Skip to main content

Entry level τιμή, αλλά όχι entry level απόδοση

Μετά από αρκετά χρόνια στην αφάνεια κα στα “μέτρια” σχετικά προϊόντα, η Denon επιστρέφει δριμύτερη από ποτέ, με προϊόντα που τίθενται επικεφαλή των ανταγωνιστικών υλοποιήσεων, όχι μόνον από πλευράς δυνατοτήτων και ευκολιών, αλλά και στον τομέα της ποιότητας ήχου και εικόνας και στις εξαιρετικά ελκυστικές τους τιμές. Το εισαγωγικό μοντέλο για το 2020 είναι ο AVR-X2700H DAB, ο οποίος είναι οπλισμένος σαν “αστακός” και με κόστος που δεν ξεπερνάει τα 749 ευρώ. Η πιο σημαντική αναβάθμιση είναι αυτή του HDMI 2.1 (δηλαδή μπορεί να περάσει σήμα 8K/60Hz και 4Κ/120Hz) υποστηρίζοντας τα επερχόμενα Sony PS5 και Xbox One X, ωστόσο δεν περιορίζεται σε αυτήν την έξτρα δυνατότητα που απευθύνεται ξεκάθαρα στους gamers.

Προτού όμως προχωρήσουμε στα ενδότερα του ενισχυτή, να ξεκαθαρίσουμε ότι αρκετοί από τους ραδιοενισχυτές της Denon, δεν περιλαμβάνουν πλέον ενσωματωμένο ραδιόφωνο FM/AM, δηλαδή δεν είναι ραδιοενισχυτές, αλλά ενισχυτές. Εξού και ο διαχωρισμός των μοντέλων σε AVC (Audio Video Controller) και AVR (Audio Video Receiver). Στα φετινά μοντέλα μόνον οι δύο μικροί 1600 και 2600 διαθέτουν ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+ και όχι FM/AM, ενώ βγαίνουν σε έκδοση με ή χωρίς DAB+, με διαφορά τιμής περί τα 50 ευρώ. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα DAB+ εκπέμπει βασικά η ΕΡΤ αλλά και άλλοι εννέα σταθμοί, ενώ οι μέρες των αναλογικών εκπομπών FM/AM είναι πλέον μετρημένες.

Η υπεροχή του ψηφιακού DAB σε σχέση με το αναλογικό FM εντοπίζεται σε πολλά σημεία. Καταρχήν η ψηφιακή εκπομπή σημαίνει ότι το ψηφιακό σήμα έχει σαφώς πιο εκτεταμένη απόκριση συχνότητας, χαμηλότερο θόρυβο και ευρύτερη δυναμική περιοχή από ότι το FM. Επιπλέον ενώ από μια ραδιοφωνική κεραία δεν μπορούν και εκπεμφθούν περισσότεροι από 15 σταθμοί FM, καθώς καλύπτει ο ένας τον άλλο και η λήψη καθίσταται προβληματική, στο DAB μια ραδιοφωνική κεραία μπορεί χωρίς πρόβλημα να καλύψει 60 σταθμούς DAB, οπότε σε μια περιοχή που πιάναμε πριν περίπου 15 σταθμούς FM, με προβλήματα όμως, μπορούμε πλέον να πιάνουμε 30 ή και 60 σταθμούς DAB χωρίς κανένα πρόβλημα λήψης. Επιπλέον στην εκπομπή DAB, η κεραία στέλνει το σήμα ξανά και ξανά, οπότε όπως και να προσανατολίσουμε την κεραία μας, το σήμα που θα λάβουμε θα είναι σε γενικές γραμμές τέλειο, χωρίς θόρυβο, παρεμβολές ή άλλα προβλήματα. Τέλος στις εκπομπές DAB δεν χρειάζεται να συντονίσουμε χειροκίνητα ή αυτόματα το σταθμό, ο δέκτης ανιχνεύει το σταθμό DAB αυτόματα. Για το λόγο αυτό οι ραδιοενισχυτές της Denon, έκαναν πολύ λογικά το βήμα της κατάργησης των αναλογικών δεκτών FM/AM και της αντικατάστασης τους από ψηφιακούς δέκτες DAB+. Εδώ κλείνουμε όμως την παρένθεση του DAB+ και επιστρέφουμε στον 2700.

 width=

Κατασκευή

Ελάχιστες είναι οι κατασκευαστικές διαφορές του 2700, από τον προκάτοχο του τον 2600, ως προς την οπτική και την αίσθηση που αποκομίζουμε από τη συσκευή. Βέβαια τα HDMI δεν είναι πλέον 8 αλλά 6, ενώ το μπροστινό πορτάκι που συναντούμε στους ακριβότερους Denon εδώ απουσιάζει, κρατώντας το κόστος του ενισχυτή έτσι αρκούντως χαμηλό. Έτσι οι ρυθμίσεις και οι επιλογές που θα μπορούσαμε να κάνουμε από τα πλήκτρα πίσω από το πορτάκι της εισόδου, πλέον γίνονται από το τηλεχειριστήριο του ενισχυτή.

 

Δυνατότητες

Από τις 6 εισόδους HDMI μόνο μια είναι full HDMI 2.1, αλλά και οι υπόλοιπες υποστηρίζουν VRR, QTF, αλλά και ALLM, υποστηρίζοντας έτσι το περιεχόμενο της νέας γενιάς, ενώ είναι επίσης συμβατές με HDR10+, HDR10, HLG και Dolby Vision. Οι δύο έξοδοι είναι πλήρως HDMI 2.1, οπότε μπορούν να στείλουν 8K/60 και 4Κ/120 σε συμβατό προβολέα ή τηλεόραση, ενώ υποστηρίζεται και το πρωτόκολλο eARC. Ως προς τον ήχο ο 2700 υποστηρίζει Dolby Atmos, Atmos Height Virtualization, DTS:X και DTS Virtual:X, όχι όμως και IMAX Enhanced και Auro-3D, κάτι που υποστηρίζει το επόμενο μοντέλο ο 3700. Οι τρεις φωνητικοί βοηθοί Alexa, Google, Assistant και Siri, όπως και η ασύρματη συνδεσιμότητα Airplay 2, HEOS, αλλά και οι μουσικές υπηρεσίες Spotify και Tidal δίνουν επίσης το παρόν. Επιπλέον ο 2700 είναι πλέον πλήρως συμβατός με την μουσική εφαρμογή Roon, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το Room παραμένει ακόμα η πιο σημαντική υπηρεσία οργάνωσης και αναπαραγωγής της μουσικής μας βιβλιοθήκης. Τέλος, ο 2700 διατηρεί και τη συνδεσιμότητα Bluetooth των προηγούμενων μοντέλων.

 

Ποιότητα ήχου

Ως ο Βενιαμίν των ραδιοενισχυτών της Denon, ο 2700 διαθέτει μια πιο light εκδοχή του συστήματος ισοστάθμισης Audyssey, ωστόσο οι μετρήσεις MultEQ XT χρειάζονται μόνον ελάχιστες επεμβάσεις από τον χρήστη για να έχουμε ένα άψογο αποτέλεσμα και έναν ενισχυτή πανέτοιμο προς ακρόαση. Παρότι μιλάμε για ένα μοντέλο με σχετικά χαμηλή ισχύ και ρεύμα, συγκριτικά με τα μεγαλύτερα μοντέλα, ο ήχος του Denon χαρακτηρίζεται από γλυκύτητα, σιγουριά και απουσία αισθητής παραμόρφωσης σε οποιοδήποτε περιεχόμενο, ακόμα κι αν τον φτάσουμε στα όρια του. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, δεν “φωνάζει” και δεν γίνεται επιθετικός, οπότε σκηνές μάχης από ταινίες, όπως τα Star Wars και Star Trek, δεν χαρακτηρίζονται από αίσθηση προσπάθειας, αλλά από σιγουριά, ηρεμία και εντυπωσιακό έλεγχο σε όλο το ηχητικό φάσμα και σε όλα τα κανάλια του πολυκάναλου setup. O 2700 δεν χάνει ποτέ τον ρυθμό της ταινίας ή της μουσικής που αναπαράγει, ενώ πάντα δημιουργεί μια εντυπωσιακή αίσθηση πολυκάναλου χώρου. Σε απαιτητικές τιμές όπως το War of the Worlds, ο 2700 αποκαλύπτει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια (ποτήρια που σπάνε, έπιπλα που τρίζουν, ανάσες, απόμακρες κραυγές και εκρήξεις), αλλά εδώ προτιμήσαμε το Direct Mode και όχι τα Dolby Virtual Effects, που δίνουν μια τεχνητή αίσθηση ύψους και 3D χώρου, αλλά παραμένουν ψεύτικα και μη πειστικά. Όσο πειστικός είναι ο 2700 σε ταινίες, άλλο τόσο είναι μουσικός, σίγουρος, ξεκούραστος και ευχάριστος σε μουσική. Οι παραλλαγές Goldberg, η 5η συμφωνία του Beethoven και το Frozen της Madonna αποδόθηκαν με σωστές χροιές, μεστές μεσαίες, σωστό ρυθμό, έλεγχο και βάθος στις χαμηλές, αλλά και κρυστάλλινες υψηλές, δίνοντας μας την εντύπωση ότι ακούμε έναν αρκετά ακριβότερο ενισχυτή. Εδώ η Virtual επεξεργασία 5.1 αποδίδει καλύτερα από ότι στις ταινίες, δημιουργώντας έναν ηχητικό κύκλο γύρω από τον ακροατή, αρκεί να μην προσθέσουμε στην εξίσωση και τα ηχεία ύψους, που καθιστούν το αποτέλεσμα κάπως υπερβολικό και λιγότερο μουσικό.

 width=

Συμπεράσματα

Η Denon έχει έναν νικητή, τον 2700, που με ελάχιστα χρήματα καταφέρνει να συνδυάσει καλή ποιότητα κατασκευής, όλες τις ευκολίες και δυνατότητες που επιβάλλει το 2020, αλλά και άριστη ποιότητα ήχου, τόσο σε ταινίες, όσο και σε μουσική, ενώ η βελτίωση του σε όλους τους τομείς συγκριτικά με τον 2600 είναι ηλίου φαεινότερη. Μπορεί στον τομέα των αναβαθμίσεων την παράσταση να κλέβουν το 8Κ/60, 4K/120 passthrough και το HDMI 2.1, ωστόσο καταφέρνει και εμφανίζεται βελτιωμένος σε κάθε του υποσύστημα συγκριτικά με τον ήδη άριστο 2600. Έτσι ενθαρρύνουμε τους μελλοντικούς ενισχυτές προσιτού ενισχυτή AV να προτιμήσουν τον 2700 αντί για τα παλαιότερα μοντέλα, καθώς η μαγεία των μηχανικών της Denon, τον έχει προικίσει με μια άνεση και εκφραστικότητα που συνήθως απουσιάζει παντελώς από ενισχυτές AV της κατηγορίας τιμής του.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Hires φορμά: 8K/60Hz and 4K/120Hz passthrough

HDMI: είσοδοι x 6

HDMI: έξοδοι x 2 (including eARC)

Μέγιστη έξοδος: 150W (per channel)

Ηχητικοί βοηθοί: Alexa, Google Assistant, Siri

HDR φορμά: HDR10+, HDR10, HLG, Dolby, Dynamic HDR

Ηχητικά φορμά: Dolby Atmos, Atmos Height Virtualization, DTS:X, DTS Virtual:X

Συνδεσιμότητα: Airplay 2, HEOS, Spotify, Tidal, Deezer, Bluetooth, Roon

 

Αντιπροσωπεία: Κινοτεχνική, τηλ, 210 9601071 https://kinotechniki.gr/

https://www.denon.com/el-gr/

Τιμή: 749 ευρώ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο πέμπτο τεύχος του YELLOWBOX , από τον Δημήτρη Ελευθερίου._YB