Skip to main content

Ο παλιός, είναι αλλιώς!

Λένε ότι όταν μάθεις ποδήλατο, δεν το ξεχνάς ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν. Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν ισχύει το ίδιο και για τη σχεδίαση ενισχυτών, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Krell δεν έχει ξεχάσει καθόλου την τέχνη. Μπορεί οι απαιτήσεις να άλλαξαν και οι ολοκληρωμένοι ενισχυτές να μην είναι αυτό που ήταν (pas mal…) αλλά ο K-300i αποδεικνύει τα άψογα αντανακλαστικά των Αμερικανών…

Ως ο μοναδικός ολοκληρωμένος ενισχυτής της Krell, ο K-300i έχει το βαρύ φορτίο να μεταφέρει στην αγορά τις απόψεις της εταιρείας για το πώς πρέπει να είναι μια τέτοια συσκευή, αν στοχεύει στον ιδιαίτερα απαιτητικό χρήστη. Η βάση ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι λίγο-πολύ γνωστή: Χρειάζεται ένα καλό στάδιο ισχύος, ικανό να οδηγήσει δύσκολα φορτία σε μέτριους και συχνά μεγάλους χώρους και ένας προενισχυτής που θα προσφέρει ένα καλό πακέτο συνδεσιμότητας. Η εξέλιξη σε όλα αυτά είναι, τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη διαχείρισης ψηφιακών σημάτων και μέσων. Όλα αυτά τα προσφέρει ο K-300i, κάνοντας και ένα, ή μάλλον δύο, βήματα παραπάνω: Πρώτον, το ψηφιακό μέρος είναι προαιρετικό, επομένως αν είστε “της παλιάς σχολής”, τότε που κοιμόμασταν με τα παράθυρα ανοικτά και τα ψηφιακά σήματα βρίσκονταν σε καθεστώς apartheid, ή αν απλώς έχετε -ήδη- έναν κορυφαίο streamer/DAC, μπορείτε να επιλέξετε το φθηνότερο, απολύτως αναλογικό μοντέλο. Δεύτερον, το στάδιο ισχύος έχει δεχτεί όλη την αγάπη και τη φροντίδα της Krell. Με άλλα λόγια χρησιμοποιεί δύο από τις τεχνολογίες της, την iBias και την XD, κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί σε τάξη Α, με πολύ χαμηλή αντίσταση εξόδου, χωρίς να ανεβάζει τη θερμοκρασία του δωματίου πέντε βαθμούς. Εμείς, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την πλήρη έκδοση γιατί μας φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα. Και μάλλον είχαμε δίκιο.

iBias, XD και άλλες ιστορίες…

To iBias παρουσιάστηκε από την Krell πριν από αρκετά χρόνια και είναι η προσπάθεια της εταιρείας να παρουσιάσει ένα στάδιο εξόδου βασισμένο σε μια τεχνική που ονομάζεται tracking bias. Η λογική πίσω απ’ αυτήν είναι απλή: Αν καταφέρεις να φτιάξεις ένα κύκλωμα ισχύος με ελεγχόμενη και μεταβλητή πόλωση, που να εξαρτάται από τις στιγμιαίες απαιτήσεις ισχύος, μπορείς να επιλέξεις να το πολώσεις σε τάξη Α χωρίς τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται, δηλαδή χωρίς τις μεγάλες θερμικές απώλειες. Η ιδέα του tracking bias δεν είναι καινούργια (την συμπαθεί πολύ και ο Nelson Pass), αλλά το iBias καινοτομεί ως προς το πώς γίνεται ο έλεγχος. Στην περίπτωση της Krell, χρησιμοποιείται το ρεύμα εξόδου του ενισχυτή, μια επιλογή η οποία -κατά την εταιρεία- είναι πιο άμεση (ως κριτήριο) και βάζει στον βρόχο ελέγχου και το ηχείο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο K-300i είναι ένας ενισχυτής σε τάξη Α ο οποίος αποδίδει 150W/8Ω και 300W/4Ω, χωρίς εξωτερικές ψύκτρες! Η ψύξη του σταδίου εξόδου γίνεται από μια μεγάλη εσωτερική ψύκτρα που περιβάλλει όλο το κύκλωμα. H Krell δεν μπόρεσε να μικρύνει το τροφοδοτικό πάντως, το οποίο περιλαμβάνει τα κλασικά, δηλαδή έναν μεγάλο toroidal και 8 πυκνωτές των 10.000μF. Το στάδιο ισχύος έχει ένα ακόμη κρυφό χαρτί: Την τεχνολογία XD (για την οποία η Krell δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες) η οποία με επεμβάσεις σε όλο το κύκλωμα του τελικού μειώνει την αντίσταση εξόδου, αυξάνοντας τον συντελεστή απόσβεσης. Με βάση τα χαρακτηριστικά, ο K-300i φτάνει το 347 στις χαμηλές συχνότητες.

Full Digital, κατ’ επιλογήν!

Όποιος επιλέξει το πλήρες μοντέλο θα έχει στη διάθεσή του ένα σοβαρό σε δυνατότητες ψηφιακό front-end που θα του λύσει τα χέρια σε θέματα συνδεσιμότητας και streaming. Βασισμένος σε λύση της XMOS για το ψηφιακό interfacing και σε μετατροπέα ES9028PRO για την μετατροπή d/a, με το αναλογικό στάδιο υλοποιημένο με τον ειδικό διαφορικό τελεστικό OPA1632, ο ψηφιακός επεξεργαστής του K-300i απογειώνει τις δυνατότητες της συσκευής. Με αυτόν, ο ενισχυτής προσφέρει δύο συμβατικές ψηφιακές εισόδους S/PDIF (ομοαξονική και οπτική), θύρα USB (Type B/Client) καθώς επίσης και συνδεσιμότητα με το δίκτυο (μέσω Ethernet) και ad hoc streaming μέσω Bluetooth/aptX. Στο πακέτο περιλαμβάνεται και βρόχος HDMI, για σύνδεση με σύστημα οικιακής διασκέδασης (δύο είσοδοι, μια έξοδος, με δυνατότητα streaming DSD και video 4K).

Από πλευράς sample rates, ο K-300i μπορεί να διαχειριστεί 24-bit/192kHz (96kHz από την Toslink) και DSD/DoP 2χ (DSD128). Το αναλογικό routing δεν μένει πίσω: Στην πίσω πλευρά του ενισχυτή, ο χρήστης θα βρει πέντε συνολικά εισόδους, δύο balanced και τρεις single ended. Ο εξασθενητής του προενισχυτή είναι ψηφιακά ελεγχόμενος. Το πακέτο συμπληρώνεται από μια έξοδο προενισχυτή (single ended) και μια θύρα RS232 για σύνδεση με συστήματα οικιακού αυτοματισμού.

Ένα παιχνίδι για μεγάλα παιδιά!

Ο έλεγχος του ενισχυτή γίνεται μέσω ενός λογικά δομημένου μενού, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να κάνει αρκετές επιλογές, ανάμεσά τους η ρύθμιση της ευαισθησίας των αναλογικών εισόδων, η ρύθμιση της στάθμης εξόδου του προενισχυτή, η επιλογή ψηφιακών φίλτρων και η ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης. Με τον K-300i στο δίκτυο, έχεις πρόσβαση σε όλα αυτά μέσω web browser, αλλά το πολύ ποιοτικό τηλεχειριστήριο και η ευανάγνωστη οθόνη επιτρέπουν και ρυθμίσεις από την πολυθρόνα σου. Το streaming μέσω του δικτύου δίνει στον χρήστη πρόσβαση στους τοπικούς (ή και διαδικτυακούς) πόρους, μέσω μιας εφαρμογής που μπορεί να κατεβάσει (mConnect). Προσωπικά τη βρήκα επαρκή, αλλά όχι εφάμιλλη μιας συσκευής που στοιχίζει όσο ο K-300i. Δεν υπάρχει, πάντως, σοβαρός λόγος ανησυχίας (και γκρίνιας). Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάθε τέτοιου είδους εφαρμογή, η οποία είναι συμβατή με συσκευές που καλύπτουν τα πρότυπα DLNA/UPnP, οπότε θα μπορεί να δει τον ενισχυτή ως “Playback End Point”.

Έχοντας πρόσβαση σε όλη σου τη μουσική συλλογή, σε online υπηρεσίες streaming και σε διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς επίσης και σε όποιο άλλο συμβατικό φορμάτ μπορείς να φανταστείς, μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να απολαύσεις τα πλεονεκτήματα του K-300i, τα οποία είναι σημαντικά. Πρώτο και κυριότερο, η δυνατότητα δημιουργίας υψηλής στάθμης, άνετα, χωρίς ίχνη συμπίεσης και χωρίς να φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί από το ηχείο στην έξοδο. Το ATC SCM-50 τα “πήγε” πραγματικά άνετα, σε έναν μέτριο χώρο, αλλά άφησε υποσχέσεις ότι δεν θα δυσκολευτεί με δύσκολα ηχεία και σε έναν μεγάλο χώρο.

 width=

Το αξιοσημείωτο, εδώ, είναι ότι ο ενισχυτής φαίνεται να διατηρεί όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά σε αυτές τις υψηλές στάθμες και σε αυτά περιλαμβάνεται η εξαιρετική τονική του ισορροπία, ο πολύ καλός (έως και αυστηρός) έλεγχος και οι δυνατότητες περιγραφής των χαμηλών συχνοτήτων, η φωτεινή μεσαία περιοχή, η οποία αποδόθηκε ανάγλυφη, αέρινη και με πολύ καλή ομοιογένεια και η καλή αίσθηση ψηλά, με γρήγορα μέτωπα και ελεγχόμενο αρμονικό πλούτο χωρίς υπερβολές. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με πολύ καλή ταχύτητα και καλό όγκο, ήταν σαφή, παρόντα και αρκούντως…. ξεσηκωτικά. Η στερεοφωνική εικόνα αποδόθηκε άψογα με πολύ σαφή όρια, εστιασμό κοντά στον οριζόντιο άξονα των ηχείων και εξαιρετικές δυνατότητες τοποθέτησης μεμονωμένων οργάνων στον χώρο. Ο K-300i περιγράφει άνετα τις μεγάλες ορχήστρες, την αίσθηση κίνησης των οργανικών ομάδων και αποδίδει με πολύ φυσικό τρόπο τις φωνές.

Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει πλήρως την Krell. Ο K-300i είναι ένας πραγματικά κορυφαίος ολοκληρωμένος ενισχυτής, ένα σημείο αναφοράς στο πώς πρέπει να σχεδιάζεται μια συσκευή αυτού του είδους όταν προορίζεται για την ανώτερη κατηγορία τιμής. Για όσους ψάχνονται σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο, είναι μια εξαιρετική επιλογή.

 width=

Περιγραφή: Ολοκληρωμένος ενισχυτής/Streamer/DAC

Ισχύς: 2x 300W/8Ω, 2x 600W/4Ω

Αναλογικές είσοδοι: 2x balanced (XLR), 3x single ended (RCA)

Ψηφιακές είσοδοι: 2x S/PDIF (ομοαξονική/οπτική, RCA/Toslink), 2x HDMI (v2.0a, HDCP 2.2, DSD/4K)

Streaming: USB (v2.0, Type B/Client), Ethernet (RJ45)

Ασύρματο streaming: Bluetooth aptX

Sample rates: 24-bit/192kHz, DSD/DoP 2x (DSD128)

Αναλογικές έξοδοι: 1x Pre. Out (RCA), 1x Ηχείων

Ψηφιακές έξοδοι: 1x HDMI

Άλλες δυνατότητες: Επιλογή ψηφιακών φίλτρων, ρύθμιση ευαισθησίας εισόδων, τηλεχειριστήριο, συμβατός με τα πρότυπα DLNA/UPnP

Διαστάσεις: 438x105x457 (mm, πxυxβ)

Βάρος: 23.6kg

Τιμή: €9.500, €7.500 (χωρίς τον ψηφιακό επεξεργαστή)

info: Audience, τηλ.: 210-959.6288, http://www.audioevolution.gr/,

https://www.krellhifi.com/

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο δεύτερο τεύχος του YELLOWBOX από τον Δημήτρη Σταματάκο._