Το “Born in the U.S.A.” είναι το έβδομο στούντιο άλμπουμ του Αμερικανού τραγουδιστή της ροκ και τραγουδοποιού Bruce Springsteen. Κυκλοφόρησε από την Columbia Records στις 4 Ιουνίου 1984. Η μουσική του άλμπουμ γράφτηκε από τον Springsteen και ηχογραφήθηκε με την απίστευτη E Street Band* (Roy Bittan, Clarence Clemons, Danny Federici, Garry Talent, Steve Van Zandt, Max Weinberg), σε παραγωγή Bruce Springsteen, Jon Landau, Chuck Plotkin και Steve Van Zandt. Το άλμπουμ έγινε το πιο εμπορικά επιτυχημένο άλμπουμ του και ένας από τους δίσκους με τις υψηλότερες πωλήσεις που έγιναν ποτέ , έχοντας πουλήσει 30 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι το 2012. Έχει επίσης αναφερθεί από τους κριτικούς ως ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Το άλμπουμ έλαβε υποψηφιότητα για το άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία Grammy του 1985 .
*Η E Street Band είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα και είναι το κύριο υποστηρικτικό συγκρότημα του Bruce Springsteen από το 1972. Το συγκρότημα εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2014.
Η έβδομα κατά σειρά δουλειά του Springsteen έγινε το 1985 το CD με τις περισσότερες πωλήσεις και μπήκε στο Top-10 singles παρέα με το “Thriller” του Michael Jackson.
Στο “Born in the USA” βρίσκονται μοναδικά κομμάτια όπως τα “Downbound Train”, “I’m On Fire”, “No Surrender”, “I’m Going Down”, “Glory Days”, “My Hometown”, “Dancing In The Dark” και “Born In The U.S.A.” το οποίο εκφράζει την αγανάκτηση του Αμερικάνικου λαού απ’ τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου μετά την κυκλοφορία του χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς ηγέτες σε προεκλογικές καμπάνιες, πράγμα το οποίο έκανε έξαλλο τον Springsteen που δήλωσε ότι αυτό το τραγούδι ανήκει στον λαό της Αμερικής και όχι για πολιτικές εκστρατείες. Το video-clip του τραγουδιού δείχνει τον τραγουδιστή να εκφράζεται με πάθος το ότι γεννήθηκε στην Αμερική και δείχνει σκηνές από την καθημερινότητα του απλού λαού.
Πάρα πολλές διακρίσεις συνόδευσαν το άλμπουμ. Το 1984 κέρδισε τρία American Music Awards, το 1985 τρία American Music Awards, τρία Grammy Awards καθώς και ισάριθμα MTV Music Video Awards για τα τραγούδια “Glory Days” και “Dancing In The Dark”. Επίσης εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε και το καλύτερο άλμπουμ του κόσμου. Το 1986 απέσπασε άλλα τρία βραβεία ( Grammy Awards, MTV Music Video Awards, Brit Awards).
Στα music charts έφτασε τη θέση νούμερο 1 με το τραγούδι “Dancing In The Dark”το video-clip του οποίου έκανε διάσημη την ηθοποιό Courteney Cox (γνωστή ως Monica απ’ την άκρως πετυχημένη τηλεοπτική σειρά “Τα Φιλαράκια”).
Το “Born in the USA” είναι το τραγούδι που τον έκανε παγκόσμιο σταρ, αλλά και το πιο παρεξηγημένο δημιούργημά του. Υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο τραγούδι.
Το τραγούδι έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση των Αμερικανών ως ένας ύμνος στην αισιοδοξία, τη δύναμη και το πάθος του έθνους. Στο “αξέχαστο” εξώφυλλο του άλμπουμ, η Anni Leibovitz παρουσίαζε την πίσω όψη του Bruce με φόντο την αστερόεσσα, ενώ στην αφίσα της περιοδείας, ο Springsteen ύψωνε με θέρμη τη γροθιά του μπροστά στο ίδιο φόντο. Η εικόνα του άλμπουμ παρουσίαζε όντως την Αμερική της ελπίδας. Ο αρθρογράφος George Will (προσωπικός φίλος του προέδρου των Η.Π.Α. Ronald Reagan) συμπλήρωσε την εικόνα με μια σειρά από κείμενα που δημοσιεύθηκαν σε δημοφιλή έντυπα της περιόδου και παρουσίαζαν στον Springsteen ως «έναν από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που επιλέγουν να δουν τη θετική πλευρά της Αμερικής». Ο ίδιος ο πρόεδρος Reagan χαρακτήρισε τα τραγούδια του δίσκου ως «αχτίδες δύναμης κι ελπίδας» και τα χρησιμοποίησε ως soundtrack της προεκλογικής του εκστρατείας.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο Springsteen έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone, στην οποία εξηγούσε ότι το τραγούδι είναι κάθε άλλο παρά πατριωτικό. Το έγραψε ως σχόλιο για την κενότητα του Αμερικανικού ονείρου και ως παρέμβαση για την εγκατάλειψη των βετεράνων του Βιετνάμ, την απαξίωση των εργαζομένων και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς της Αμερικής. Όπως διευκρίνισε, η δύναμη της ερμηνείας του στο ρεφρέν υπογραμμίζει τα παραπάνω – δεν είναι ούτε ξέσπασμα χαράς ούτε κραυγή περηφάνιας για τις ΗΠΑ.
Ο Bruce εκείνη τη χρονιά, το 1994, υποστήριξε τα επιχειρήματά του τραγουδώντας σε μια solo tour, χωρίς τους E-Street Band το “Born in the USA” ντυμένο με μία πικρή blues μελωδία. Πλέον, όμως, ήταν πολύ αργά. Το τραγούδι του είχε ήδη «κλειδώσει» στο μυαλό όλων ως ο απόλυτος σύγχρονος American anthem. Σήμερα, τριάντα ακριβώς χρόνια από την κυκλοφορία του, παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα και πιο παρεξηγημένα singles όλων των εποχών.
Οι συνεδρίες για το “Born in the USA“ διήρκησαν περισσότερα από δύο χρόνια (Ιανουάριος 1982 έως Μάρτιος 1984).
Πηγή: en.wikipedia.org