Μπες στο κόλπο!
Αν και η ενασχόληση με τα καλώδια μεταφοράς ηχητικών σημάτων μπορεί να εξελιχθεί σε εμμονή (άλλωστε όλα μπορούν να εξελιχθούν σε εμμονή), είναι πάντα καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις ένα καλό καλώδιο ηχείων, ακόμη και να το σύστημά σου είναι εισαγωγικό. Εντάξει. Το “κόκκινο-μαύρο”, ειδικά αν έχει μεγάλη διατομή, δεν είναι κακό. Αλλά δεν είναι και το καλύτερο. Εν προκειμένω, η QED έχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση…
Όσοι με γνωρίζουν το γνωρίζουν. Όσοι δεν με γνωρίζουν, το μαθαίνουν τώρα: Απέχω πολύ από το να είμαι κάποιος που ασχολείται με τα καλώδια συνεχώς. Στην πραγματικότητα, τα ενοχλώ όσο μπορώ λιγότερο, κι εκείνα το ίδιο. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ένα καλώδιο ποιότητας έχει σημασία. Τι είναι ένα καλό καλώδιο ηχείων; Καταρχήν είναι ένα καλώδιο με μεγάλη διατομή. Στην συνέχεια είναι ένα καλώδιο με μικρή χωρητικότητα, αντίσταση και αυτεπαγωγή. Και τέλος είναι ένα καλώδιο που αντέχει στον χρόνο.
Air Gap. Τι είναι το Air Gap;
Πενήντα χρόνια φούρναρης, ξέρεις τα κόλπα. Η QED ονομάζει το νέο της διηλεκτρικό Air Gap. Εντάξει. δεν είναι ούτε Air, ούτε Gap, αλλά είναι ένα καλό υλικό με διηλεκτρική σταθερά 2,4, (το κενό έχει 1, ο πραγματικός αέρας κάτι παραπάνω από 1) αρκετά καλή για την κατηγορία τιμής του. Αυτή η επιλογή, σε συνδυασμό με τον τρόπο κατασκευής του καλωδίου, με τους αγωγούς να περιελίσσονται γύρω από έναν κοίλο πυρήνα και με τους δυο κλάδους σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, οδηγεί σε χαμηλή χωρητικότητα (35pF/m) κάτι που είναι σημαντικό. Η πραγματική διατομή του αγωγού είναι 4mm2, τιμή, επίσης πολύ καλή, που οδηγεί σε χαμηλή αντίσταση (8mΩ/m) και η αυτεπαγωγή έχει μείνει, επίσης χαμηλά, στα 0,57μH/m. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλώδιο που δεν θα παίξει ρόλο, όταν τοποθετηθεί μεταξύ ενισχυτή και ηχείου, ακόμη και αν ο ενισχυτής είναι μια σχεδίαση με χαμηλό συντελεστή απόσβεσης. Φυσικά, το XT40i δεν λύνει το πρόβλημα ενός χαμηλού συντελεστή απόσβεσης. Απλώς δεν το χειροτερεύει. Οι κλάδοι του καλωδίου είναι πολύκλωνοι, με χαλκό ελεύθερο οξυγόνου, καθαρότητας 5Ν (99,999%).
Μπαίνει παντού!
Σε αυτή την κατηγορία τιμής, ένα καλώδιο θα πρέπει να είναι εύκαμπτο και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην δρομολόγησή του από τον ενισχυτή προς το ηχείο. Το XT40i πληροί άνετα αυτές τις προδιαγραφές, καθώς μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα πίσω από συσκευές και έπιπλα, χωρίς να απαιτεί χώρο, έχοντας λογική διάμετρο στροφής και διαστάσεις 6×14 χιλιοστά. Πωλείται τερματισμένο με τους ακροδέκτες τύπου μπανάνα Airloc Maxi της QED, οι οποίοι είναι επίχρυσοι, ψυχρής συγκόλλησης και φαίνεται να αντέχουν το βάρος και την ροπή που εφαρμόζει το ίδιο το καλώδιο όταν “κρέμεται” από τον ενισχυτή, κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι θα αντέξει στο χρόνο. Αν δεν το πατήσετε, δεν το χτυπήσετε με σφυρί και δεν του βάλετε φωτιά. Είναι διαθέσιμο σε τρία διαφορετικά μήκη, 2, 3 και 5m.
Και, δηλαδή, πώς ακούγεται;
Αν το καλώδιο ηχείων “ακούγεται” κάτι δεν πάει καλά, επομένως θα πρέπει να αρκεστούμε στο να μην ακούγεται και η αλήθεια είναι ότι το QED τα καταφέρνει μια χαρά σε αυτό. Αντικατέστησα τα συνήθη καλώδια που συνδέουν τον Parasound HC3500 με τα ATC SCM50PSL (DH Labs Silver Sonic T14) και το αποτέλεσμα ήταν ένα σύστημα αναφοράς που διατήρησε όλες τις γνωστές του αρετές. Δεν επηρεάστηκε η τονική ισορροπία, δεν άλλαξε κάτι στις δυνατότητες οδήγησης του ενισχυτή και πήρα καλό, ομοιογενή ήχο, με την γνωστή εξαιρετική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσουν τα συγκεκριμένα ηχεία. Καθόλου άσχημα για ένα καλώδιο που στοιχίζει €160.
Σε γενικές γραμμές, το καλώδιο ηχείων δεν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αγοράσετε. Αν όμως έχετε ήδη ένα αξιοπρεπές σύστημα, είναι πολύ πιθανόν να κερδίσετε κάποια πράγματα, χρησιμοποιώντας ένας καλής ποιότητας καλώδιο. Και το QED XT40i είναι ακριβώς αυτό. Προτείνεται!
Overview
Περιγραφή: Καλώδιο ηχείων.
Αγωγοί: OFC/5N, πολύκλωνοι.
Διατομή: 4mm2
Διηλεκτρικό: AirGap
Κατασκευή: Παράλληλοι κλάδοι, πλέξη σε κοίλο πυρήνα.
Αντίσταση: 8mΩ/m.
Χωρητικότητα: 35pF/m.
Αυτεπαγωγή: 0,57μH.
Διαστάσεις: 14×6 (mm)
Διάθεση: Τερματισμένο, ακροδέκτες Airloc Maxi, 2m, 3m, 5m
Τιμή: €159,- (2m)
info: WaveMotion, τηλ.: 210-924.4505, https://www.wavemotion.gr/
Το άρθρο είναι από το Δημήτρη Σταματάκο και δημοσιεύεται στο ένατο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB