Η αρχή έγινε με ένα πραγματικά κλασικό ηχείο, το L100. Και όταν φάνηκε ότι οι audiophiles εκτιμούν την ιδέα του αναθεωρημένου -με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και δυνατότητες- ηχείου, ακολούθησε το L100 Classic 75, για τα 75 χρόνια της εταιρίας, καθώς και μια μικρή εκδοχή τους, το L82 Classic. Αν ψάχνετε μια απόδειξη στον πραγματικό κόσμο για το ότι “τα φαινόμενα απατούν”, την βρήκαμε και σας την προσφέρουμε!
Ολίγη ιστορία: Το L100 ήταν ένα τρίδρομο ηχείο που παρουσιάστηκε στην αγορά το 1970, ως η οικιακή έκδοση του πολύ γνωστού και διαδεδομένου (τότε) στούντιο μόνιτορ 4310. Υπήρξε, κατά τα φαινόμενα, σημαντική εμπορική επιτυχία. Το 2018, η JBL παρουσίασε μια νέα έκδοση του ηχείου, βασισμένη στην αισθητική του αρχικού L100, αλλά με μονάδες και σχεδιαστική φιλοσοφία του… τρέχοντος αιώνα, επίσης με μεγάλη επιτυχία.
Ο γνωστός κατασκευαστής, προφανώς ενθαρρυμένος από την πορεία του L100 Classic, ανακοίνωσε στις αρχές του 2020 μια καινούρια μικρότερη έκδοση κατάλληλη για τοποθέτηση σε βάση ή ράφι. Το L82 είναι δύο δρόμων και με αισθητική που παραπέμπει απευθείας στα 70s, αλλά -για την ιστορική ακρίβεια- πρέπει να πούμε ότι δεν αντιστοιχεί σε κάποιο ιστορικό μοντέλο, είναι απλώς ένα ηχείο εμπνευσμένο από το L100, για μικρότερους χώρους.
Ρε παιδιά, αυτή η JBL, τι είναι;
Καλή ερώτηση. Βασικά, είναι ένας ακόμη ύπουλος τρόπος να προδώσεις την ηλικία σου. Αν “ξέρεις” ότι η JBL είναι μια εταιρία που κατασκευάζει ασύρματα ηχεία, ακουστικά και ηχεία για χρήση σε πολυκαναλικά και δικαναλικά συστήματα, έχεις το μέλλον μπροστά σου. Αν ξέρεις ότι η JBL είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές ηχείων, με έτος ίδρυσης το 1946 και με σημαντική συμμετοχή σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε μοντέρνο ηχείο, στον χώρο του στούντιο, της κινηματογραφικής αίθουσας και του σπιτιού, τότε, κυρίως, έχεις παρελθόν… Η ίδια η JBL δεν βοηθά σε αυτό το σημείο. Το κομμάτι της εταιρίας που σχετίζεται με την “κλασικότητα” του L82 Classic κρύβεται πίσω από το brand name JBL Synthesis, την οποία πρέπει να θεωρήσουμε ως τον δικαιούχο της κληρονομιάς του James Lansing (του ανθρώπου που σχεδίασε το Voice of the Theater, στις απαρχές του ήχου στον κινηματογράφου και ιδρυτή της JBL – James B. Lansing). Μην παρεξηγήσετε: Για μια εταιρία μιλάμε απλώς για κάποιο λόγο, προσπαθούν να κρύψουν τις δάφνες τους…
Από το L100 στο L82…
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρία, το L82 είναι εμπνευσμένο από το L100 και, εμμέσως, από την επαγγελματική του έκδοση, το 4310, αλλά ακολουθεί, όπως θα περίμενε κανείς, την λογική του L100 Classic, είναι δηλαδή μια σύγχρονη σχεδίαση. Πρόκειται για ένα ηχείο bass reflex με τουίτερ θόλου μίας ίντσας από τιτάνιο, (η JBL χρησιμοποιεί το τιτάνιο, ως διάφραγμα από το 1982), το οποίο υποβοηθείται στην ακτινοβολία του από έναν κυματοδηγό και είναι (α λα JBL) ρυθμιζόμενο ως προς την στάθμη του μέσω ενός εξασθενητή L-Pad, τοποθετημένου στην μπάφλα. Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ 8 ιντσών με Poly Cone στο χαρακτηριστικό λευκό χρώμα. Το τουίτερ είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιεί το L100 Classic και το bass reflex είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να μειώνει τους αεροδυναμικούς θορύβους.
Αν ψάχνετε τις διαφορές μεταξύ των δύο ηχείων, εκτός από την προφανή, ότι δηλαδή το L82 είναι δύο δρόμων, ενώ το L100 τρίδρομο, θα βρείτε αρκετές: Το ηχείο που δοκιμάζουμε εδώ έχει σημαντικά μικρότερο γούφερ (το μεγάλο ηχείο έχει 12ιντσο), μικρότερες διαστάσεις καμπίνας, είναι τυπικώς 8ωμο (ενώ το L100 είναι 4Ω) και -λογικόν- κάπως πιο αναίσθητο, στα 88dBSPL/2,83V/1m.
Η JBL έχει φροντίσει την αισθητική του ηχείου αναλόγως, με το προστατευτικό να είναι το γνωστό αφρώδες Quadrex (μια ακόμη vintage πινελιά) το οποίο διατίθεται σε τρία χρώματα, μαύρο, μπλε και πορτοκαλί. Η καμπίνα είναι φινιρισμένη με φυσικό ξύλο και μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα ή οριζόντια. Τα δύο ηχεία έχουν κατοπτρική συμμετρία και η σύνδεσή τους με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ενός ζεύγους ακροδεκτών τυπικώς καλής ποιότητας.
Ο χρήστης μπορεί να προμηθευτεί (προαιρετικώς) το κατάλληλο σταντ (JS-80) το οποίο φέρνει το ηχείο στην σωστή θέση και κλίση, καθώς και διαφορετικά προστατευτικά, αν για κάποιο λόγο θέλει να αλλάξει χρώμα.
Με τα ηχεία του παππού ακούς;
Ουδέν αναληθέστερον… Αλλά πριν μπούμε στα του ήχου, ας δούμε μερικές λεπτομέρειες που έχουν σημασία. Κατ’ αρχήν, οι βάσεις. Η JBL περιγράφει τις βάσεις του L82 Classic ως προαιρετικές, αλλά -κατά τη γνώμη μου- είναι απολύτως απαραίτητες. Δίνουν το σωστό ύψος και την σωστή κλίση σε ένα ηχείο που είναι αρκετά μικρό για να τοποθετηθεί στο πάτωμα (ούτε να το σκεφτείτε!) αλλά αρκετά μεγάλο για να τοποθετηθεί σε ένα συνηθισμένο τραπέζι, ράφι, ή κλασική βάση (ας πούμε 60 εκατοστών). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ακροατής θα κάθεται λάθος σε θέση με τον άξονα του ηχείου. Οπότε, ναι. Αγοράστε και τις βάσεις μαζί.
Στην συνέχεια, το ρυθμιστικό του τουίτερ. Αρχικώς, αφήστε το στην ησυχία του. Η ίδια η JBL αναφέρει ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να γίνει μετά από ένα χρονικό διάστημα ώστε να στρώσουν τα ελαστικά μέρη των μεγαφώνων, αλλά -ούτως ή άλλως- θα πρέπει πρώτα να μάθετε τον ήχο του ηχείου καλά και μετά να επιχειρήσετε να τον “φέρετε” αντισταθμίζοντας την απορροφητικότητα του χώρου σε υψηλές συχνότητες.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: Τοποθετήστε το σωστά. Αυτό σημαίνει κάποια σχετική απόσταση από τους τοίχους και ισόπλευρο τρίγωνο με πλευρά όχι μεγαλύτερη από τα 2,4m.
Με όλα τα παραπάνω να έχουν ληφθεί υπόψιν, το L82 Classic είναι ένα ηχείο γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις. Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε είναι ότι μπορεί να στήσει μια από τις καλύτερες στερεοφωνικές εικόνες που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό από ηχείο τέτοιων διαστάσεων. Το κλισέ “εξαφανίζεται από τον χώρο” δεν επαρκεί για να περιγράψει το soundstage των JBL, το οποίο είναι εξαιρετικά καθορισμένο σε πλάτος, ελάχιστα πίσω σε εστιασμό, με πολύ καλό βάθος και φυσική παρουσίαση. Ο ακροατής έχει πολύ καλή αίσθηση της κίνησης των ηχητικών πηγών, του όγκου και του αέρα, και -εκούσια ή ακούσια- η παράδοση του στούντιο μόνιτορ της JBL φαίνεται να ζει μέσα από τα L82 Classic.
Γενικώς, ο “αέρας” είναι χαρακτηριστικό του μικρού ηχείου. Αποδίδει τις δυναμικές αντιθέσεις με τρόπο εμφανώς αβίαστο και δημιουργεί ένα συνολικό άκουσμα ξεκούραστο, ευχάριστο και μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιμένεις με βάση τις διαστάσεις του. Γρήγορο και φωτεινό ψηλά, χωρίς ίχνος μεταλλικότητας, αρκετά διάφανο και πειστικό στην μεσαία περιοχή, με πολύ φυσικές φωνές και αρκούντως επιβλητικό, ελαφρώς αδρό στην λεπτομέρεια, αλλά ικανό στην περιγραφή των όγκων χαμηλά, το L82 Classic θα γεμίσει έναν μικρό ή και μεσαίο χώρο με πραγματικά καλό ήχο. Στα χέρια μας απέδωσε καλά τα ρυθμικά μέρη και μας άφησε να θέλουμε το κάτι παραπάνω στις πολύ χαμηλές συχνότητες, κάτι που δεν εκπλήσσει, με την εταιρία να δίνει -6dB στα 44Hz.
Ακούγοντας το μικρό JBL, αυτό που σου μένει είναι η αίσθηση ότι μόλις βρέθηκες απέναντι από ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό ηχείο, του οποίου η προτεραιότητα είναι να σου επιτρέψει να ευχαριστηθείς την μουσική σου, αποδίδοντας άψογα τα δυναμικά και την τονική ισορροπία κάθε ηχογράφησης, χωρίς να γίνεται αυστηρό (νομίζω ότι ο αγγλικός όρος που ταιριάζει, εδώ, είναι pedantic).
Μην αφήσετε την εμφάνιση του L82 Classic να σας παρασύρει σε ιδέες και πρώιμα συμπεράσματα που δεν είναι ακριβή: Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά σύγχρονο, καλοσχεδιασμένο και με προσεγμένο voicing, ηχείο, το οποίο -απλώς- θυμίζει εμφανισιακά κάποια ιστορικά προϊόντα της JBL. Η πραγματικότητα, όμως, ξεπερνά, κατά πολύ, οποιαδήποτε επιφανειακή εντύπωση. Η JBL έχει σχεδιάσει ένα ηχείο με εξαιρετικό χαρακτήρα που θα αξιοποιήσει στο έπακρο την μουσική σας συλλογή. Ακούστε το οπωσδήποτε σε πρώτη ευκαιρία!
Overview
Περιγραφή:Ηχείο Βάσης/Ραφιού.
Δρόμοι/Μεγάφωνα: 2/2.
Μεγάφωνα: 1x τουίτερ με θόλο τιτανίου 25mm, 1x μιντ/γούφερ με κώνο Poly Cone 8 ιντσών.
Συχνότητα cross: 1,7kHz.
Φόρτιση: Bass Reflex.
Ονομαστική αντίσταση: 8Ω.
Ευαισθησία: 88dBSPL/2,83V/1m
Απόκριση συχνότητας: 44Hz-40kHz (-6dB).
Άλλες δυνατότητες: Ρύθμιση των υψηλών συχνοτήτων, επιλογή χρώματος προστατευτικού.
Διαστάσεις: 473x281x316 (mm, υxπxβ)
Βάρος: 12,7kg
Τιμή: €2350,- (ζεύγος), €215 (βάσεις, ζεύγος).
info: All About Audio Video, τηλ.: 213-0998.206, web: https://aaav.gr/
Το review είναι από το Δημήτρη Σταματάκο και δημοσιεύεται στο ένατο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB