Η Μπίλλι Άιλις (πλήρες όνομα: Μπίλλι Άιλις Πάιρεϊτ Μπερντ Ο’Κόνελ, Billie Eilish Pirate Baird O’Connell) γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, στις 18 Δεκεμβρίου 2001 και είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός.
Αν και μόλις 20 χρονών, η Billie Eilish θεωρείται ήδη φαινόμενο στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, σε σημείο να χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ισάξια -σε εμπορικό επίπεδο- με τους θρυλικούς Beatles.
Το πρώτο της σινγκλ με τίτλο ”Ocean Eyes” κυκλοφόρησε το 2016 μέσω της πλατφόρμας SoundCloud και έχει συγκεντρώσει πάνω από 411 εκατομμύρια ακροάσεις στο Spotify μέχρι τον Noέμβριο του 2019. Το πρώτο της ΕΡ με τίτλο ”Don’t Smile At Me” κυκλοφόρησε στις 11 Αυγούστου 2017, και κατατάχθηκε ως χρυσός δίσκος. Λόγω της τεράστιας επιτυχίας του EP της, η Apple Music ονόμασε την Άιλις καλλιτέχνιδα ”Up Next” για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2017. Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο ”When We All Fall Asleep, Where Do We Go” κυκλοφόρησε στις 29 Μαρτίου 2019. Το άλμπουμ έφτασε στην πρώτη θέση των καταλόγων επιτυχιών σε διάφορες χώρες, όπως οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ελλάδα και άλλες, με πολλές επιτυχίες από το άλμπουμ να φτάνουν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, όπως το When the Party’s Over, Wish You Were Gay, Bury a Friend, και η μεγάλη επιτυχία Bad Guy. Είναι η πρώτη και η μόνη καλλιτέχνιδα μέχρι στιγμής που γεννήθηκε την δεκαετία του 2000 με τεράστιες επιτυχίες. Η Άιλις έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου για τον μοναδικό της ήχο στην μουσική και το ιδιαίτερο στιλ της “αφήνοντας πίσω” την έως τώρα κυριαρχία της τραπ. Φέρνει στο προσκήνιο με τα τραγούδια της την αισθητική, τον έξυπνο στίχο, τη μελωδία, την ποιοτική έκφραση απέχοντας πολύ από τους “εύκολους¨στίχους.
Το 2020 έγινε η νεότερη τραγουδίστρια/τραγουδιστής που έγραψε το τραγούδι τίτλων αρχής για την νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ, με τίτλο No Time to Die.
Το Happier Than Ever είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της Billie Eilish . Κυκλοφόρησε στις 30 Ιουλίου 2021, από την Darkroom και την Interscope Records . Η Eilish έγραψε το άλμπουμ με τον “μόνιμο” συνεργάτη της, τον αδερφό της Finneas O’Connell , ο οποίος ήταν και παραγωγός του άλμπουμ. Η Eilish ανέφερε τον αυτο-προβληματισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ως τη μεγαλύτερη έμπνευση για το δίσκο.
Κατά κύριο λόγο είναι ένα άλμπουμ ηλεκτρονικής ποπ μουσικής, που χαρακτηρίζεται από απαλή τζαζ, επηρεασμένη από electropop ρυθμούς. Αποτελείται από αισθησιακά τραγούδια αγάπης. Οι κριτικοί μουσικής επαίνεσαν το άλμπουμ, υπογραμμίζοντας τη στιλιστική παραγωγή και τους διορατικούς στίχους. Έξι singles κυκλοφόρησαν για την προώθηση του άλμπουμ: ” My Future “, ” Prandaj I Am “, ” Your Power “, ” Lost Cause “, ” NDA “, και το “Happier Than Ever”.
Στο ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ, η πορεία προς την ευτυχία περνάει μέσα από μια οργανωμένη απόδραση, από μία κατάσταση δυστυχίας.
Το Happier than Ever, ενώ στην αρχή μοιάζει σαν νοσταλγική μπαλάντα- με τη μελωδική περιγραφή του πόνου που προκαλεί ένας χωρισμός και της έλλειψης του συντρόφου- στη συνέχεια του τραγουδιού φανερώνεται το αληθινό νόημα. Όλα όσα είχε υποστεί στη σχέση της, οι μνήμες επώδυνων χειριστικών καταστάσεων που της είχε προκαλέσει ο σύντροφος, “σκάνε” σαν ισχυρές βόμβες τριγύρω της. Έχει όμως πάρει την απόφαση να ξεφύγει από όλα αυτά και να πάψει να είναι θύμα του οποιουδήποτε.
Το βίντεο του τραγουδιού το έχει σκηνοθετήσει η ίδια, ενώ μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες που ανέβηκε στο Youtube έχει ξεπεράσει τα 36,2 εκατομμύρια views.
Σε συνέντευξή της στο Vevo , η Eilish είπε ότι ήθελε να δημιουργήσει «έναν πολύ διαχρονικό δίσκο», κυρίως εμπνευσμένη από τραγουδιστές τζαζ που άκουγε να μεγαλώνουν όπως η Julie London , η Peggy Lee και ο Frank Sinatra . Είπε επίσης ότι τα τραγούδια στο άλμπουμ είναι “παντού και νομίζω, πολύπλευρα, διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά και πολύ συνεκτικά”, το οποίο ανέφερε ως έναν από τους μεγαλύτερους στόχους της. Ένας άλλος από τους στόχους της που είχε κατά τη διάρκεια των στούντιο ήταν να εκπλήξει τους θαυμαστές της καθώς και τον εαυτό της.
Το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, “Getting Older”, είναι ένα τραγούδι που αναφέρεται στην κακοποίηση και ήταν “ιδιαίτερα πικρό” για να γραφτεί. Το τραγούδι ασχολείται με τον σεξουαλικό εξαναγκασμό.
Το δεύτερο κομμάτι, “I Didn’t Change My Number”, διαθέτει ένα δυνατό ρυθμό. Το “Billie Bossa Nova”, το τρίτο κομμάτι, παρουσιάζει “μια πιο ώριμη πλευρά της Eilish”. Το τέταρτο κομμάτι, “My Future”, ξεκινά ως μια αργή συνθετική μπαλάντα που “μεταβαίνει σε ένα χαλαρό funk groove” ενώ στιχουργικά, το τραγούδι αφορά την αυτοανακάλυψη. Η “Oxytocin”, το πέμπτο κομμάτι, έχει ρυθμό techno και αναφέρεται στην ορμόνη Ωξυτοκίνη (παίζει ρόλο στον κοινωνικό δεσμό , την αναπαραγωγή , τον τοκετό και την περίοδο μετά τον τοκετό. Η ωξυτοκίνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος ως ορμόνη ως απάντηση στη σεξουαλική δραστηριότητα και κατά τη διάρκεια του τοκετού). Το έκτο κομμάτι, είναι το «Goldwing». Το όγδοο κομμάτι, “Halley’s Comet”, είναι μια μπαλάντα που περιλαμβάνει καθαρά φωνητικά και ανάλαφρη σύνθεση. Το ένατο κομμάτι, “Not My Responsibility”, είναι ένα “spoken word” (προφορική ποιητική τέχνη παράστασης που βασίζεται κυρίως στο ποίημα καθώς και στις αισθητικές ιδιότητες του ερμηνευτή) με μια ατμοσφαιρική instrumental μουσική που έκανε το ντεμπούτο του στην παγκόσμια περιοδεία της Eilish (2020).
Το “Everybody Dies”, είναι μια alt-pop μπαλάντα, που οδηγείται από σκοτεινά synths και ελαφριά κιθάρα, με τη “φωνή της Eilish να ξεχωρίζει ξανά”. Το δωδέκατο κομμάτι, ” Your Power “, είναι μια απαλή ακουστική μπαλάντα που αναφέρεται στη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση από το σύντροφο. Το δέκατο τρίτο κομμάτι, ” NDA ” αναφέρεται στην έλλειψη ιδιωτικότητας στη ζωή της, λόγω της αύξησης της φήμης της. Το δέκατο τέταρτο κομμάτι “So I Am”, αναφέρεται στιχουργικά στην απόρριψη των haters και των κριτικών. Το δέκατο πέμπτο κομμάτι, ” Happier Than Ever “, είναι ένα τραγούδι ροκ όπερας.
Η Billie Eilish έδωσε στη μουσική βιομηχανία όλα όσα θα μπορούσε ενδεχομένως να θέλει. Μια αυθεντική νέα φωνή που προσελκύει τους εφήβους και τους γονείς τους. Επίσης, έχει κάνει τα πάντα “σωστά” στην καριέρα της μέχρι τώρα, αν και αυτό δεν είναι αρκετό για μια βιομηχανία διασημοτήτων που έχει επικεντρωθεί στο σεξουαλικό προσανατολισμό. Ακόμη και στην εξωτερική της εμφάνιση, διαθέτει μια αποφασιστική στιλιστική πρόταση, διαφορετική από το κυρίαρχο pop mode της προηγούμενης δεκαετίας. Προτιμά τα φαρδιά ρούχα γιατί νιώθει άνετα σε αυτά και έχει “καταγγείλει” τη χρήση της εξωτερικής εικόνας που χρησιμοποιούν πολλές γυναίκες ποπ σταρ.
Πηγή : en.wikipedia.org