Skip to main content

Η Innuos και τα προϊόντα της αποτελούν τους αντίποδες της συμβατικής, βασισμένης σε υποδομή υπολογιστών, λύσης για την αποθήκευση, διαχείριση και αναπαραγωγή μουσικών αρχείων. Ενόσω η συζήτηση μεταξύ εξειδικευμένων και γενικής χρήσης προσεγγίσεων συνεχίζεται, δοκιμάζουμε την προσιτή πρόταση της εταιρίας και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Δεν θα ήταν κακή ιδέα να ξεκινήσουμε με μερικές εξηγήσεις: Τις περισσότερες φορές μέσα από αυτές τις σελίδες δοκιμάζουμε συσκευές που ονομάζουμε streamers, network players και media players. Είναι συσκευές που μπορούν να “τραβήξουν” αρχεία από το οικιακό δίκτυο και το διαδίκτυο και να αποδώσουν στην έξοδο τους σήμα audio, σε ψηφιακή ή/και αναλογική μορφή. Η περιγραφή αυτή υπονοεί ότι τα αρχεία, αυτό που ονομάζουμε μουσική βιβλιοθήκη, βρίσκεται κάπου αλλού. Σε υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, NAS ή οποιονδήποτε πόρο του δικτύου μπορεί να “δει” η συσκευή μας. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι η δημιουργία της βιβλιοθήκης τόσο στο επίπεδο των data όσο και των metadata γίνεται επίσης κάπου αλλού. Αυτό το “αλλού” είναι ένας audio server. Μια τέτοια συσκευή περιλαμβάνει όχι μόνο τους χώρους αποθήκευσης, αλλά τρέχει επίσης το λογισμικό του server καθώς και όλα τα ηλεκτρονικά που απαιτούνται. Περιλαμβάνει επίσης, κάποιες φορές, την υποδομή που απαιτείται για το CD ripping, ώστε οι δίσκοι να εισαχθούν στα μέσα αποθήκευσης του server και αναζητεί τα metadata τους στο διαδίκτυο (ή προσφέρει το front end που απαιτείται για γίνει αυτή η δουλειά από τον ίδιο το χρήστη).

Με βάση αυτές τις περιγραφές, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι ένας audio server μπορεί να είναι ταυτόχρονα και streamer και network/media player, ενώ το αντίθετο δεν συμβαίνει: Ένα εξειδικευμένο network player δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του audio server.

 width=

Συ Είπας!

Ε… ναι. Αυτή ακριβώς η κάπως θεωρητική περιγραφή του audio server, περιγράφει σε γενικές γραμμές και το ZENmini Mk3. Πρόκειται για το μικρότερο μοντέλο της Innuos και ανήκει στη σειρά ZEN, μαζί με τα ZEN Mk3 και τα ΖΕΝmini Mk3 και μπορεί να συνοδεύεται, προαιρετικώς, από το εξωτερικό, γραμμικό, τροφοδοτικό LPSU το οποίο, κατά την εταιρία, βελτιώνει τις συνθήκες τροφοδοσίας της συσκευής σε σχέση με το κλασικό, διακοπτικό πακ που τη συνοδεύει.

Σε ότι αφορά στο κομμάτι του IT, το ZENmini βασίζεται σε επεξεργαστή Intel Quad Core N4200 με 4GB μνήμης σε μια μητρική η οποία λειτουργεί χωρίς ανεμιστήρα για ψύξη, επομένως δεν συνεισφέρει καθόλου στον θόρυβο της συσκευής. Το μεγαλύτερο μέρος του σασί καταλαμβάνει -φυσικά- το optical drive της Teac, μια μονάδα slot loading στην οποία τοποθετούνται τα CD που προορίζονται για ripping. Ο εσωτερικός σκληρός δίσκος στη συσκευή της δοκιμής είχε χωρητικότητα 1ΤΒ και ήταν ένας Western Digital της σειράς Red, μια λογική επιλογή, καθώς η συγκεκριμένη σειρά είναι προσανατολισμένη σε εφαρμογές NAS, επομένως αντέχει σε συνεχή, σκληρή χρήση (αλλά μην αισιοδοξείτε: Η παλιά ρήση που θέλει κάθε σκληρό δίσκο μια εν δυνάμει καταστροφή, ισχύει!). Ο χρήστης, πάντως, μπορεί να χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερους δίσκους, 2ΤΒ και 4ΤΒ, με ανάλογη επιβάρυνση. Πέραν του εσωτερικού δίσκου, το ZENmini μπορεί να προσπελάσει και εξωτερικά μέσα αποθήκευσης τα οποία μπορούν να συνδεθούν σε μια από τις τέσσερις θύρες USB (v3.0) που βρίσκονται στην πίσω πλευρά. Σε κάποια από τις θύρες αυτές μπορεί να τοποθετηθεί και δίσκος για το backup, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο (όρα την παραπάνω… ρήση), ειδικά από την στιγμή που ο εσωτερικός, μονός, δίσκος δεν προσφέρει κάποιας μορφής ασφάλεια μέσω redundancy (τη δυνατότητα δημιουργίας μιας συστοιχίας RAID για παράδειγμα)

Σε αντίθεση με τις άλλες συσκευές της σειράς ZEN αλλά και με τη ναυαρχίδα της εταιρίας, Statement, το ZENmini περιλαμβάνει και μετατροπέα d/a, ένα κύκλωμα βασισμένο σε τσιπ της Texas Instruments (PCM1505).

Η ύπαρξη ενσωματωμένου DAC, σημαίνει, προφανώς, ότι ο χρήστης έχει στη διάθεσή του αναλογική έξοδο (RCA) η οποία είναι ρυθμιζόμενη ως προς την στάθμη (μέσω του λογισμικού) και επιτρέπει τη σύνδεση της συσκευής με συμβατικό τρόπο σε οποιαδήποτε είσοδο line. Η συνδεσιμότητα περιλαμβάνει επίσης ψηφιακές εξόδους, ομοαξονική και οπτική οι οποίες υποστηρίζουν sample rates μέχρι 24/192 καθώς επίσης και θύρα USB 2.0, μέσω της οποίας η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει ως host για συμβατούς εξωτερικούς DAC, υποστηρίζοντας ροές μέχρι 32/384, native DSD και DSD128/DoP.

Η σύνδεση με το δίκτυο γίνεται μόνο ενσύρματα, μέσω Ethernet (RJ45). Μέσω της σύνδεσης αυτής, το ZENmini “βλέπει” το οικιακό δίκτυο και τους πόρους από τους οποίους μπορεί να αντλήσει αρχεία (σκληρούς δίσκους σε υπολογιστές, NAS) αλλά και το διαδίκτυο μέσω του οποίου μπορεί να συνδεθεί με συνδρομητικές ή ελεύθερες υπηρεσίες streaming και διαδικτυακού ραδιοφώνου. Η συσκευή υποστηρίζει Tidal και Qobuz μέσω της εφαρμογής ελέγχου της (Sense). Από την στιγμή που η συσκευή συνδεθεί στο δίκτυο, είναι ορατή και αυτή ως πόρος και ο χρήστης έχει πρόσβαση τόσο στις λειτουργίες της μέσω web interface όσο και στο setup της. Επιπροσθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως server συμβατό με DLNA από τρίτες εφαρμογές.

 width=

Common… Sense, Uncommon Sound!

Ο χειρισμός του ZENmini γίνεται μέσω της εφαρμογής που έχει αναπτύξει η Innuos, με το όνομα Sense, η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS. Το user interface είναι καλοσχεδιασμένο και σαφές και ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει μια μεγάλη σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στα αποθηκευτικά μέσα και τον τρόπο που ενσωματώνεται ο server στο σύστημα (υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει ως Roon Core ή ως DLNA/UPnP server) να πραγματοποιήσει ripping (με δυνατότητα επιλογής FLAC/WAV) και -εννοείται- να διαχειριστεί τη μουσική του συλλογή, να δημιουργήσει λίστες κλπ. Στα χέρια μας, το όλο σύστημα φάνηκε επαρκώς ταχύ στο scrolling και στο ripping, το οποίο κρατά μόνο λίγα λεπτά. Όπως συμβαίνει συνήθως, το ripper αναζητά τα metadata από εξωτερικές βάσεις δεδομένων (είναι ρυθμισμένο για τρεις) άλλα, εννοείται, ο χρήστης μπορεί να επέμβει και να κάνει τις δικές του εισαγωγές.

Χρησιμοποιήσαμε το ZENmini ως πηγή με δύο τρόπους, πρώτα μέσω της ψηφιακής του εξόδου η οποία οδηγήθηκε σε εξωτερικό DAC και, στη συνέχεια, μέσω της αναλογικής εξόδου η οποία οδηγήθηκε, συμβατικά, στον προενισχυτή.

Η απόδοση του ZENmini και στις δύο συνδέσεις μας εξέπληξε πραγματικά με την ποιότητα της σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά η αλήθεια είναι, μερικές φορές, απλή: Σε σύγκριση με έναν τυπικό υπολογιστή σε ρόλο server/renderer, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από κάθε άποψη. Πολύ καλύτερα αρθρωμένο χαμηλό με σαφέστερο όγκο και λεπτομέρειες, πολύ καλή τονική ισορροπία και αίσθηση έκτασης στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και, πάνω από όλα, πολύ καλύτερη στερεοφωνική εικόνα με σαφέστερη περιγραφή των ακουστικών αντικειμένων ως προς τη θέση και τον αέρα που τα περιβάλλει, εξαιρετική αίσθηση ενός σκοτεινού υπόβαθρου επάνω στο οποίο προβάλλονται οι πληροφορίες και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης. Με το ZENmini το σύστημα απογειώθηκε σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του να περνάει πληροφορίες στον χώρο, έγινε πιο ξεκούραστο και διαφανές.

Η διαφάνεια της συσκευής φαίνεται και από το γεγονός ότι περνά προς τον ακροατή όλες τις αξίες του (εξωτερικού) DAC. Σπάνια έχουμε ακούσει τον Teac Esoteric D70 να ακούγεται τόσο καλά και η σύγκριση του server με το αντίστοιχο CD transport (P70) είναι, πραγματικά, ανεδαφική. Οι ripped δίσκοι ακούγονται καλύτερα από τους φυσικούς δίσκους όταν αυτοί παίζονται real time. Αυτό, το τελευταίο, δεν εκπλήσσει. Ήδη και με έναν τυπικό υπολογιστή σε ρόλο media player, ακόμη και ένα κορυφαίο transport “χάνει” εύκολα.

Ωστόσο και ο ενσωματωμένος μετατροπέας κάνει καλά τη δουλειά του και στέκεται επάξια στο επίπεδο της υπόλοιπης συσκευής. Μεταφέρει χωρίς πρόβλημα τις λεπτομέρειες του κάθε αρχείου, έχει πολύ καλή τονική ισορροπία και κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά την στερεοφωνική εικόνα.

Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή συσκευή, παρά τη χαμηλή της θέση στον κατάλογο προϊόντων της Innuos. Προσφέρει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, έχει ένα πολύ καλό app για τον χειρισμό της (μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε και το Roon, βεβαίως) και, το κυριότερο, ακούγεται σαφώς καλύτερα από έναν συμβατικό υπολογιστή που παίζει τον αντίστοιχο ρόλο. Σαφώς θέτει ένα επίπεδο αναφοράς για τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Overview

Περιγραφή: Audio Server

Πλατφόρμα: Intel Quad Core N4200/4GB RAM

Μέσο αποθήκευσης: HDD, Western Digital Red, 1TB

Οδηγός οπτικού δίσκου: Teac/Sloat loading, συμβατός με CD/CD-R/CD-RW (Red Book)

Δίκτυο: 2x Ethernet RJ45, 4x USB Type-A v3.0

Ψηφιακές έξοδοι: 1x ομοαξονική (RCA), 1x οπτική (Toslink) 1x USB Type-A v2.0

Αναλογικές έξοδοι: 1x single ended (RCA)

Συμβατότητα: WAV, AIFF, FLAC, ALAC, AAC, MP3, MQA

Sample rates: 24/192 (ομοαξονική, οπτική), 32/384, DSD128/DoP, DSD Native

Streaming: UPnP/DLNA, Roon Core/Endpoint

User interface: Web browser, Sense app (Android/iOS)

Άλλες δυνατότητες: Ρύθμιση της στάθμης, δυνατότητα χρήσης εξωτερικού τροφοδοτικού (LPSU)

Διαστάσεις: 215x245x75 (mm, πxβxυ)

Βάρος: 4,5kg

Τιμή: €1.299 (1TB)

info: Athens Pro Audio, τηλ.: 210-330.1031, https://www.athensproaudio.gr/

To άρθρο είναι από τον Δημήτρη Σταματάκο και δημοσιεύεται στο δωδέκατο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB