X1+1=X2. Ή μήπως όχι;
Μπορεί να φαίνεται, αρχικώς, ότι το X2 είναι μια “βαρύτερη” έκδοση του πολύ επιτυχημένου X1, κάτι που -εν μέρει- είναι σωστό. Όμως, το πλατό της Pro-Ject κάνει βήματα παραπάνω, εξαντλώντας, κατά τα φαινόμενα, τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής πάνω στην οποία βασίζεται, καθώς και τα όρια που θέτει η κατηγορία τιμής του.
Ο ιστορικός του Hi-Fi, ο οποίος στο μέλλον θα εξετάσει το φαινόμενο “Pro-Ject”, θα έχει να γράψει πολλά πράγματα, αλλά η ουσία θα είναι η εξής: Ο κατασκευαστής από την Αυστρία δεν ξεκίνησε μόνο την επανάσταση για την επιστροφή του βινυλίου το 1991, αλλά με διάφορους τρόπους καθορίζει αρκετές πλευρές της αγοράς με τον τρόπο που σχεδιάζει και υλοποιεί τα προϊόντα του. Οι σειρές της Pro-Ject και το σύνολο των μηχανών της που σχετίζονται με τους δίσκους βινυλίου, έχουν δημιουργήσει ένα οικοσύστημα τόσο μεγάλο, ώστε είναι, πρακτικώς, αδύνατον να μην βρεις κάτι που σε αφορά. Χωρίς αμφιβολία, μια σημαντική, προσωπική, επιτυχία του Heinz Lichtenegger, ο οποίος, κάποια στιγμή, πήρε την υπόθεση του αναλογικού ήχου στην πλάτη του και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο μια ανάγκη των audiophiles, όχι ιδιαίτερα κατανοητή από την “ψυχρή” αγορά.
Τούτων λεχθέντων, αν κάποιος θέλει να δει το πώς εξελίσσεται η αναλογική τεχνολογία σε μια συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να ρίξει μια ματιά στο αντίστοιχο προϊόν του Αυστριακού. Εν προκειμένω, αν θέλεις να δεις που έχει φτάσει η κλασική αρχιτεκτονική (πλατό/υποπλατό, ιμάντας, σύγχρονος κινητήρας) αξίζει να δεις από κοντά το X2. Κάτι που κάναμε και ιδού τι ανακαλύψαμε.
Ένα μεγάλο Χ1, και κάτι παραπάνω.
Ε, ναι. Αυτό συμβολίζει ο τίτλος και αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το X2 φαίνεται να δίνει έμφαση στην μεγαλύτερη μάζα και στην καταστολή των μηχανικών θορύβων, στο όριο που επιτρέπει η απουσία ανάρτησης στην λογική σασί/υποσασί. Πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη; Καταρχήν, ρυθμιζόμενα σημεία στήριξης, συνδυασμός αλουμινίου και συνθετικού ελαστικού (TPE), τα οποία απομονώνουν το πλατό από το περιβάλλον. Στην συνέχεια, ένας πλίνθος από μονοκόμματο MDF 50mm, αναλαμβάνει χρέη βάσης επάνω στην οποία τοποθετούνται όλα τα υπόλοιπα μέρη.
Ο κινητήρας του X2 έχει τύχει ειδικής περιποίησης σε ό,τι αφορά την στήριξή του, όντας αναρτημένος από έναν ιμάντα, επίσης από TPE. Αυτή η προσέγγιση, αναφέρει η εταιρία, απομονώνει πλήρως τον κινητήρα από το υπόλοιπο πλατό. Καλού κακού, πάντως, η μάζα επιστρατεύεται και στο πλατό, για να αποσβέσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Το X2 χρησιμοποιεί ένα υποπλατό, πάνω στο οποίο εφαρμόζεται ο ιμάντας και ένα πλατό από ημιδιαφανές ακρυλικό υλικό, ύψους 30mm και βάρους 2kg, το οποίο περιστρέφεται σε ένα έδρανο από ανοξείδωτο χάλυβα.
Ο κινητήρας είναι σύγχρονος (αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καινούριος… σημαίνει ότι ο ρυθμός περιστροφής εξαρτάται από την συχνότητα τροφοδοσίας) και o έλεγχος του γίνεται ηλεκτρονικά. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός μετατροπέα AC/AC, ο οποίος μετατρέπει την τάση τροφοδοσίας του δικτύου σε συνεχή και εν συνεχεία δημιουργεί μια νέα καθαρή κυματομορφή με επιλέξιμη συχνότητα, για την τροφοδοσία του κινητήρα. H Pro-Ject, για κάποιο λόγο δεν το εξηγεί αυτό με σαφήνεια, αλλά με βάση τις περιγραφές της αυτή είναι η μέθοδος. Η ηλεκτρονική ρύθμιση αφορά τις 33/45 στροφές. Για τις 78 σαλ, απαιτείται αλλαγή του ιμάντα (προσφέρεται ένας δεύτερος, κυλινδρικός) και της διαμέτρου της τροχαλίας.
Ο βραχίονας είναι κλασικός Pro-Ject. Το στέλεχος κατασκευάζεται από σάντουιτς αλουμινίου/ανθρακονημάτων και έχει ενεργό μήκος 9 ίντσες. Η ανάρτησή του είναι καρντανική, η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με βαθμονομημένο και ελαστικά αναρτημένο αντίβαρο, ενώ για το αντισκέιτινγκ χρησιμοποιείται αντίβαρο με νήμα. Ο βραχίονας προσφέρει ρυθμίσεις αζιμουθίου και VTA.
Το Χ2 έρχεται “πακέτο” με μια κεφαλή 2M Silver κινητού μαγνήτη της Ortofon. Πρόκειται για μια ειδική έκδοση της Ortofon για τρίτους κατασκευαστές, η οποία βασίζεται στην 2Μ Red, αλλά χρησιμοποιεί περιελίξεις από επαργυρωμένο χαλκό, όπως οι 2M Bronze και Black. Αν και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να αγοράσει το X2 χωρίς κεφαλή, ο μόνος λόγος για να κάνει κάτι τέτοιο είναι αν έχει ήδη, ή σκοπεύει, άμεσα, να αγοράσει κάποια κεφαλή ανώτερης κατηγορίας. Αλλιώς, ο συνδυασμός, μαζί με το ειδικό, για τη σύνδεση κεφαλών με phono, καλώδιο Connect It E, φαίνεται άψογα ισορροπημένος και ως εκ τούτου μια πολύ καλή επιλογή.
Απολαύσεις εκ… περιστροφής!
Ε, ναι. Δύσκολα μπορείς να το κρύψεις (και γιατί άλλωστε;). Το X2 είναι μια απολαυστική αναλογική πηγή σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από το απλούστερο και προφανές, είναι πολύ εύχρηστο και απαλλάσσει, τουλάχιστον στην αρχή, τον χρήστη από δύσκολες επιλογές (ποια κεφαλή να βάλω) και ακατανόητες ρυθμίσεις (τι είναι η υπερκρέμαση;). Το βγάζεις από το κουτί του, και σε μερικά λεπτά μπορείς να ακούσεις τον πρώτο σου δίσκο.
Αλλά, βεβαίως, η ευχρηστία είναι το λιγότερο. Αυτό που θα σε ευχαριστήσει από την πρώτη στιγμή είναι το ηχητικό αποτέλεσμα. Οι επιλογές της Pro-Ject σε ότι αφορά την απόζευξη από τις πηγές μηχανικών θορύβων φαίνεται ότι δικαιώνονται στην πράξη, καθώς το X2 είναι αθόρυβο και δημιουργεί μια πραγματικά στιβαρή βάση, τόσο για τον δίσκο, όσο και για το σύστημα βραχίονας/κεφαλή. Η Ortofon διαβάζει με ακρίβεια το αυλάκι και “βγάζει” μια πολύ ελκυστική στερεοφωνική εικόνα, με καλό πλάτος και πολλές λεπτομέρειες (αρκεί να βοηθά και ο δίσκος, εννοείται), η οποία είναι σαφώς καθορισμένη, σταθερή και με καλό βάθος. Η αίσθηση σταθερότητας που αποπνέει το X2 σε κερδίζει, όσο χρειάζεται, για να αρχίσεις να εκτιμάς και τα άλλα προτερήματα του πακέτου.
Σε ό,τι αφορά τις χαμηλές συχνότητες (οι οποίες κατά κύριο λόγο επηρεάζονται από το σύστημα περιστροφής, αν όλα τα άλλα είναι στοιχειωδώς σωστά), αυτό που άκουσα ήταν ένας συνδυασμός καλής έκτασης και πολύ καλού ελέγχου χαμηλά. Το X2 δεν ανήκει στα πλατό που παχαίνουν το πρόγραμμα χαμηλά, μια συμπεριφορά αρχικώς εντυπωσιακή που ξεφτίζει όμως, σχετικώς, γρήγορα όταν ο ακροατής ανακαλύψει ότι χάνει σε παλμό και δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών στην περιοχή. Ακούγεται γρήγορο, με καλό γέμισμα και έλεγχο, κάτι που προσδίδει αίσθηση ροής στον ρυθμό και δημιουργεί ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα στον χώρο.
Στη μεσαία περιοχή, πήρα καλή ανάλυση, φωτεινή και ξεκούραστη παρουσία με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της λεπτομέρειας. Σολίστ, χορωδίες και μεγάλες ομάδες εγχόρδων και πνευστών της περιοχής περιγράφονται αβίαστα, φυσικά, με έντονη παρουσία στον χώρο. Νομίζω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με την ταυτότητα της 2M Silver περισσότερο και το ταίριασμά της με τον βραχίονα.
Η κεφαλή επίσης είναι υπεύθυνη για την απόδοση ψηλά και το τελικό αποτέλεσμα έχει την σφραγίδα της Ortofon και ειδικά της σειράς 2M. Με άλλα λόγια, υπήρχε καλή αίσθηση έκτασης, και ο ήχος ήταν ευχάριστα φωτεινός και ξεκούραστος, με καλή ταχύτητα στα μεταβατικά (αποδίδοντας έτσι καλά μικροδυναμικά) με έναν ελάχιστα σκοτεινό χαρακτήρα, ο οποίος τόνισε την παρουσία και εξασφάλισε ότι το πλατό δεν ακούστηκε ποτέ τραχύ ή σκληρό.
Κινούμενο σε μια δύσκολη και με αρκετούς ανταγωνιστές κατηγορία τιμής, το X2 είναι μια πολύ καλή επίδειξη των δυνατοτήτων που έχει η Pro-Ject. Φαίνεται να εξαντλεί τις δυνατότητες που προσφέρει η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και προσφέρει πολύ καλό ήχο. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την πολύ προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, τότε βρίσκεται απέναντι από μια πολύ καλή πρόταση. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.
Overview
Περιγραφή: Πλατό/Βραχίονας/Κεφαλή.
Αρχιτεκτονική: Πλατό/υποπλατό.
Οδήγηση: Με ιμάντα
Κινητήρας: Σύγχρονος, ελαστικά αναρτημένος, ηλεκτρονικά ελεγχόμενος.
Πλατό: 30mm/2kg, από ακρυλικό υλικό (περιλαμβάνεται ματ).
Έδρανο: Ανοξείδωτος χάλυβας.
Βραχίονας: Στέλεχος 9 ιντσών από αλουμίνιο/ανθρακονήματα, καρντανικός.
Κεφαλή: Ortofon 2M Silver (προαιρετικώς).
Άλλες δυνατότητες: Ρυθμιζόμενα σημεία στήριξης, δυνατότητα 78 στροφών, ρύθμιση αζιμουθίου/VTA, καλώδιο σύνδεσης με το phono (Connect It E), διαθέσιμο σε λευκό, μαύρο γυαλιστερό, μαύρο ματ και φινίρισμα καρυδιάς.
Διαστάσεις: 460x150x340 (mm, ΠxΥxΒ, με κλειστό καπάκι).
Βάρος: 10kg.
Τιμή: €1.279 (με την Ortofon 2M Silver).
info: Orpheus Audio, τηλ.: 210-5221.524, http://www.orpheusaudio.gr/, http://www.project-audio.com/
To άρθρο δημοσιεύτηκε στο πέμπτο τεύχος του YELLOWBOX από τον Δημήτρη Σταματάκο._YB