Με ιστορία μιας δεκαετίας περίπου, το LS50 μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ηχεία της Kef, μια πλατφόρμα επίδειξης της μονάδας Uni-Q, μια μελέτη επάνω στο μικρό ηχείο υψηλής αισθητικής και μια σοβαρή πρόταση σε επίπεδο Hi-Fi. Το έχουμε δει σε διάφορες εκδόσεις, ως ενεργό/ασύρματο και συμβατικό/παθητικό, αλλά η τελευταία του εκδοχή έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον: Είναι το πρώτο ηχείο που χρησιμοποιεί ένα μεταϋλικό (*) σε ρόλο απόσβεσης των κραδασμών του woofer.
(*) Στην τεχνολογία των υλικών, ένα μεταϋλικό είναι ένα συνθετικό υλικό (από δύο ή περισσότερα άλλα υλικά, τα οποία μπορεί να είναι φυσικά ή συνθετικά) με ιδιότητες που έχουν επιλεγεί από τους σχεδιαστές του και, συνήθως, δεν απαντώνται στη φύση. Τα μεταϋλικά έχουν, συνήθως, συμμετρικές και σύνθετες δομές, με γεωμετρικές διαστάσεις μικρότερες σε σύγκριση με τα μήκη κύματος των φαινομένων που θέλουν να επηρεάσουν.
H Kef είναι ένας κατασκευαστής που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Πρόκειται για ένα διαχρονικό εκπρόσωπο της Βρετανικής σχολής με γερά δομημένες αξίες και αντιλήψεις στο τι θα πει σωστός ήχος. Η εταιρεία προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ηχείων για διαφορετικές ανάγκες και γούστα ωστόσο μία από τις βασικές της σταθερές δεν είναι άλλη από τη χρήση ομοαξονικών μονάδων πάνω στις οποίες έχει χτίσει κιόλας το design που τη χαρακτηρίζει. Από τη σειρά ηχείων αναφοράς που ονομάζει “Reference” μέχρι και την προσιτή “Q series”, ακολουθεί την ίδια -και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- επιτυχημένη εμπορικά συνταγή προσφέροντας στοχευμένες βελτιώσεις όσο ανεβαίνεις την κλίμακα της ποιότητας και της τιμής. Δίνοντας μια αντίστροφη ερμηνεία βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι χρησιμοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία των ανώτερων σειρών φέρνοντας την στις πιο οικονομικές σειρές και καθιστώντας την προσιτή σε ευρύτερο κοινό. Πάνω σε αυτή την ερμηνεία στηρίχθηκε και το λανσάρισμα των Kef LS50, το 2012, με αφορμή τα 50 χρόνια πορείας και εξέλιξης της εταιρείας. Τα μικρά bookshelf της Kef κατάφεραν να γίνουν από τα πιο δημοφιλή ηχεία ανάμεσα στους απαιτητικούς μουσικόφιλους και κατά πάσα πιθανότητα παίζουν αυτή τη στιγμή στο σαλόνι κάποιων εκ των αναγνωστών αυτού του άρθρου. Οπότε η ερώτηση όλων είναι: Μετά τα LS50 τι; Την ίδια ερώτηση έθεσε και η Kef στον εαυτό της, την αντέστρεψε και απάντησε. LS50 Meta!
Κίνηση ΜΑΤ!
Αρκετά πριν από την έμπνευση του Mark Zuckerberg να μετονομάσει το Facebook σε Meta, η Kef αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ελληνική λέξη Meta για τη νέα έκδοση των LS50. Όχι για λόγους re-branding, αλλά θέλοντας να αναδείξει τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί στην προσπάθεια να δώσει το κάτι παραπάνω. Αυτό ισχυρίζεται ότι το καταφέρνει με τo “Μetamaterial Absorption Τechnology” (MAT). Metamaterial είπατε; Tί είναι αυτό; Πρόκειται για μία υλοποίηση σε συνεργασία με την Acoustic Materials Group που στοχεύει σε εξαιρετικά αποτελέσματα στην απορρόφηση της οπίσθιας ακτινοβολίας της μονάδας του ηχείου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός συνθετικού υλικού το οποίο τοποθετείται πίσω από την oμοαξονική μονάδα Uni-Q και είναι δομημένο με ανεξάρτητες διαδρομές κάθε μία εκ των οποίων είναι βελτιστοποιημένη για συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Αυτές οι διαδρομές είναι κι εκείνες οι οποίες δίνουν τη χαρακτηριστική μορφή λαβύρινθου που άνετα θα μπορούσε να μπερδέψει κανείς με καρέ από την ταινία “The Maze Runner”. Στην ουσία των πραγμάτων και σύμφωνα με την εταιρεία, ο συντελεστής απορρόφησης χάρις τα παραπάνω αγγίζει το 99% νούμερο προφανώς άπιαστο για συμβατικές υλοποιήσεις. Τι άλλο αλλάζει όμως και τι μένει ίδιο; Σίγουρα το κομψό design και το μικρό μέγεθος των ηχείων δεν θα ξενίσουν αφού είναι παρόμοια με την προηγούμενη έκδοση. Στο εσωτερικό όμως οι αλλαγές συνεχίζονται. O γνώριμος συνδυασμός του μιντ/γούφερ 5,25 ιντσών με το τουίτερ σε κοινό άξονα, γνωστός ως Uni-Q, παρουσιάζεται πλέον στην 12η γενιά του με ανασχεδιασμένο κώνο, ενώ σημαντικές είναι οι αλλαγές στα υπόλοιπα στοιχεία του ηχείου. Έχουμε νέο μαγνητικό σύστημα, νέο bass reflex με flexible port, νέα μπάφλα και βελτιωμένο δέσιμο καμπίνας για μικρότερους χρωματισμούς. Είναι προφανές ότι παρόλο που στο εξωτερικό δεν φαίνεται, το εσωτερικό των LS50 είναι αρκετά διαφορετικό προσπαθώντας να κρατήσει τους χρωματισμούς στο ελάχιστο.
Μικρό μέγεθος – υψηλή πιστότητα
Όπως και ο προκάτοχος τους, τα LS50 Meta είναι ηχεία υψηλού waf (wife acceptance factor). Η σύζυγος δεν θα γκρινιάξει έχοντας δύο τέτοια κοσμήματα στο σαλόνι. Το design των ηχείων βέβαια είναι αρκετά μοντέρνο και ίσως να μην ταιριάξει σε ένα χώρο με ρετρό αισθητική αλλά αυτό είναι και θέμα γούστου. Το σίγουρο είναι ότι το μέγεθος τους τα καθιστά πολύ ευέλικτα ως προς την τοποθέτηση τους καθώς μπορούν άνετα να σταθούν σε ένα ράφι βιβλιοθήκης ή πάνω σε έπιπλο τηλεόρασης. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν αυτογκόλ από τα αποδυτήρια καθώς έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ποιοτική υλοποίηση που αξίζει να τοποθετηθεί σε βάσεις και να απομακρυνθεί από τους τοίχους για να δώσει αυτό που πραγματικά μπορεί. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό η εταιρεία παρέχει τουλάχιστον foams τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στις οπές των bass reflex και να περιορίσουν κάπως τη διαρροή της ενέργειας προς τις κοντινές επιφάνειες.
Εμείς επιλέξαμε να τοποθετήσουμε τα Meta σε βάσεις και με απόσταση 60 εκατοστών από τους τοίχους με ελαφρύ και όχι πλήρες toe in (στροφή των ηχείων λίγες μοίρες προς τα αυτιά του ακροατή). Τα ακούσαμε σε σύστημα που περιελάμβανε τα Metrum Ambre και Οnyx σε ρόλο streamer/DAC, έναν λαμπάτο προενισχυτή της Decware και τελικό ενισχυτή τον HCA-1000A της Parasound. Με ευαισθησία 85dΒ και την ελάχιστη αντίσταση να πέφτει στα 3,5Ω τα μικρά της Κef δεν είναι το ευκολότερο φορτίο που υπάρχει, ωστόσο με τον Parasound των 125W στα 8Ω δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Δεν θα λέγαμε ότι τα ηχεία απαιτούν τόσο την ποσότητα όσο την ποιότητα στα συνοδά τους.
Ο ήχος των Meta είναι εξαιρετικά διάφανος και αποκαλυπτικός όσον αφορά τις αδυναμίες του συστήματος και της ηχογράφησης. Το χαμηλό αποδόθηκε με ικανοποιητικό όγκο αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του γούφερ και της καμπίνας, με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής, ταχύτητα στις εναλλαγές χωρίς να παρουσιάζει ουρές και μάλλον με μια ουδέτερη αντιμετώπιση ως προς τα θέλω της ηχογράφησης.
Η έκταση πολύ χαμηλά ανέδειξε τη φύση των ηχείων, όπως αναμενόταν. Ως κάτω αποκοπή δίνεται το νούμερο των 47Hz (-6 db), κάτι που φάνηκε σε ακρόαση ειδών μουσικής όπως η ηλεκτρονική. Για μία full range εμπειρία θα χρειαστείτε subwoofer με το νέο KC62 να μοιάζει ιδανικό. Οι μεσαίες ήταν πεντακάθαρες, ευχάριστα φωτεινές και εξαιρετικά λεπτομερείς. Υπάρχει μια αμεσότητα και διαύγεια στον ήχο τους που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα στο δωμάτιο της ηχογράφησης. Τα Meta δεν είναι από τα ηχεία που ωραιοποιούν τις καταστάσεις, αλλά προσπαθούν να παρουσιάζουν την αλήθεια όπως είναι. Σε ένα μεγάλο βαθμό τα καταφέρνουν υστερώντας μόνο στη δυνατότητα απόδοσης της ζεστασιάς και της βαρύτητας στην περιοχή των μεσοχαμηλών που θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο ηχείο. Ένα τέτοιο ηχείο, όμως, ίσως να μην είχε την ικανότητα των Meta να εξαφανίζεται από το δωμάτιο και να αναπαριστά μια ευρεία μουσική σκηνή με τα όργανα να ξεπροβάλλουν με σαφήνεια στο χώρο ακόμα και εάν δεν κάθεσαι στην ιδανική θέση ακρόασης. Οι ομοαξονικές μονάδες είναι όλα τα λεφτά εδώ και τα καταφέρνουν χωρίς να παρουσιάζουν σκληράδα στις υψηλές συχνότητες για να δώσουν την ψευδαίσθηση αέρα και έκτασης στο ανώτερο εύρος. Τα πρίμα είχαν την επιθυμητή ενέργεια και σπιρτάδα χωρίς να κουράζουν. Αντιθέτως, είχαν ένα ραφιναρισμένο χαρακτήρα ίσως και λόγω των νέων τεχνολογιών που προαναφέρθηκαν. Με λίγα λόγια τα LS50 Meta είναι ένα ζευγάρι ηχείων που έχει ριζωμένη μέσα του την έννοια της υψηλής πιστότητας και το ίδιο απαιτεί και από τα υπόλοιπα κομμάτια της αλυσίδας.
Εν τέλει, δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρα συστήματα έχουν στηθεί γύρω από τα LS50 και ότι θα συνεχίζουν να στήνονται γύρω από τα LS50 Meta. Πρόκειται για μια πετυχημένη συνταγή όμορφου ηχείου, μικρού μεγέθους που στέκεται εύκολα σε μικρά σαλόνια δίνοντας όμως μια μεγάλη δόση Hi-Fi ιδιαίτερα στη νέα βελτιωμένη και ίσως πιο ώριμη έκδοση του. Εξωτερικά οι αλλαγές δεν φαίνονται σημαντικές, αλλά εσωτερικά φαίνεται ότι η εταιρεία έχει κάνει μια σεβαστή προσπάθεια χωρίς να επαναπαύεται στην επιτυχία του προηγούμενου μοντέλου. Εάν έχετε την υψηλή πιστότητα, τη διαφάνεια και την απόδοση της μουσικής σκηνής ψιλά στην ιεραρχία των μουσικών αναγκών σας και δεν απαιτείτε την κάλυψη ενός χώρου πολλών τετραγωνικών τότε θα πρέπει να ακούσετε τα Meta. Δεν θα το metaνιώσετε!
Overview
Περιγραφή: Ηχείο Ραφιού/Βάσης
Δρόμοι/Μεγάφωνα: 2/2
Μεγάφωνα: 1x Uni-Q (τουίτερ 25mm – μιντ/γούφερ 130mm, ομοαξονικό/MAT)
Συχνότητα κρος: 2,1kHz
Φόρτιση: Bass Reflex
Απόκριση συχνότητας: 47Hz-45kHz (-6dB), 79Hz-28kHz (±3dB), (in room: 26Hz)
Ευαισθησία: 85dBSPL (2,83Vrms/1m)
Ονομαστική αντίσταση: 8Ω (3,5Ω ελάχιστη)
Διαστάσεις: 302x200x281 (mm, υxπxβ, μαζί με τους ακροδέκτες)
Βάρος: 7,8kg
Info: WaveMotion, τηλ.: 210-924.4505, https://www.wavemotion.gr
Τιμή: €1.398
To review είναι από τον Μάνο Μαστραντωνάκη και περιλαμβάνεται στο ενδέκατο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB