JBL Boombox 3 Wi-Fi: ένα «φορητό τανκ» που φροντίζει για τη διασκέδαση μας εντός και εκτός της οικίας μας, φορτίζει το κινητό ή το tablet μας, και δύναται να καλύψει και κάποιο πάρτι σε συνεργασία με άλλο ένα ή και περισσότερα Boombox 3 ή άλλα συμβατά με PartyBoost ηχεία της JBL.
Στο 2ο iteration του Boombox 3 η JBL προσθέτει συνδεσιμότητα Wi-Fi, πιο efficient ενισχυτές (ή και βελτιωμένης απόδοσης οδηγούς), υποστήριξη AirPlay, Alexa Multi-room music, Spotify Connect, το νέο ενοποιημένο app για Android & iOS “JBL One”, ταχύτερη φόρτιση (4.5 ώρες αντί 6.5) αλλά και την απομάκρυνση της αναλογικής εισόδου ήχου (AUX in).
Πρώτη ματιά και Χαρακτηριστικά:
Το JBL Boombox 3 Wi-Fi έρχεται στο ίδιο ακριβώς σχήμα και μέγεθος με το original Boombox 3. Αυτή τη φορά όμως μόνο σε μαύρο χρώμα (απουσιάζει δηλαδή το φινίρισμα “Squad” [στρατιωτική παραλλαγή]). Στα ενδότερα του συναντάμε τους ίδιους (σε μέγεθος και ποσότητα τουλάχιστον) οδηγούς: 1 Subwoofer, 2 Mid-Woofers, 2 Tweeters και 2 passive radiators. Οι παθητικοί ακτινοβολητές βρίσκονται ως είθισται στις 2 βάσεις του «κυλινδρικού» σασί, ενώ το subwoofer βρίσκεται στο κέντρο της συσκευής, και στα 2 άκρα του σασί στο μπροστά μέρος φυσικά, έχουμε τα Mid-Woofers και τα Tweeters στο ίδιο σημείο mounted σαν «ομοαξονικά» με τα tweeter να βρίσκονται τοποθετημένα μπροστά από τα Mid-Woofers. Στα πιο… ενδότερα του σασί βρίσκεται φυσικά η μπαταρία (~70Wh, 9600mAh equiv.) που τροφοδοτεί τους ενισχυτές που οδηγούν τα ηχεία, οι οποίοι λειτουργούν σε δυο διαφορετικά gain, λίγο πιο χαμηλά όταν χρησιμοποιείται η ενσωματωμένη μπαταρία του Boombox 3, και λίγο πιο ψηλά όταν τροφοδοτείται το ηχείο από την πρίζα. Πιο συγκεκριμένα, το subwoofer feedάρεται με 80W στο ρεύμα και 60W στο battery mode, ενώ τα mid-range τροφοδοτούνται με 40W έκαστο από το ρεύμα, ή με 30W από την μπαταρία, ενώ τα tweeter οδηγούνται στάνταρντ με 10W έκαστο ανεξαρτήτως τροφοδοσίας.
Μιας και αναφερθήκαμε στην μπαταρία, να πούμε πως η νέα μπαταρία φορτίζει πιο γρήγορα από την original έκδοση, 4.5 ώρες για πλήρη φόρτιση αντί 6.5, ενώ προσδίδει στο Boombox 3 Wi-Fi την ίδια αυτονομία που έχει και το original, JBL Boombox 3. Η λειτουργία PowerBank για τη φόρτιση κάποιας συσκευής μας παρέμεινε απαράλλαχτη (μέγιστη έξοδος 5V/2A, θα θέλαμε να υποστήριζε κάποιο από τα Qualcomm Quick-Charge ή Xiaomi Turbo Charge), παραμένει βεβαίως χρήσιμη για να κρατάμε ζωντανό το κινητό από το οποίο παίζουμε την μουσική μας.

Η τροφοδοσία του Boombox 3 Wi-Fi με μουσική γίνεται αποκλειστικά μέσω ασύρματης σύνδεσης, είτε μέσω της παραδοσιακής ζεύξης Bluetooth, είτε μέσω της γρηγορότερης, σταθερότερης και πιο μοντέρνας Wi-Fi σύνδεσης, καθώς και από «εναλλακτικές» όπως το ενσωματωμένο Chromecast support, Spotify Connect, AirPlay και Alexa Multi-room music, καθώς και μέσω Wi-Fi μέσα από τη νέα εφαρμογή JBL One. Ποικιλία υπάρχει πάντως άφθονη!
Ο έλεγχος της αναπαραγωγής γίνεται είτε από τη συσκευή αναπαραγωγής είτε από την εφαρμογή JBL One, είτε από τα ενσωματωμένα στο ηχείο κουμπιά (Play/Pause, Vol Up, Vol Down, κτλ.).
Το Boombox 3 Wi-Fi είναι ένα σχετικά ογκώδες ηχείο (~50εκ. πλάτος, 25εκ. ύψος και 20εκ. βάθος) και σχετικά βαρύ, φτάνοντας τα 6.7 κιλά. Προορίζεται βεβαίως για πιο «extreme» καταστάσεις από απλές βόλτες, μπορεί να καλύψει ένα παρτάκι στο μπαλκόνι ή την ταράτσα (αν ο χώρος μας είναι αρκετά μεγάλος μπορεί να συνδεθεί και με 2ο ή και περισσότερα Boombox 3 για να καλύψουμε καλύτερα τον χώρο), ή κάποιο impromptu beach party/μάζωξη που θέλουμε δυνατή μουσική και όχι απλώς να ακούμε κάτι στο background.
Πιθανή χρήση και Συμβουλές:
Μιας και έχουμε να κάνουμε με ένα «φορητό» ηχείο που διαθέτει μπαταρία αλλά και AC input οι πιθανές χρήσεις είναι:
- Ως φορητό ηχείο εντός και εκτός του σπιτιού μας
- Ως «stereo pair» στο καθιστικό μας με ένα ακόμα Boombox 3 Wi-Fi
- Ως μέρος ενός multi-room music συστήματος με ηχεία συμβατά με το JBL “PartyBoost”
Τι κάνουμε για να πάρουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο;
- Καθόμαστε ακριβώς απέναντι του, μεταξύ 0 και 5° για να πάρουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο, ενώ για εξίσου καλό ήχο το όριο είναι +/- 20° (ικανοποιητικό εύρος θα λέγαμε)
- Αντιστοίχως, στον κάθετο άξονα, καλό θα είναι να βάλουμε το Boombox 3 Wi-Fi στο ίδιο ύψος με τα αυτιά μας, ή εντός 15° πάνω ή κάτω από αυτά
Μετρήσεις και Ακροάσεις:
Στις δοκιμές μας το Boombox 3 Wi-Fi έπαιξε καλή μπαλίτσα για τα κυβικά του!
Έπαιξε δυνατά, αρκετά δυνατά, βγάζοντας 88dB στο 1μ. με ανύπαρκτη παραμόρφωση (THD <10% στο μπάσο, <0.6% στο υπόλοιπο φάσμα), ενώ και στην μέγιστη στάθμη του (102dB) η παραμόρφωση ήταν σε λογικά επίπεδα (βασικά και στα 92dB ήταν πολύ καλά, με το μπάσο <20% και στο υπόλοιπο φάσμα <1.5%).

Η διαφορά στην μέγιστη στάθμη μεταξύ λειτουργίας με την μπαταρία του και ρεύμα είναι αρκετά μικρή (περίπου 2dB).
Από τις NearField μετρήσεις όπου βλέπουμε περίπου την απόκριση του ηχείου δίχως την επήρεια του χώρου μας στον ήχο, διαπιστώνουμε πως έχει κατά βάση μια σχεδόν… ευθεία απόκριση με εξαίρεση ένα μικρό τόνισμα στο μπάσο από τους παθητικούς ακτινοβολητές, και μια τόνωση επίσης στις αρκετά υψηλές συχνότητες. Κατά τα λοιπά πρόκειται για μια αρκετά ισορροπημένη απόκριση με ολίγον τι από “V curve” στα άκρα. Ένας ευχάριστος για τον περισσότερο κόσμο ήχο είναι αυτό που αναμένουμε να ακούσουμε στις ακροάσεις μας που ακολουθούν τον σχολιασμό των μετρήσεων μας.
Στην τύπου “Listening Window” μέτρηση πήραμε ένα ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα. Αναλύοντας το στις συνιστώσες του (μετρήσεις στις 0, 10, 20 και 30 μοίρες οριζοντίως, και 0, 10° καθέτως) παρατηρούμε μια πολύ καλή επίδοση (ομαλή πτώση της απόκρισης με ομοιόμορφο τρόπο σε όλο το φάσμα) στο εύρος -20° – +20° οριζοντίως, και -10° – +10° καθέτως, που σε μια λογική απόσταση καλύπτει έναν ικανοποιητικό χώρο για μια 4-5μελή παρέα σε ένα καναπέ, κλπ.
Θα καλύψει άνετα και ένα «παρτάκι» σε στυλ “background music”, ενώ αν το ζευγαρώσουμε με 1-2 ακόμα Boombox 3 Wi-Fi θα μας βάλει και στον χορό άνετα.
Στον τομέα της αυτονομίας, το Boombox 3 Wi-Fi έπιασε σχετικά άνετα το 24ωρο playback time που δηλώνει η JBL! 4μιση ώρες φόρτισης για 24 ώρες αναπαραγωγής σε καλή στάθμη δεν το λες και άσχημα. Φυσικά τεστάραμε και τη λειτουργία PowerBank, φορτίζοντας ένα Xiaomi Poco F3 καθώς αυτό έπαιζε μουσική στο Boombox 3, με την ταχύτητα φόρτισης να «υπερνικά» την κατανάλωση που είχε το κινητό κατά την αναπαραγωγή, κερδίζοντας και φόρτιση ταυτόχρονα, όχι όμως στους ρυθμούς φόρτισης που έχει το κινητό με τον official ταχυφορτιστή του. Η έξοδος του Boombox 3 Wi-Fi σε PowerBank mode είναι 5V/2A, ικανοποιητική, αλλά όχι τόσο γρήγορη όσο έχουν τα περισσότερα μοντέρνα smartphones (still better than nothing though!).
Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με τις συνδέσεις Bluetooth και Wi-Fi.
Το Bluetooth έπαιζε κομπλέ, απροβλημάτιστα με οπτική επαφή ακόμα και σε απόσταση περίπου 22 μέτρων! Ενώ και με έναν τοίχο εμπόδιο και το κινητό στο διπλανό δωμάτιο σε απόσταση περίπου 5μ έπαιζε επίσης ασταμάτητα! Το Wi-Fi έπιανε καλό σήμα ακόμα και αρκετά μακριά από το Asus router μας. Μάλιστα ο Wi-Fi controller του υποστηρίζει όλα τα μοντέρνα πρότυπα Wi-Fi μέχρι και το 802.11ax @ 5GHz (Wi-Fi 6), πράγμα που συναντάμε σπανιότατα, ειδικά σε αυτής της μορφής τα προϊόντα (με το ζόρι βρίσκουμε υποστήριξη 802.11ac ακόμα και σε αρκετά φρέσκα ηχεία/συσκευές με Wi-Fi διασύνδεση).
Τέλος, ήρθε η ώρα των ακροάσεων μουσικούλας με το JBL Boombox 3 Wi-Fi εντός και εκτός του χώρου δοκιμών μας!
Δοκιμάσαμε φυσικά όλων των ειδών τα τραγούδια, από instrumental versions, dance, pop, jazz, blues, rock ‘n’ roll, drum & bass, classical και μείναμε ικανοποιημένοι από τον ήχο του σε όλα τα κομμάτια που βάλαμε! Σε κανένα κομμάτι, ακόμα και στο “Amado Mio” των Pink Martini, δεν νοιώσαμε τις υψηλές να «τσιρίζουν». Ούτε στα Hip-Hop νοιώσαμε τα vocals να χάνονται στο μπάσο, ούτε χάθηκε ο έλεγχος του μπάσου, ακόμα και σε αρκετά υψηλές στάθμες. Τηρώντας ευλαβικά τους «κανόνες» που γράψαμε στο προηγούμενο section, ακούσαμε αρκετή μουσική για κάμποση ώρα αδιάκοπα, και δεν σταματήσαμε στιγμή για να σκεφτούμε «ωχ, αυτό δεν ακούστηκε καλά» ή «μας κούρασε τα αυτιά στο “Rock You Like a Hurricane”» κ.ο.κ. Μπορούμε να πούμε πως έπαιζε πιο καλά και από μερικά λογικής τιμής “Hi-Fi” bookshelf speakers που έχει τύχει να δοκιμάσουμε στον χώρο μας.
Με μοναδική εξαίρεση το βάρος του (περίπου 7 κιλά), δεν έχουμε την παραμικρή επιφύλαξη στο να σας προτείνουμε το JBL Boombox 3 Wi-Fi για οικιακή και μη χρήση. Θα σας συντροφεύσει και θα ικανοποιήσει τα… αυτιά σας και της παρέας σας είτε το βάλετε στη βεράντα σας, το μπαλκόνι σας ή στην παραλία ή στο βουνό σε κάποια εξόρμηση σας (θα σας σώσει φορτίζοντας τα κινητά σας αν ξεμείνετε!). Σε stereo pair μπορεί άνετα να το φανταστούμε και ως «σταθερό» σύστημα για μουσική στο σαλόνι μας.
Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το top 5 (γιατί όχι και την κορυφή) στην κατηγορία μεγέθους του στα φορητά ηχεία Bluetooth/Wi-Fi!
Way to go JBL!
INFO: WaveMotion S.A.
Τηλ: 210-924.4505
JBL Boombox 3 Wi-Fi |
Περιγραφή: Φορητό αδιάβροχο Bluetooth & Wi-Fi ηχείο με ενσωματωμένη μπαταρία και λειτουργία PowerBank Τύπος ηχείου: Νομαδικό Bluetooth φορητό ηχείο Τύπος καμπίνας: Sealed Οδηγοί: 1x Subwoofer Racetrack 7.45”x4.49”, 2x 2.75” Mid-Woofers, 2x 0.75” Tweeters, 2x Passive Radiators Frequency Response: 40Hz – 20kHz (-6dB) Ισχύς Ενισχυτή (AC Power): 1x 80W RMS (Subwoofer) / 2x 40W (Mid-Woofers) / 2x 10W (Tweeters) Ισχύς Ενισχυτή (Battery Power): 1x 60W RMS (Subwoofer) / 2x 30W (Mid-Woofers) / 2x 10W (Tweeters) SNR: >80dB(A) Διάρκεια μπαταρίας: έως 24 ώρες (Li-Ion, 69.12Wh, 9600mAh equiv.) Διάρκεια φόρτισης: 4.5 ώρες (AC 240V) Ασύρματη Συνδεσιμότητα: Bluetooth v5.3 (A2DP 1.3, AVRCP 1.6), έως 2 συσκευές ταυτόχρονα, Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax 2.4GHz & 5GHz, Chromecast, AirPlay, Spotify Connect, Alexa Multi-room Music Δυνατότητες Επέκτασης: JBL PartyBoost Είσοδοι: AC In Έξοδοι: USB-A (φόρτιση συσκευής λειτουργία PowerBank, 5V/2A)Κουμπιά: Power On/Off, Bluetooth Pair, Vol +, Vol -, Play/Pause, Favorite Προστασία: IP67 (Dustproof, Waterproof: 30min @ 1m)Άλλα: Dolby Atmos 3D sound, High Definition audio, LED ένδειξη επιπέδου μπαταρίας/φόρτισης Παρελκόμενα: AC Power καλώδιο Διαστάσεις (cm, ΠxΒxΥ), Βάρος: 48.2x20x25.7, 9.62kg Φινίρισμα: Μαύρο Εγγύηση: 2 έτη |
Τιμή: €629 |
Το review είναι από τον Βασίλη Πέππα και δημοσιεύεται στο 21ο τεύχος του περιοδικού YELLOWBOX.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε μερική ή ολική αναδημοσίευση, χωρίς την έγγραφη άδεια του περιοδικού YELLOWBOX._