Τα ολοκαίνουργια Audioengine A1 είναι ένα μικροσκοπικό ζεύγος ηχείων bluetooth, εννοείται ενεργά, με τη διαφορά ότι ο ενισχυτής βρίσκεται στο ένα ηχείο και για να πάρει σήμα το άλλο, συνδέουμε ένα σχετικά κοντό καλώδιο ηχείων, που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Σε αντίθεση με άλλα ενεργά ηχεία Bluetooth, τα One (η εταιρεία τα ονομάζει και έτσι), δεν έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα φωνητικών εντολών, ή πραγματοποίησης κλήσεων. Επιπλέον σύμφωνα με την σχεδιαστική νόρμα που ακολουθεί η εταιρεία, δεν έχουν DSP, οπότε το σήμα δεν περνάει από EQ για να αλλοιωθεί ο ήχος του, να δεχτεί συμπίεση ή περιορισμό. Αν θέλετε να ακούσετε τον ήχο το κινητού ή του υπολογιστή σας με ουδετερότητα και ακρίβεια, αυτά είναι τα ηχεία για εσάς.
Σχεδίαση
Τα Α1 είναι μαύρα/γκρι, με διαστάσεις μόλις 10,2×15.2×13.3cm (ΠxYxΒ) και ζυγίζουν 3.5kg. Προστατευτικές γρίλιες δεν υπάρχουν, κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς αλλοιώνουν τον ήχο όσο και καλοφτιαγμένες και εάν είναι. Οι μονάδες του ηχείου είναι ένα γουφεράκι με διάμετρο 7cm από ίνες αραμιδίου και ένα τουίτερ 19mm από μετάξι. Η ονομαστική απόκριση συχνότητας είναι 65Hz – 22kHz. Ο ενσωματωμένος ενισχυτής είναι ισχύος 60W, υβριδικής σχεδίασης Class D με αναλογικά στοιχεία, ενώ δεν χρησιμοποιεί όπως είπαμε καθόλου επεξεργασία DSP. Τα ηχεία είναι συμβατά με Bluetooth 5.0, ενώ υποστηρίζουν και τους lossless codecs, δηλαδή AAC, AptX και SBC. Το μοναδικό σχεδιαστικό πρόβλημα είναι ότι τα ηχεία δεν έχουν από σχεδίασης κλίση των μονάδων προς τα άνω, κάτι που αποτελεί θέμα στην τοποθέτηση στο γραφείο μας, καθώς οι μονάδες πρέπει να στοχεύουν τα αυτιά και όχι τους ώμους μας. Ευτυχώς η εταιρεία έχει φροντίσει και παρέχει προαιρετικές βάσεις με αμελητέο κόστος, στρέφοντας έτσι τον ακουστικό άξονα του τουίτερ στα αυτιά μας.
Συνδέσεις
Όλες οι συνδέσεις των Α1 βρίσκονται στο πίσω πάνελ του αριστερού ηχείου. Υπάρχει λοιπόν μια αναλογική είσοδος 3,5 miniJACK, (η συσκευασία περιλαμβάνει ένα καλώδιο 3,5mm σε 3,5mm και ένα καλώδιο από 3,5mm miniJACK σε στερεοφωνικό RCA), οπότε η σύνδεση με οποιαδήποτε αναλογική πηγή έχει καλυφθεί. Συναντούμε επίσης μια ρυθμιζόμενη έξοδο RCA για σύνδεση ενεργού υπογούφερ, (το οποίο χρειάζονται τα ηχεία για να ολοκληρωθούν συχνοτικά), την έξοδο speaker για να πάρει σήμα και το δεξί ηχείο, καθώς όπως είπαμε ο ενισχυτής είναι ενσωματωμένος στο αριστερό, και τον ρευματολήπτη. Η σύνδεση υπογούφερ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το γούφερ και το μέγεθος των ηχείων και η απουσία DSP δεν επιτρέπει την καλή αναπαραγωγή μπάσων, ειδικά σε υψηλές στάθμες. Τέλος συναντούμε το κουμπί που αναλαμβάνει το pairing του Bluetooth, αλλά και το ρυθμιστικό στάθμης, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από την πηγή μας.
Ποιότητα ήχου
Η Audioengine πάντοτε δίνει προσοχή στην καθαρότητα, τον αέρα και τη διαφάνεια και οι μεσαίες και υψηλές συχνότητες του Α1 είναι ακριβώς αυτό. Αέρινες, πεντακάθαρες, λεπτομερείς, χωρίς σκληράδα, κόκκο ή παραμόρφωση, ίσως μια ιδέα πιο μαλακές και στρογγυλεμένες από ότι θα τις θέλαμε ιδανικά.
Μπορεί ο όγκος στις χαμηλές να υπολείπεται, ωστόσο το ηχείο διαθέτει έναν κλασσικά ισορροπημένο ήχο, ακόμα και χωρίς την προσθήκη υπογούφερ. Και στην 5η Shostakovich (RR/Honeck) και στο Frozen (Madonna/Ray of light) δεν μας απογοήτευσε, καθώς και τα έγχορδα της ορχήστρας αποδόθηκαν με γλυκύτητα, σώμα και ζεστασιά, αλλά και η φωνή της Madonna, με αέρα, άψογη άρθρωση, πλούτο και σωστή παρουσία, με ιδιαίτερα σωστά, στρογγυλεμένα συριστικά, χωρίς σκληράδα ή παραμόρφωση.
Και με το μπάσο τί κάνουμε;
Σε κομμάτια με έντονο περιεχόμενο χαμηλών συχνοτήτων, τα Α1 αποδίδουν στιβαρό, σωστά ελεγχόμενο μπάσο, με σωστή ατάκα, αρκεί να μην ανεβάσουμε την ένταση. Όταν αυτό συμβεί τα πράγματα ξεφεύγουν και η παραμόρφωση επικρατεί. Άρα ή ακούμε αυτά τα κομμάτια και είδη μουσικής σε σχετικά μέτριες στάθμες, ή προσθέτουμε στο Α1 ένα υπογούφερ.
Στο “No Church in the Wild,” (Jay-Z/Kanye West) τα ντράμς αποδίδονται με υποδειγματική παρουσία στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες, ενώ οι χαμηλές νότες του συνθεσάιζερ, περισσότερο περιγράφονται, παρά αποδίδονται, οπότε και πάλι τα Α1 μας υπενθυμίζουν ότι ιδανικό τους ταίρι αποτελεί σίγουρα ένα υπογούφερ.
Συμπεράσματα
Για 249 ευρώ, τα Audioengine A1 αποδίδουν ακριβή, ισορροπημένο, μουσικό και ξεκούραστο ήχο. Σίγουρα θα κερδίσουν αμέσως όσους αναζητούν στη μουσική τους διαφάνεια, καθαρότητα και λεπτομέρεια, αλλά και πραγματικό στερεοφωνικό είδωλο. Η παραμόρφωση είναι ένα θέμα, αλλά μόνο σε μουσική με έντονο περιεχόμενο στις χαμηλές συχνότητες και σε πολύ υψηλές στάθμες. Πάντως και εδώ η Audioengine παρέχει τη λύση, προτρέποντας με την έξοδο LFE, την προσθήκη υπογούφερ σε αυτό το εξαιρετικό ζεύγος ηχείων. Τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα, με ή χωρίς υπογούφερ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Απόκριση Συχνότητας : 50Hz-22kHz ± 1.5dB
Ισχύς : 60W peak power total (15 W RMS/30 W peak per channel)
Προστασία: Περιορισμός ρεύματος εξόδου, θερμική πάνω-θερμοκρασία,ενεργοποίηση / απενεργοποίηση παροδικής προστασίας, μπορούν να αντικατασταθούν με εξωτερική κύρια ασφάλεια
Διαστάσεις (ΠxΥxB): 10,2×15.2×13.3 cm
Τύπος ενισχυτή: Class D
Γούφερ: 7cm με κώνο από ίνες αραμιδίου
Τουίτερ: 19mm από μετάξι
Συνδέσεις: analogue in (miniACK 3,5mm), Bluetooth 5,0 (aptX, AAC, SBC), LFE Out
Τιμή: 249 ευρώ
Εταιρεία: Audiodesigner, τηλ. +302310312786
To άρθρο είναι από τον Δημήτρη Ελευθερίου και δημοσιεύεται στο έβδομο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB