Skip to main content

 width=

Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο Yellowbox τη βραβευμένη σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Έχει αποσπάσει το βραβείο Κάρολος Κουν, στην κατηγορία νέου σκηνοθέτη, το 2019, για το έργο “Ζητιάνος”, του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Έχει σκηνοθετήσει έργα ελλήνων συγγραφέων, όπως το  “Γαμήλιο Εμβατήριο” του Αγγ. Τερζάκη και την “Οδό Αβύσσου” του Μ. Λουντέμη, ενώ φέτος ανεβάζει για πρώτη φορά στην σκηνή, το εκπληκτικό μυθιστόρημα του τούρκου συγγραφέα Σαμπαχαττίν Αλί, σε θεατρική απόδοση της Έφης Βενιανάκη «Η Μαντόνα με το Γούνινο Παλτό».

YB: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από που και πως ξεκινήσατε;

Ξεκίνησα να θέλω να ασχοληθώ με το θέατρο, μετά από ένα τυχαίο γεγονός,  στην Τρίτη Λυκείου και αρχικά έδωσα εξετάσεις στη Θεατρολογία Αθηνών και έπειτα στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.  Πέρασα και στις δυο και έτσι άρχισε η ζωή μου μέσα στο θέατρο. Στη συνέχεια με υποτροφία από το ΙΚΥ (ίδρυμα κρατικών υποτροφιών) σπούδασα στο Λονδίνο κάνοντας μάστερ και διδακτορικό. Στη διάρκεια των σπουδών μου παρακολούθησα πολλά σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας με πολύ σπουδαίους θεατρανθρώπους, από τους οποίους επηρεάστηκα έντονα. Το θέατρο για μένα είναι τόπος αναψυχής και ψυχικής ανάτασης τόσο για αυτούς που το δημιουργούν, όσο και για αυτούς που το παρακολουθούν.

YB: Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με την σκηνοθεσία;

Σπούδασα υποκριτική αλλά η αλήθεια είναι πως πάντα ένιωθα πιο δημιουργικά στο σχηματισμό των ιδεών και στη δημιουργία εικόνων. Πολύ γρήγορα λοιπόν ανακάλυψα πως η σκηνοθεσία ήταν αυτή που κάλυπτε τις συγκεκριμένες ανάγκες και  επιθυμίες μου και έτσι ασχολήθηκα αποκλειστικά. Άλλωστε από πολύ μικρή διάβαζα πολλά βιβλία και έβλεπα πολλές ταινίες και πάντα με θυμάμαι να δημιουργώ με την φαντασία μου περιβάλλοντα, καταστάσεις και σκηνές, που στο κεφάλι μου έπαιρναν σάρκα και οστά σε ένα παράλληλο σύμπαν.

YB: Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο που σκηνοθετείτε τώρα…

Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης μεταξύ ενός Τούρκου και μιας Γερμανίδας, οι οποίοι καταρρίπτουν εμπόδια, ιδεολογικές διαφορές, ψυχικές δυσκολίες προκειμένου να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να καταφέρουν να ξαναγεννηθούν μέσα από τα μάτια του άλλου, ζώντας μια παντοτινή αγάπη. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές ανατροπές, εκπλήξεις και ένα ανατρεπτικό φινάλε, που κανείς δεν περιμένει. Ολόκληρη  η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από το ημερολόγιο του πρωταγωνιστή, το οποίο ανακαλύπτει  ο αφηγητής της ιστορίας.

YB: Ποια είναι η γνώμη σας για την εγχώρια θεατρική παραγωγή; Πιστεύετε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ή την Αμερική δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους θεατρικούς σκηνοθέτες. Νομίζω πως ανεβαίνουν πολύ καλές παραστάσεις στην Ελλάδα από πολύ αξιόλογους δημιουργούς. Δεν ξέρω αν στην υπόλοιπη Ευρώπη ή Αμερική δίνονται πιο πολλές ευκαιρίες σε σκηνοθέτες και ανθρώπους της τέχνης γενικά αλλά σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία και ένα ανοιχτό παράθυρο για να φωτίσει τυχόν νέες, ενδιαφέρουσες ιδέες. Στην Ελλάδα αυτό είναι σπάνιο.

ΥΒ: Έχετε συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης; Πώς ήταν αυτή η εμπειρία σας με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο;

Έχω συνεργαστεί και με άλλα περιφερειακά θέατρα όπως το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Πάντα η συνεργασία με τα περιφερειακά θέατρα είναι πολύ δημιουργική γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι ιδανικές. Φτιάχνεις την παράσταση για το συγκεκριμένο θέατρο, κάνεις πρόβες στον ίδιο χώρο, έχεις λυμένα τα θέματα παραγωγής, έχεις ένα καλό μπάτζετ για να πληρωθούν οι συντελεστές και η παραγωγή. Επιπλέον το κοινό είναι διψασμένο να δει θέατρο και έτσι καταφέρνεις να επικοινωνήσεις το έργο σου με έναν πολύ γλυκό και εποικοδομητικό τρόπο με τους θεατές.

ΥΒ: Ξεχωρίζετε κάποια από τις έως τώρα δουλειές σας;

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω τις δουλειές μου γιατί τις αγαπώ όλες πολύ. Θα αναφέρω μόνο το «Ζητιάνο» γιατί είναι η παράσταση, που μου χάρισε το βραβείο Κάρολος Κουν και γιατί ήταν μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά, πάνω σε ένα πολύ σπουδαίο έργο, που πρώτη φορά διασκευαζόταν για τη σκηνή.

YB: Έχετε βρει το επόμενο έργο που θα σκηνοθετήσετε;

Η ομάδα Anima επιλέχτηκε  από το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» να παρουσιάσει το καλοκαίρι στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περάματος στην Κόρινθο το νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Ο Φύλακας της Λίμνης». Έτσι σε λίγο καιρό ξεκινάμε πρόβες με στόχο να παιχτεί η παράσταση και το χειμώνα.

 Ευχαριστούμε πολύ!

Παράταση παραστάσεων και αλλαγή ημερομηνιών : H “Μαντόνα με το γούνινο παλτό” του βραβευμένου Σαμπαχατίν Αλί σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη στο Alhambra Art Theatre από 28 Απριλίου έως και 6 Μαΐου. Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00