Skip to main content

Μπορείτε να την προφέρετε “γκάτο” ή “γκέιτο” δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέρα από το πολύ χαρακτηριστικό design της η εταιρεία έχει ενδιαφέρουσες συσκευές “Made in Denmark” που θα χαρακτηρίζαμε Hi-End χωρίς οι τιμές τους να ξεφεύγουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Gato AMP-150.

Μπορείτε να πείτε ότι θέλετε για τους Σκανδιναβούς αλλά όσον αφορά το Hi-Fi το μόνο σίγουρο είναι οι άνθρωποι το έχουν με το design! Στο παρελθόν έχουμε πιάσει στα χέρια μας και παρουσιάσει συσκευές τόσο από την Primare (Σουηδία) όσο και την Hegel (Noρβηγία). Και οι δύο χαρακτηρίζονταν από αυτή την όμορφη απλότητα, αλλά και μια μινιμαλιστική κομψότητα στο design τους. “Keep it simple” που λένε και οι Βρετανοί. Η απλότητα δεν σήμαινε όμως και λιγότερες δυνατότητες ή χαμηλότερη απόδοση. Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε πραγματικά πολύ ποιοτικές προτάσεις. Τι γίνεται όμως όταν θέλεις κάτι πολύ ποιοτικό, καλαίσθητο αλλά παράλληλα και πιο ιδιαίτερο. Κάτι να ξεχωρίζει ρε παιδί μου χωρίς όμως να γίνεται “κιτς” διατηρώντας φυσικά και υψηλές επιδόσεις που είναι τελικώς το κύριο ζητούμενο. Εδώ έχουμε μια νέα πρόταση από τη Δανία που μας έρχεται από την Gato Audio. Μπορείτε να την προφέρετε “γκάτο” ή “γκέιτο” δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πέρα από το πολύ χαρακτηριστικό design της η εταιρεία έχει ενδιαφέρουσες συσκευές “Made in Denmark” που θα χαρακτηρίζαμε Hi-End χωρίς οι τιμές τους να ξεφεύγουν (πάντα βέβαια αναλογιζόμενοι τα τρελά όρια του συγκεκριμένου κόσμου). Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Gato AMP-150. Ένας καθαρόαιμος, αναλογικός ολοκληρωμένος ενισχυτής με εμφάνιση που θυμίζει καμπίνα υπερπολυτελούς αυτοκινήτου και εσωτερικό που υπόσχεται επιδόσεις για πολλά γκάζια! Πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες;

 width=

150W με τεχνολογία TwinFET

O δανός κατασκευαστής έχει μία ευρεία γκάμα προϊόντων σε όλο το φάσμα του Hi-Fi. Από ενισχυτές και DACs μέχρι ηχεία. Εδώ έχουμε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή με υψηλές δυνατότητες ενίσχυσης και ποικιλία εισόδων και εξόδων χωρίς όμως ενσωματωμένες ψηφιακές λειτουργίες. Ο κύριος στόχος της Gato ήταν να δημιουργήσει τον καλύτερο δυνατό (τεχνικά και μουσικά) ολοκληρωμένο ενισχυτή διατηρώντας ένα σχετικά κόμπακτ μέγεθος. Το κομμάτι της εμφάνισης και της ποιότητας κατασκευής ήταν προφανώς ένα ακόμα από τα ζητούμενα αλλά οι Δανοί δεν ήθελαν μόνο κάτι που να δείχνει όμορφο αλλά και κάτι που να έχει πραγματικές δυνατότητες. Αυτό φαίνεται και από τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα διαβάσετε. Πρόκειται για έναν ενισχυτή με δυνατότητα απόδοσης 150W ανά κανάλι σε φορτία των 8Ω με την ισχύ του να φτάνει τα 250W ανά κανάλι στα 4Ω. Για το στάδιο ισχύος, η Gato χρησιμοποιεί την τεχνολογία που ονομάζει TwinFET. Σε αντίθεση με τις τυπικές MOS-FET push-pull υλοποιήσεις όπου χρησιμοποιούνται θετικoί (P-channel) και αρνητικοί (N-channel) ημιαγωγοί, η Gato χρησιμοποιεί δύο πανομοιότυπα και άριστα ματσαρισμένα, αρνητικά FET σε διάταξη push-pull. Αυτό γίνεται εφικτό με ένα ειδικά σχεδιασμένο κύκλωμα που επιτρέπει στο αρνητικά τρανζίστορ να λειτουργήσει με θετικό σήμα. Καθώς είναι αδύνατο να έχεις πανομοιότυπη συμπεριφορά σε δύο τρανζίστορ αντίθετης πολικότητας (διαχρονική ένα από τα προβλήματα των συμμετρικών, push-pull ημιαγωγικών σταδίων ισχύος), η Gato ισχυρίζεται ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική καταφέρνει να έχει άριστα συμμετρική αναπαραγωγή του ημιτονοειδούς κύματος. Σε απλά ελληνικά υπόσχεται πιο φυσικό ήχο με λιγότερη παραμόρφωση και ακουστική κόπωση.

Για να διατηρήσουμε, πάντως, την ιστορική προοπτική του πράγματος, με βάση τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία, στην ουσία του το TwinFET είναι μια παραλλαγή του κυκλώματος που ονομάζουμε στάδιο εξόδου ψευδό-συμπληρωματικής συμμετρίας (quasi-complementary) και αποτελούσε το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της κακής συμμετρίας χαρακτηριστικών των πρώτων διπολικών τρανζίστορ. Έγινε πολύ γνωστή, όταν τη δεκαετία του 70 χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο ημιαγωγικό τελικό ενισχυτή της Harman/Kardon, τον περίφημο Citation 12. Οι άνθρωποι της HK, με τη σειρά τους, πάτησαν στο application note της τότε RCA για το τρανζίστορ 40636 (θηρίο, των 15Α, εκείνη την εποχή) και σχεδίασαν ένα τελικό στάδιο με δύο μόνο τρανζίστορ NPN, δίνοντας τη βάση για πολλά επώνυμα ενισχυτικά της εποχής, ενώ μέχρι και ο Nelson Pass έχει γράψει σχετικά με τα πλεονεκτήματά της. Η ζωή, τελικώς, κάνει κύκλους, αλλά σίγουρα οι Δανοί είναι ψαγμένοι!

Στο εσωτερικό του, ο ενισχυτής είναι χωρισμένος σε 3 μέρη το καθένα σε ξεχωριστή πλακέτα. Το πρώτο αναλαμβάνει τα σήματα από τις εισόδους, τον επιλογέα εισόδου και το ρυθμιστικό της έντασης. Το δεύτερο αποτελείται από το τροφοδοτικό και το ενισχυτικό στάδιο ενώ στο τρίτο χρησιμοποιείται ένας μικροεπεξεργαστής για την επεξεργασία των επιλογών του χρήστη και την ανάδειξη τους στη μπροστινή οθόνη. Ο ΑΜP-150 μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και σαν προενισχυτής με αναλογική προενίσχυση χαμηλού θορύβου και ειδικά σχεδιασμένα ρελέ, ενώ η τοποθεσία των προενισχυτικών κυκλωμάτων πολύ κοντά στα βύσματα εισόδου/εξόδου έχει σαν πλεονέκτημα τα μικρά μήκη μεταφοράς του σήματος και κατ’ επέκταση λιγότερες παρεμβολές και θόρυβο. Ο κάτοχος του ενισχυτή μπορεί να συνδέσει επάνω του μέχρι και 5 πηγές (4 singe-ended RCA και 1 balanced XLR) ενώ έχει στη διάθεση του δύο εξόδους (1 single ended RCA και 1 balanced XLR). Η υλοποίηση περικλείεται από ένα βαρύ μεταλλικό σασί το επάνω μέρος του οποίου μπορεί να είναι από φινίρισμα καρυδιάς ή λευκή/μαύρη γυαλιστερή λάκα ή ακόμα και custom μετά από ειδική παραγγελία. Το συνολικό βάρος του ενισχυτή ανέρχεται στα 13,8 κιλά με διαστάσεις (ΠxYxB) 325x105x430 mm.

 width=

Ισορροπία και ωριμότητα υψηλού επιπέδου

Αρχικά ο ενισχυτής κερδίζει τις εντυπώσεις με το ρέτρο-ιντάστριαλ λουκ και την κυκλική οθόνη που σίγουρα τραβάνε τα βλέμματα διατηρώντας, ωστόσο, μια δόση κλάσης λόγω του φινιρίσματος καρυδιάς στο δείγμα που είχαμε εμείς στα χέρια μας. Όσον αφορά τα συνοδά ταίριαξε αρκετά ηχητικά με το front-end combo αναφοράς (Μetrum Onyx DAC & Metrum Ambre Streamer).

H πρώτη ακουστική εντύπωση που αποκομίζει κανείς είναι εκείνη του αβίαστου ήχου με υψηλές δυνατότητες ενίσχυσης ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και σε σχετικά δύστροπα/απαιτητικά ηχεία. Πρόκειται για αυτό που ουσιαστικά περιμένεις από ένα σοβαρό ενισχυτή υψηλότατου επίπεδου. Καθαρότητα, διαύγεια, δύναμη , ωριμότητα.

Στην περιοχή των χαμηλών ο ΑΜP-150 ακούστηκε δυναμικός, ταχύς με καλή έκταση χαμηλά και ικανοποιητικό όγκο. Κατάφερε να αποδώσει τον παλμό της μουσικής χωρίς υπερβολές, ίσως ελαφρώς αυστηρά για εκείνους που επιθυμούν το κάτι παραπάνω. Από ότι φαίνεται η φιλοδοξία των μηχανικών της Gato ήταν να προσφέρουν ενισχυτή χωρίς θόρυβο/παραμορφώσεις, αλλά και χωρίς χρωματισμούς και από ότι φαίνεται το πέτυχαν.

Η μεσαία περιοχή ήταν μεστή, με ρεαλιστικά φωνητικά, ζωντανά όργανα με εξαιρετική λεπτομέρεια αλλά και μια μαλακή, γλυκιά προς το αυτί παρουσίαση. Όχι όμως λόγω κάποιας τάσης ωραιοποίησης των πραγμάτων που θα βρίσκαμε π.χ σε κάποιον λαμπάτο ενισχυτή και με την εν γένει ευχάριστη παραμόρφωση του… Αντίθετα, λόγω της έλλειψης εκείνης της παραμόρφωσης και σε συνδυασμό με τον ισορροπημένο χαρακτήρα του ενισχυτή, επιτρέπεται στην ηχογράφηση να ακουστεί αβίαστα και φυσικά χωρίς κάποιο στοιχείο να τραβάει αρνητικά την προσοχή. Το καλό είναι ότι ο ενισχυτής δεν ακούγεται παράλληλα βαρετός. Έχει την επιβλητικότητα εκεί που πρέπει ίσως λόγω και της ισχύος του για να “σπρώξει” δύσκολα φορτία, ενώ και στο υψηλότερο εύρος του φάσματος ακούγεται ευχάριστα φωτεινός και λεπτομερής. Τόσο όσο πρέπει για να ενθουσιάσει χωρίς όμως να κουράσει. Οι ικανότητες του να παρουσιάζει μικρά στοιχεία της ηχογράφησης -ειδικά στις υψηλές συχνότητες- βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο δίνοντας ένα παραπάνω κίνητρο να ανακαλύψει εκ νέου κάποιος τη δισκοθήκη του, ειδικά αν θέλει να νιώσει ότι μπαίνει στην ηχογράφηση, καθώς ο Gato AMP-150 έδειξε να μην έχει δικό του χαρακτήρα όσον αφορά την παρουσίαση της μουσικής σκηνής, αλλά προσαρμοζόταν ανάλογα με το άλμπουμ που έπαιζε. Όταν η ηχογράφηση έφερνε τα είδωλα κοντά, τα ένιωθες ρεαλιστικά κοντά, όταν άνοιγε σε χώρο και αποστάσεις τότε το ίδιο έκανε και ο Gato διατηρώντας μια πιστή παρουσίαση πράγμα που μας άρεσε πολύ.

Τελικώς, η Gato προσφέρει ένα πακέτο για το οποίο, ακόμα κι αν αναλογιστείς την υψηλή τιμή του, είναι δύσκολο να μιλήσεις αρνητικά. Έχουμε να κάνουμε με μία όμορφη συσκευή με ξεχωριστό design, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής αλλά συνάμα σχετικά κόμπακτ διαστάσεις. Ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να συνυπολογίσει, βέβαια, σαν επιπλέον κόστος την αγορά μιας ξεχωριστής πηγής καθώς ο ΑΜP-150 είναι καθαρά ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής και μόνο χωρίς κάποιο ενσωματωμένο Streamer/DAC. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι στα περισσότερα συστήματα πολύ υψηλού επιπέδου ο δρόμος των ξεχωριστών συσκευών είναι αυτός που ακολουθείται έτσι κι αλλιώς. Όπως και να έχει, ο ενισχυτής της Gato θα ανταμείψει τους κατόχους του με αρκετή ισχύ για την πλειοψηφία των ηχείων, ισορροπημένο, διαυγή αλλά και ώριμο ήχο. Προτείνουμε να τον ακούσετε!

Overview

Gato Audio Amp 150

Περιγραφή: Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Ισχύς: 2x150Wrms/8Ω, 2x250Wrms/4Ω

Είσοδοι: 4x Line single ended (RCA), 1x Line balanced (XLR)

Έξοδοι: 1x single ended (RCA), 1x balanced (XLR), 1x Ηχείων

Διαστάσεις: 325x105x430 (mm, πxυxβ)

Βάρος: 13,8kg

Τιμή: €4.395

Info: Sound Gallery, τηλ.: 210-6049.340, shop.soundgallery.gr/

https://www.gato-audio.com/

Το review είναι από τον Μάνο Μαστραντωνάκη και δημοσιεύεται στο δέκατο έβδομο τεύχος του YELLOWBOX._YB