Το One Love Peace Concert έγινε στις 22 Απριλίου 1978 στην πρωτεύουσα Κίνγκστον της Τζαμάικα και πήραν μέρος μεγάλα ονόματα της μουσικής ρέγκε, με επικεφαλής τον Μπομπ Μάρλεϊ. Η συναυλία έγινε για να “πέσουν οι τόνοι¨ από την ταραχώδη εποχή πολιτικών παθών στην Τζαμάικα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η Τζαμάικα βρισκόταν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Το νησί κυβερνούσε το αριστερό Λαϊκό Εθνικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μάικ Μάνλεϊ. Οι λαϊκίστικες αντικαπιταλιστικές κορώνες και ο κρατικισμός του εξόργιζαν τους πλούσιους της χώρας. Επιπλέον, την Ουάσιγκτον ενοχλούσαν οι στενοί δεσμοί του Μάνλεϊ με τον Φιντέλ Κάστρο και η υποστήριξή του στην ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο που είχε μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ. Η οικονομία του νησιού πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και η ανεργία παράλληλα με την υψηλή εγκληματικότητα, εκτοξευόταν στα ύψη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριζαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, συντηρητικό Έντουαρντ Σιάγκα (ηγέτη του Εργατικού Κόμματος). Και οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί της Τζαμάικα βρίσκονταν σε συνεχείς συγκρούσεις, δεν έπαιζαν με καθαρούς όρους το πολιτικό παιγνίδι, ενώ και οι δύο διατηρούσαν στρατούς οπλοφόρων από τα γκέτο των μαύρων για να λύνουν τις πολιτικές τους διαφορές. Κανένας πολίτης της χώρας δεν αισθανόταν ασφαλής , ούτε και ο Μπομπ Μάρλεϊ, η μεγαλύτερη προσωπικότητα που ανέδειξε η Τζαμάικα.
Μάλιστα, στις 3 Δεκεμβρίου 1976 έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης, επειδή απλά θα συμμετείχε στη συναυλία «Smile Jamaica» που διοργάνωνε το Υπουργείο Πολιτισμού. Η περίοδος ήταν προεκλογική και οι οπλοφόροι του Εργατικού Κόμματος πίστεψαν ότι ο Μάρλεϊ υποστήριζε τους κυβερνητικούς και θεώρησαν σωστό να του δώσουν ένα μάθημα. Ευτυχώς, τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο και το στήθος και δύο μέρες αργότερα, έδωσε κανονικά «το παρών» στη συναυλία. Βέβαια ο στόχος των τραμπούκων είχε επιτευχθεί καθώς ο Μάρλεϊ, πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει στην Αγγλία, επειδή το κλίμα ήταν βαρύ γι’ αυτόν.
Στις αρχές του 1978 η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο. Έπρεπε να βρεθεί λύση και μάλιστα από τις ίδιες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις, πριν ξεσπάσει κανονικός εμφύλιος.
Δύο πολύ στενοί συνεργάτες του Μάνλεϊ, ο Μπάκυ Μάρσαλ και ο Κλόντι Μάσοπ, αποφάσισαν να διοργανώσουν μία συναυλία με διπλό σκοπό: από τη μια, να μαζέψουν χρήματα για τη στέγαση των φτωχών και από την άλλη να στείλουν ένα μήνυμα για την εθνική συμφιλίωση. Η ρέγκε θα ήταν το καλύτερο μέσο για την επιτυχία των σκοπών τους. Ο Μάσοπ πήγε στο Λονδίνο, συναντήθηκε και έπεισε τον Μάρλεϊ να ηγηθεί της συναυλίας. Ο Μάρλεϊ αποδέχθηκε την πρόσκληση θέτοντας τον όρο, η συναυλία να γίνει στις 22 Απριλίου 1978, ημέρα επετείου των 12 χρόνων από την επίσκεψη του Χαϊλέ Σελασιέ στην Τζαμάικα. Ο Μπομπ Μάρλεϊ ανήκε στους “Ρασταφάρι”, ένα κίνημα των μαύρων της Τζαμάικα, που πρέσβευε την επιστροφή στην Αφρική και πίστευε ως αρχηγό του τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ.
Στις 22 Απριλίου 1978, 32.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο των Ηρώων του Κίνγκστον για να παρακολουθήσουν τη συναυλία, που είχε ως τίτλο «One Love Peace Concert». Οι περισσότεροι ήθελαν να δουν και να ακούσουν τον Μάρλεϊ, που είχε εγκαταλέιψει το νησί για 18 μήνες.
Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων κάθονταν οι δύο ορκισμένοι αντίπαλοι, ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάνλεϊ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντουαρντ Σιάγκα. Ο σκοπός της συναυλίας είχε επιτευχθεί. Τη συναυλία άνοιξαν σπουδαία ονόματα της ρέγκε, όπως οι Dillinger, Dennis Brown, Inner Circle και Big Youth.
Προτελευταίος ανέβηκε στη σκηνή ο Peter Tosh, παλιός συνεργάτης του Μάρλεϊ, ο οποίος απευθύνθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς στους δύο πολιτικούς ηγέτες και προκάλεσε την αστυνομία, καπνίζοντας δημοσίως μαριχουάνα, ενέργεια που επιδοκιμάστηκε από το πλήθος. Εκείνη τη στιγμή -και για να μην προκληθούν επεισόδια- η αστυνομία δεν αντέδρασε. Μερικούς μήνες μετά όμως, η αστυνομία θα συλλάβει τον Τος και θα τον ξυλοκοπήσει αγρίως σε ένα απομονωμένο κελί .

Το «One Love Peace Concert» συγκαταλέγεται στην 6η θέση της λίστας με τις καλύτερες ροκ συναυλίες όλων των εποχών.