Skip to main content

Στις 12 Απριλίου 1954 – ο Μπιλ Χάλεϊ και οι Comets,  ηχογράφησαν το “(We Gonna) Rock Around The Clock.”

Εάν το rock and roll, ήταν μια κοινωνική και πολιτιστική επανάσταση, τότε το ” Rock Around The Clock” ήταν η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Και αν ο Bill Haley δεν ήταν ακριβώς ο Thomas Jefferson* της επανάστασης , αλλά πιθανών μπορούμε να τον αποκαλέσουμε John Hancock** .

*O Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson, 13 Απριλίου 1743 – 4 Ιουλίου 1826) ήταν ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (1801-1809) και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

**Ο Τζον Χάνκοκ (23 Ιανουαρίου 1737- 8 Οκτωβρίου 1793) ήταν Αμερικανός έμπορος, πολιτικός και εξέχων Πατριώτης ( πρόκειται για τους αποίκους των δεκατριών αποικιών που απέρριψαν τη βρετανική κυριαρχία κατά την αμερικανική επανάσταση και κήρυξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως ανεξάρτητο έθνος τον Ιούλιο του 1776) της Αμερικανικής Επανάστασης (ήταν μια ιδεολογική και πολιτική επανάσταση που συνέβη στην αποικιακή Βόρεια Αμερική μεταξύ 1765 και 1783).

 width=

Ο Bill Haley έβαλε την τεράστια υπογραφή του στην ιστορία του rock and roll κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 λεπτών μιας τριών ωρών συνεδρίας ηχογράφησης στη Νέα Υόρκη – μια συνεδρία που δεν είχε προγραμματιστεί για την ηχογράφηση του “(We Gonna) Rock Around The Clock” αλλά για ένα τραγούδι που ονομάζεται «Thirteen Women (and Only One Man in Town)».

Ο Haley και το συγκρότημα-Comets- είχαν χρόνο για δύο μόνο εγγραφές και στην πρώτη έπαιξαν τόσο δυνατά που τα φωνητικά του Haley ίσα που ακούγονταν. Σε μια εποχή πριν από την εγγραφή πολλαπλών κομματιών, η μόνη λύση ήταν να γίνει μια δεύτερη εγγραφή, με χαμηλά τη μουσική και με την ελπίδα για την καλύτερη δυνατή μίξη. Αργότερα, ένας τεχνικός ήχου της Decca, ένωσε  και τις δύο εγγραφές – ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, δεδομένης της τεχνολογίας του 1954.

Δεν ήταν ο καλύτερος δίσκος rock and roll , ούτε ήταν ο πρώτος επιτυχημένος δίσκος του είδους. (Ο Bill Haley είχε επιτυχία στο αμερικανικό chart με το ” Crazy Man, Crazy ” το 1953 και το 1954, με το ” Shake, Rattle and Roll ” που τραγούδησε ο Big Joe Turner, που έφτασε στο Νο. 1 στο διάγραμμα Billboard R&B). Ωστόσο, η ηχογράφηση του Haley έγινε ύμνος για τους “επαναστατικούς” νέους της δεκαετίας του 1950,  ιδίως όταν συμπεριλήφθηκε στην ταινία Blackboard Jungle του 1955 . Ήταν το νούμερο 1 στα pop charts για δύο μήνες και πήγε στο νούμερο 3 στο R&B chart και κατατάσσεται στο Νο. 159 στη λίστα των 500 μεγαλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone .

Το τραγούδι ” Rock Around the Clock ” γράφτηκε από τους Max C. Freedman και James E. Myers το 1952.

Αν και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από την ιταλική-αμερικανική μπάντα Sonny Dae and His Knights, στις 20 Μαρτίου 1954, o Myers ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι είχε γραφτεί ειδικά για τον Haley, αλλά, για διάφορους λόγους, ο Haley δεν μπόρεσε να το ηχογραφήσει ο ίδιος, μέχρι τις 12 Απριλίου 1954 .

Ο αρχικός πλήρης τίτλος του τραγουδιού ήταν ” We Gonna Rock Around the Clock Tonight! “. Αυτό αργότερα συντομεύτηκε σε ” (We Gonna) Rock Around the Clock “, αν και αυτή η ονομασία, χρησιμοποιείται γενικά μόνο σε κυκλοφορίες της ηχογράφησης Bill Haley Decca Records του 1954. Οι περισσότερες άλλες ηχογραφήσεις αυτού του τραγουδιού από τον Haley και άλλους (συμπεριλαμβανομένου του Sonny Dae) συντομεύουν αυτόν τον τίτλο περαιτέρω στο “Rock Around the Clock”.

Το 2018, επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτισμικά, ιστορικά ή καλλιτεχνικά σημαντική».

Πηγή : en.wikipedia.org