Skip to main content

Στο μοτίβο του LSX II κινούνται πολλά, ίσως τα περισσότερα, σύγχρονα life-style ηχεία, όντας -στην πραγματικότητα- πλήρη συστήματα σχεδιασμένα γύρω από τις ιδέες της ευελιξίας και της ευκολίας στη χρήση. Φυσικά, δεν είναι όλα τα ηχεία ίδια. Εδώ, η KEF φαίνεται ότι θέλει να προσθέσει στην εξίσωση κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα: Την ηχητική ποιότητα.

 class=

Συσκευές σαν κι αυτή που δοκιμάζουμε εδώ μου φέρνουν στο μυαλό το βιβλίο του Πωλ Λαφάργκ με τίτλο «Το Δικαίωμα στη τεμπελιά» και μου θυμίζει πως ο άνθρωπος είναι ένα κατά βάση τεμπέλικο ον και αυτό δεν το λέω ως μομφή, αλλά μάλλον ως ύμνο. Στο αυτοκίνητο του μέλλοντος θα μπαίνεις μέσα και θα του λες «πήγαινε με εκεί» και στο στερεοφωνικό του μέλλοντος θα λες «παίξε αυτό» και θα το κάνει, οπότε χειριστήρια, κουμπιά, καλώδια, δε μας είναι απαραίτητα, είναι άχρηστα και φυσικά αντιαισθητικά. Σε αυτό το μοτίβο κινούνται πολλά, ίσως τα περισσότερα, σύγχρονα life-style ηχεία, όντας -στην πραγματικότητα- πλήρη συστήματα σχεδιασμένα γύρω από τις ιδέες της ευελιξίας και της ευκολίας στη χρήση. Φυσικά, δεν είναι όλα τα ηχεία ίδια. Εδώ, η KEF φαίνεται ότι θέλει να προσθέσει στην εξίσωση κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα: Την ηχητική ποιότητα.

Όμορφα είναι…

Η KEF είναι από τις πλέον ιστορικές αγγλικές μάρκες κατασκευής ηχείων και από τις πλέον πρωτοποριακές, έχοντας στο παρελθόν λανσάρει ουκ ολίγα προϊόντα που ήταν ορόσημο για την εποχή τους και έδειξαν το δρόμο σε πλήθος άλλων κατασκευαστών. Με ένα από αυτά τα πρωτοποριακά προϊόντα έχω ιδιαίτερη σχέση και αγάπη και συγκεκριμένα τα 105.2, ένα από τα αγαπημένα μου ηχεία όλων των εποχών, το οποίο δημιούργησε σχεδιαστική σχολή με πλήθος κλώνων να κατακλύζουν την αγορά και με μεγάλη μάλιστα επιτυχία.

Αντίστοιχα πρωτοποριακό είναι και το ηχείο της δοκιμής μας καθότι είναι από τα λίγα υψηλού επιπέδου ασύρματα ηχεία της αγοράς, μια τεχνολογία που η KEF την έχει παρουσιάσει εδώ και κάποια χρόνια. Μάλιστα, το κομμάτι της δοκιμής μας είναι η δεύτερη γενιά της σειράς LSX που κ KEF λάνσαρε το 2018.

 class=

To ηχείο προσφέρεται σε 5 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς που πραγματικά είναι όλοι τόσο όμορφοι και κομψοί, που δε ξέρεις ποιον να διαλέξεις. Στη δοκιμή μας ήρθε ο πιο σοβαρός από τους διαθέσιμους, γκρι καμπίνα με σκούρο μπλε μεγάφωνο (Soundwave Edition). Η πρώτη εντύπωση που προκαλεί με την εμφάνιση αλλά και με την αφή, με το υπέροχο ύφασμα που είναι ντυμένο, είναι υπερθετική, δημιουργώντας την αίσθηση ενός ποθητού αντικειμένου, αρίστης αισθητικής και ποιότητας κατασκευής, το οποίο είμαι σίγουρος πως μπορεί να ταιριάξει σε χώρους, είτε μοντέρνας, είτε παραδοσιακής αισθητικής. Από τα δύο ηχεία το ένα αποκαλείται πρωτεύον και είναι αυτό που δίνει ασύρματα το σήμα στο δευτερεύον, οπότε περικλείει τον ενισχυτή του, το streamer και τις ψηφιακές συνδέσεις με τον έξω κόσμο, ενώ το δευτερεύον περικλείει μόνο τον ενισχυτή του. Wireless λοιπόν αλλά τα καλώδια τροφοδοσίας είναι δύο, ένα για κάθε ηχείο τα οποία περικλείονται στη συσκευασία. Αντίθετα λοιπόν με αυτό που συμβαίνει στα συνήθη, συμβατικά ενεργά ηχεία όπου ο ενισχυτής περικλείεται στο πρωτεύον και το δευτερεύον λειτουργεί ως απλό ηχείο, εδώ κάθε ηχείο έχει τον ενισχυτή του ή πιο σωστά τους ενισχυτές του. Καρδιά των δύο ηχείων είναι το ομοαξονικό μεγάφωνο uni-Q της εταιρίας, εδώ με ένα γούφερ 4,5 ιντσών και ένα τουίτερ 19 χιλιοστών, τα οποία οδηγούνται το καθένα από τον δικό του ενισχυτή τάξης D, με ισχύ 30W αυτός του τουίτερ και 70 αυτός του γούφερ. Στο πίσω μέρος του πρωτεύοντος υπάρχουν πέρα από την υποδοχή τροφοδοσίας μια ψηφιακή είσοδος τύπου Toslink, μια HDMI για σύνδεση με τηλεόραση, μια USB-C, μια RJ45 Ethernet καθώς και μια ίδια έξοδος, για σύνδεση σε ψηφιακό επίπεδο με το δευτερεύον, μια έξοδος για υπογούφερ και μια είσοδος στάθμης γραμμής σε καρφάκι. Μου έκανε εντύπωση η απουσία μιας εισόδου γραμμής τύπου RCA. Στην αρχή σκέφτηκα πως πρόκειται για τυπική αγγλική… τσιγγουνιά, μετά όμως αναρωτήθηκα πόσο θα ταίριαζε τελικά μια είσοδος rca εκεί πίσω. Θέλω να πω πως η KEF λανσάρει τα ηχεία αυτά, σαν τα ηχεία που δε χρειάζονται καλώδια και απευθύνεται προφανώς στους αγοραστές που απεχθάνονται τα καλώδια. Ωραία αλλά εγώ πώς θα ακούσω τους δίσκους μου τώρα; Απλό θα μου πείτε, αγόρασε ένα πομπό Bluetooth που να δέχεται αναλογικό σήμα να το μετατρέπει σε ψηφιακό και να το στέλνει ασύρματα στο ηχείο ή πάρε έναν αντάπτορα από RCA σε καρφάκι βρε αδερφέ σιγά το πράμα!

 class=

… και όμορφα ακούγονται!

Με το που τα ακούς το πρώτο πράγμα που σου τραβά την προσοχή είναι οι μεσοϋψηλές, που δεν θα αδικούσαν ένα hi end σύστημα δεκαπλάσιας τιμής από αυτή του υπό εξέταση συστήματος. Ευτυχώς, για την αγορά των high-end συστημάτων δε συμβαίνει το ίδιο και με το υπόλοιπο φάσμα. Αναλογικά, η περιοχή που του κόβει τους περισσότερους πόντους είναι η χαμηλή. Η KEF θέλοντας να φτιάξει ένα σύστημα ολοκληρωμένο για μουσική και κινηματογράφο έχει ρυθμίσει το LSXII ώστε να βγάζει όσο περισσότερο μπάσο γίνεται, και όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η ποσότητα δεν πάει με την ποιότητα αλλά μάλλον το αντίστροφο, δηλαδή όσο πιο πολύ μπάσο προσπαθείς να βγάλεις από μια συγκεκριμένη καμπίνα, με ένα συγκεκριμένο μεγάφωνο, τόσο αυτό θα έχει τη τάση να είναι υποελεγχόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωτοακούσαμε συνδεόμενοι μ΄ έναν τζαζ διαδικτυακό σταθμό που έπαιζε μια γρήγορη ξεσηκωτική τζαζ, με πολλά πνευστά, και αμέσως μας τράβηξε την προσοχή και μένα και της συντρόφου μου που από τις πρώτες νότες μου είπε “α, αυτό παίζει πολύ καλά το θέλω!”. Εκτός λοιπόν από τις εξαιρετικές μεσοϋψηλές του, σ’ αυτές τις μουσικές παίζει πολύ ζωντανά, με μια υπέροχη αμεσότητα συνοδευόμενη από ταχύτητα και ισορροπία, αφού καταφέρνει να μη «φωνάζει», αλλά ταυτόχρονα να σε ξεσηκώνει και να σε βάζει μέσα στη μουσική. Συνέχισα με κλασική μουσική όπου με εντυπωσίασε με την υπέροχη απόδοση του χώρου που επέδειξε, τις εξαιρετικές χορωδίες και βιολιά όπως και το υπέροχο πιάνο.

 class=

Στο σάουντρακ Arizona Dream εξαιρετική ήταν η φωνή του Iggy, όπως επίσης τα έγχορδα τα πνευστά και οι μεγάλες χορωδίες όπου τα καταφέρνει ανέλπιστα καλά αποδίδοντας όχι τόσο το σώμα τους, τα σώματα είναι σχετικά μικρά, πράγμα αναμενόμενο από ένα τόσο μικρό γούφερ, αλλά με την περιγραφή τους. Αποδίδει απίστευτα καλά αυτά τα πράγματα για την τιμή του. Στον ίδιο δίσκο έλειπε λίγο ο δυναμισμός του και η λυρικότητα, αλλά κατάφερε να του δώσει μουσικό ενδιαφέρον χάρις στην ταχύτητα, την ανάλυση, και τη διαφάνεια του, την πιστότητά του δηλαδή. Σε ακούσματα όπως αυτό, το ζύγισμα του χαμηλού όχι μόνο δεν ενοχλεί, αλλά δίνει και επιπλέον πόντους στην παρουσίαση του ηχείου δίνοντας την απαραίτητη ψευδαίσθηση όγκου στο άκουσμα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε εντάσεις που δεν θα τις χαρακτήριζα χαμηλές, η KEF λέει πως φτάνει τα 102 db, δεν θα διαφωνήσω, αλλά από τα 95 και πάνω, το ηχείο δείχνει ότι προσεγγίζει τα όριά του.

 class=

Συνοψίζοντας…

Έχει εξαιρετικές μεσοϋψηλές με σπουδαία διαφάνεια που ανήκουν σε υψηλότερη κατηγορία τιμής και αυτό το καθιστά περίεργο -κατά μία έννοια- καθώς, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή είναι επιπέδου καθαρόαιμου high-end, το χαμηλό του είναι πιο κοντά στην αισθητική του home cinema, οπότε έχει μια τάση να μπερδεύει σε γρήγορα πράγματα και αυτό είναι το τίμημα για την έκταση από αυτό το μέγεθος. Αυτό πάντως που τα κάνει να ακούγονται τόσο ευχάριστα είναι η ομοιογένεια που χαρακτηρίζει τον ήχο τους σαν να ακούς ένα μεγάφωνο και όχι δύο (αυτό άλλωστε είναι και η ιδέα της ομοαξονικής μονάδας). Δεν έχει τη ζεστασιά μιας λάμπας αλλά πολλές φορές έχει κάτι από την αμεσότητά της, ενώ από την άλλη επουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σκληρό, τουλάχιστον όσο παίζει μέσα στα όρια του, απεναντίας χαρακτηρίζεται από μια απαλότητα και μια φινέτσα δυσεύρετη σε αυτή την κατηγορία τιμής. Αν το παρακάνουμε με το ρυθμιστικό της στάθμης ο ήχος χαλάει κάπως με το καλύτερο εαυτό του να το δίνει στα 92-95dB. Απευθύνεται σε νέους στο χώρο, αλλά και στη μουσική, αφού η απουσία εισόδου γραμμής τύπου RCA ή ακόμα και φωνογραφικής κεφαλής, δείχνει πως είναι προσανατολισμένο για «ψηφιακούς» ακροατές, στους οποίους προσφέρει μία πληθώρα συνδέσεων και εφαρμογών. Πάντως το γεγονός ότι φτάνουμε να το κρίνουμε με τόσο αυστηρά κριτήρια, δείχνει πόσο μας εντυπωσίασε με αυτά που κάνει, με γνώμονα την τιμή του.

OVERVIEW

Περιγραφή Ασύρματα κ Ενεργά ηχεία βάσης/ραφιού

Δρόμοι/Μεγάφωνα 2/1(Uni-Q driver array)

Φόρτιση Ανάκλαση χαμηλών

Μεγάφωνα 1Χ μιντ/γούφερ 15mm (4.5in.) magnesium/aluminium alloy cone, 1Χ τουίτερ 19mm (0.75in.) aluminium dome

Ισχύς LF: 2Χ70W Class D
HF:2Χ30W Class D

Μέγιστη έξοδος 102db

Απόκριση συχνότητας 49Hz – 47kHz (+/- 6dB στα 85dB/1m )   

54Hz – 28kHz (+/- 3dB στα 85dB/1m )

Διαστάσεις 240 × 155 × 180 mm (9.5 × 6.1 × 7.1 in.) (Υ/Π/Β)

Βάρος (SS)7,67 (το ζευγάρι) 7.2kg (15.6lbs)

Inputs: Primary speaker
HDMI ARC
TOSLINK Optical
USB Type C
Analog 3.5mm Auxiliary
RJ45 Ethernet (network)
RJ45 Ethernet (interspeaker)

Secondary speaker: RJ45 Ethernet (interspeaker)

Output: RCA Subwoofer output

Source resolution: Network up to 384kHz/24bit, Optical up to 96kHz/24bit, USB Type C up to 192kHz/24bit, HDMI up to 1.411Mbps PCM

Wireless streaming features: AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, UPnP Compatible,
Bluetooth 4.2

Streaming services: Spotify via Spotify Connect, Tidal via Tidal Connect, Amazon Music,
Qobuz, Deezer, QQ Music via QPlay, Internet Radio, Podcast

Supported format (network)

MQA^, DSD, FLAC, WAV, AIFF, ALAC, AAC, WMA, MP3, M4A, LPCM and Ogg Vorbis

Τιμή 1.499 euro

https://www.wavemotion.gr/el

https://eu.kef.com/

Το review είναι από τον Γιάννη Δρακόπουλο και περιλαμβάνεται στο 22ο τεύχος του YELLOWBOX._YB