Skip to main content

Πώς να μεταφράσουμε τη λέξη «thunderbird» στα Ελληνικά; Κεραυνοπούλι; Πουλί του Κεραυνού; Κάπως έτσι. Πρόκειται για μυθολογικό «τέρας» της βορειοαμερικανικής παράδοσης και είναι η ονομασία που χρησιμοποιεί η Audioquest για το ένα εκ των τριών καλωδίων της σειράς «Mythical Creatures Interconnects».

Στον μύθο, το Thunderbird είναι ένα γιγαντιαίο ιπτάμενο πλάσμα που έχει την ικανότητα επηρεασμού στοιχείων της φύσης. Όπως να προκαλεί κεραυνούς με το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών του και να δημιουργεί θυελλώδεις ανέμους με το κτύπημα των φτερών του.

Αυτή την ονομασία χρησιμοποιεί η Audioquest για το ένα εκ των τριών καλωδίων της σειράς «Mythical Creatures Interconnects». Το μοντέλο ThunderBird είναι το πρώτο και πιο προσιτό της σειράς, η οποία συμπεριλαμβάνει ακόμα δύο μοντέλα, τα FireBird και Dragon. Και τα τρία μοντέλα καλύπτουν τις συνδέσεις μεταξύ των συσκευών μας, τερματισμένα είτε με βύσματα RCA, είτε με βύσματα XLR.

 

Κυνηγώντας τα RF…

Κοινοί παρονομαστές στα τρία αυτά μοντέλα είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας Zero-Tech (που έχει αναπτύξει η Audioquest για τη διαχείριση της διείσδυσης του θορύβου πολύ υψηλών συχνοτήτων (RF) από το περιβάλλον στους αγωγούς του καλωδίου και τη χρήση του συστήματος 72v DBS (Dielectric-Bias System). Το 72v DBS είναι ένα ενεργό κύκλωμα που έχει αναπτύξει η εταιρία, το οποίο δημιουργεί σταθερό ηλεκτροστατικό πεδίο στη θωράκιση του καλωδίου, δημιουργώντας μια “παγίδα RF”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στα χαρακτηριστικά των καλωδίων της σειράς Thunderbird πρέπει, επίσης, να περιληφθεί και ο διαχωρισμός των αγωγών tip και sleeve, οι οποίοι απομονώνονται μεταξύ τους κατά μήκος όλης της διαδρομής της single ended σύνδεσης, ενώ, ομοίως, στην XLR έκδοση, διαχωρίζονται οι τρεις διαδρομές (hot, cold, θωράκιση). Και στις δύο περιπτώσεις, κάθε κλώνος θωρακίζεται με τις υψηλές προδιαγραφές που θέτει η Audioquest, η οποία εφαρμόζει τις τεχνολογίες FEP Air-Tube Dielectric και Level 6 Noise-Dissipation. Η Audioquest περιγράφει τις τεχνολογίες αυτές στον δικτυακό της τόπο, αλλά σε γενικές γραμμές έχουν να κάνουν με την ποιότητα και την επίδραση, που έχει το διηλεκτρικό στη συνολική συμπεριφορά του καλωδίου και την ιδιαίτερη προσοχή, που φαίνεται να δίνεται στην απομόνωση του σήματος, που οδεύει στο καλώδιο από τους εξωγενείς θορύβους, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η, κατά το δυνατόν, καθαρότερη και ομαλότερη οδός από τη μια άκρη των καλωδίων στην άλλη, σύμφωνα με τον αμερικάνο κατασκευαστή.

 width=

Επί τω έργω…

Στο YELLOWBOX είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το ThunderBird, με τερματισμό RCA, κυρίως ως interconnent ανάμεσα στο phono stage Andros Deluxe II της Zesto Audio (σχετική δοκιμή μπορείτε να διαβάσετε σε άλλο σημείο αυτού του τεύχους) και τα ενισχυτικά των συστημάτων που έγιναν οι ακροάσεις. Χαρακτηριστικό του μοντέλου είναι τα βύσματα από χαλκό (PSC+, συμπαγής χαλκός) που με τη σειρά τους προστατεύουν το σήμα από επιβλαβή RF στα σημεία των ενώσεων και τις ανωμαλίες στις επαφές με τους ακροδέκτες των συσκευών. Οι επιφάνειες επαφής κατασκευάζονται με συνδυασμό ασημιού και χαλκού. Τα καλώδια παραδίδονται σε μια προσεγμένη θήκη.

Η προσθήκη των ThunderBird σε ένα σύστημα, ιδίως εάν τα υπάρχοντα καλώδια ανήκουν σε τριψήφιες κατηγορίες τιμής, είναι καταλυτική. Ο χώρος ανοίγει και τα όργανα τοποθετούνται με μεγαλύτερη άνεση στη σκηνή που δημιουργεί η εκάστοτε παραγωγή. Ταυτόχρονα , η διαφάνεια που αποκτά το σήμα ενισχύει επιμέρους λεπτομέρειες της εγγραφής. Σε close miking ηχογραφήσεις, όπως το Alhabra του Ahmad Jamal (βινύλιο, Αlto) θα ακουσθούν σαφώς πιο «πυκνές» σε πληροφορία οι χροιές των οργάνων και θα αναδυθούν παράπλευρες λεπτομέρειες, όπως οι αντηχήσεις των σωμάτων των οργάνων, τα ακουμπήματα σε χορδές και μεμβράνες κ.ο.κ. Σε πολυπληθή ορχηστρικά σύνολα, με τεχνικές λήψης στον χώρο, οι ομάδες των οργάνων αποκτούν διακριτή οντότητα και εύκολα ο ακροατής αποκτά την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη σκηνή, όπως στο XRCD2 της JVC με το κονσέρτο για βιολί Op.47 του Sibelius, στην ιστορική εγγραφή του Oscar Heifetz.

Και εάν προσεγμένες εγγραφές, δίνουν «τροφή» στα ThunderBird, ώστε να αναδείξουν τη λεπτομερειακή υφή των οργάνων και των φωνών, αυτό που ξαφνιάζει είναι η ανάσυρση λεπτομερειών «από το πουθενά» από εμπορικές παραγωγές, ή από παραγωγές που δεν πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τις audiophile απαιτήσεις. Εκεί, προσωπικά θεωρώ, ότι φαίνεται και η σημασία στο να επενδύσει κανείς σε τέτοιου επιπέδου καλώδια. Επενδύει στην ίδια τη μουσική!

 width=

Από εκεί και πέρα, όλα τα πεδία είναι ανοικτά προς εξερεύνηση. Θαύμασα πχ τη χαμηλή περιοχή του δίσκου Dos Dedos Mi Amigos των Pop Will Eat Itself (βινύλιο), όπου όχι μόνο έγινε άμεσα διακριτό κάθε όργανο (μπάσο, synth και bass drum) αλλά συνολικά το σήμα κέρδισε νότες στο κατώτερο άκρο του φάσματος, σε βαθμό που δεν πίστευα ότι το προσωπικό μου σύστημα μπορούσε να αποδώσει έτσι… Ήταν δύσκολος ο αποχωρισμός.

Είναι φανερό ότι με το ThunderBird, η Audioquest κάνει πρόταση προς εκείνη τη μερίδα φίλων της υψηλής πιστότητας που γνωρίζουν ποιες είναι οι θυσίες που απαιτεί η αναπαραγωγή, όταν το ζητούμενο είναι η κορυφαία απόδοση. Ακόμα και αν έχετε ήδη καλώδια στην ίδια κατηγορία τιμής, το πιθανότερο είναι να ακούσετε εκ νέου τη δισκοθήκη σας!

Overview

Περιγραφή: Single ended interconnect για αναλογικό σήμα

Αγωγοί: Κλάδος σήματος από χαλκό (PSC+), κλάδος θωράκισης από επαργυρωμένο χαλκό

Γεωμετρία: Πλήρως απομονωμένοι κλάδοι

Διηλεκτρικό: Αέρας/FEP

Τερματισμός: Επιχαλκωμένα βύσματα RCA με ακροδέκτες από επαργυρωμένο χαλκό.

Άλλες δυνατότητες: Ενεργό κύκλωμα πόλωσης του διηλεκτρικού (72v DBS)

Τιμή: €2.900/1m (RCA)

info: aace, τηλ.: 210-961.3707, www.aace.gr,

https://www.audioquest.com/

Το review είναι από τον Γιάννη Καμαρινό και δημοσιεύεται στο δέκατο τέταρτο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB