Skip to main content

Club ΡΟΔΟΝ. Ένα κλαμπ που έβαλε την Ελλάδα στο συναυλιακό χάρτη της Ευρώπης και όπως είχε πει ο Eric Burdon πρόκειται για «Το κορυφαίο συναυλιακό κλαμπ στον κόσμο».
Από την πρώτη συναυλία στις 6 Νοεμβρίου 1987 έως και τις 19 Μαΐου 2005 (έκλεισε λόγω ιδιόχρησης του κτιρίου) πέρασαν από τη σκηνή του εκατοντάδες συγκροτήματα, που μεγάλωσαν μουσικά πάνω από δύο γενεές μουσικόφιλων. Οι ροκ αστέρες, στα 18 χρόνια που λειτουργούσε ο κλειστός συναυλιακός χώρος «Ρόδον» στην οδό Μάρνη, έμπαιναν μέσα “σηκωτοί” κυριολεκτικά.

Πολλά ξένα συγκροτήματα, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Ρόδον, δεν έβρισκαν πρόσφορο έδαφος να έρθουν στην Ελλάδα για συναυλίες, λόγω έλλειψης οργάνωσης και χώρων. Επιπλέον, τα περισσότερα club μετά την πρώτη μισή ώρα συναυλίας “άνοιγαν” τις πόρτες και έμπαιναν μέσα οι θαμώνες με το λεγόμενο “ντου”. Το Ρόδον ήταν το πρώτο club στο οποίο έμπαιναν μέσα μόνο όσοι είχαν πληρώσει εισιτήριο και κανένας άλλος μέχρι το τέλος της συναυλίας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ρόδον, η πολύ στενή είσοδος και οι “πρωτοεμφανιζόμενοι” security. Μέχρι να ανοίξει το club “Ρόδον” οι συναυλίες πραγματοποιούνταν σε κλειστά γήπεδα μπάσκετ (Σπόρτινγκ, Μίλωνας) και σε ανοιχτούς χώρους (Λυκαβητός, γήπεδο Απόλλωνα, γήπεδο Ν.Φιλαδέλφειας).

Στα Εξάρχεια την ίδια εποχή, υπήρχε ένα μπαρ με το όνομα «Πήγασος», οι θαμώνες του οποίου, ίδρυσαν την εταιρεία «ΑΝΩΣΗ» και έστησαν το «Ρόδον», κρατώντας μόνο το όνομα από το παλιό σινεμά που υπήρχε στον χώρο.

Χρειάστηκε πολύ δουλειά και διάφορες τεχνικές μετατροπές για να καταστεί η αίθουσα προβολής, σε πλατεία συναυλιών με χωρητικότητα 1.500 ατόμων.

Στις 6 Νοεμβρίου 1987, το κλαμπ “Ρόδον” ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους της ροκ. Πρώτο συγκρότημα που εμφανίζεται, είναι οι Yeah* του Γιάννη Ντρενογιάννη.

 width=

Yeah

*Το όνομα του συγκροτήματος, έχει συνδεθεί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του “Ρόδον”. Εγκαινίασαν τη σκηνή του, το 1987, παίζοντας support στους Triffids**  και το «έκλεισαν» ανοίγοντας τους Stranglers μια μέρα πριν κλείσει το ιστορικό κλαμπ. Στους Yeah, μεταξύ 1988 και 1989 συμμετείχε στο σχήμα ο Βασίλης Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα) και σε ότι αφορά τη δισκογραφία, μέχρι το 1992, κυκλοφόρησαν δύο albums (“Yeah!” / 1988, Ano Kato Records, “Festival” / 1992, MBI).  Οι Yeah, είναι ο Γιάννης Ντρενογιάννης (κιθάρα, φωνή), η  Χρύσα Πανταζή (μπάσο, φωνή) και ο Τάκης Γιαννούτσος (τύμπανα) -αποτελούν την παλιά σύνθεση του γκρουπ-μαζί με τον Γιώργο Παπαγεωργιάδη (μπάσο).

**Οι Triffids ήταν ένα αυστραλιανό εναλλακτικό ροκ και ποπ συγκρότημα, που δημιουργήθηκε στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας τον Μάιο του 1978.

Όπως είπαμε και πριν, στο ξεκίνημα εμφανίστηκαν οι Αυστραλοί Triffids και οι Creeps, Paul Roland, John Cale, Yo La Tengo, TV Personalities και Nikki Sudden. Ακολούθησαν μέχρι το τέλος της σεζόν στη σκηνή του «Ρόδον» οι Nick Gravenites, Gun Club, Opal, Steel Pulse, Pere Ubu, New Model Army, Sonic Youth, Steppes, Go Betweens, Fall, Jonathan Richman με τους Modern Lovers, Damned, Alvin Lee και Died Pretty. Οι Τρύπες έκοψαν 264 εισιτήρια στην πρώτη τους εμφάνιση τον Νοέμβριο του 1987, αλλά θα έκοβαν χιλιάδες τα επόμενα δέκα χρόνια όποτε έδιναν συναυλία στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό του «Ρόδον» ειδικά τα πρώτα χρόνια, ήταν ότι δεν υπήρχαν διακρίσεις και μπορούσαν να ανέβουν να παίξουν όλοι. Έγινε στέκι των μουσικόφιλων και καθιερώθηκε. Στη σκηνή του έχουν δώσει ιστορικές συναυλίες οι Sepultura, Annihilator, Kreator, Αccept, ενώ οι Iced Earth επέλεξαν τον χώρο για να ηχογραφήσουν live το άλμπουμ τους. Όλα τα είδη της Metal μουσικής ακούστηκαν εκεί, σε μια εποχή που οι “χεβιμεταλάδες” τσακώνονταν με όσους προτιμούσαν άλλα ρεύματα της Metal μουσικής, όπως το death, το thrash, το epic, το speed ή το power. Κάπου στη μέση, υπήρχαν οι Motorhead ή έστω ο Lemmy.

Στο “Ρόδον” ακούστηκαν και πολλά ελληνικά συγκροτήματα. Τον δρόμο που άνοιξαν οι “Τρύπες” ακολούθησαν οι Πυξ Λαξ, τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Διάφανα Κρίνα, η Λευκή Συμφωνία, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Τζίμης Πανούσης, ο Κωνσταντίνος Β, οι Ενδελέχεια και άλλοι. Στο Ρόδον εμφανίστηκαν μπάντες της ποπ και της ηλεκτρονικής μουσικής που έδωσαν σπουδαίες παραστάσεις και συνετέλεσαν στη φήμη του club.

Το «Ρόδον» παρακολουθούσε και ακολουθούσε τις παγκόσμιες μουσικές εξελίξεις, φιλοξενώντας στη σκηνή του, τον Moby, τους Faithless και το 2002 τους Raining Pleasure (κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα).

Η είδηση για το κλείσιμο του «Ρόδον» λόγω ιδιοχρησίας του κτιρίου, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2005 μαζί με την επισήμανση ότι θα πραγματοποιούνταν οι συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί. Έτσι και έγινε. Το «Ρόδον» έκλεισε στις 29 Μαΐου 2005.