Skip to main content

Η Cayin γνωρίζει καλά το παιχνίδι των ενισχυτών για ακουστικά και το παίζει εδώ και αρκετό καιρό με επιτυχία (και αρκετά μοντέλα). Ωστόσο, το RU6 είναι κάτι διαφορετικό: Απλό, ιδιαίτερα μικρό και λιτό, αλλά με άποψη, φέρνει στην επιφάνεια μια εναλλακτική προσέγγιση στο πώς μπορεί να σχεδιαστεί μια τέτοια συσκευή, ικανή να εξαφανιστεί σε κάθε τσέπη, αλλά -την ίδια στιγμή- να αφορά τους ακροατές με υψηλές απαιτήσεις!

Με τις πολύ μικρές του διαστάσεις και το στοιχειώδες, user interface του, το RU6 φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από το ξεκίνημα των προσωπικών media players (που τότε τα γνωρίζαμε ως mp3 players, θυμάστε;) όταν αυτό που μετρούσε ήταν το μέγεθος, στη λογική του “όσο μικρότερο, τόσο καλύτερο”. Τω καιρώ εκείνω, η ιδέα ότι θα χρειαζόμασταν έναν ξεχωριστό DAC/Ενισχυτή ακουστικών, ο οποίος θα μπορούσε να κινηθεί στον χώρο του ήχου υψηλών απαιτήσεων ήταν ανεδαφική και η έννοια της υψηλής ανάλυσης άγνωστη. Φτάσαμε, λοιπόν, στο σήμερα. Και οι on-the-go ακροάσεις κινούνται με χαρακτηριστική άνεση σε επίπεδα 384kHz και DSD256, όχι επειδή ο κάθε περιπλανώμενος στον αστικό χώρο έγινε, ξαφνικά, απαιτητικός με τη μουσική που τον συνοδεύει έξω από το σπίτι, αλλά επειδή έχει αρχεία τέτοιας ανάλυσης, ούτως ή άλλως, επομένως τα μεταφέρει και στο τηλέφωνο του ή σε κάποια άλλη φορητή, προσωπική, έξυπνη συσκευή. Εντάξει, πιθανώς αυτά αποτελούν μειοψηφία, αλλά μην γελιόμαστε: Τα FLAC 24/96 είναι πλέον συνήθη σε downloads και το 16/44,1 αποτελεί ελάχιστη απαίτηση. Το MP3 δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και τα αντίστοιχα players οδεύουν προς την αρχειοθήκη της ιστορίας (ευχαριστούμε Karlheinz Bradenburg, ήταν κάτι που το χρειαζόμασταν, αλλά όχι πια…).

Με όλα αυτά ως δεδομένα και με το high end στον χώρο των προσωπικών DAC/Ενισχυτών να είναι πλέον κάτι όχι ασυνήθιστο, είναι ενδιαφέρον να δει κάποιος τι μπορεί να κάνει ένας σοβαρός κατασκευαστής για να βάλει το λιθαράκι του στο παιχνίδι. Αυτού του είδους οι συσκευές έχουν μερικές σοβαρές, εγγενείς δυσκολίες στη σχεδίαση τους: Πρώτον τροφοδοτούνται συνήθως από μπαταρίες, επομένως ό,τι κάνεις πρέπει να έχει χαμηλή κατανάλωση και ο ενισχυτής ακουστικών πρέπει να είναι μαζεμένος. Το αναλογικό στάδιο, επίσης, πρέπει να σχεδιαστεί με φειδώ, χωρίς μεγάλες θερμικές απώλειες και με το μυαλό στα πραγματικά κρίσιμα σημεία. Το ψηφιακό κομμάτι, επίσης, μόνο δεδομένο δεν είναι. Υπάρχουν αρκετά ειδικά ολοκληρωμένα για φορητές συσκευές (με έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση), επομένως οι επιλογές είναι κρίσιμες. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουμε δει διάφορες επιτυχημένες ακρότητες τα τελευταία χρόνια και δεν μας στενοχωρεί καθόλου το γεγονός.

 

 width=

To… concept RU6: Καν’ το αλλιώς!

 

Αυτό, βεβαίως, δεν είναι επίσημη θέση της Cayin, αλλά δική μου άποψη. Σε αντίθεση με το status quo, εδώ έχουμε με μια συσκευή η οποία διαφοροποιείται, καταρχήν, οπτικά: Είναι μικρό σε διαστάσεις, με ένα μικρό, μονόχρωμο OLED όπου εμφανίζονται τα τελείως βασικά και τρεις μικροσκοπικοί διακόπτες. Αν σε αυτά προσθέσετε τη θύρα USB-C μέσω της οποίας περνά το stream από τον host (μαζί με την τροφοδοσία, δεν υπάρχουν μπαταρίες) και τις δύο εξόδους για ακουστικά, μια συμβατική TRS 3,5mm και μια balanced TRRRS 4,4mm, έχετε μπροστά σας το συνολικό εξοπλισμό του RU6. Όχι πολλά πράγματα για να ασχοληθείς, δηλαδή, αλλά σημαδιακά. Η αλήθεια είναι ότι δεν βάζεις balanced έξοδο σε μια συσκευή που είναι έξω από τα ενδιαφέροντα τον ακροατών που χρησιμοποιούν αντίστοιχα ακουστικά, επομένως δικαιούμεθα να αντιμετωπίζουμε το μικρό Cayin ως κάτι που αφορά ένα… δύσκολο κοινό. Και οι Κινέζοι τιμούν αυτή τη θέση, με έναν σχεδιασμό που πραγματικά ξεχωρίζει. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ξεκινώντας από το ψηφιακό κομμάτι, έχουν επιλέξει να δώσουν στον χρήστη την ευελιξία να μην χρησιμοποιήσει αλγόριθμο oversampling. Αυτό σημαίνει ότι το front end θα περάσει στον DAC το sample rate του αρχείου, χωρίς να υπολογίσει ενδιάμεσα δείγματα και χωρίς να εισάγει ψηφιακό φίλτρο στο δρόμο του σήματος. Όμως, ενώ οι πιουρίστες πανηγυρίζουν ανοίγοντας σαμπάνιες και ομνύοντας στο όνομα της Cayin, οι φίλοι του DSP έχουν τη δική τους επιλογή στο μενού. Αν θέλεις oversampling, μπορείς να το έχεις. Προς τιμήν της, η εταιρία έχει στο site της μια αρκούντως εύστοχη σύγκριση των δύο ρυθμών λειτουργίας με όρους τεχνικών και ηχητικών αξιών.

Ανεξαρτήτως της επιλογής ως προς το oversampling, ο μετατροπέας d/a που ακολουθεί το ψηφιακό front end, είναι επίσης ξεχωριστός. Εδώ, η Cayin φλερτάρει με την ιδέα του vintage, χρησιμοποιώντας μια custom λύση, βασισμένη στην αρχιτεκτονική R-2R.

 width=

Η αρχιτεκτονική R-2R είναι η εκλογικευμένη (ως προς το κόστος παραγωγής) εξέλιξη της θεωρητικής αρχιτεκτονικής μετατροπής d/a με κλίμακα αντιστάσεων (R-Ladder). Στην τελευταία, η τιμή κάθε αντίστασης υπολογίζεται με βάση την αξία του κάθε ψηφίου (από το σύνολο αυτών που απαρτίζουν τον ψηφιακό κώδικα). Η ακρίβεια που απαιτείται είναι μεγάλη και η ζωή στο επίπεδο της παραγωγής γίνεται δύσκολη, επειδή απαιτούνται πολλές διαφορετικές τιμές με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Το δικτύωμα R-2R αντικαθιστά την κλίμακα αντιστάσεων με μια σειρά από διαιρέτες τάσης των οποίων οι τιμές είναι ίδιες ανεξαρτήτως της αξίας του ψηφίου στο οποίο αντιστοιχούν. Αυτό δεν μειώνει την υποχρέωσή μας για υψηλή ακρίβεια, αλλά την περιορίζει. Αντί να χρειαζόμαστε 24 διαφορετικές τιμές αντιστάσεων ακριβείας, χρειαζόμαστε μόνο 2. Με βάση την τοπολογία ενός 24-bit μετατροπέα R-2R, χρειαζόμαστε συνολικά n+1 (=25) αντιστάσεις 2R και n-1 (=23) αντιστάσεις R. Οι 96 συνολικά αντιστάσεις που χρησιμοποιεί ο RU6 είναι εξαρτήματα με ανοχή 0,1% και πολύ μικρή μεταβλητότητα σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία.

Η λιτή προσέγγιση στο ψηφιακό μέρος, έχει την επίπτωσή της στον εξασθενητή που χρησιμοποιεί το RU6. Αντί για την (λογική αλλά τετριμμένη) επιλογή του ψηφιακού ρυθμιστικού στάθμης η Cayin έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο του αναλογικού ρυθμιστικού, το οποίο, μάλιστα, υλοποιείται με διακριτά βήματα και αντιστάσεις. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του 99 βήματα εξασθένησης τα οποία υλοποιούνται με επιλογή των κατάλληλων αντιστάσεων κάθε φορά, μέσω ηλεκτρονόμων (όπως αναφέρει η εταιρία, υποθέτουμε ότι πρόκειται για solid state ηλεκτρονόμους, βεβαίως).

Το τελευταίο στάδιο της συσκευής είναι το στάδιο εξόδου, το οποίο είναι διαθέσιμο σε balanced και single ended εκδοχή. Η Cayin δεν δίνει πολλές πληροφορίες εδώ, αλλά το RU6 μπορεί να αποδώσει 138mW/32Ω από την single ended έξοδο και 213mW/32Ω από την balanced, με αντίσταση εξόδου 0,5Ω και 1Ω αντιστοίχως και προσφέρει ρύθμιση κέρδους ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν διαφορετικά είδη ακουστικών.

Όλα τα παραπάνω, έχουν μοιραστεί σε δύο μικρά τυπωμένα κυκλώματα (έξι στρώσεων), ώστε να απομονώνεται το ψηφιακό από το αναλογικό μέρος και είναι τοποθετημένα μέσα σε ένα περίβλημα από μονοκόμματο αλουμίνιο, ανοδιωμένο σε μαύρο χρώμα. Όσοι θα ήθελαν κάτι διαφορετικό, θα χαρούν να μάθουν ότι η εταιρία προσφέρει δύο προστατευτικά καλύμματα από δέρμα σε δύο χρώματα (μπλε και πορτοκαλί, πωλούνται ξεχωριστά). Η συσκευή παραδίδεται σε μια καλοσχεδιασμένη. υψηλής ποιότητας συσκευασία η οποία περιλαμβάνει ένα μικρού μήκους καλώδιο USB (C-C), έναν προσαρμογέα USB-C σε USB-A καθώς και το εγχειρίδιο χρήσης.

 width=

 

On the Go!

 

Δεν θα δυσκολευτείτε να χρησιμοποιήσετε το RU6. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να το συνδέσετε σε κάποιον host με το καλώδιό του και όλα τα υπόλοιπα γίνονται σχεδόν μόνα τους. Η συσκευή ενεργοποιείται και περιμένει να πατήσετε το Play. Το μικρό Cayin υποστηρίζει συσκευές που τρέχουν Android και Windows έκδοσης 7 ή μεταγενέστερης (με driver που κατεβάζετε από το site), media players με έξοδο USB-A καθώς και iOS/iPadOS, MacOS. Από πλευράς bitrate μπορεί να ανέβει μέχρι τα 384kHz για stream PCM και 4x για stream DSD (DSD256). Ο χρήστης έχει πρόσβαση σε ένα απλό μενού, μέσω του οποίου μπορεί να ρυθμίσει το κέρδος του ενισχυτή ακουστικών (σε δύο επίπεδα, χαμηλό και υψηλό), να ενεργοποιήσει το oversampling και να ελέγξει τη φωτεινότητα της οθόνης. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με δύο μικρούς διακόπτες στην πλευρά της συσκευής, τους οποίους βρίσκεις πολύ εύκολα με την αφή (αν, ας πούμε, έχεις το RU6 στην τσέπη).

Χρησιμοποίησα το RU6 με δύο διαφορετικά ακουστικά, το Grado RS2 (32Ω) και το AKG Κ702 (62Ω) με τη ρύθμιση του κέρδους στο high και η πρώτη ουσιαστική εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή που έχει πολύ σοβαρές επιδόσεις σε θέματα διαφάνειας. Ο χαρακτήρας των ακουστικών διατηρήθηκε και πήρα αρκετά υψηλές στάθμες (σαφώς υψηλότερες από το ιατρικώς αποδεκτό), επομένως οι δυνατότητες οδήγησης του ενισχυτή δεν αμφισβητούνται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν υπερβολές στο ταίριασμα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο RU6 είναι σχεδιασμένος με το μυαλό στη φορητότητα και ότι τροφοδοτείται από τον δίαυλο, επομένως, όχι: Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκείνα τα 600άρια ακουστικά. Λογικόν.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του ρυθμού λειτουργίας, τώρα, όπως συμβαίνει συνήθως, οι διαφορές μεταξύ oversampling και non-oversampling είναι μικρές αλλά, με λίγη προσοχή, ακουστές. Αμφιβάλλω ζωηρώς για το αν θα καταλήξετε σε ένα mode αποκλειστικά, γιατί εγώ βρήκα κάποια ακούσματα πιο φιλικά στο αυτί χωρίς oversampling ενώ σε άλλα προτίμησα την oversampled εκδοχή. Η δυνατότητα επιλογής που προσφέρει η Cayin, εν προκειμένω, είναι κάτι που θα πρέπει να καταχωρηθεί στα πολύ θετικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Στο φάσμα, το συνολικό άκουσμα ήταν ισορροπημένο και ευχάριστο ακολουθώντας τις ιδιαιτερότητες των ακουστικών, χωρίς να εμφανίζει αλλοιώσεις σε υψηλές στάθμες που να δείχνουν δυσκολίες οδήγησης. Με τις συνθήκες της δοκιμής (δηλαδή με τα συγκεκριμένα ακουστικά), αυτό μεταφράζεται σε ζωηρά ρυθμικά μέρη, καλό σώμα πολύ χαμηλά, με σαφή παλμό και όγκο χωρίς υπερβολές, ευχάριστη μεσαία περιοχή με καλό layering και πολύ καλή έκταση ψηλά, με σωστά χαρακτηριστικά ταχύτητας και καλή απόδοση του αρμονικού πλούτου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνδυάσετε το RU6 με πραγματικά καλά ακουστικά, αρκεί αυτά να έχουν χαμηλή τιμή αντίστασης. Θα πάρετε αυτό που έχουν να δώσουν, χωρίς προβλήματα.

Ο θόρυβος παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα (αν χρησιμοποιήσετε πολύ ευαίσθητα In-Ear μπορείτε να μειώσετε το κέρδος του ενισχυτή) με αποτέλεσμα οι λεπτομέρειες να προβάλλονται επάνω σε ένα πολύ ήσυχο φόντο και να ακούγονται εξαιρετικά σαφείς. Τα μικροδυναμικά της κάθε ηχογράφησης πέρασαν άνετα, ενώ και η αίσθηση της στερεοφωνίας κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα με τον οριζόντιο εστιασμό να είναι πολύ σαφής και σταθερός και την αίσθηση του χώρου σε ακροάσεις υλικού binaural να είναι πολύ φυσική.

 

Εν κατακλείδι, το RU6 φάνηκε να ξεπερνά με εντυπωσιακή άνεση τους περιορισμούς της φόρμας του (στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό USB dongle) και να θέτει μια νέα κλίμακα αξιών στην κατηγορία τιμής. Είναι μικρό και εύχρηστο, ξεχωρίζει σχεδιαστικά με τρόπο συνεπή (και ακουστό) και είναι πολύ καλοκατασκευασμένο. Όταν ψάξετε κάτι σχετικό στην αγορά, θεωρείστε το ως μια κορυφαία επιλογή!

Overview

 

Cayin RU6

Περιγραφή: USB DAC/Ενισχυτής ακουστικών (dongle)

Είσοδοι: 1x USB-C

Συμβατότητα: Android, Win 7 με μεταγενέστερα (με driver), iOS, iPadOS, MacOS, Media players (με θύρα USB Audio).

Sample rates: 384kHz (PCM) 4x (DSD256)

Έξοδοι: 1x TRS 3,5mm (ακουστικών, single ended), 1x TRRRS 4,4mm (ακουστικών, balanced)

Ισχύς: 2x 138mW/32Ω (single ended), 2x 213mW/32Ω (balanced)

Αντίσταση εξόδου: 0,5Ω (single ended), 1Ω (balanced)

Απόκριση συχνότητας: 20Hz-40kHz (±0,5dB)

Λόγος S/N: 113dB (20Hz-20kHz, Α-ζυγισμένη, single ended), 114dB (20Hz-20kHz, Α-ζυγισμένη, single ended)

Άλλες δυνατότητες: DAC R-2R, επιλογή Oversampling/Non-Oversampling, βηματικός αναλογικός εξασθενητής, δυνατότητα ρύθμισης του κέρδους.

Διαστάσεις: 65×25,4×13,7 (mm, βxπxυ)

Βάρος: 28gr

Τιμή: €350

info: Ultimate Audio Video, τηλ.: 210-994.9050, www.ultimateaudio.gr

https://en.cayin.cn/

To review είναι από τον Δημήτρη Σταματάκο και περιλαμβάνεται στο δέκατο τέταρτο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB