&D, έλυσε το πρόβλημα πολύ καλύτερα, κατά την άποψή μου. Συνδέεις το ηχείο στο δίκτυό σου και είτε έχεις άμεση πρόσβαση πληκτρολογώντας του URL του (το οποίο περιλαμβάνει τον αριθμό σειράς), είτε το “βλέπεις” μέσα από το διαδίκτυο και τον τόπο lanspeaker.com.

 width=

Και τα υπόλοιπα…

Η καμπίνα των 8c περιλαμβάνει μια εσωτερική δομή από κόντρα-πλακέ σημύδας 18 χιλιοστών, με το εξωτερικό να είναι κατασκευασμένο από δρυ 19 χιλιοστών, με μπάφλα από συνθετικό υλικό ABS. Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι απλές και περιλαμβάνουν είσοδο AES3, για ψηφιακά σήματα, balanced αναλογική είσοδο καθώς και έξοδο για οδήγηση ενεργού υπογούφερ. Το ηχείο διαθέτει ειδικές βάσης (πωλούνται ξεχωριστά) και μπορεί να πραγματοποιήσει streaming, μέχρι 24/192, ενώ στα σκαριά είναι και δυνατότητες multi-room.

Στην πράξη.

Χάριν συντομίας, παρακάμπτω τα πολλά σχόλια περί στησίματος αρκούμενος σε αυτά: Ναι, θα πρέπει να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης, ναι θα πρέπει να έχετε οικιακό δίκτυο, να θα πρέπει να ρυθμίσετε το ηχείο για τον χώρο σας. Στα bonus της υπόθεσης, το μικρό του μέγεθος, η δυνατότητά του να τοποθετηθεί κοντά στον πίσω τοίχο και το ότι η D&D είναι από τις ελάχιστες εταιρίες που αναφέρει που ακριβώς βρίσκεται ο ακουστικός άξονας του ηχείου (δίνοντας το ακριβές του ύψος -μπράβο). Με βάση την εμπειρία που αποκόμισα, θέλεις περίπου μια εβδομάδα προσεκτικών ακροάσεων για να βελτιστοποιήσεις την απόδοση του ηχείου στον χώρο σου, χρόνος που αποτελεί εξαιρετική επένδυση.

Στο βασικό θέμα τώρα, η απόδοση του 8c είναι πραγματικά κορυφαία, κατά τη γνώμη μου ανώτερη τόσο από αυτήν του Grimm LS1 (χωρίς το sub), όσο και από του Kii Audio Three, σαφέστατα δε πολύ ανώτερη του ηχείου αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Το πρώτο πράγμα που διακρίνεις αμέσως είναι η κορυφαία δυνατότητα του ηχείου να αποκαλύπτει λεπτομέρειες, να τις κάνει ξεκάθαρες και να τις εστιάζει άψογα στο χώρο. Εξαφανίζεται πλήρως, δίνει την θέση του σε μια διάφανη, μεγάλη και αυστηρά καθορισμένη εικόνα, στην σωστή απόσταση από τον ακροατή, με πολύ σοβαρές δυνατότητες εστιασμού έξω από τον οριζόντιο άξονα. Το 8c είναι το καλύτερο ηχείο που έχω ακούσει σε ό,τι αφορά τον εστιασμό πληροφορίας εκτός φάσης, μια ιδιότητα εντυπωσιακή, η οποία υποδηλώνει εξαιρετικά καλή συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου.

Σε ότι αφορά το φάσμα, η -αναμενόμενη- τονική ουδετερότητα (η εταιρία δίνει 30Hz-20kHz ±1dB και ένα… εντελώς προκλητικό ±0.5dB πάνω από τα 35Hz) συνδυάζεται με πολύ καλή έκταση χαμηλά, όπου ο παλμός, ο όγκος και ο επιβλητικός χαρακτήρας μιας ηχογράφησης αποδίδονται άψογα και με πολύ καλή αίσθηση του αέρα ψηλά, παρά το γεγονός ότι η εταιρία δίνει ένα “ξερό” 20kHz ως άνω συχνότητα αποκοπής. Το ηχείο ακούστηκε ισορροπημένα μαλακό και φωτεινό, με εξαιρετικό αρμονικό πλούτο και έντονη αίσθηση διαφάνειας. Προσθέστε σε αυτά μια μεσαία περιοχή αποκαλυπτική, ευχάριστα φωτεινή, με τρομερές δυνατότητες layering η οποία ακούγεται φυσικά και αβίαστα (με εξαιρετική απόδοση των φωνών), χωρίς να εμφανίζει φαινόμενα συμπίεσης και χωρίς να κουράζει και έχετε μια λεκτική περιγραφή ενός ηχείου μόνιτορ που μπορεί να ζήσει άνετα και σε ένα συμβατικό οικιακό περιβάλλον, αξιοποιώντας μια μουσική συλλογή που δεν περιλαμβάνει μόνο “έργα αναφοράς”. Με 1kW ανά ηχείο ενισχυτές και μεγάφωνα που μακροσκοπικά φαίνονται μεγάλης… αντοχής, τα δυναμικά του 8c δεν… εκπλήσσουν. Είναι ένα από τα λίγα συστήματα που έπαιξε πολύ πιο άνετα από τον συνδυασμό ATC SCM50PSL/Parasound (με ψηφιακή ισοστάθμιση) που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση, και φάνηκε να έχει ανεξάντλητες δυνατότητες σε θέματα δυναμικής αντίθεσης. Ίσως, κάπου, να υπάρχει ένα όριο (ασφαλώς θα υπάρχει), αλλά αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο για να το προσεγγίσεις.

 

Για χρόνια, ο χώρος των απαιτητικών ακροατών (επαγγελματιών και μη) έχει την θέση του απλού παρατηρητή στην αναγνώριση, από την πλευρά των σχεδιαστών ηχείων, προβλημάτων που φάνταζαν άλυτα, ή είχαν λύσεις που ήταν ακραίες και δύσκολα εφαρμόσιμες, ειδικά σε οικιακό περιβάλλον. Το 8c είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ηχείου που δείχνει ότι αυτή η κατάσταση αλλάζει, καθώς με κατασκευές λογικού όγκου και σοβαρή τεχνολογία, πολλά από αυτά τα προβλήματα λύνονται. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα “ιστορικό” ηχείο, ειδικά, αν κάποια στιγμή, αυτή η τεχνολογία κατέβει σε πιο ανεκτά επίπεδα κόστους. Ακούστε το οπωσδήποτε!

Overview

Περιγραφή: Ενεργό ηχείο.

Δρόμοι/Μεγάφωνα: 3/4

Μεγάφωνα: 1x τουίτερ ίντσας, μεταλλικού θόλου, 1x μιντ/γούφερ με κώνο αλουμινίου, 2x γούφερ 8 ιντσών.

Φόρτιση: Κλειστού τύπου (γούφερ), Παθητικώς καρδιοειδής (μιντ/γούφερ)

Crossover: 100Hz/1250Hz, LR4/Γραμμικής φάσης στο ψηφιακό πεδίο.

Ενισχυτές: 1x250W (τουίτερ), 1x250W (μιντ/γούφερ), 1x500W (γούφερ), Τάξης D.

Είσοδοι: 1x AES3 (24/192), 1x Analog Balanced σε κοινό XLR με επιλογέα εισόδου

Network: RJ45/Ethernet

Άλλες δυνατότητες: Ρυθμιζόμενο BCB, Ρύθμιση τόνου, Ρύθμιση ευαισθησίας, Παραμετρικός ισοσταθμιστής, δυνατότητα ψηφιακής αντιστάθμισης της ακουστικής με το λογισμικό REW.

Απόκριση συχνότητας: 30Hz-20kHz (±1dB)

Μέγιστη στάθμη: 106dBSPL/1m (συνεχώς, πάνω από τα 35Hz).

Διαστάσεις: 485x270x380 (mm, υxπxβ)

Βάρος: 26kg.

 

Τιμή: €12.250 (ζεύγος 8c), €10.950,- (ζεύγος 8c Pro).

 

info: Athens Pro Audio, τηλ.: 210-330.1031, https://www.athensproaudio.gr/

https://dutchdutch.com/

Το άρθρο είναι από τον Δημήτρη Σταματάκο και δημοσιεύεται στο έβδομο τεύχος του YEWLLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB