Skip to main content

The American Dream!

Προσεγμένος λαμπάτος ήχος με σοβαρές δυνατότητες οδήγησης, πλήρες πακέτο συνδέσεων και πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η Cary Audio ιδρύθηκε το 1989 με πολύ συγκεκριμένη αντίληψη και στόχευση στον χώρο του δικάναλου ήχου. Ο δρόμος που είχε επιλέξει δεν ήταν άλλος από αυτόν των λυχνιών. Εάν ψάξει κανείς για τη φιλοσοφία της εταιρείας θα δει ότι αυτή στηριζόταν και στηρίζεται ακόμα στις λαμπάτες υλοποιήσεις με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο αληθοφανή μουσική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι παρόλο που η εταιρεία έχει μπει δυνατά και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως τα All-In-One συστήματα, τους ψηφιακούς μετατροπείς μέχρι και τις λύσεις για home theatre η φήμη της παραμένει ως ένας κατασκευαστής που γνωρίζει καλά τον μαγικό κόσμο της “λάμπας”.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο προενισχυτής Cary SLP-98 ο οποίος παράγεται εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια και παρά τις κάποιες πιθανές “σιωπηλές” παρεμβάσεις παραμένει δυναμικά στην αγορά. Από την άλλη, η εταιρεία δείχνει να μην κολλάει στις ιδέες του παρελθόντος καθώς, εκτός από την επέκταση σε κατηγορίες πέραν των κλασικών δικάναλων, έχει φροντίσει να ανανεώσει και να βελτιώσει ένα μέρος από την γκάμα των λαμπάτων ενισχυτών της. Το παράδειγμα εδώ; Ο Cary CAD-120S ΜkII που αποτελεί την δεύτερη βελτιωμένη έκδοση του πιο δημοφιλούς τελικού ενισχυτή του αμερικανού κατασκευαστή. Με τις δύο αυτές συσκευές, οι οποίες συνθέτουν ένα εξ’ ολοκλήρου λαμπάτο σύνολο, η εταιρεία υπόσχεται να δώσει μια εμπειρία που αντιστοιχεί πραγματικά σε hi-end επίπεδο. Πάμε να δούμε κατά πόσο το καταφέρνει.

 width=

Και λάμπα και 120W…

Ξεκινώντας από τον CAD-120S MkII, έχουμε μια υλοποίηση με τοπολογία push-pull σε τάξη ΑΒ. Για το στάδιο εξόδου χρησιμοποιούνται οκτώ λυχνίες ΚΤ88 (τέσσερις ανά κανάλι) ενώ το κύκλωμα συμπληρώνουν δύο 6SN7 ως οδηγήτριες και άλλες δύο 6SN7 για το στάδιο εισόδου. Στην περίπτωση του δείγματος που είχαμε για δοκιμή όλες οι λυχνίες προέρχονταν από την Electro-Harmonix, αλλά είναι σαφές ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να παίξει δοκιμάζοντας τις λυχνίες της επιλογής του. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ικανό λαμπάτο ενισχυτή καθώς οι δυνατότητες του φτάνουν τα 120W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω σε συνδεσμολογία Ultralinear και αντίστοιχα τα 60W ως τριοδικός. Η εναλλαγή μεταξύ των δύο modes γίνεται πολύ εύκολα με το σχετικό κουμπί στην πρόσοψη, όπου βρίσκουμε και τον διακόπτη λειτουργίας οn/off αλλά και δύο όργανα μέτρησης του ρεύματος πόλωσης των δύο καναλιών. Η ρύθμιση των ρευμάτων γίνεται με δύο ρυθμιστικά στο πίσω μέρος, στo οποίo o χρήστης έχει στη διάθεση του και δύο ζεύγη εισόδων με υποδοχές RCA (unbalanced) όσο και XLR (balanced) και βεβαίως τους σχετικούς επίχρυσους ακροδέκτες για τα ηχεία. Το σύνολο δένεται από ένα πολύ στιβαρό μεταλλικό σασί με διαστάσεις 200x430x360mm ενώ θα λέγαμε ότι διατηρεί μία προσεγμένη αισθητική εκμεταλλευόμενο τις λυχνίες και τα όργανα μέτρησης που του δίνουν ένα vintage look.

 width=

Ένας προενισχυτής με ιστορία…

Κάπου εδώ έρχεται να ταιριάξει ο προενισχυτής SLP-98 της εταιρείας. Το 98 αντιστοιχεί στην χρονολογία της κυκλοφορίας του, καθώς λανσαρίστηκε το 1998! Το ότι η Cary έχει διατηρήσει τον συγκεκριμένο προενισχυτή τόσα χρόνια χωρίς να προσπαθήσει να προωθήσει κάποιο νέο μοντέλο προς χάριν του καινούργιου λέει πολλά, τόσο για τη νοοτροπία της εταιρείας όσο και για την επιτυχία της συγκεκριμένης συσκευής στην αγορά. Ο SLP-98 προφανώς και ακολουθεί επίσης τον δρόμο των λυχνιών και της ρετρό εμφάνισης, χρησιμοποιώντας τέσσερις 6SN7 για τα στάδιο line, δύο 12AX7 για το στάδιο phono και άλλες δύο 12ΑU7 για το στάδιο προενίσχυσης phono. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συσκευή έρχεται σε δύο εκδόσεις. Η μία είναι η SLP-98P που περιλαμβάνει και ενσωματωμένο προενισχυτή φωνογραφικής κεφαλής κινητού μαγνήτη (ΜΜ) (το P αντιστοιχεί στο Phono). Για όποιον επιθυμεί να χρησιμοποιήσει κεφαλή κινητού πηνίου (ΜC) υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης με μετασχηματιστές της Lundahl. H άλλη είναι η απλή έκδοση SLP-98L χωρίς phono (το L αντιστοιχεί στο line). Το δείγμα που είχαμε στα χέρια μας ήταν εκείνο με το phono, ενώ όσον αφορά τις λυχνίες και πάλι εκείνες ήταν της Electro-Harmonix. Θετική εντύπωση προκαλεί η απόφαση της εταιρείας να ξεχωρίσει την τροφοδοσία της συσκευής από το σασί και να προσφέρει ξεχωριστό εξωτερικό τροφοδοτικό χωρίς να χρειάζεται να το αγοράσει κανείς σαν έξτρα.

Όσον αφορά τις διαθέσιμες εισόδους, πέρα από την phono, έχουμε ακόμα 5 εισόδους στάθμης line, ενώ προσφέρονται τρεις έξοδοι, των οποίων η μία είναι έξοδος εγγραφής Tape out, με δυνατότητα monitor. Δυστυχώς όλες είναι unbalanced (RCA), αφού η εταιρεία έχει επιλέξει να δώσει τη δυνατότητα balanced συνδεσμολογίας μόνο στο ανώτερο μοντέλο SLP-05. Πίσω στον SLP-98, στην πρόσοψη του βρίσκουμε έναν επιλογέα λειτουργίας που πέρα από τα κλασσικά οff και οpr (on) βρίσκουμε και μία επιλογή για stand by. Επίσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο επιλογέας εισόδου αλλά και δύο ακόμα διακόπτες (mute/operate και monitor/tape). Το ρυθμιστικό της έντασης είναι ευμέγεθες και συμπληρώνεται από δυο ρυθμιστικά της στάθμης εισόδου, τα οποία μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστικού ευαισθησίας και του ρυθμιστικού ισορροπίας των καναλιών, ενώ -όπως σε κάθε προενισχυτή που σέβεται το εαυτό του- υπάρχει και η δυνατότητα τηλεχειρισμού.

 width=

Η γοητεία των λυχνιών χωρίς περιορισμούς…

Εάν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για ένα εξ’ ολοκλήρου λαμπάτο σύστημα, η πρώτη εντύπωση που αποκομίσαμε από τον CAD-120S mkII είναι άριστη, όσον αφορά τις δυνατότητες οδήγησης και της γενικής ησυχίας που δίνει σε συνδυασμό με τον SLP-98. Ο συνδυασμός είναι απροβλημάτιστος -όπως αναμενόταν- με τον προενισχυτή να μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ισχύ του ομόσταβλου τελικού, ενώ παράλληλα το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό χρησιμοποιώντας και προενισχυτή άλλης εταιρείας. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Cary αποφάσισε να προβεί στην επανέκδοση του τελικού της ενισχυτή σε νέο μοντέλο (και από ότι έχει δείξει δεν πρόκειται για εταιρεία που βγάζει προϊόντα απλά για να τα βγάλει…) ήταν η ανάγκη για την βελτίωση του ευαισθησίας και την μείωση της ανάδρασης ώστε να μπορεί να ταιριάξει ιδανικά με ένα μεγαλύτερο εύρος προενισχυτών. Το σύνολο ανέλαβε να οδηγήσει τα Triangle Comete 40th Anniversary Edition, ένα ηχείο όχι εξαιρετικά απαιτητικό, αλλά σίγουρα ένα ηχείο που ζητάει και μπορεί να αναδείξει υψηλότερης κλάσης και δύναμης ενισχυτικά. Είναι περιττό να πούμε ότι κατάφερε να τα οδηγήσει σε πολύ υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα συμπίεσης τόσο σε λειτουργία Ultralinear (120W), όσο και σε λειτουργία triode (60W). Ο τελικός της Cary μπορεί να “σπρώξει” την πλειοψηφία των ηχείων της αγοράς και ως εκ τούτου αποτελεί σημαντική λύση για όσους επιθυμούν και δύναμη για απαιτητικά ηχεία και χαρακτήρα για απαιτητικά αυτιά…

Αυτό που πήραμε ήταν πραγματικά ένα πολύ ωραίο ταίριασμα που ξεχείλιζε από ωριμότητα, ομαλότητα αλλά και ενθουσιασμό εκεί που έπρεπε. Το σετ της Cary έχει τα χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς όταν επιλέγει ένα καλό σύστημα που βασίζεται σε λυχνίες, εξαιρετικά σώματα που διακατέχονται από όγκο αλλά και καθαρότητα και ρεαλιστικότητα, μουσική σκηνή που εκτυλίχθηκε με καλή αίσθηση της ευρύτητας του χώρου της ηχογράφησης κυρίως στον οριζόντιο άξονα και φωνητικά αλλά και όργανα με σημαντικό περιεχόμενο στη μεσαία περιοχή που παρουσίασαν μια υποκειμενικά ελαφριά, ευχάριστη, εγγύτητα.

Η μεσοχαμηλή και η χαμηλή περιοχή ακούστηκε ελαφρώς τονισμένη αλλά ταυτόχρονα με την απαραίτητη ταχύτητα ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις γρήγορες εναλλαγές και να μην θολώνει την πληροφορία και τις υφές των οργάνων. Ο συνδυασμός των παραπάνω δημιούργησε την εικόνα ενός “μεγάλου ήχου”, όπου τα είδωλα της ηχογράφησης παρουσιάζονται με τρόπο πειστικό και επιβλητικό. Όταν ακούς την μπότα των ντραμς στο “Thunderstuck” των AC/DC να σε χτυπάει στο στήθος και τη βραχνή χροιά του Leonard Cohen στον τελευταίο του δίσκο “You want it darker” να σε αγγίζει τότε καταλαβαίνεις ότι εδώ κάτι γίνεται σωστά. Μιλώντας για AC/DC, όργανα που φτάνουν ψηλά, όπως ηλεκτρικές κιθάρες, πιατινία αλλά και πνευστά και βιολιά, αποδόθηκαν χωρίς ίχνος σκληρότητας αλλά και με μία ελαφρώς μαλακή αντιμετώπιση χωρίς αυτό να έρχεται εις βάρος της έκτασης και του αέρα. Θα λέγαμε ότι ταίριαξαν πολύ ωραία με το τουίτερ φόρτισης χοάνης των Comete, το οποίο και το ίδιο δεν είναι σκληρό ή άγαρμπο, όπως άλλες αντίστοιχες υλοποιήσεις, αλλά ο Cary θα ταίριαζε και με αυτές τις υλοποιήσεις λόγω της ωριμότητας του.

Το μουσικό αποτέλεσμα ήταν πραγματικά ευχάριστο, με τα στοιχεία που περιγράφηκαν παραπάνω να αντιστοιχούν σε αυτό που πολλές φορές αναφέρουμε ως “θερμό” ή “αναλογικό” με την έννοια ότι καταφέρνει να προσομοιώσει σε σημαντικό βαθμό τον παλμό, την αμεσότητα και την φυσικότητα μια αληθινής, ζωντανής μουσικής εκτέλεσης χωρίς να ακούγεται σκληρό ή ψεύτικο.

 width=

Αnd what about vinyl?

Καλή ερώτηση. Πριν κλείσουμε την παρουσίαση θα θέλαμε να πούμε δυο πράγματα ειδικά για το phono του SLP-98 καθώς πολλοί θα κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα στην έκδοση “P” και στην έκδοση ”L” της συσκευής. Κατά την υποκειμενική μας άποψη, πρόκειται για μία υλοποίηση που μοιράζεται τα θερμά χαρακτηριστικά του συνόλου και τον χαρακτήρα της λάμπας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και λειτουργεί με τις δυνατότητες ενός ικανοποιητικού phono που παραμένει σε τριψήφιο νούμερο κόστους. Ο συνδυασμός βινυλίου και του phono του SLP-98 ήταν απόλυτα smooth με γεμάτο ήχο, επιβλητικές φωνές και τονισμένα μπάσα. Σε αντιπαράθεση με ένα phono που ξεπερνάει το κόστος των 1000 ευρώ -όπως το πολύ αξιόλογο Goldnote PH-10- χάνει σαφώς όσον αφορά την διαύγεια, την καθαρότητα και την διατήρηση του απόλυτα ήσυχου υπόβαθρου. Παρόλα αυτά ο “full-in tubes” χαρακτήρας του μπορεί να αρέσει σε βαθμό που να σε κάνει να ξεχάσεις τα παραπάνω. Με λίγα λόγια ο SLP-98 δεν θα αντικαταστήσει ένα phono υψηλών επιδόσεων, αλλά θα σας βάλει στο σωστό αναλογικό δρόμο μέχρι να αποφασίσετε να πάρετε ένα ακριβό έξτρα βήμα σε αυτόν.

 width=

Εν κατακλείδι, είναι αλήθεια ότι θα “κομίζαμε γλαύκα εις Αθήνας” λέγοντας ότι το σετ της Cary αντιστοιχεί πραγματικά σε μία hi-end υλοποίηση λυχνιών, καταφέρνει όμως κάτι που σχεδόν πάντα κοστίζει και αυτό είναι να συνδυάσει μεγάλη ισχύ με full λάμπα και χαρακτήρα με ρεαλιστικότητα. Η δύναμη του CAD-120S του δίνει το προβάδισμα όσον αφορά τα περιθώρια οδήγησης, την απόδοση των δυναμικών και τον έλεγχο των ηχείων σε σχέση με άλλους λαμπάτους ενισχυτές, ενώ η πληθώρα των εισόδων/εξόδων μαζί με το phono και το εξωτερικό τροφοδοτικό του SLP-98P προσθέτουν τις απαραίτητες λειτουργίες και την ευελιξία που επιθυμεί κανείς όταν αποφασίσει να ξοδέψει τόσα χρήματα. Αυτά δεν συνεπάγονται βέβαια ότι το συγκεκριμένο ζευγάρι θα ταιριάξει σε όλους ανεξαρτήτως budget και προτιμήσεων. Θα το προτείναμε ενθέρμως σε όσους έχουν συστήματα υψηλού επιπέδου που τείνουν στον ουδέτερο ή και πιο αναλυτικό χαρακτήρα και επιθυμούν να ταιριάξουν με ένα σετ ενισχυτή/προενισχυτή που έχει μεν τις τεχνικές ικανότητες να ακολουθήσει αλλά και τον χαρακτήρα να κάνει το άκουσμα πραγματικά ευχάριστο και αληθοφανές. Η έννοια του “Αmerican Dream” έχει χτιστεί μέσα από την αμερικανική ιστορία ως η πεποίθηση ότι, ανεξαρτήτως του από που προέρχεσαι, εάν δουλέψεις σκληρά θα μπορείς να πετύχεις αυτά που ονειρεύεσαι. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για αυτούς που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν την οικονομική δυνατότητα και ονειρεύονται επιτέλους να αποκτήσουν τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην παρουσίαση… Το σετ της Cary μπορεί να είναι αυτό που θα πραγματοποιεί το αμερικανικό όνειρο!

Overview

Cary Audio SLP-98P

Περιγραφή: Προενισχυτής Line/Phono με λυχνίες

Κύκλωμα: Τριοδικό σε τάξη Α

Λυχνίες: 4x 6SN7 (Line), 2x 12AX7 (Phono), 2x 12AU7 (Phono)

Είσοδοι: 1x Phono (MM, RCA), 5x Line

Έξοδοι: 2x Out (RCA), 1x Tape/Monitor (RCA)

Άλλες δυνατότητες: Εξωτερικό τροφοδοτικό, τηλεχειριστήριο, δυνατότητα αναβάθμισης με step-up για κεφαλές MC.

Διαστάσεις: 318x305x127 (mm, πxβxυ)

Βάρος: 10kg

 

Cary Audio CAD-120S MkII

 

Περιγραφή: Τελικός ενισχυτής

Στάδιο ισχύος: AB/Push-pull, με δυνατότητα συνδεσμολογίας Ultralinear/Triode

Λυχνίες: 4x KT88 (ανά κανάλι), 1x 6SN7 (στάδιο εισόδου), 1x 6SN7 (οδηγήτρια)

Ισχύς: 120W/κανάλι (Ultralinear), 60W/κανάλι (Τριοδικός)

Είσοδοι: 1x single ended (RCA), 1x balanced (XLR)

Έξοδοι: 2x ηχείων (επιχρυσωμένος χαλκός)

Διαστάσεις: 432x356x203 (mm, πxβxυ)

Βάρος: 29,5kg

Τιμή: €5.100 (SLP-98L), €5.600 (SLP-98P), €6.900 (CAD-120S MkII)

info: HiFi Power, τηλ.: 210-384.5272, www.hifipower.gr, www.caryaudio.com

To review είναι από τον Μάνο Μασταρντωνάκη και δημοσιεύεται στο δέκατο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB