Skip to main content

Η σειρά Philips Hue ήταν ίσως η πρώτη το 2012 που παρήγαγε έξυπνες λάμπες και φωτιστικά που μπορούν να κάνουν ένα κοινό σπίτι να λειτουργεί σαν smart home στο σκέλος του φωτισμού. Η βασική ιδέα είναι απλή. Χώρεσαν όλα τα απαραίτητα κυκλώματα μέσα στον λαμπτήρα, έτσι ώστε όσο έχει ρεύμα να μπορούμε να τον χειριστούμε ασύρματα. Αν και προηγουμένως υπήρχαν φωτιστικά τα οποία είχαν αυτόνομο dimmer και τηλεχειρισμό, αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «επαναστατικό» για την εποχή ήταν η εφαρμογή από την οποία μπορεί κανείς να χειριστεί τον φωτισμό του σπιτιού του, καθώς και το bridge – την γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στο δίκτυο και τις λάμπες/φωτιστικά σας.

 

Σε αυτή την παρουσίαση θα δούμε κατά πόσο η σειρά Hue ικανοποιεί τις απαιτήσεις των χρηστών, πόσο καλά δηλαδή κάνει αυτό που λέει ότι κάνει. Θα ασχοληθούμε τόσο με το μέρος των λαμπών, όσο και της εφαρμογής για να δούμε πόσο εύκολη είναι στην χρήση και αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όποιου τις αγοράσει. Στο πρώτο μέρος θα δοκιμάσουμε το Starter Kit E27, που αποτελείται από 3 λάμπες με επιλεγόμενο χρωματισμό και ό,τι χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί Hue, το Go Portable Light το οποίο είναι μια ενδιαφέρουσα φορητή λύση και την λεντοταινία της σειράς Lightstip Plus.

 width=

Starter Kit E27

Όπως λέει και το όνομα, το starter kit περιέχει ό,τι χρειάζεται κανείς για να αρχίσει να εγκλιματίζεται με το «οικοσύστημα» Philips Hue. Στο κουτί εκτός από τις 3 λάμπες RGBWW (RGB + Ψυχρό και Θερμό λευκό), συμπεριλαμβάνεται το bridge και ένα χειριστήριο με το οποίο μπορούμε να αυξομειώσουμε το επίπεδο φωτισμού μιας λάμπας ή ολόκληρου του δωματίου, ή ακόμα και ολόκληρου του σπιτιού αναλόγως πως θα ρυθμιστεί από τον χρήστη.

 width=

Hue Dimmer Switch

Το χειριστήριο που έρχεται με το starter kit είναι αποσπώμενο από τη βάση του η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια με βίδες, αυτοκόλλητο ή μαγνήτη. Είναι αρκετά ελαφρύ και μου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να αντέξει αρκετά πεσίματα.

Από την εφαρμογή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ελέγχει έως δύο χώρους ή ολόκληρο το σπίτι. Το κουμπί ON ρυθμίζεται ώστε να μπορεί να ανακαλέσει μέχρι 5 σκηνές[1] με διαδοχικά πατήματα. Αυτό που δεν βρήκα και μου έκανε εντύπωση γιατί το θεωρούσα αυτονόητο είναι ο έλεγχος μεμονωμένων φωτιστικών. Μπορεί να γίνει αν δημιουργήσουμε χώρους με ένα φωτιστικό αλλά επειδή το κάθε φωτιστικό μπορεί να ανήκει σε ένα μόνο χώρο, χάνεται η δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε σε σκηνές με τα υπόλοιπα φωτιστικά του χώρου.

Hue Bridge

Το bridge «γεφυρώνει» τα φωτιστικά με την εφαρμογή Philips Hue, αλλά και συμβατές εφαρμογές τρίτων. Επίσης επικοινωνεί με όλες τις υπηρεσίες που υποστηρίζονται (Amazon Alexa, Apple Home Kit, Google Assistant, Nest & Smart Things), ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τον φωτισμό σας φωνητικά και να τον εντάξετε στο σύστημα που ενδεχομένως ήδη χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας. Επιπλέον επιτρέπει τον έλεγχο από controllers για smart homes, όπως αυτούς της Crestron, πράγμα που επιτρέπει να εντάξετε τα φωτιστικά της σειράς Hue σε ένα custom smart home, ακόμα και να βασίσετε πλήρως τον φωτισμό στις Hue αλλά ενταγμένο πλέον στα interfaces που έχετε διαλέξει όπως πχ touch panels ή τηλεκοντρόλ. Μάλιστα, επειδή παρέχεται API[2], μπορεί κάποιος που έχει γνώσεις προγραμματισμού να ελέγξει τα φωτιστικά Hue από όπου επιθυμεί. Είτε αυτό είναι ένα site, είτε extension για browser που ούτως ή άλλως υπάρχουν για Chrome και Firefox.

[1] Σκηνή φωτισμού εννοούμε τις ρυθμίσεις χρώματος και φωτεινότητας ενός φωτιστικού (σκηνή φωτιστικού) ή περισσότερων (σκηνή χώρου) τις οποίες μπορούμε να σώσουμε και να ανακαλέσουμε αργότερα.

[2] API ή Application Programming Interface είναι ένα ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ εφαρμογών.

 width=

Λευκά

Οι λάμπες την πρώτη φορά που θα τις ανάψετε παρέχουν ένα φυσικό λευκό φωτισμό στα 806 lumen που είναι επαρκής για ένα υπνοδωμάτιο ή γραφείο.

Για διάβασμα ίσως κουράζει κάπως, αλλά με τη σκηνή read η θερμοκρασία χρώματος γίνεται λίγο πιο ψυχρή, πράγμα που όντως βοηθάει στην ανάγνωση.

Θα ήθελα λίγη ακόμα φωτεινότητα για διάβασμα ή εργασία αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό εξαρτάται και από την απόσταση από την λάμπα. Όταν ήμουν 1μ. με 1.20μ από την λάμπα διάβαζα πολύ πιο ξεκούραστα από ότι στα 2μ. Το εύρος της θερμοκρασίας χρώματος είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Το ψυχρό είναι ιδανικό για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό λευκό είναι πειστικό επειδή είναι συνδυασμός λευκών και όχι RGB, και το θερμό είναι πολύ ξεκούραστο τη νύχτα. Μάλιστα πάει και λίγο πιο θερμά/ψυχρά από ότι χρειάζεται για χρήση αποκλειστικά λευκού. Αυτό βοηθάει όταν κάνουμε blend με RGB για να πετύχουμε πιο συγκεκριμένους τόνους.

RGB

Όμως οι περισσότεροι δεν θα αγοράσουν μια τέτοια λάμπα για μελέτη ή για δουλειές στο σπίτι. Θα την προτιμήσουν για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα και εκεί είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Χρησιμοποιώντας το φως σαν πινέλο μπορείτε να μετατρέψετε ένα χώρο που είναι διακοσμημένος με ουδέτερα χρώματα σε ένα πολύχρωμο περιβάλλον σε δευτερόλεπτα. Ένας λευκός τοίχος που θα φωτιστεί πλάγια μπορεί να πάρει ότι χρώμα θέλετε και η αίσθηση του χώρου αλλάζει αμέσως. Μάλιστα αν πειραματιστείτε λίγο με τον χώρο σας και τα σημεία φωτισμού θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε πολλά διαφορετικά «παιχνίδια» που μπορείτε να κάνετε με το φως. Για παράδειγμα, αν ένα αντικείμενο είναι έντονο κόκκινο και το φωτίσουμε με φως που δεν περιέχει κόκκινο, τότε η φωτεινότητά του πέφτει και το αντικείμενο «εξαφανίζεται».

Τα χρώματα είναι ζωντανά και ανταποκρίνονται πολύ σωστά στο χρωματολόγιο της εφαρμογής. Η ανταπόκριση όταν κουνάω το δάκτυλό μου στο χρωματολόγιο της εφαρμογής είναι άμεση, στο σημείο που δεν προλάβαινα να τη δω κοιτάζοντας από το κινητό στον χώρο. Οι εναλλαγές από τη μια σκηνή στην άλλη γίνονται με πολύ ευχάριστο και ομαλό ρυθμό, αν και δεν έχω καταφέρει να βρω κάποια ρύθμιση για να αλλάξω τον χρόνο μετάβασης. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν θέτουμε σενάρια[1] φωτισμού μπορούμε να θέσουμε τον χρόνο μετάβασης και μάλιστα σε αρκετά μεγάλους χρόνους (πχ. μισή ώρα) πράγμα που κάνει τη μετάβαση «αόρατη». Αυτό είναι πολύ ευχάριστο κατά τη δύση του ήλιου, όπου η φυσική φωτεινότητα συμπληρώνεται από τα φωτιστικά μέχρι να σκοτεινιάσει έξω και να παραμείνει φωτισμένος επαρκώς ο χώρος σας. Είναι επίσης ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να ξυπνάτε το πρωί χωρίς ξυπνητήρι και με «φυσικό» τρόπο.

[1] Σενάριο φωτισμού είναι όταν ανακαλούμε μια σκηνή φωτισμού αυτόματα. Για παράδειγμα, όταν βάλουμε τα φώτα ενός χώρου να ανάψουν με την δύση του ήλιου.

 width=

Go Portable Light

Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι το Go Portable Light είναι ως το αντίστοιχο ενός φορητού ηχείου Bluetooth αλλά σε φωτιστικό. Όπως με ένα φορητό ηχείο μπορούμε να έχουμε τη μουσική που θέλουμε όπου και να βρισκόμαστε, ομοίως με το Go Portable Light μπορούμε να συμπληρώσουμε τον φωτισμό που θέλουμε δημιουργώντας ατμόσφαιρά όπου και αν βρεθούμε.

Το φως του είναι πολύ ευχάριστο και οι χρωματισμοί το ίδιο ζωντανοί με τα υπόλοιπα φωτιστικά της σειράς. Μάλιστα, δίπλα στις λάμπες και την λεντοταινία δεν παρατήρησα διαφοροποιήσεις στο χρώμα όταν τα είχα όλα να ελέγχονται από κοινού. Το επίπεδο φωτισμού που παρέχει στα 520 lumen είναι το ίδιο όταν είναι στο ρεύμα και δουλεύει από την εσωτερική του μπαταρία και είναι όσο χρειάζεται για ατμόσφαιρα.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η προστασία που έχει είναι IP20. Το 2 που είναι η προστασία από σκόνη σημαίνει ότι είναι προστατευμένο από μεγάλα κομμάτια ύλης μεγέθους χαλικιού και το 0 που είναι ο βαθμός προστασίας από νερό… είναι 0. Αυτό περιορίζει κάπως την outdoor χρήση, αν και με λίγη προστασία δεν την αποκλείει. Τα παραπάνω, καθώς και οι φωτογραφίες πάνω στο κουτί αλλά και το site τους, είναι ενδεικτικά καθώς σαν προϊόν προσανατολίζεται περισσότερο για χρήσεις εντός σπιτιού/πόλης όπως ένα ρομαντικό δείπνο ή ένα μπάνιο που θα μας ηρεμήσει στο τέλος της ημέρας, παρά για ένα φως για camping ή beach party.

Προσωπικά το βρήκα πάρα πολύ ευχάριστο πίσω από το laptop και σε λειτουργία light sync με την οθόνη. Αυτό το πέτυχα δημιουργώντας ένα entertainment zone από το Philips Hue App και τρέχοντας το Philips Hue Sync στο laptop. Με αυτό τον τρόπο οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ γίνονται πολύ πιο immersive. Ακόμα και για δουλειά το βράδυ, παρατήρησα ότι ο συντονισμός του φωτισμού με την οθόνη με βοηθούσε να εστιάσω καλύτερα. Και το καλό είναι ότι λόγο της φορητότητάς του ένα φωτιστικό αρκεί για όλες τις παραπάνω χρήσεις.

Χρήση μέσω Bluetooth

Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που παρατήρησα με την εφαρμογή Philips Hue Bluetooth App ήταν ότι δεν υπήρχε στο Play Store για Android 6. Αυτό είναι κάτι που θα ενοχλούσε κάποιον που θα το αγόραζε με βάση ότι γράφει πάνω η συσκευασία αφού δεν υπάρχει πουθενά αυτή η πληροφορία. Πάντως όταν το κατέβασα σε άλλο τηλέφωνο με Android 8 λειτούργησε μια χαρά, και ήταν πολύ εύκολη η διαδικασία του pairing. Κρατάτε πατημένο το κουμπί πίσω από το Go για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να αναβοσβήσει και μετά πατάτε μια φορά για να ανάψει. Μάλιστα όταν το έκανα delete από την εφαρμογή και προσπάθησα να το ξανασυνδέσω για να δω από ποια απόσταση και πάνω έχει πρόβλημα δεν χρειάστηκε να πατήσω το κουμπί στο φωτιστικό. Απλά το βρήκε και μάλιστα σε απόσταση 6-7 μέτρα αντί για 1 που γράφει στην εφαρμογή. Ένα άλλο πράγμα που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ήταν ότι δεν κατάφερα να βρω ούτε ένα σημείο μέσα στο σπίτι από όπου να μην πιάνει το Bluetooth. Δοκίμασα από διαφορετικά δωμάτια, από το μπαλκόνι, πίσω από καλοριφέρ και το ψυγείο και κάθε φορά που πάταγα κουμπί στην εφαρμογή το Go ανταποκρινόταν.

Στην εφαρμογή Bluetooth θα βρείτε τις περισσότερες λειτουργίες που θα έχετε και με την χρήση bridge με κάποιους επιπλέον περιορισμούς. Για παράδειγμα, όταν θελήσετε να θέσετε κάποια ρουτίνα όπως να ανάψει με τη δύση του ήλιου σας εμφανίζεται μια ειδοποίηση ότι θα λειτουργήσει μόνο όσο είναι συνδεδεμένο με το τροφοδοτικό του.

Lightstrip plus

To Lightstrip Plus είναι μια από τις λεντοταινίες της σειράς Hue και ενδείκνυται για πλάγιο φωτισμό. Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε σε σχέση με άλλες λεντοταινίες είναι η φωτεινότητα που βγάζει (1600 lumen) και ειδικά στα λευκά.

Ο συνδυασμός της με μια λάμπα Ε27 στην σκηνή «Read» γεμίζει ένα δωμάτιο μεσαίου μεγέθους με φως. Αλλά μην σας ξεγελάει αυτό. Η φωτεινότητα της συγκεκριμένης λεντοταινίας μπορεί να πάει εξίσου πολύ χαμηλά, στο σημείο που αν τη χρησιμοποιείτε για κρυφό φωτισμό με το ζόρι διακρίνεται. Στο ίντερνετ βρήκα κάποια σχόλια για την απόσταση μεταξύ των LED και αυτό μου κίνησε την περιέργεια να το παρατηρήσω. Προσωπικά δεν το βρήκα καθόλου προβληματικό για κρυφό φωτισμό. Για να σας δώσω μια ορθή εντύπωση έβαλα ένα φυσικό λευκό, ώστε να ανάψει στο full το ψυχρό, και το θερμό λευκό LED και μέτρησα την απόσταση που φαίνονταν χωριστά τα χρώματα σε περίπου 3-4cm με το φως να «γλύφει» τον τοίχο. Το συμπέρασμά μου ήταν ότι banding είναι εμφανές μόνο αν «προβάλουμε» το φως κάθετα σε μια πολύ κοντινή επιφάνεια. Αν για παράδειγμα το βάλουμε στην πίσω πλευρά ενός γραφείου που έχει πλάτη τον τοίχο. Με λίγη απόσταση από τον τοίχο το banding εξαφανίζεται.

Όπως και με τα υπόλοιπα φωτιστικά της σειράς Hue που έχουμε δοκιμάσει, η αξία τους φαίνεται στα πολύ ζωντανά χρώματα και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Αν και η φωτεινότητα που βγάζει στα χρώματα η Lightstrip plus είναι αισθητά χαμηλότερη από τα λευκά αυτό δεν το βρήκα προβληματικό κατά την χρήση, γιατί το λευκό το θέλουμε για να βλέπουμε καλά, ενώ τα χρώματα ούτως ή άλλως χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά και σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν το βλέπαμε αντίστροφα, το Lightstrip plus έχει πολύ καλή φωτεινότητα για κρυφό φωτισμό σε όλα τα χρώματα με πολύ επιπλέον φωτεινότητα στα λευκά ώστε να μην παίζει μόνο διακοσμητικό ρόλο.

 

Philips Hue App

Η εφαρμογή Philips Hue είναι το «κέντρο ελέγχου» του φωτισμού σας. Από εκεί μπορείτε σε πρώτη φάση να δημιουργήσετε τους χώρους σας, να ονομάσετε τα φώτα σας και να τα εντάξετε σε χώρους και να ξεκινήσετε να δημιουργείτε σκηνές και σενάρια φωτισμού σε λιγότερο από 5 λεπτά. Η χρήση της είναι απλή και η κάθε λειτουργία ήταν εκεί που περίμενα να την βρω στα μενού της. Κατά τις δοκιμές μάλιστα πολλές φορές χρειάστηκε να μεταφέρω φωτιστικά από τον ένα χώρο στον άλλο και αυτό γίνεται σε ένα μόνο βήμα – πας στον χώρο που θέλεις να προσθέσεις το φως από τις ρυθμίσεις και μόλις πατήσεις το check box δίπλα στο όνομα του φωτιστικού αυτό φως αφαιρείται από τον προηγούμενο χώρο και εντάσσεται στον νέο. Με όσα φωτιστικά δοκιμάσαμε η απόκριση είναι άμεση. Υπάρχει ένας χρόνος μετάβασης που είναι μικρότερος του δευτερολέπτου κάθε φορά που πατάμε κάποιο κουμπί, πράγμα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δώσει την εντύπωση καθυστέρησης, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι επιλογή κατά τον σχεδιασμό ώστε να μην κάνει πολύ απότομες αλλαγές ο φωτισμός. Αυτή η συμπεριφορά δίνει την εντύπωση ενός πιο φινιρισμένου προϊόντος σε σχέση με φθηνότερα φωτιστικά που αλλάζουν φωτισμό ακαριαία.

API

Το γεγονός ότι έχει δημοσιευτεί API επιτρέπει σε τρίτους να δημιουργήσουν εφαρμογές χειρισμού των φωτιστικών Hue με αποτέλεσμα, εκτός από τις επίσημες εφαρμογές Hue, να υπάρχουν δεκάδες άλλες που είτε αλλάζουν τα γραφικά, είτε προσθέτουν λειτουργίες. Επιπλέον επιτρέπει την ένταξη του φωτισμό Hue σε μεγαλύτερα συστήματα όπως για παράδειγμα ένα custom smart home όπου η κάθε πτυχή, από τα γραφικά στα interfaces μέχρι τις επιλογές λειτουργιών είναι custom για να ταιριάξει στον τρόπο ζωής του χρήστη. Ακόμα και για art installations, το γεγονός ότι μπορεί να έχει κανείς τον έλεγχο του φωτισμού σε τόσο «βαθύ» επίπεδο κάνει τη σειρά Hue μια έγκυρη επιλογή. Φυσικά όχι σε επίπεδο που να ανταγωνίζεται το DMX – το standard στον έλεγχο επαγγελματικού φωτισμού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απλές εφαρμογές με σχετικά μικρό αριθμό φωτιστικών (συγκρινόμενο με τις εκατοντάδες που υποστηρίζει το DMX) χωρίς την αγορά φωτιστικής κονσόλας. Ακόμα και για μικρούς χώρους διασκέδασης ή εστίασης που θέλουν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα, μια μικρή συλλογή φωτιστικών Hue θα μπορούσε με ένα σχετικά μικρό κόστος να μεταμορφώσει τον χώρο, ακόμα και να τον συγχρονίσει με την μουσική/βίντεο.

Συμπεράσματα και επίλογος

Η σειρά Philips Hue, αν και η παλαιότερη του είδους έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της ως το πρώτο όνομα στον χώρο του «έξυπνου» φωτισμού. Αν και σε αυτό το άρθρο ασχοληθήκαμε με τρία συγκεκριμένα φωτιστικά η συλλογή της Hue αποτελείται από δεκάδες προϊόντα και η γκάμα τους επεκτείνεται συνεχώς. Για τον καταναλωτή αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές ώστε να ταιριάζουν σε κάθε σημείο και για κάθε χρήση.

Με τις έξυπνες λάμπες και φωτιστικά όπως αυτά της σειράς Hue, ο φωτισμός δεν είναι πια κάτι το στατικό αλλά γίνεται δυναμικός και αλλάζει ανάλογα με την χρήση του χώρου και τη διάθεσή σας. Αυτή η δυναμικότητα επιτρέπει με τα ίδια φωτιστικά να έχουμε τον κύριο φωτισμό μας όπως τα ξέρουμε όλοι, αλλά και ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό φωτισμό που μπορεί να συγχρονιστεί με μια τηλεόραση ή PC/game console, ακόμα και να δώσει στο σαλόνι σας την αίσθηση ντίσκο όταν κάνετε πάρτι. Αλλά ακόμα και για επαγγελματική χρήση αποτελούν μια πραγματικά έγκυρη λύση για φωτισμό διακόσμησης που θα τραβήξει τα βλέμματα στο εξωτερικό μιας επιχείρησης ή στην βιτρίνα της η οποία πλέον μπορεί να ανάβει μόνη της με βάση τη θέση του ήλιου και όχι την ώρα. Επιπλέον μπορεί να γίνει δυναμική με την χρήση αισθητήρων παρουσίας, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε ένα μαγαζί να «σκηνοθετήσει» ακόμα καλύτερα την εικόνα του.

Σίγουρα δίνουν μια αίσθηση «αναβάθμισης» όταν τις βάλετε για πρώτη φορά στον χώρο σας και πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε ότι αν και χρησιμοποιείτε περισσότερες λειτουργίες ασχολείστε λιγότερο με τα φώτα σας αφού αυτά ανάβουν και σβήνουν μόνα τους όταν τα χρειάζεστε και δεν θα ξανασηκωθείτε για να σβήσετε φώτα. Αν προσθέσετε και αισθητήρες παρουσίας τότε η αλληλεπίδρασή σας μειώνεται στο ελάχιστο και έχετε πάντα φως όταν το χρειάζεστε. Ακόμα και όταν φύγετε για διακοπές μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεται κάποιος στο σπίτι, οπότε σας είναι χρήσιμα ακόμα και όταν δεν βρίσκεστε στον χώρο._ΥΒ

Το άρθρο είναι από το Γιώργο Γεωργιάδη και δημοσιεύεται στο όγδοο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα.