Skip to main content

Μετά από μια σειρά δοκιμών, που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως ατυχείς, κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο ψηφιακός πολιτισμός, τουλάχιστον με την μορφή της ατόφιας αναμετάδοσης, δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντικαταστήσει μέσα μου το βίωμα της ζωντανής θέασης ενός καλλιτεχνικού έργου. Δεν είμαι old fashion. Απλώς το θέατρο του καναπέ, οι συναυλίες μέσω οθόνης και η τέχνη του live streaming δεν είναι για εμένα. Το γυαλί λειτουργεί παραμορφωτικά. Κι αναπόφευκτα αλλοιώνει το αποτέλεσμα καθώς εκ των πραγμάτων αφαιρεί από ένα έργο τέχνης διάφορα αναγκαία στοιχεία. Με την διαμεσολάβηση της οθόνης σβήνει η σκηνική ένταση, χάνεται μέρος της ομορφιάς που έχει μια ταινία, απουσιάζουν οι δονήσεις που προκαλεί οποιαδήποτε μουσική όταν παίζεται ζωντανά σε έναν χώρο… Ή για να το θέσω αλλιώς. Το να παρακολουθώ κάτι από τα παραπάνω σ’ ένα laptop μοιάζει σαν να θέλω να φάω παγωτό κι αντ’ αυτού να καταλήγω μ’ ένα μισοάδειο κουτάλι στο χέρι. Μοιάζει σαν να λαχταράω μια μακρινή βόλτα, αλλά τελικά να καταφέρνω να πάω μόνο μέχρι το περίπτερο για τσίχλες και τσιπς. Κυρίως όμως μοιάζει σαν να εξαφανίζεται από την ίδια την τέχνη μια άλλη μορφή τέχνης που εμπεριέχεται μέσα της κι αυτή δεν είναι άλλη από την τέχνη του «μαζί». Ο καλλιτέχνης χάνει ένα κομμάτι της επαφή του με το κοινό, κι εμείς, ως κοινό, χάνουμε την επαφή που μπορεί να δημιουργηθεί όχι μόνο με τον καλλιτέχνη αλλά κι ανάμεσα μας. Γι’ αυτό, ακόμη κι αν οι ψηφιακές προβολές απέκτησαν το τελευταίο διάστημα καλύτερη ποιότητα κι εγώ έχω αρχίσει να τις παρακολουθώ με μεγαλύτερη ευχαρίστηση, πρωτίστως, θα εξακολουθήσω να αναζητάω την αμεσότητα. Και να επιθυμώ αυτό το «μαζί» που τόσο στερηθήκαμε όλοι, εξαιτίας των συνθηκών. Ήρθε όμως η ώρα, έστω και με προφυλάξεις, να ξαναβρεθούμε. Αλλά και να ξαναβρούμε, θέλω να ελπίζω, όσα αγαπάμε και κάνουν την ζωές μας ομορφότερες! Κι ένα από αυτά είναι σίγουρα κι η τέχνη!

 

Μετά από ένα χρόνο που ο Πολιτισμός είναι κλειστός οι πόρτες ανοίγουν και πάλι και οι καλλιτέχνες μας υποδέχονται σε μια σειρά από Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα

 

Αφιέρωμα Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Ημερομηνίες: 1 Ιουνίου – 10 Οκτωβρίου

Το φεστιβάλ που έγινε λατρεία είναι ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης και κάθε χρόνο φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Μουσικής, του Χορού και του Θεάτρου τόσο από την εγχώρια, όσο και από την διεθνή σκηνή. Καθώς την περσινή χρονιά ένα μεγάλο κομμάτι της διοργάνωσης ακυρώθηκε, φέτος, αναμένουμε με διπλό ενθουσιασμό την φεστιβαλική έναρξη και ιδιαίτερα από την στιγμή που το πρόγραμμα προβλέπεται να είναι τόσο πλούσιο και ενδιαφέρον. Οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, οι παραγωγές εξωτερικού είναι περίπου 30, ενώ ανάμεσα τους βρίσκουμε και συμπαραγωγές νέων έργων που αφορούν συνεργασίες με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο διεξαγωγής προτείνω να ξεφυλλίσουν το πρόγραμμα εστιάζοντας στον χώρο στον οποίο παρουσιάζεται η κάθε παραγωγή.

Πειραιώς 260

Στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Πειραιώς 260 φιλοξενούνται οι πιο σύγχρονες, τολμηρές, πειραματικές και αντισυμβατικές παραστάσεις και γι’ αυτό και το κτήριο της Πειραιώς αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για όσους αγαπάνε το είδος. Καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού η γιορτινή, δραστήρια ατμόσφαιρα είναι διάχυτη, ενώ το κρασί και οι συζητήσεις στην βιομηχανική αυλή αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σκηνικού. Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ επεκτείνει την διάρκεια του κι έτσι μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε κυρίως ελληνικές δημιουργίες, ενώ το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν κυρίως οι διεθνείς παραγωγές. Τα ονόματα είναι πολλά, καθώς εδώ παίζονται οι περισσότερες παραστάσεις που φιλοξενούνται στο φεστιβάλ, κι άρα η επιλογή δύσκολη. Όλες οι παραγωγές έχουν παρ’ όλα αυτά εγγυημένο ενδιαφέρον και γι’ αυτό επιλέγεις το τι θα δεις ακόμη και με κλειστά μάτια!

 

Ηρώδειο

Το Ηρώδειο με τη διαχρονική, επιβλητική ομορφιά του είναι ο χώρος που κατεξοχήν φιλοξενεί τις μουσικές παραστάσεις του Φεστιβάλ. Η έναρξη θα γίνει στις 14 Ιουνίου με μια λαμπρή συναυλία κλασικής μουσικής και θα ολοκληρωθεί στις 4 Αυγούστου με την θεαματική εμφάνιση των θρυλικών Brian & Roger Eno. Ενδιάμεσα, θα μας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μεγάλα ονόματα και παραγωγές υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, καθώς και ιδιαίτερες συμμετοχές όπως είναι αυτή της ορχήστρας El Sistema Greece. Ευχάριστη έκπληξη του προγράμματος αποτελεί και η συναυλία που θα ξαναζωντανέψει τα τραγούδια της Λιλιπούπολης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παραγωγή θα αποδώσει ορισμένα από τα τραγούδια και στην νοηματική γλώσσα. Ειδικά για τους Αθηναίους που «ξέρουν να λιώνουν» προτείνω να προμηθευτούν εγκαίρως τα εισιτήρια τους για τις 12 Ιουλίου όπου ο Παύλος Παυλίδης & ο The boy θα κάνουν μια κοινή εμφάνιση για μια και μοναδική βραδιά ηχητικής έκστασης.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου είναι ένα θέατρο-στολίδι, που αυτό το καλοκαίρι θα λάμψει ακόμη περισσότερο από άλλες χρονιές. καθώς εκεί θα εγκαινιαστεί ένας νέος θεματικός κύκλος υπό τον τίτλο Contemporary Ancients. Νέοι Έλληνες συγγραφείς διασκευάζουν και μεταγράφουν έργα διαχρονικής αξίας κι εμείς, ως θεατές, δηλώνουμε πανευτυχείς που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το πως μπορεί να εξελιχθεί μέσω της γραφής ένας μύθος. Όλα τα έργα εμπνέονται από κλασικές τραγωδίες και σκηνοθετούνται από ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως η Ελένη Σκότη, ο Γιάννος Περλέγκας, ο Γιώργος Σκεύας και ο Γιάννης Καλαβριανός. Ο προγραμματισμός, πέρα από τις τέσσερις αυτές ξεχωριστές παραστάσεις, διαθέτει και συναυλίες, ένα έργο Χορού καθώς και ένα εικαστικό έργο. Το πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου αρχίζει από τις 25 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 5 Σεπτέμβρη.

 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το Αργολικό θέατρο ήταν και παραμένει το κορυφαίο θέατρο της χώρας μας και παραδοσιακά φιλοξενεί όλες τις παραγωγές που σχετίζονται με το Αρχαίο Δράμα. Στον φετινό προγραμματισμό θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 πρεμιέρες κι ανάμεσα στα ονόματα βλέπουμε παλαιότερους αλλά και νεότερους σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, που μας έχουν ήδη κερδίσει κατά το παρελθόν με το έργο τους. Στα “don’t miss” συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η παράσταση της Βερολινέζικης Schaubühne που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 3-5 Σεπτεμβρίου. Το έργο σκηνοθετεί ο διάσημος Thomas Ostermeier και το κείμενο είναι μια σύγχρονη εκδοχή του Οιδίποδα, που εξελίσσεται στην Ελλάδα του σήμερα. Ανυπομονούμε!

Πέρα από τους παραπάνω χώρους, στο πρόγραμμα, έχουν συμπεριληφθεί παραστάσεις που θα γίνουν σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Η δράση ονομάζετε «Εκτός των Τειχών» και με χαρά βλέπουμε πως επιτέλους υπάρχουν εκεί παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά!

Μάθετε περισσότερα: http://aefestival.gr/

 width=

Άλλα Φεστιβάλ του καλοκαιριού

20ο Athens Technopolis Jazz Festival ( ATJF )

Ημερομηνίες: 28 Μαΐου – 30 Μαΐου

Η Τεχνόπολη ετοιμάζεται πυρετωδώς για την διοργάνωση του 20ου Athens Technopolis Jazz Festival, που ξεκινάει σε λίγες μέρες, με αριθμημένες θέσεις για το κοινό. Η 20η διοργάνωση περιλαμβάνει ένα χορταστικό πρόγραμμα με 14 κορυφαίες μπάντες από 10 χώρες, αναπάντεχα είδη τζαζ, crossover ρεπερτόριο, 5 live shows, 9 video projections και φυσικά εκπλήξεις! Μια από τις πλέον αγαπημένες σκηνές της πόλης ζωντανεύει ξανά και μας περιμένει στο πρώτο live του φετινού καλοκαιριού, που όπως είναι προγραμματισμένο θα μεταδοθεί και ψηφιακά.

Μάθετε περισσότερα: https://athens-technopolis.gr/index.php/el/

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ημερομηνίες: 24 Ιουνίου – 4 Ιουλίου

Συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο σε συνδυασμό με ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών θα προβληθούν στα θερινά σινεμά της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επανέρχεται δυναμικά. Αυτή την χρονιά, η ανήσυχη ματιά των doc κινηματογραφιστών αντλεί τα θέματα της από ανθρώπινες ιστορίες, καλλιτεχνικές αποτυπώσεις, βιώματα από την εποχή της πανδημίας, από το πεδίο της προσφυγικής κρίσης καθώς και από ζητήματα που απασχολούν την LGBTQI+ κοινότητα. Το Φεστιβάλ χωρίζεται σε τμήματα, πολλές προβολές πραγματοποιούνται παράλληλα, ενώ μεγάλο μέρος του Φεστιβάλ προβάλλεται και διαδικτυακά. Οι θέσεις παρ’ όλα αυτά εξαντλούνται γρήγορα και γι’ αυτό χρειάζεται κάποιος να αγοράσει εισιτήρια εγκαίρως!

Μάθετε περισσότερα:https://www.filmfestival.gr/el/

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF)

Ημερομηνίες: 22 Ιουλίου – 26 Ιουλίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έρχεται ανανεωμένο για άλλη μια χρονιά «Off Season/Εκτός Εποχής»! Η 9η διοργάνωση περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, performances, εργαστήρια και συζητήσεις και παρά το γεγονός πως το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, εμείς, αναμένουμε με λαχτάρα την έναρξη. Με κέντρο την Ερμούπολη και αξιοποιώντας τοποθεσίες που βρίσκονται σ’ ολόκληρο το νησί, το Φεστιβάλ, ενώνει ιδανικά το χώρο διεξαγωγής με την τέχνη, ενώ διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο αισθητικής γίνεται πόλος έλξης τόσο για ερευνητικούς καλλιτέχνες, όσο και για απαιτητικούς θεατές.

Μάθετε περισσότερα: https://syrosfilmfestival.org/

 width=

Φεστιβάλ Βωβούσας

Ημερομηνίες: 16 Ιουλίου – 7 Αυγούστου

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Φεστιβάλ διοργανώνεται στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, σ’ ένα μικρό χωριό, την Βωβούσα, που βρίσκεται χτισμένη στα 1000μ. Το Φεστιβάλ διαρκεί τρεις εβδομάδες και καθ’ όλη την διάρκεια υπάρχουν εκθέσεις και προβολές, φιλοξενούνται παραστάσεις μουσικής, θεάτρου και χορού, ενώ παράλληλα διοργανώνονται δράσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Το Φεστιβάλ εστιάζει στην ενδυνάμωση των δεσμών μας με την φύση, αλλά και στην σύνδεση με την κοινότητα και γι’ αυτό κι ανάμεσα στα εργαστήρια βρίσκουμε κι ένα εξαιρετικό workshop, που συντονίζει ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές, με θέμα την προφορική ιστορία. Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που εν προκειμένη δεν μοιάζει με περιορισμό καθώς η ομορφιά του τόπου είναι απαράμιλλη.

Μάθετε περισσότερα:https://vovousafestival.gr/

 Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»

Ημερομηνίες: 11 Ιουνίου – 20 Ιουνίου

Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» προγραμματίζει να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στον υπαίθριο χώρο της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το «Τρένο στο Ρουφ» φιλοξενώντας πολλά και ποικίλα καλλιτεχνικά projects. Θέατρο, Χορός, Μουσική και μια σειρά από πρωτότυπα σύντομα δημιουργήματα θα παρουσιαστούν επί ένα συνεχές δεκαήμερο, συνθέτοντας ένα από τα πιο φρέσκα και ζωντανά Φεστιβάλ της πόλης!

Μάθετε περισσότερα: https://totrenostorouf.gr/

 

 Κλείνοντας να αναφέρουμε επιγραμματικά ότι πέρα από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υπάρχουν άλλα τρία Doc Fest που διοργανώνονται στην περιφέρεια. Αν κι εφόσον σας ενδιαφέρει ένα από τα τρία τσεκάρετε το αναλυτικό πρόγραμμα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, Πελοποννήσου ή Ιεράπετρας.

Μάθετε περισσότερα: http://beyondborders.gr/, https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/https://festivalierapetra.gr/index.php/el/

Το άρθρο είναι από τη Βάσια Παρασκευοπούλου και δημοσιεύεται στο όγδοο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας με μεγάλα δώρα._YB