Skip to main content

Το έχουν πάρει σοβαρά!

Για εμάς τους χμμ… κάπως πιο ώριμους, η ιδέα ότι το όνομα Harman/Kardon βρίσκεται επάνω σε ένα ασύρματο ηχείο προκαλεί μια κάποια ταραχή. Μιλάμε για έναν από τους θρύλους του audio, με “βαριές” συσκευές που ακόμη και σήμερα διεκδικούν τον θαυμασμό μας. Από την άλλη, πιθανώς λειτουργεί και ως μια διαβεβαίωση. Αν ένα ασύρματο ηχείο είναι Harman/Kardon, το λιγότερο που περιμένουμε είναι ότι θα είναι ένα αξιοπρεπές ηχείο, έτσι δεν είναι;

Μεταξύ μας, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να έχεις ένα ηχείο που παίζει την μουσική που έχεις στο κινητό σου και μπορείς να το σέρνεις μαζί σου όπου πηγαίνεις. Η εικόνα κάποιων τύπων γύρω από ένα κινητό τηλέφωνο που ακούνε μουσική από το μεγάφωνο του είναι τόσο λυπηρή, όσο και συχνή. Αυτό είναι κακοποίηση, τόσο της μουσικής όσο και της τεχνολογίας. Με ένα “κανονικό” ηχείο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Τα ασύρματα ηχεία είναι πλέον κοινός τόπος και μπορείς να τα βρεις εύκολα, παντού. Τα καλά ασύρματα ηχεία, είναι ένα άλλο θέμα. Τι είναι ένα καλό ασύρματο ηχείο; Ως πρώτο κριτήριο θα έθετα τη στάθμη. Πολύ συχνά, ένα τέτοιο ηχείο καλείται να λειτουργήσει σε εξωτερικούς ή μεγάλους χώρους και η δυνατότητά του να τους γεμίζει με αποδεκτή ποιότητα είναι σημαντική. Μετά, θα έβαζα την αυτονομία. Δεν θέλεις να κουβαλάς καλώδια και πακάκια, επομένως καλόν θα ήταν να λειτουργεί και με μπαταρία. Τρίτον η απλότητα στην χρήση. Το παίρνεις και φεύγεις. Το ανάβεις και συνδέεται. Πατάς το play και λειτουργεί. Ως τελευταίο κριτήριο θα έθετα την ποιότητα του ήχου. Οπωσδήποτε θέλουμε καλή ποιότητα, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις έναντι της φορητότητας και της ευκολίας στη χρήση. Πώς καλύπτει την λίστα αυτή το Onyx Studio 7;

 

Προς τα πού γέρνει αυτό το πράγμα;

Κατά τη γνώμη μου, η Harman/Kardon έχει δώσει ρέστα στο κομμάτι του σχεδιασμού του Onyx Studio 7. Δεν είναι μόνο ενδιαφέρον οπτικά, αν και προσωπικά βρίσκω τους διαθέσιμους χρωματισμούς ολίγον συντηρητικούς, χάθηκε ένα βαθύ κόκκινο; Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια φόρμα που ακολουθεί λειτουργικές απαιτήσεις. Η λαβή από αλουμίνιο είναι στη σωστή θέση και απαραίτητη, γιατί το ηχείο είναι βαρύ (σε σχέση με το μέγεθός του) και δίνει μάλιστα μια ενδιαφέρουσα “τρίτη” διάσταση στην όλη εμφάνιση. Η καμπίνα είναι πρωτότυπη και κάτω από το ύφασμα κρύβεται μια μπάφλα που είναι ένα έργο τέχνης. Η κλίση του ηχείου του επιτρέπει να ακτινοβολεί σωστά στον χώρο. Τα ανάγλυφα, ίδιου χρώματος με το ύφασμα, πλήκτρα είναι εύχρηστα αλλά δεν “σπάνε” την απαλή καμπύλη της επιφάνειας. Ακόμη και η μικρή λεπτομέρεια, το ελαστικό σημείο στήριξης στο κάτω μέρος του ηχείου, παίζει τον ρόλο της, όπως θα δούμε. Κατά τα άλλα, το Onyx Studio 7 είναι μια λιτή κατασκευή η οποία προσφέρει μόνο τα βασικά: Συνδεσιμότητα Bluetooth (v4.2), μία είσοδο line υλοποιημένη με βύσμα TRS 3,5mm και δυνατότητα λειτουργίας σε ασύρματο stereo mode αν κάποιος έχει δύο ηχεία. Ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει το ηχείο, να ρυθμίσει την στάθμη, να ελέγξει το playback (play/pause) και να κάνει pairing με κάποια πηγή Bluetooth. H αυτονομία του μπορεί να φτάσει τις οκτώ ώρες και μια πλήρης φόρτιση διαρκεί πέντε ώρες.

 width=

Όταν λέμε ηχείο, εννοούμε ηχείο.

Τα ασύρματα ηχεία αυτού του είδους είναι, στην πραγματικότητα, μια επίδειξη όλων αυτών που δεν πρέπει να είναι ένα ηχείο. Είναι μικρά σε όγκο και διαστάσεις. Όλα πρέπει να χωράνε σε μια καμπίνα και επιπροσθέτως υπάρχει και ένα ψυχολογικό όριο κόστους που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί. Όλα αυτά, δείχνει να τα έχει αντιμετωπίσει η Harman/Kardon με επιτυχία. Το Onyx Studio 7 είναι, στην ουσία, δύο ηχεία σε μια καμπίνα, ή, τέλος πάντων, ένας καλός συμβιβασμός αυτής της ιδέας. Βασίζονται σε ένα μιντ/γούφερ 120 χιλιοστών και σε δύο τουίτερ θόλου μίας ίντσας τα οποία η διαμόρφωση της μπάφλας προσανατολίζει με αποκλίνοντα τρόπο. Η προσέγγιση αυτή, δεν δημιουργεί, φυσικά, στερεοφωνική εικόνα, αλλά επιτρέπει στο ηχείο να ακτινοβολήσει προς μια μεγάλη περιοχή του χώρου, να δημιουργήσει ανακλάσεις και, εν τέλει, ένα πλούσιο “μεγάλο” ηχητικό πεδίο. Η ίδια η Harman/Kardon, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές είναι, ταυτόχρονα, ειλικρινής και προσεκτική, περιγράφοντας το τελικό αποτέλεσμα ως “immersive, multi-directional soundscape”. Μπράβο. Αυτοί ξέρουν.

Τα μεγάφωνα οδηγούνται από ενισχυτή συνολικής ισχύος 50W και η φόρτιση της καμπίνας, όσο και αν φαίνεται περίεργο, για να μην πω απίστευτο, γίνεται με οβάλ παθητικό ακτινοβολητή! Για να είμαστε ακριβείς, η σειρά Onyx βασίζεται σε αυτή την αρχιτεκτονική, αλλά η επιλογή δεν παύει να είναι άξια σχολιασμού.

Πατήστε, συνδέστε, τελειώσατε.

H σύνδεση οποιασδήποτε πηγής με το ηχείο γίνεται εύκολα και σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής παρατηρήσαμε ελάχιστα drop-outs, ακόμη και όταν είχαμε απομακρυνθεί αρκετά από το Studio 7. Το πιο συχνό θα είναι να ρυθμίζει κάποιος τη στάθμη από την πηγή και όχι από το ηχείο, αλλά τα ρυθμιστικά επάνω στην μπάφλα είναι αρκετά σαγή και με θετική αίσθηση.

Ο ήχος του Harman/Kardon αποδείχθηκε πραγματικά καλός, τολμώ να πω πέραν των προσδοκιών. Το ηχείο είναι διαυγές, χωρίς χρωματισμούς ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες τις οποίες επιτυγχάνει με σχετική άνεση, ακούστηκε ομοιογενές και μαλακό και, πράγματι, γεμίζει τον χώρο ειδικά αν αυτός είναι κλειστός, με τρόπο που δεν το περιμένεις από ηχείο τέτοιων διαστάσεων. Μπορεί, πράγματι να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει ηχητική κάλυψη και το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να συνδέσει δύο πηγές ταυτόχρονα (η πρώτη σταματά όταν ενεργοποιηθεί η δεύτερη και αντιστρόφως) δίνει μια πρόσθετη ευελιξία. Ίσως το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο του ηχείου να είναι η απόδοση του χαμηλού. Το μιντ/γούφερ των 120mm σε συνδυασμό με τον παθητικό ακτινοβολητή (και ό,τι άλλο έχει σκεφτεί η Harman/Kardon στο επίπεδο του επεξεργαστή) δίνουν στο Studio 7 ένα ειδικό βάρος στις χαμηλές συχνότητες που δεν το περιμένεις, τόσο με βάση τον όγκο του όσο και με βάση την, πιθανώς συντηρητική, κάτω συχνότητα αποκοπής που δίνει η εταιρία (-6dB/50Hz). Στην πράξη, το ηχείο ακούγεται πολύ δυνατό στο μπάσο, αποδίδει καλά τον ρυθμό (μέχρι το όριο που του επιτρέπει ο ενισχυτής του) και η καμπίνα δεν παράγει κανέναν χρωματισμό. Το μόνο που θα ακούσεις να τρίζει είναι η άμεση γειτονιά του ηχείου, η επιφάνεια στην οποία το έχεις τοποθετήσει και τα αντικείμενα που βρίσκονται επάνω σε αυτήν. Επομένως, θα χρειαστεί μια σχετική προσοχή στο που θα το βάλει κάποιος, για να μην το αδικήσει. Κι όσο για το μικρό ελαστικό παρέμβυσμα στην ακμή της καμπίνας, είναι απαραίτητο. Χωρίς αυτό, το ηχείο έχει τόση ενέργεια που θα έκανε… βόλτες!

Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ καλό ασύρματο ηχείο που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της αποστολής του. Είναι μικρό, καλαίσθητο, με ασυνήθιστα καλό ήχο, καλές δυνατότητες στάθμης και εύκολο στην χρήση. Κατά τη γνώμη μου, θέτει το επίπεδο αναφοράς σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Overview

Περιγραφή: Ασύρματο ηχείο Bluetooth

Ασύρματη σύνδεση: Bluetooth v4.2

Συνδεσιμότητα: Bluetooth (μέχρι δύο πηγές), Line In. (TRS, 3,5mm)

Μεγάφωνα: 1x μιντ/γούφερ 120mm, 2x τουίτερ θόλου 25,4mm

Φόρτιση: Παθητικός ακτινοβολητής

Ενισχυτής: 50Wrms

Αυτονομία: Μέχρι 8 ώρες

Μπαταρία: Li-ion Polymer, 3250mAh, διάρκεια πλήρους φόρτισης: 5 ώρες

Άλλες δυνατότητες: Ασύρματο Stereo mode (με την χρήση δεύτερου ηχείου)

Διαστάσεις: 268x303x160 (mm, πxυxβ)

Βάρος: 3,3kg

Τιμή: €279

WaveMotion, τηλ.: 210-924.4505, web: www.wavemotion.gr

https://eu.harmankardon.com/

To review είναι από τον Δημήτρη Σταματάκο και δημοσιεύεται στο δέκατο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB