Skip to main content

Ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές ηχείων από τις ΗΠΑ, ο οποίος εδώ και δύο περίπου χρόνια βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Quest (μητρικής εταιρίας η οποία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και την Audioquest), η GoldenEar υποστηρίζεται, πλέον, στην ελληνική αγορά από την AACE.

 

Ιθύνων νούς πίσω από την GoldenEar είναι ο Sandy Gross, ένα όνομα το οποίο, πολύ πιθανόν, κάποιος δεν έχει ακούσει, ακόμη και αν ασχολείται συστηματικά με το audio, ίσως επειδή οι εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε ήταν (και εν πολλοίς, παραμένουν) μάλλον χαμηλών τόνων.

Έχοντας συνεργαστεί με την Polk Audio, την Definitive Technology και την GoldenEar, εκτελώντας μάλιστα και χρέη προέδρου και CEO στις δύο τελευταίες, έχει αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από μάχιμος στον χώρο της υψηλής πιστότητας, κάτι που φαίνεται και από την σαφή σφραγίδα που αφήνει στα προϊόντα και την προσέγγιση των κατασκευαστών με τους οποίους συνεργάζεται (οι παρατηρητικοί, θα βρουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των ηχείων της Definitive και της GoldenEar και αυτό δεν είναι, βεβαίως, τυχαίο).

 width=

Αυτό πάντως που είναι το πλέον ενδιαφέρον στην περίπτωση του Gross είναι η φιλοσοφία του γύρω από την κοστολόγηση των προϊόντων. Η βασική του θέση, εκπεφρασμένη συχνά σε συνεντεύξεις, είναι να “κάνει το High End προσιτό”, κάτι που φαίνεται ότι έχει την ικανότητα να επιτυγχάνει συστηματικά. H GoldenEar διαθέτει μια αρκετά εκτεταμένη γκάμα προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει τις σειρές BRS και Aon 2 και Aon 3 (με μοντέλα βάσης/ραφιού), τις σειρές SuperSat και SuperCinema οι οποίες είναι σαφώς προσανατολισμένες προς τα πολυκαναλικά συστήματα οικιακής διασκέδασης, δύο σειρές υπογούφερ (SuperSub και ForceField), σειρά ηχείων ειδικά σχεδιασμένων για το κεντρικό κανάλι πολυκαναλικών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων (SuperCenter) καθώς και μια σειρά ηχείων για κεντρικές εγκαταστάσεις (Invisa, για ενσωμάτωση σε τοίχους και οροφές).

 

Οι βασικές σχεδιαστικές γραμμές της GoldenEar (βασισμένες, προφανώς, στις απόψεις του ίδιου του Gross, του συνιδρυτή Don Givogue και του αρχισχεδιαστή Bob Johnston) είναι εμφανείς. Το σύνολο των ηχείων της εταιρίας (περιλαμβανόμενων των soundbars και των Ιnvisa) βασίζεται σε μια μονάδα υψηλών συχνοτήτων την οποία η εταιρία ονομάζει HVFR (High Velocity Folded Ribbon) και η φόρτιση των χαμηλών συχνοτήτων γίνεται με παθητικούς ακτινοβολητές (ακόμη και σε ηχεία που δεν το περιμένεις, όπως το Aon 2, μια κόμπακτ κατασκευή με ύψος τριάντα εκατοστών, ή το μικρό κεντρικό SuperCenter Χ του οποίου το σύνολο της οριζόντιας επιφάνειας καταλαμβάνεται από μια μονάδα 7×10 ιντσών). Επιπροσθέτως, τα μεγάλα μοντέλα της σειράς Triton, τέσσερα συνολικά από το Reference μέχρι το Three+ Tower, βασίζονται σε έναν ενεργό κλάδο χαμηλών συχνοτήτων, ο οποίος υποστηρίζεται από μεγάλους διακοπτικούς, ψηφιακά ελεγχόμενους, τελικούς ενισχυτές.

 width=

H ναυαρχίδα της εταιρίας είναι το Triton Reference, μια τρίδρομη σχεδίαση με ενεργό κλάδο χαμηλών συχνοτήτων, βασισμένη σε μια κεφαλή με συστοιχία D’ Appolito, η οποία περιλαμβάνει ένα τουίτερ με αναδιπλωμένο ribbon τοποθετημένο μεταξύ δύο μιντ/γούφερ 6 ιντσών που σχεδίασε ειδικά η GoldenEar για το συγκεκριμένο ηχείο και οδηγείται από ένα φίλτρο γραμμικής φάσης με αντιστάθμιση της εμπέδησης μέσω zobel στο τουίτερ. Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από τρία οβάλ γούφερ (6×10 ιντσών) τα οποία οδηγούνται από έναν τελικό ενισχυτή με στάδιο εξόδου σε τάξη D και ισχύ (ανά ηχείο) 1.800W. Η λειτουργία του ενισχυτή υποβοηθείται από έναν ψηφιακό επεξεργαστή. Η φόρτιση των γούφερ γίνεται με τέσσερις παθητικούς ακτινοβολητές (δύο ανά πλευρά του κάθε ηχείου) και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Η GoldenEar δίνει κάτω όριο τα 12Hz και ευαισθησία πάνω από 93dΒ!

info : AACE, 2109613707

https://www.aace.gr/

https://www.goldenear.com/