Η 2η καλύτερη τηλεόραση της LG για το 2021 ακούει στο όνομα C1 και είναι στον χώρο δοκιμών μας για να περάσει από όλα τα τεστ μας, ελπίζουμε με… flying (Dolby Vision) colors και να μας εντυπωσιάσει με την εικόνα της και την πιστότητα που έχει να μας προσφέρει μετά από ISF calibration. Θα δικαιολογήσει τον τίτλο του… Αστακού; Οπλισμένη σαν αστακός, γεμάτα διάφορες έξυπνες λειτουργίες και εφαρμογές τα specifications της, λεπτή σαν ένα φύλλο χαρτί, designάτη και chic, αυτή είναι η LG OLED C1 2021. Πάμε να τη δούμε;
Εισαγωγή:
Η νέα γενιά OLED τηλεοράσεων της LG είναι πλέον εδώ! Στη σειρά του 2021 έχουμε τις A1, B1, C1, G1, R1, Z1. Τα A1 & B1 είναι τα εισαγωγικά μοντέλα, η C1 σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά, δεν είναι ίδια με την G1 (η G1 φέρει το νέο Evo panel), η G1 αντικαθιστά την GX παραμένοντας «Gallery Design” μοντέλο με πολύ λεπτό σασί και τη βάση που τη φέρνει σχεδόν ένα με τον τοίχο. Ενώ προστίθεται και η Z1 στην γκάμα με 8K panel (αλλά όχι το Evo).
Σήμερα θα δοκιμάσουμε και θα σας παρουσιάσουμε την C1, το 2ο καλύτερο offering στις UHD (4K) τηλεοράσεις OLED της LG για το 2021!
Βασικά Χαρακτηριστικά
Η C1 διαθέτει σχεδόν τα πάντα όσον αφορά τις δυνατότητες που ψάχνουμε σε μια μοντέρνα smart TV, με μοναδική ίσως εξαίρεση την έλλειψη υποστήριξης των φορμά ήχου της DTS. Το αγαπημένο μας OLED panel με το τρομακτικά υψηλό contrast, τα πολλά του προτερήματα σε σχέση με τα VA και IPS, υποστήριξη Dolby Vision IQ, HDR10, AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync (compatible), Dolby Atmos, ρυθμιστικά ISF, σένσορα περιβαλλοντικού φωτισμού, HDMI 2.1 με ολόκληρο το feature-set, δικτυακές δυνατότητες, media player, πολλές εφαρμογές συμπεριλαμβανομένου του Cosmote OTT TV, κλπ. κλπ.. Έρχεται έτοιμη να δεχτεί τις φωνητικές μας εντολές μέσω Google Assistant και Amazon Alexa, να πλοηγηθούμε μέσω αυτών σε apps όπως το Netflix, το Amazon Prime Video, YouTube, κλπ.. Πέραν των ευκολιών και των άπλετων ρυθμιστικών για ISF calibration όπως το πολλών βαθμίδων grayscale adjustment, το DDC, Internal Pattern Generator αλλά και υποστήριξη για το Calman AutoCal. Το Web OS της LG έχει ωριμάσει αρκετά πλέον, διαθέτει υποστήριξη για τις περισσότερες δημοφιλείς εφαρμογές, ενώ έχει βελτιωθεί κάπως και η αποκρισιμότητα του. Η C1 όπως και η πρόγονος της, CX, έρχεται με το δικό της desktop stand και υποδοχή VESA 300×200 για τοποθέτηση στον τοίχο με κάποιο aftermarket mounting. Πρόκειται για μια αρκετά λεπτή, αλλά ταυτόχρονα και βαριά οθόνη, καθώς αγγίζει σχεδόν τα 33 κιλά! Το βάθος που διαβάζετε στο πίνακα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι το πιο «βαθύ» σημείο, αυτό του stand. Στο οποίο stand και την πλάτη της C1 υπάρχει πρόβλεψη για την κομψή και κρυφή δρομολόγηση των καλωδίων. Εδώ να εκφράσουμε και ένα μικρό παράπονο μας, θα προτιμούσαμε το καλώδιο τροφοδοσίας να είναι αφαιρούμενο και όχι «καρφωτό» (αποτελεί «μικρό» εμπόδιο στον εντοιχισμό της σε κάποιες περιπτώσεις).
Δυνατότητες & Προτεινόμενες Χρήσεις
Τα προτερήματα των τηλεοράσεων που φέρουν OLED πάνελ είναι λίγο πολύ γνωστά: πολύ υψηλό contrast, απόλυτο μαύρο, πολύ καλές γωνίες θέασης, εικόνα που φέρνει σε «3D», υψηλές επιδόσεις στην κάλυψη της χρωματικής γκάμας. Και τα λιγοστά μειονεκτήματα τους είναι επίσης λίγο πολύ γνωστά, ο φόβος για burn in (Permanent Image Retention), η περιορισμένη φωτεινότητα (που αποτελεί σημαντικό «ψεγάδι» στη θέαση σε πολύ φωτεινό δωμάτιο). Με άλλα λόγια, η C1 το «ζει» όταν της δοθεί υλικό υψηλής ποιότητας για αναπαραγωγή σε απόλυτα σκοτεινό δωμάτιο ή αρκετά συσκοτισμένο. Όσο πιο πολύ «φωτίζουμε» το δωμάτιο, το αντιληπτό βάθος μαύρου μειώνεται («γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο») και μαζί του πέφτει και το contrast. Η LG C1 δεν θα αρνηθεί φυσικά να μας… διασκεδάσει απεικονίζοντας τις αγαπημένες μας σειρές ή αθλητικούς αγώνες σε φωτισμένο χώρο, ίσως «κοπιάσει» λίγο σε πολύ φωτεινό χώρο, σε οτιδήποτε πέραν από πολύ φωτεινό χώρο τα πάει τέλεια δίνοντας πολύ ωραία, απολαυστική εικόνα. Τα αθλητικά γεγονότα και γενικότερα οι σκηνές με γρήγορη κίνηση είναι χάρμα οφθαλμών χάρη στο πολύ γρήγορο πάνελ. Χάρη στην υποστήριξη FreeSync/G-Sync, VRR και Dolby Vision IQ, τα παιχνίδια μας με μια μοντέρνα κονσόλα όπως το PlayStation 5 αποκτούν ζωντάνια και ζωηρά χρώματα ταυτόχρονα με ομαλή κίνηση δίχως το ενοχλητικό tearing effect των οθονών δίχως FreeSync και με αργά πάνελ. Αν αγαπημένη σας συνήθεια είναι να… βλέπετε για ώρες το ίδιο κανάλι ή να αφήνετε στο “pause” τα παιχνίδια σας για αρκετή ώρα, συμβιβαστείτε με μια 15λεπτη διακοπή ανά 4ωρο στη θέαση σας και να μην παρατάτε την κονσόλα στο pause για πάνω από 5-10 λεπτά, γιατί αυτές οι «συμπεριφορές» είναι που ενδέχεται να προκαλέσουν burn-in. Δεν είναι κάτι που θα γίνει σίγουρα, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ στον τομέα αυτό πλέον τα OLED panel, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, φερθείτε καλά στις OLED σας παιδιά!
Όσον αφορά τις «Smart» λειτουργίες η C1 χάρη στη μεγάλη γκάμα των συμβατών με αυτή εφαρμογές, μπορεί να σταθεί δίχως την ανάγκη βοήθειας από κάποιο “TV Box”. Οι περισσότερες εφαρμογές που μπορεί να χρειαστεί κανείς εγκαθίστανται εύκολα ή υπάρχουν προεγκατεστημένες. Cosmote OTT TV, Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, YouTube σας περιμένουν να τις απολαύσετε όπως ποτέ ξανά. Λίγες εφαρμογές δεν τρέχουν ή δεν υπάρχουν στο «app store» όπως π.χ. το Emby ή το Nova GO.
Στα ενσωματωμένα ηχεία εφαρμόζεται μέσω ψυχοακουστικού εφέ 3D ήχου. Αν έχουμε υλικό με DTS ή DTS-HD soundtrack θα χρειαστούμε κάποιο TV Box/Media Player, αφού η LG C1 δεν μπορεί ούτε να αναπαράγει τα DTS codecs, αλλά ούτε να τα κάνει και bitstream προς κάποιον ενισχυτή Home Cinema/Sound Bar (αν στήσετε Plex.TV μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα αυτόματης μετατροπής του audio codec σε κάποιο συμβατό, θα έχετε έτσι ήχο και από DTS αρχεία). Για σύνδεση με παλιότερης τεχνολογίας (άνευ HDMI θυρών) ενισχυτή/set Home Cinema υπάρχει ευτυχώς η οπτική έξοδος, μέσω της οποίας μπορούμε να κάνουμε bitstream Dolby Digital ήχο.
Επιστρέφοντας στα της εικόνας, χάρη στην πληθώρα των ρυθμιστικών εικόνας αλλά και λόγω της ποιότητας του OLED panel περιμέναμε να δούμε εξαιρετικής ποιότητας εικόνα με σωστά χρώματα, λεπτομέρειες στις σκοτεινές σκηνές, υψηλό contrast και σωστή φωτεινότητα έπειτα από τη διαδικασία καλιμπραρίσματος (ISF Calibration).
Μιας και η C1 διαθέτει ένα πλήρες μενού ρυθμίσεων εικόνας, αλλά και OLED panel υψηλής ποιότητας, μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε πως η ρύθμιση της από έναν επαγγελματία (ISF Calibrator) θα εκτοξεύσει την πιστότητα και ποιότητα της προβαλλόμενης εικόνας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και άλλα σημεία όπως τη μακροβιότητα του πάνελ σας, ρίχνει την κατανάλωση ρεύματος, αλλά και ελαχιστοποιεί την κόπωση στα μάτια από μακράς διαρκείας θεάσεις.
Εμπειρία Χρήσης
Η LG C1 φοράει το λειτουργικό WebOS της LG όπως και η περσινή της φουρνιά OLED TV. Το WebOS έχει φθάσει πλέον στην 6η έκδοση του, έχει ωριμάσει αρκετά, έχει εμπλουτιστεί με περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερη ποικιλία εφαρμογών στο «app store» του. Δυστυχώς όμως, η αποκρισιμότητα στο κυρίως μενού (Home Screen) αλλά και ειδικότερα στα menu όπως το Settings (και η εμφάνιση αυτού αφού πατήσουμε το κουμπί με το γρανάζι στο rc) υπάρχει μια ενοχλητική, μικρή μεν, ενοχλητική δε, καθυστέρηση. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο η LG πρέπει να δουλέψει και να διορθώσει ευελπιστούμε σύντομα με κάποιο firmware & OS update, γιατί προσωπικά θεωρούμε πως αυτό είναι «ανεπίτρεπτο» για high end (για να μην πούμε για οποιασδήποτε κατηγορίας) τηλεόραση εν έτη 2021. Η δομή των μενού είναι καλή, αν και θα μπορούσαν κάποιες επιλογές να ήταν στο ίδιο section και να μην χρειάζεται βάθος δύο και τριών υπομενού για να τα βρούμε. Ωραίο θα ήταν επίσης να μπορούσαμε να αλλάζουμε το setting που χειριζόμαστε με ένα πάτημα του up/down στο D-pad αντί πολλαπλών πατημάτων που χρειαζόμαστε τώρα. Είναι αρκετά ενοχλητικό αυτό στη ρύθμιση των βασικών παραμέτρων εικόνας, καθυστερώντας τη διαδικασία άνευ λόγου. Επιστρέφοντας στα θετικά πάλι, η ποικιλία των διαθέσιμων εφαρμογών στο «app store» της LG C1 μας χαροποίησε ιδιαίτερα (αν και στεναχωρηθήκαμε με την απουσία του Emby!). Όπως στις περισσότερες τηλεοράσεις εκεί έξω, το Netflix, Amazon Prime, YouTube έρχονται προεγκατεστημένα (τι έκπληξη!), ενώ αναλόγως την χώρα που θα επιλέξουμε κατά την πρώτη έναρξη της C1, εγκαθίστανται αυτόματα και άλλες «διαδεδομένες» εφαρμογές από την εν λόγω χώρα (όπως π.χ. το Cosmote OTT TV, ERTflix, κλπ.). Ο ενσωματωμένος media player ήταν αρκετά δεκτικός στο να αναπαράγει διάφορα αρχεία από τη βιβλιοθήκη μας, αλλά λόγω της μη υποστήριξης των DTS soundtracks δεν είχαμε ήχο σε αρκετά αρχεία μας που έφεραν DTS/DTS-HD/DTS:X soundtrack. Χρειάζεται κάποιος media player/Blu-ray με Smart λειτουργίες που να αναπαράγει και bitstreamάρει και τα codecs της DTS, για να μπορούμε να αναπαράγουμε με ήχο οποιοδήποτε αρχείο. Μια τέτοια συσκευή που σας προτείνουμε είναι κάποιο εκ των NVIDIA Shield, Zidoo Z10 ή Z9X και Dune HD Pro 4K.
Επιδόσεις “stock” & Calibrated
Όπως κάθε τηλεόραση που καταφθάνει στα γραφεία μας πέρασε μια βόλτα από την αίθουσα δοκιμών μας όπου και «άραξε» για κάμποσες μέρες με ατελείωτες μετρήσεις, ρυθμίσεις και δοκιμές. Όπως και με την Panasonic JZ980, που δοκιμάσαμε στο προηγούμενο τεύχος μας, έτσι και η LG OLED C1 πέρασε από ολόκληρη την test suite μας όπου και αξιολογήθηκαν οι επιδόσεις της στην απεικόνιση, τον ήχο, την κατανάλωση ρεύματος, κλπ. Μετρήσαμε όλα τα εργοστασιακά της προφίλ και καταλήξαμε στο καλύτερο εργοστασιακό προφίλ, το οποίο και συγκρίνουμε στη συνέχεια με το προφίλ που καλιμπράραμε μέσω των ISFccc ρυθμιστικών που διαθέτει. Το καλύτερο εργοστασιακό προφίλ της C1 ήταν το «Cinema» (το «Filmmaker» ακολουθούσε στενά, αλλά έκανε crush τα shadow details). Στα προφίλ ήχου, το πιο «σωστό» ήταν το «Cinema». Οι πρώτες μας εντυπώσεις από την εικόνα της C1 ήταν πάρα πολύ καλές. Στο προφίλ που είναι βγαίνοντας από το κουτί προφανώς και υπήρχαν σφάλματα στα χρώματα και το grayscale, αλλά βάζοντας το Cinema τα πράγματα γίνονταν αμέσως πάρα πολύ καλύτερα, και κατόπιν ISF calibration γίνονται εξαιρετικά βεβαίως. Το γνωστό και καθηλωτικό μαύρο των OLED panel ήταν εδώ. Η καλή κάλυψη της μεγαλύτερης χρωματικής γκάμας (BT.2020) βοηθάει στο να βλέπουμε ωραία και «ζωντανά» χρώματα. Η φωτεινότητα της φυσικά είναι ταμάμ για νυκτερινές θεάσεις, και ανεκτή για θέαση την ημέρα σε φωτεινό χώρο. Ακολουθούν φυσικά οι μετρήσεις μας αναλυτικά:
Μέγιστη Φωτεινότητα (SDR/HDR): | 416.6 cd/m2 / 773.2 cd/m2 | Κάλυψη χρωματικού προφίλ Rec.2020: | Cinema xy: 69.72% uv: 75.23% / Calibrated xy: 69.88% uv: 75.27% |
Θερμοκρασία Λευκού (στόχος τα 6504K): | Cinema: 6603K / Calibrated: 6509K | Κάλυψη χρωματικού προφίλ UHDA-P3: | Cinema xy: 95.64% uv: 98.3% / Calibrated xy: 95.18% uv: 98.17% |
Grayscale Average dE: | Cinema: min. 0.1 avg 1.42 max 2.3 / Calibrated: min. 0.1 avg 0.16 max 0.3 | Κάλυψη χρωματικού προφίλ Rec.709: | Cinema: 99.2% / Calibrated: 98.6% |
Gamma (στόχος το 2.4): | Cinema: 2.29 / Calibrated: 2.38 | Χρωματικό Σφάλμα (dE average of 102 colors): | Cinema: avg. 1.8 – max 3.8 / Calibrated: avg. 1.1 – max 3.5 |
SDR 100% IRE (στόχος τα 100 cd/m2): | Cinema: 207 cd/m2 / Calibrated: 100.7 cd/m2 | SDR Rec.709 Saturation Sweeps (dE2000): | Cinema: min. 0.5 avg. 1.34 max 2.11 / Calibrated: min. 0.1 avg. 0.61 max 1.28 |
Με το Cinema προφίλ η εικόνα έρχεται κοντά στο πρότυπο Rec.709 που διέπει τις 1080p και όλων των αναλύσεων σε Standard Dynamic Range (SDR) ταινίες από Blu-ray, streaming services, δορυφορικά και επίγεια κανάλια, κλπ. Η φωτεινότητα δυστυχώς βρίσκεται στα διπλάσια nits από το σωστό για θέαση στο σκοτάδι/σκοτεινό δωμάτιο που είναι και οι ιδανικές συνθήκες θέασης ταινιών/σειρών με OLED TV. Χρωματικά η κάλυψη των Rec.709 και UHDA-P3 προτύπων είναι άριστη (σχεδόν 100%), ενώ στην πιο ευρεία γάμα του Rec.2020 η κάλυψη είναι επιεικώς καλή, όπως των περισσότερων OLED (και οι OLED και οι LCD με VA & IPS panel απέχουν αρκετά από την πλήρη κάλυψη του Rec.2020). Μετά από το calibration οι επιδόσεις της είναι άκρως εντυπωσιακές, με το grayscale error να περιορίζεται στο συνολικό εύρος του στο (dE) 0.16! Εξίσου εντυπωσιακές ήταν και οι επιδόσεις της στην απεικόνιση 102 χρωμάτων, όπου ο μέσος όρος «σφάλματος» ανήλθε στο (de) 1.1 μετά το calibration. Εξαιρετικές οι calibrated επιδόσεις της σε SDR!
Window Size: | SDR | HDR |
1% | 416.5 cd/m2 | 773.2 cd/m2 |
2% | 416.6 cd/m2 | 772.4 cd/m2 |
5% | 414.9 cd/m2 | 771.8 cd/m2 |
10% | 414.7 cd/m2 | 766.7 cd/m2 |
18% | 408 cd/m2 | 549 cd/m2 |
25% | 379.1 cd/m2 | 404.9 cd/m2 |
50% | 311.8 cd/m2 | 256.8 cd/m2 |
75% | 280.5 cd/m2 | 204.6 cd/m2 |
100% | 124.4 cd/m2 | 127.5 cd/m2 |
Προφίλ Εικόνας | Κατανάλωση |
Vivid (SDR): | 357W |
Vivid (HDR): | 357W |
Standard (SDR): | 322W / Calibrated: 148W |
Standard (HDR): | 336W |
Eco (SDR): | 317W |
Cinema (SDR): | 311W |
Cinema (HDR): | 245W |
CinemaHome (HDR): | 259W |
Sports (SDR): | 357W |
Game Optimiser (SDR): | 264W |
Game Optimiser (HDR): | 287W |
FILMMAKER (SDR): | 168W (Dark Room) |
FILMMAKER (HDR): | 238W (Dark Room) |
Expert (Dark): | 214W / Calibrated: 148W |
Στον ήχο, τα ηχεία της LG OLED C1 μπορούν να καλύψουν μια απόσταση θέασης της τάξης των 2,5 μέτρων (περίπου 80dB στάθμη στην απόσταση αυτή σε χαμηλή έως σχεδόν μη αντιληπτή παραμόρφωση). Η μέγιστη στάθμη δίχως σημαντικά προβλήματα με την παραμόρφωση ήταν τα 90db @ 1m. Η περιοχή του μπάσου δεν είναι το… αγαπημένο εύρος των μεγάφωνων της C1 (όπως και καμίας άλλης τηλεόρασης φυσικά!) αφού στα 60Hz που «ζωντανεύουν» εντός του χώρου μας υπάρχει αρκετή παραμόρφωση. Από τα 88Hz και άνω η παραμόρφωση είναι σε μη αντιληπτά επίπεδα σε λογικές στάθμες (85dB @ 1m). Χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο equalizer μειώσαμε τα μπάσα, ενισχύσαμε λίγο το mid & upper mid-range, ενώ ρίξαμε λίγο τις υψηλές (treble) ώστε να φέρουμε τον ήχο της σε καλύτερη βάση, με λιγότερη παραμόρφωση στα μπάσα και με πιο «διαυγή» τους διαλόγους στις ταινίες. Όπως ισχύει και για όλες τις τηλεοράσεις ανεξαιρέτως, αν θέλουμε, έχουμε περισσότερες απαιτήσεις στον τομέα του ήχου, η σύνδεση μιας ηχομπάρας είναι αισθητή αναβάθμιση στην ποιότητα και ένταση του ήχου που λαμβάνουμε, και το υπέρτατο φυσικά βήμα είναι η σύνδεση ενός ενισχυτή Home Cinema. Στο γράφημα βλέπουμε τη συχνοτική απόκριση του προφίλ Cinema (κόκκινη) και του «Tuned» προφίλ μας (πράσινη). Η επιλογή «Dolby Atmos» δίνει μέσω tweaks ψυχοακουστικής μια πιο «αεράτη» αίσθηση του ήχου, σαν να επεκτείνει λίγο την «φούσκα» του ήχου, περικυκλώνοντας μας μέσω των ανακλάσεων των τονισμένων από το φίλτρο που εφαρμόζει, υψηλών συχνοτήτων. Τέλος, η επιλογή Clear Voice Pro τονίζει λίγο τις μεσσαίες συχνότητες και χαμηλώνει αρκετά τα μπάσα έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση της πιο ξεκάθαρης αναπαραγωγής της ανθρώπινης φωνής.
ΓΡΑΦΗΜΑ (ΕΙΚΟΝΑ) ΗΧΟΥ
Σειρά έχουν τα γραφήματα του Calman 2021 Ultimate στα οποία οπουδήποτε έχουμε βαθμονόμιση σε dE, καλύτερο είναι το χαμηλότερο νούμερο.
EIKONA RGB BALANCE & ΕΙΚΟΝΑ LUMINANCE
Στο RGB Balance, το Cinema είναι αρκετά κοντά στο σχεδόν τέλειο. Υπάρχει όπως στις περισσότερες τηλεοράσεις μια τάση «μπλεδίσματος» της εικόνας, αλλά σε λογικά πλαίσια (ελπίζουμε να μην βλέπετε σε οποιαδήποτε τηλεόραση με κάποιο από τα Vivid ή Dynamic προφίλ!). Όσον αφορά τη φωτεινότητα, το μαμίσιο Cinema προφίλ ακολουθεί τη σωστή καμπύλη στο μεγαλύτερο μέρος αυτής, με εξαίρεση μερικά σημεία που είναι πιο φωτεινή από το ιδανικό. Μετά το calibration όπως βλέπουμε και το RGB Balance αλλά και η φωτεινότητα (Luminance) ήρθαν πάρα πολύ κοντά στο τέλειο.
ΕΙΚΟΝΑ SATURATION SWEEPS BT709 & ΕΙΚΟΝΑ SATURATION SWEEPS BT2020
Χρωματικά το Cinema είναι καλό σχετικά, δεν έχει πολύ μεγάλες αποκλίσεις, υπάρχει μια τάση υποκορεσμού βεβαίως σε όλο το φάσμα, ενώ οι χροιές είναι πολύ κοντά στο ιδανικό. Μετά το calibration διορθώθηκαν σχεδόν όλα τα χρώματα σε κάθε βαθμό κορεσμού. Στο μεγαλύτερο χρωματικό τρίγωνο του Rec.2020 πρότυπου, όπως και όλες οι OLED τηλεοράσεις έχει σοβαρή αδυναμία στο χρώμα πράσινο και το κυανό. Θα κάνουμε καιρό να δούμε πολύ καλή ή και τέλεια κάλυψη του Rec.2020 από οποιοδήποτε καταναλωτικό μέσο, οποιαδήποτε και οποιουδήποτε τύπου τηλεόραση ή προβολέα.
ΕΙΚΟΝΑ GRAYSCALE
Στην κλίμακα του γκρι, το εργοστασιακό προφίλ Cinema δεν είναι κακό (ειδικά αν το συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα προφίλ), αλλά με τη διαδικασία του calibration βλέπουμε πως η LG C1 OLED είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες, επιτυγχάνοντας σχεδόν το απόλυτο στην ακρίβεια απεικόνισης.
Επίλογος
Η συνολική εικόνα της LG OLED C1 65” που δοκιμάσαμε είναι πολύ καλή με μικρές εξαιρέσεις το lag στο μενού (π.χ. πατώντας το κουμπί γρανάζι που ανοίγει το settings μενού, υπάρχει μια καθυστέρηση 1-1μιση δευτερολέπτου από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί μέχρι να εμφανιστεί το μενού) και ένα μικρό κακό, τις κακής ποιότητας βίδες που έρχονται μαζί της για την τοποθέτηση της βάσης στήριξης (φαγώθηκαν πανεύκολα).
Ο ήχος ήταν ικανοποιητικός, η ποικιλία διαθέσιμων εφαρμογών ικανοποιητικότατη, οι διαθέσιμες θύρες και λειτουργίες πολυάριθμες και πλήρες ως feature-set, η εικόνα πολύ καλή ακόμα και δίχως calibration, επιδέχεται όμως εμφανέστατης βελτίωσης μέσω ISF Calibration, κάτι που συνιστάμε να κάνουν οι τυχεροί κάτοχοι της μιας και φέρνουν την εικόνα σχεδόν στο τέλειο (reference). Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε τα λεφτά για το calibration (κάντε το έστω και μελλοντικά, κρίμα είναι), τουλάχιστον χρησιμοποιείστε τη με το προφίλ εικόνας “Cinema” ή αν βλέπετε στο σκοτάδι, στο Filmmaker με τον AI Ambient Light Sensor στο on ώστε να έρθει όσο καλύτερα γίνεται η φωτεινότητα.
Μέχρι το επόμενο review μας, σας ευχόμαστε καλές θεάσεις!
INFO: LG Hellas
Τηλ: 210-480.0564
www.lg.com/gr
OVERVIEW |
LG OLED65C14LB (C1 OLED 65”) |
Περιγραφή: UHD Smart TV με OLED πάνελ
Τύπος Πάνελ: OLED (100Hz) Ανάλυση: UHD (4K), 3840×2160 pixels Μεγέθη: 48”, 55”, 65”, 77”, 83” Ηχεία: 2.2 (40W total) Λειτουργικό Σύστημα: webOS 6.0 Υποστήριξη HDR: Ναι (HDR10, Dolby Vision IQ, HLG) Υποστήριξη 3D: Όχι Ρυθμίσεις ISFccc: Ναι (Calman Ready, Internal Pattern Generator) Γωνία Θέασης: 59 μοίρες Είσοδοι: 4x HDMI 2.1 (eARC/ARC @ HDMI 2), 3x USB 2.0, Common Interface CI+ v1.4, Antenna In, Satellite Antenna In, RS-232 In (3.5mm) Έξοδοι: 3.5mm Headphones Out, Optical Out Συνδεσιμότητα: Wi-Fi (b/g/n/ac, 2.4GHz & 5GHz), Bluetooth (v5.0), Ethernet (100Mbps) HDMI Features: eARC (HDMI 2), ALLM, VRR, 4K HFR, AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync (Compatible), CEC, HDCP 2.2 Τύπος Δέκτη: DVB-T, DVB-T2, DVB-S2 Casting/Mirroring: AirPlay 2, MiraCast, Wi-Di WiSA Ready: Ναι (Ξεχωριστό πακέτο, μέχρι 5.1) Φωνητικές Εντολές: Google Assistant, Amazon Alexa Προφίλ Εικόνας: 9 (Vivid, Standard, Eco, Cinema, Sports, Game Optimizer, FILMMAKER, Expert Bright, Expert Dark) Προφίλ Ήχου: 7 (AI Sound Pro, Standard, Cinema, Clear Voice Pro, Sports, Music, Game Optimizer) Αναπαραγωγή & Bitstreaming των φορμάτ της Dolby: Όλα! Αναπαραγωγή & Bitstreaming των φορμάτ της DTS: Κανένα Πρότυπο βάσης τοίχου: VESA 300×200 Διαστάσεις (ΠxΒxΥ, m, με τη βάση): 1.45×0.25×0.86 Βάρος: 32.6kg Φινίρισμα: Λευκό ή Μαύρο Εγγύηση: 2 χρόνια (δυνατότητα αγοράς 5ετούς εγγύησης) |
Τιμή: 48” €1.044, 55” €1.099, 65” €1.698, 77” €3.071, 83” €4.948 |
Το review είναι από τον Βασίλη Πέππα και περιλαμβάνεται στο ενδέκατο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB