Roam σημαίνει περιπλανώμαι και αυτή τη δραστηριότητα και το άραγμα στην φύση έρχεται να κάνει πιο ευχάριστα η Sonos με το φορητό ηχείο Wi-Fi & Bluetooth που ονομάζεται Sonos Roam.
Σύμφωνα με την Sonos, το Roam είναι ένα… μικρό ηχείο που μέσα του κρύβει μεγάλο ήχο. Όπως θα δούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του στον πίνακα παρακάτω, η Sonos το προορίζει για… βόλτες στην φύση, έτσι το Roam διαθέτει πιστοποίηση IP67, επίσης είναι «drop resistant», δεν θα το… κλάψουμε δηλαδή αν το μπουγελώσουμε ή πέσει κάτω!
Ας ρίξουμε αρχικά μια ματιά στα κυρίως τεχνικά χαρακτηριστικά του:
Μοντέλο: | Sonos Roam | Τύπος ηχείου: | Φορητό Ηχείο | Οδηγοί: | 1* Tweeter / 1 * Mid-Woofer |
Τύπος Ενισχυτή: | 2* Class H | Συνδεσιμότητα: | Wi-Fi b/g/n/ac (2.4GHz/5GHz) – Bluetooth (5.0) – AirPlay 2 | Διάρκεια Μπαταρίας: | Ως 10 ώρες |
Είσοδοι/Έξοδοι: | 1* USB-C για φόρτιση | Φωνητικές Εντολές: | Amazon Alexa / Google Voice Assistant | Φόρτιση: | USB-C / Wireless Adapter (προαιρετικό αξεσουάρ) |
IP Rating: | IP67 (αδιάβροχο, ως 30 λεπτά σε βάθος ως 1μ) / προστασία κατά της σκόνης | Sound Calibration: | Sonos TruePlay Tuning | Κουμπιά: | Play/Pause, Skip/Replay, Volume Up, Volume Down, Mic On/Off, Power On/Off/BT mode |
Ενδείξεις: | 3 LEDs | Equalization: | Ρυθμίσεις Bass, Treble, Loudness στην εφαρμογή Sonos | Pairing with Sonos: | Συνδέεται με άλλες συσκευές Sonos |
Άλλα: | Αντοχή στις πτώσεις | Διαστάσεις (Υ*Π*Β) και Βάρος: | 16.8cm * 6.2cm * 6cm / 430g. | Φινίρισμα: | Shadow Black (Matte) / Lunar White (Matte) |
Σε σχέση με τα «κοινά» φορητά ηχεία, το Roam πέρα από τη σύνδεση μέσω Bluetooth, μπορεί να συνδεθεί και μέσω του Wi-Fi δικτύου μας με τις συσκευές μας. Επιτρέποντας να χρησιμοποιήσουμε διάφορες «προχωρημένες» λειτουργίες της Sonos, όπως το grouping που επιτρέπει να δημιουργήσουμε είτε ένα απλό στερεοφωνικό σετ ηχείων Roam για… στερεοφωνικές ακροάσεις, είτε γκρουπ συσκευών Sonos για ακρόαση της μουσικής μας σε παραπάνω από 1 δωμάτια, ή προσθήκη π.χ. subwoofer της Sonos στο Roam μας για περισσότερο μπάσο, κλπ. Το Sonos Roam είναι πιστοποιημένο με IP67 rating, που σημαίνει πως αντέχει άνετα αρκετά… water splashes, αλλά και πτώση στο νερό (όχι θαλασσινό!) σε μέχρι 1μ. βάθος και για το πολύ 30 λεπτά. Για την χρήση του μπορούμε πέρα της κλασικής και απλοϊκής σύνδεσης απευθείας με Bluetooth από το κινητό ή την TV ή το PC μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή της Sonos για Android, iOS και Windows η οποία προσφέρει και κάποια εξτραδάκια όπως online radio station feeds της ίδιας της Sonos π.χ. Με την εφαρμογή της Sonos μπορούμε να ρυθμίσουμε και το μπάσο και τις υψηλές συχνότητες καθώς και την «λειτουργία» Loudness για περαιτέρω παραμετροποίηση του ήχου μας. Τέλος με το ενσωματωμένο μικρόφωνο πέραν των φωνητικών εντολών, δίνεται η δυνατότητα στο Roam να προσαρμόζει τον ήχο στον χώρο που βρισκόμαστε χάρη στη λειτουργία TruePlay. Διατίθεται σε μαύρο και λευκό ματ φινίρισμα.
Χρήση και Tips:
Ξεκινάμε με την άμεση σύνδεση με κινητό/tablet ή laptop εκτός της οικίας μας, δίχως δηλαδή την ύπαρξη Wi-Fi δικτύου. Αρχικά ανοίγουμε το Sonos Roam με ένα απλό σύντομο πάτημα του κουμπιού Power, που βρίσκεται στην «πλάτη» του δίπλα στην υποδοχή USB Type C. Αφού ανοίξει το LED του δίνουμε 2-3 δευτερόλεπτα να «φορτώσει» και έπειτα πατάμε και κρατάμε πατημένο το Power button για 2 δευτερόλεπτα μέχρι να ακουστεί ο δεύτερος τόνος (άμεσα με το πάτημα ακούμε έναν τόνο, έπειτα έρχεται και ο 2ος τόνος) και μετά το αφήνουμε. Θα αρχίσει να αναβοσβήνει μπλε το LED αριστερά από το σήμα της Sonos. Πλέον το Roam είναι discoverable και έτοιμο να συνδεθεί με την συσκευή μας μέσω Bluetooth πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις του Bluetooth στο κινητό μας και πατάμε να κάνουμε Pair New Bluetooth device, διαλέγουμε το Sonos Roam. Πλέον είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το Roam σαν ηχείο.
Στην περίπτωση που διαθέτουμε Wi-Fi δίκτυο στο σημείο που είμαστε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή της Sonos από το κινητό/tablet ή υπολογιστή μας, για να συνδέσουμε το Roam στο Wi-Fi και να χρησιμοποιήσουμε το Wi-Fi για την ακρόαση μουσικής. Σε αυτή την περίπτωση απλά ανοίγουμε το Roam, δεν ακολουθούμε την διαδικασία με το παρατεταμένο πάτημα του Power button!
Παρακάτω σας δίνουμε μερικά «tips» που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα μιας και το manual που συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία είναι υπερβολικά λιτό και λείπουν πολλές λεπτομέρειες (όπως π.χ. το pin για την σύνδεση με PC μέσω Bluetooth):
- Στην σύνδεση με υπολογιστή μέσω Bluetooth ζητείται pin, βάζετε 0000.
- Για να λειτουργήσει το TruePlay (audio tuning) όταν πάτε σε νέο σημείο ανοίγετε το μικρόφωνο από το κουμπί στο πλαϊνό του Roam (και εννοείται στην εφαρμογή Sonos πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή TruePlay στα System Settings)
- Η εφαρμογή της Sonos δεν μπορεί να κάνει playback αρχεία με υψηλό sampling rate. Σε περίπτωση που έχετε τέτοια αρχεία στην βιβλιοθήκη σας χρησιμοποιείστε την Bluetooth σύνδεση και κάποια άλλη εφαρμογή για το playback όπως το PowerAmp.
- Μπορείτε να αποθηκεύσετε αρκετά Wi-Fi δίκτυα στο Roam, δεν χρειάζεται κάθε φορά να ξαναπερνάτε κάποιο ήδη χρησιμοποιημένο Wi-Fi network.
Μετρήσεις και Δοκιμές:
Αρχικά ξεκινήσαμε συνδέοντας το Sonos Roam με τον υπολογιστή μας και ανοίξαμε το αγαπημένο μας πρόγραμμα, το REW για να πάρουμε μετρήσεις με την βοήθεια του μικροφώνου ακριβείας μας! Πήραμε μετρήσεις σε ανοιχτό χώρο, στο μπαλκόνι και σε ένα μεσαίου μεγέθους σαλόνι. Τις μετρήσεις θα βρείτε στο παρακάτω γράφημα:
Από την μέτρηση τύπου «Ground Plane» σε εξωτερικό χώρο με το μικρόφωνο μέτρησης στα 2 μέτρα βλέπουμε πως το Roam πέραν από την λογική «αδυναμία» στο χαμηλό μπάσο (εδώ υπάρχουν ηχεία βιβλιοθήκης που δεν έχουν χαμηλό μπάσο!), παίζει πάρα πολύ καλά, με λίγες ανωμαλίες στην συχνοτική του απόκριση.
Στο μπαλκόνι και τέλος στον εσωτερικό χώρο, σε ένα μεσαίου μεγέθους σαλόνι και σε απόσταση 3μ από την θέση ακρόασης χάρη στο “room gain” πήραμε λίγο παραπάνω χαμηλό μπάσο και παρά την επίδραση του χώρου είχαμε αρκετά καλό ήχο. Με μόνη εξαίρεση τις κορυφές στο bass region, η απόκριση στο σαλόνι μας ήταν σχεδόν εναρμονισμένη με την επιθυμητή για την ανθρώπινη ακοή target curve.
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τις επιδόσεις του στην λήψη σήματος Bluetooth & Wi-Fi, την διάρκεια της μπαταρίας του, τον χρόνο φόρτισης, κλπ.
Ξεκινάμε λοιπόν τις δοκιμές λήψης σήματος Bluetooth… βάζουμε να παίζει μουσική από το HTC U11 και αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε από το Sonos Roam… αρχικά διατηρώντας την οπτική επαφή δίχως εμπόδια ανάμεσά μας… 3μ… 4μ… 5μ… 6μ… τίποτα, συνέχιζε ακάθεκτο… φτάνουμε στο όριο (άνευ εμποδίων) των 11μ και αυτό συνέχιζε απροβλημάτιστα. Πλέον συνεχίζουμε να απομακρυνόμαστε χάνοντας την οπτική επαφή, έχοντας πλέον και έναν τοίχο ανάμεσά μας… έχουμε πλέον φτάσει σε απόσταση 22μ και αυτό επιμένει να παίζει κανονικά!
Σειρά είχε το Wi-Fi… συνδεθήκαμε στο ισχυρό 2.4GHz σήμα του Asus RT-AC68U router και αρχίσαμε τις… βόλτες. Καταλήξαμε να παίζει ακόμα και 2 ορόφους κάτω όπου το κινητό μας δείχνει σήμα Wi-Fi 1 μπάρα. Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παρακάτω πήγαμε… 3 ορόφους κάτω σε ανοικτό χώρο… όπου έπαιζε και πάλι επί το πλείστων δίχως θέματα (μάλλον περνάει σε cache το τραγούδι που βάζουμε να παίξει) έχοντας απλά λίγο lag στις εντολές (play/pause/next) καθώς και κάποιες αδυναμίες αναπαραγωγής όταν το τραγούδι μας ήταν αρκετά υψηλού bitrate (έπαιζε κομπλέ τα 16bit/44kHz αρχεία FLAC από την συσκευή μας, πάντα μέσω Wi-Fi 2.4GHz).
Άκρως εντυπωσιακές επιδόσεις, σίγουρα σε κανονική χρήση δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.
«Αμφιβολίες» είχαμε για την διάρκεια της μπαταρίας, η οποία σύμφωνα με την Sonos δίνει μέχρι 10 ώρες λειτουργίας. Από ότι φαίνεται όμως η Sonos ούτε εδώ ψεύδεται! Σε πραγματική χρήση, με σύνδεση απευθείας Bluetooth με το κινητό μας, σε μέτριες εντάσεις για αρκετή ώρα, και σε υψηλές για ένα μικρότερο ποσοστό (περίπου 1/3 του συνολικού χρόνου) σε συνολικά 3 ώρες χρήσης η μπαταρία από το 100% πήγε μόλις στο 81%.
Η φόρτιση του Roam με ένα Anker PowerPort ταχυφορτιστή από το 0% στο 100% πήρε κάτι λιγότερο από 2 ώρες. Όσον αφορά τον ασύρματο φορτιστή, η Sonos ισχυρίζεται πως σε 2 ώρες φορτίζει από το 0 μέχρι το 50% (δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε μη διαθέτοντας τον ασύρματο φορτιστή, αλλά μιας και μέχρι τώρα δεν πιάσαμε την Sonos να ψεύδεται, μπορούμε να την εμπιστευτούμε).
Ακροάσεις και Επίλογος:
Έχοντας τελειώσει τις μετρήσεις, δοκιμάσαμε στην εξοχή σε ανοιχτό χώρο τις δυνατότητες του Sonos Roam.
Ακούσαμε όλων των ειδών τα τραγούδια, mainstream beatάκια, χαλαρή smooth jazz, ηλεκτρονική μουσική των Daft Punk, dubstep από NiT GriT, Latin με απίστευτα φωνητικά από τους Pink Martini. Με μικρή εξαίρεση την έλλειψη στο χαμηλό μπάσο (που κανένα προϊόν σε αυτό το μέγεθος δεν έχει ούτως ή άλλως!) ο ήχος που έδωσε το Sonos Roam ήταν απολαυστικός. Η κιθάρα και το σαξόφωνο ακούστηκαν αρκετά ρεαλιστικά στο “Lily Was Here”, η φωνή της Diana Krall ξεχώριζε λες και έπαιζε σε floorstanding speakers με μεγάλα tweeter & mid-woofer.
Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, πραγματικά το Sonos Roam μας εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του σε όλες τις κατηγορίες της αξιολόγησης με μικρή εξαίρεση την εφαρμογή της Sonos που θέλει λίγη δουλίτσα και μοναδική έλλειψη την αναπαραγωγή μουσικής από USB.
Δεν έχουμε παρά να συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Roam, μας άρεσε πραγματικά και δυσκολευτήκαμε πολύ να αποχωριστούμε το δείγμα δοκιμής!
Τιμή: 199€
Αντιπρόσωπος: Δ. & Ι. Δαμκαλίδης Α.Ε. / https://damkalidis.gr/
To άρθρο είναι από τον Βασίλη Πέππα και δημοσιεύεται στο όγδοο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB