Είτε είστε σπίτι, είτε είστε… on tour, τα JBL Tour One M2 υπόσχονται να σας προσφέρουν ατελείωτες ώρες μουσικών απολαύσεων χάρη στον ποιοτικό τους ήχο, την υποστήριξη Spatial Audio, το άνετο fit τους και το ANC!
Για την JBL δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτα, δεν είναι απλώς ένα brand name, είναι ένας αληθινός θρύλος του audio. Δεν διαθέτει μόνο προϊόντα «ορόσημα» στην ιστορία του ήχου, αλλά και έρευνες που «διαμόρφωσαν» και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον ήχο και τις διάφορες συσκευές του είδους! Σήμερα θα ρίξουμε μια καλή ματιά σε ένα από τα νεότερα σετ ασύρματων ακουστικών της, τα Tour One M2.
Εισαγωγή:
Όλοι μας κάποιες στιγμές «αναγκαζόμαστε» να ακούσουμε τη μουσική μας, τα παιχνίδια μας ή τις ταινίες μας «ιδιωτικά». Είτε για να μην ενοχλήσουμε, είτε επειδή είμαστε έξω, φοράμε ακουστικά. Οποιουδήποτε τύπου και αν είναι, ψείρες; On-ear; Over-ear; Υπάρχουν ποιοτικές λύσεις για «κάθε βαλάντιο». Δεν χρειάζεται να κάνουμε συμβιβασμούς. Σήμερα εξετάζουμε τα JBL Tour One M2 (το M2 δεν πηγάζει από τα καταπληκτικά JBL M2 “master reference monitor” loudspeakers, αλλά από το Mark II, σηματοδοτώντας την 2η έκδοση αυτών), ένα κλειστού τύπου, over-ear ζευγάρι ασύρματων ακουστικών με λειτουργία ANC για καλύτερη απομόνωση από τον περιβαλλοντικό θόρυβο, και υποστήριξη JBL Spatial Audio για… 3D ήχο. Πάμε να τα δούμε;
Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Δυνατότητες:
Η δεύτερη γενιά των JBL Tour One έρχεται με μεγαλύτερη αυτονομία (με ANC, 30 ώρες αντί 25), πιο φρέσκο πομποδέκτη Bluetooth (5.3 LE, αντί 5.0), υψηλότερη ευαισθησία (117dB αντί 95dB), καλύτερα μικρόφωνα, λειτουργία προσωποποίησης του ήχου (Personi-Fi 2.0) και υποστήριξη Spatial Audio! Εμφανισιακά είναι ίδια με τον προκάτοχο τους, με ποιοτική πλαστική κατασκευή, λεπτό headband και σχετικά μικρού μεγέθους earcups. Διαθέσιμα σε μαύρο και σαμπανιζέ φινίρισμα. Είναι ελαφριά (272 γραμμάρια) και από την πρώτη… φορεσιά φάνηκαν άνετα, με καλή εφαρμογή, δίχως να πιέζουν ή να γίνονται ενοχλητικά σε πολύωρες ακροάσεις. Είναι κλειστού τύπου με over-ear εφαρμογή, που βοηθάει περαιτέρω το σύστημα Active Noise Cancellation στην απομόνωση μας από το περιβάλλον. Μιας και αναφερόμαστε στο ANC, να σημειώσουμε πως η JBL πέραν των δύο συνηθισμένων λειτουργιών (σταθερό Noise Cancellation και «δυναμικό», Adaptive Noise Cancellation) έχει προσθέσει τέσσερεις ακόμα χρήσιμες λειτουργίες, το Smart Talk και Personal Sound Amplification modes για τη διευκόλυνση των συζητήσεων με φορεμένα ακουστικά, το “SilentNow” για τη λειτουργία Noise Cancellation δίχως να ακούμε μουσική, και την Smart Ambient λειτουργία για να έχουμε «ελεγχόμενη» εισροή περιβαλλοντικών θορύβων ( για την ασφάλεια μας π.χ. στο jogging). Στα earcups υπάρχουν εκτός από τα μικρόφωνα για το ANC και τη λειτουργία hands-free, και λίγα κουμπιά μέσω των οποίων μπορούμε να ελέγξουμε το playback, να ανεβοκατεβάσουμε τη στάθμη του ήχου, καθώς και να ελέγξουμε τη λειτουργία του ANC, και το power button φυσικά! Στον τομέα του ήχου, έχουμε ένα στερεοφωνικό ζεύγος, ένα δυναμικό μεγάφωνο των 4εκ. (1.57”) για κάθε αυτί, εμπέδηση 32Ω, ευαισθησία αρκετά υψηλή (117dB!) και απόκριση 10Hz – 40kHz (10Hz – 22kHz σε active mode, μέσω Bluetooth). Μπορούν να λειτουργήσουν και ως «παθητικά» με ενσύρματη σύνδεση μέσω του κλασικού 3.5mm mini-jack καλωδίου που διαθέτουν. Είναι αρκετά ευαίσθητα και εύκολα στην οδήγηση, μπορούν να τροφοδοτηθούν και να πιάσουν υψηλές στάθμες ακόμα και με απλά dac/amp τύπου USB-C που έρχονται με smartphones. Χάρη στους βελτιωμένους οδηγούς και τον νέο Bluetooth transceiver η αυτονομία των Tour One M2 ανέρχεται στις 30 ώρες με ANC και Bluetooth σύνδεση, και 50 ώρες δίχως ANC. Ως hands-free έχουν talk time 21 ώρες και 30 ώρες αντίστοιχα (ANC on, ANC off). Αν μείνουμε από μπαταρία… σε 2 μόλις ώρες φορτίζουν πλήρως ή… τα συνδέουμε ενσύρματα!
Μέσα από το app “JBL Headphones” μπορούμε να παραμετροποιήσουμε σημαντικά τον ήχο και τη λειτουργία τους. Έχουμε το “Personi-Fi”, ένα 10 band Equalizer με presets και user profiles, παραμετροποίηση του ANC και των λειτουργιών που βασίζονται σε αυτό, Dynamic EQ για αυτόματη ισοστάθμιση του ήχου ανάλογα με τη στάθμη ακρόασης (hint “Fletcher-Munson curves”), ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Spatial Sound με Movie/Music/Game profiles, ενεργοποίηση και παραμετροποίηση των λειτουργιών “Smart Talk” και “VoiceAware”, Max Volume Limiter και άλλα πολλά!
Χρήση:
Η χρήση τους είναι πάρα πολύ απλή! Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ασύρματη σύνδεση Bluetooth ή/και το Active Noise Cancellation, τα φορτίζουμε, και έπειτα… τα ανοίγουμε με το «συρτό» Power Button που βρίσκεται στο δεξί ακουστικό. Ψάχνουμε για Bluetooth συσκευές από την πηγή μας (PC, κινητό, tablet, κλπ.) διαλέγουμε τα JBL Tour One M2 από τη λίστα και κάνουμε “pair”. Είμαστε έτοιμοι για ακρόαση! Αν θέλουμε να παραμετροποιήσουμε τον ήχο και τις ρυθμίσεις των ακουστικών, εγκαθιστούμε το JBL Headphones app στο κινητό/tablet μας. Εκεί μπορούμε πολύ εύκολα να αλλάξουμε τον ήχο, τις προτιμήσεις και τις λειτουργίες των κουμπιών των ακουστικών μας! Μπορούμε και να παραμετροποιήσουμε περαιτέρω τον ήχο μας, ενεργοποιώντας π.χ. το Spatial Audio mode για τη δημιουργία 3D αίσθησης, να πραγματοποιήσουμε προσωποποίηση του ήχου μας μέσω του “Personi-Fi”, κλπ.
Στην ασύρματη λειτουργία τα JBL Tour One M2 διαθέτουν κάποιες έξυπνες λειτουργίες, όπως π.χ. το αυτόματο Play/Pause της μουσικής/βίντεο που παίζουμε όταν βγάζουμε/βάζουμε τα ακουστικά στο κεφάλι μας, τη δυνατότητα να κάνουμε Skip/Back το τραγούδι, καθώς και τη λειτουργία Spatial Audio. Με τα default settings τους πατώντας το μπουτόν στο αριστερό ακουστικό να αλλάζουμε μεταξύ Active Noise Cancellation και Ambient Aware mode.
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ενσύρματα δίχως ANC, μπορούμε να τα δουλέψουμε και αφόρτιστα φυσικά αφού οδηγούνται από τον ενισχυτή μας.
Μετρήσεις και Ακροάσεις:
Όπως όλα τα προϊόντα που σας παρουσιάζουμε, έτσι και τα JBL Tour One M2, πέρασαν από το εργαστήρι μας για να υποστούν τις… συνηθισμένες δοκιμασίες μας. Τα εξουθενώσαμε και μας… εξουθένωσαν και αυτά με την… μπαταρία τους!
Στο τεστ διάρκειας μπαταρίας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας, αλλά και το specification της JBL: στην «μικτή χρήση» που κάναμε (ANC on, Bluetooth σύνδεση: 16 ώρες στο 50% volume, 2 ώρες voice calls στο 50%, 7 ώρες στο 60%, 9 ώρες στο 70%, 8 ώρες στο 100% volume και… είχαμε 10% μπαταρία υπόλοιπο!) έφτασαν αισίως τις 42 ώρες και είχαμε και… ρέστα!
Στη φόρτιση, από 0% φτάσαμε στο 80% σε 48 μόλις λεπτά με έναν φορτιστή Xiaomi των 33W. Το 2ωρο που δηλώνει η JBL είναι προφανώς με χαμηλής ισχύος φορτιστή!*
Στα τεστ εμβέλειας, εντός των 4 τοίχων δεν υπήρχε πρόβλημα σε αποστάσεις έως και 6 μέτρα με την παρεμβολή ενός τοίχου. Σε άνευ εμποδίου δοκιμές, αναγκαστήκαμε να βγούμε για… jogging έξω… και δεν υπήρξε η παραμικρή διακοπή στο σήμα σε αποστάσεις έως και… 55μ!
Όσον αφορά τις επιδόσεις του Adaptive Noise Cancellation της JBL δηλώνουμε αρκετά ευχαριστημένοι. Εξαφάνιζε πλήρως τον θόρυβο από την Asus ROG Strix κάρτα γραφικών μας στο 80% fan speed αλλά και στο 100%! Σχεδόν εντελώς (αρκούσε μια στάθμη 30% για να καλύψει πλήρως τον ήχο) εξαφάνισαν και τον θόρυβο από οχήματα που κινούνταν επί της λεωφόρου Κηφισίας στον περίπατο μας στην πόλη. Παρόμοιες ήταν οι επιδόσεις και στην εξαφάνιση συνομιλίας σε στάθμες «καφετέριας» από μια παρέα στα 2μ. από εμάς (στο 40% vol δεν ακούγαμε καθόλου τις φωνές). Αν έχουμε κάποιο μικρό «παράπονο» είναι πως στο “Adaptive mode” κάποιες στιγμές για ένα μικρό διάστημα 3-5 δευτερολέπτων (όχι συχνά) γινόταν κάτι σαν «αναπροσαρμογή του NC» και είχαμε ένα ελαφρύ «υπόκωφο βουητό» να «περνάει» δίχως φυσικά να είναι ενοχλητικό. Σε γενικές γραμμές η απόδοση του ήταν πολύ καλή και βοηθούσε σημαντικά στο να μην δίνουμε… ένταση στις ακροάσεις μας.
Στη σύγκριση μεταξύ Bluetooth και 3.5mm (Passive) σύνδεσης, διακρίναμε πως με την πρώτη είχαμε γενικά καλύτερο ήχο, πιο καλή τονική ισορροπία και πιο «καθαρό» μπάσο. Με equalization μέσω του EqualizerAPO βεβαίως καταφέραμε να φέρουμε τον ήχο στα ίδια, αλλά και καλύτερα επίπεδα από την «μαμίσια» Bluetooth σύνδεση. Βεβαίως παίζοντας με το EQ και στην Bluetooth σύνδεση τα ακουστικά έρχονταν και εκεί στην ίδια πολύ καλή απόδοση.
Όσον αφορά την οδήγηση τους, με onboard κάρτα ήχου σε PC και με την USB-C της Xiaomi μπορέσαμε να οδηγήσουμε τα Tour One M2 σε υψηλές στάθμες με καλό ήχο.
Στο γράφημα μας βλέπουμε με κόκκινο χρώμα την απόκριση των Tour One M2 στη μέγιστη στάθμη (92dB, BT, ANC) όπου είναι καθαρό το output τους (THD <1% εκτός από το φάσμα 22Hz-27Hz που φτάνει μέχρι το 1.27%) ενώ με πράσινο την αντίστοιχη στα 88dB που το THD είναι κάτω από το 0.7% στο μπάσο και κάτω από το 0.25% στο υπόλοιπο φάσμα από τα 85Hz και έπειτα. Μια πάρα πολύ καλή απόδοση. Τέλος, με μπλε χρώμα βλέπουμε την απόκριση τους μετά από παρέμβαση μας μέσω του EQ τους με στόχο την καμπύλη της Harman. Στα αυτιά μας τουλάχιστον, έδωσε ακόμα πιο ισορροπημένο και ευχάριστο ήχο.
Στις ακροάσεις μας με μουσική όλων των ειδών μπορούμε να πούμε πως μείναμε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση τους σε όλα τα τραγούδια που δοκιμάσαμε. Υπήρχε αρκετό μπάσο, όχι τόσο όσο στα πιο “bass-heavy” ακουστικά (όπως π.χ. τα Campfire Audio Honeydew ΙΕΜ που δοκιμάσαμε πρόσφατα), αλλά αρκετό ώστε να μη νοιώθει κανείς έλλειψη μπάσου ακούγοντας μουσική EDM, Hip Hop, Electro, κλπ. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώσαμε πρόβλημα στα φωνητικά. Δεν υπήρξε περίπτωση που «θάβονταν» τα vocals, ούτε «υπερβολές» και «τσιρίγματα». Στις υψηλές συχνότητες επίσης δεν υπήρξαν υπερβολές που καθιστούν τις πολύωρες ακροάσεις κουραστικές, υπήρχε η αίσθηση του «αέρα», και της «λεπτομέρειας» σε σωστό βαθμό. Δεν ήταν… «κλινικές» οι ψηλές, ούτε «θολές». Μετά από το equalization ο ήχος έγινε ακόμα καλύτερος, πλησιάζοντας περισσότερο το «reference».
Αν μας ζητούσατε να παρομοιάσουμε τον ήχο των JBL Tour One M2 με κάποιο άλλο ακουστικό, θα λέγαμε πως το πιο κοντινό είναι το HD 558 και HD 598 της Sennheiser, το οποίο έχει πολύ παρόμοιο ήχο με τα Tour One, αλλά με λιγότερο μπάσο στο κάτω άκρο του φάσματος (20-50Hz).
Τέλος, στη χρήση ως hands-free για το κινητό μας δεν συναντήσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Οι συνομιλίες μας μέσω 5G κλήσεων και Viber είχαν πολύ καλό ήχο και στις δύο πλευρές. Ακούγαμε άνετα τον συνομιλητή μας χάρη στο ANC και τα μικρόφωνα έκαναν καλή δουλειά στη μετάδοση της φωνής μας.
Επίλογος:
Βάσει των επιδόσεων τους σε όλους τους τομείς, θεωρούμε πως τα JBL Tour One M2 είναι ένα πολύ καλό σετ ασύρματων ακουστικών που εκτός από φορητότητα, ελευθερία κινήσεων, ενδιαφέρουσες λειτουργίες και πολλές δυνατότητες, διαθέτουν πολύ καλό ήχο, με επαρκή ποσότητα μπάσου και διαυγή, με λεπτομέρεια και σαφήνεια φωνητικά και ψηλές συχνότητες που συνήθως συναντάμε σε πιο ακριβά μοντέλα. Είναι ένα solid προϊόν που δεν έχουμε τον παραμικρό ενδοιασμό στο να σας τα προτείνουμε!
INFO: WaveMotion Α.Ε.
Τηλ: 210-924.4505
www.wavemotion.gr https://www.jblgreece.gr/
OVERVIEW |
JBL Tour One M2 |
Περιγραφή: Ασύρματα στερεοφωνικά ηχεία με ANC και spatial audio Τύπος ακουστικών: Over Ear, δυναμικά, κλειστού τύπουΟδηγοί: 2x 1.57” full range driversFrequency Response: 10Hz – 22kHz (active), 10Hz-40kHz (passive) Impedance, Sensitivity: 32Ω, 117dB (1kHz) Mic Sensitivity: -38dBV/Pa (1kHz) Μέγιστη Στάθμη: 93dB Ασύρματη Συνδεσιμότητα: Bluetooth v5.3 (2 συσκευές ταυτόχρονα) Αξεσουάρ: USB-C to USB-A καλώδιο, 3.5mm AUX In καλώδιο 1.2m, θήκη μεταφοράς Λοιπές δυνατότητες και στοιχεία: Active & Adaptive Noise Cancellation, Smart Ambient features, Smart Talk, Handsfree operation, JBL Spatial sound for Music/Movies/Games, Personi-Fi 2.0 audio tuning/compensation, JBL Headphones app, Voice Control, Fast Pair (Google, Microsoft), Max Volume Limiter, Personal Sound Amplification, Auto Play/Pause, SilentNow, VoiceAware, Low Volume Dynamic EQ, EQ (10 band) Κουμπιά: Power On/Off/Pair, ANC Mode/Off, Vol Up/Down Βάρος: 272g Φινιρίσματα: Μαύρο ή Σαμπανιζέ Εγγύηση: 2 χρόνια |
Τιμή: €369 |
Το review είναι από τον Βασίλη Πέππα και δημοσιεύεται στο δέκατο ένατο τεύχος του YELLOWBOX._
Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναδημοσίευση (μερική ή ολική) χωρίς την έγγραφη άδεια του περιοδικού.