Skip to main content

Πιάσαμε στα χέρια τον Phonitor One D της SPL και σκεφτήκαμε ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν, πέρα από την αναμενόμενη ποιότητα με την οποία είναι συνυφασμένο το όνομα της εταιρίας από την Γερμανία, μπορεί να ξεχωρίσει σε μια κατηγορία τιμής όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος με συσκευές τόσο από τον επαγγελματικό όσο και από τον οικιακό χώρο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης του επαγγελματικού χώρου για να γνωρίζει την SPL (Sound Performance Lab). H εταιρεία δραστηριοποιείται στη στουντιακή βιομηχανία από το 1983, ωστόσο πολλά από τα προϊόντα της συχνά βρίσκουν θέση σε σπίτια πολλών audiophiles, ειδικά σε εκείνων που αγαπούν τα ακουστικά καθώς η σειρά Phonitor αποτελεί από τις πιο δημοφιλείς του Γερμανού κατασκευαστή. H σειρά είναι στοχευμένη μεν στην χρήση ακουστικών, είτε για επαγγελματική χρήση, είτε για προσωπική ευχαρίστηση, καλύπτει δε ένα μεγάλο εύρος αναγκών και κυρίως πορτοφολιών.  Τα “Phonitor One”, “Phonitor One D”, “Control One” και “Marc One”, με αντιστοίχως αυξανόμενες δυνατότητες, συνθέτουν το νεότερο και πιο οικονομικό υποσύνολο που προσφέρει η SPL, με στόχο την υψηλή πιστότητα σε προσιτό κόστος, διατηρώντας παράλληλα κάποιες από τις τεχνολογίες και τις δυνατότητες των ακριβότερων μοντέλων. Στα χέρια μας έφτασε ο SPL Phonitor One D και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν πέρα από την αναμενόμενη ποιότητα της SPL μπορεί να ξεχωρίσει σε μια κατηγορία τιμής όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος με συσκευές τόσο από τον επαγγελματικό όσο και από τον οικιακό χώρο.

Ενισχυτής ακουστικών και (ένας καθόλου διεκπεραιωτικός) DAC

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες, σίγουρα η πρώτη ερώτηση σας θα είναι “ποια η διαφορά μεταξύ Phonitor One και Phonitor One D”; Οι δύο ενισχυτές είναι παρόμοιοι με βασική τους διαφορά το ότι ο One D περιλαμβάνει και DAC κάτι που τον καθιστά μια πιο ολοκληρωμένη λύση, σε μικρό σασί, με διαστάσεις μόλις 210 (Π) x 49,6 (Υ) x 220 (Β) mm και βάρος 1,45 κιλών. Η υλοποίηση του βέβαια δεν είναι απλά συμπληρωματική, καθώς είναι βασισμένη πάνω στο πολύ αξιόλογο και γνωστό ΑΚ4490 της Αsahi Kasei Microdevices με δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων υπέρ-υψηλής ανάλυσης έως 768kHz σε PCM και DSD256 σε DSD. Η σύνδεση του γίνεται μέσω μίας ψηφιακής εισόδου USB τύπου Β στο πίσω μέρος της συσκευής. Εκεί θα δούμε και δύο αναλογικές εισόδους γραμμής, μία balanced (TRS) και μία unbalanced (RCA), καθώς και μία αναλογική έξοδο γραμμής balanced (TRS). Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της στάθμης εξόδου της γραμμής αυτής για την χρήση π.χ με ενεργά μόνιτορ ηχεία. Για αυτό θα χρειαστείτε είτε το Control One είτε το Μarc One, αν επιθυμείτε και ADC.

 width=

Push Pull σε τάξη ΑΒ και… κύκλωμα “Matrix” με Crossfeed.

Η βασική ιδιότητα του Phonitor έτσι κι αλλιώς είναι η ενίσχυση των ακουστικών σας κάτι το οποίο επιτυγχάνει χάρις στο στάδιο εξόδου push-pull σε τάξη ΑΒ. Σύμφωνα με την εταιρεία ο ενισχυτής αποδίδει (ανά κανάλι) 440mW σε φορτία 47Ω, 330mW στα 250Ω και 190mW στα 600Ω. Αντίστοιχα για το προενισχυτικό στάδιο η SPL χρησιμοποιεί δύο Burr-Brown OPA 2134 για τα οποία αναφέρει ότι χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο και ελάχιστη παραμόρφωση μόλις 0,00008%. H έξοδος ακουστικών των 6,35 mm (TRS) βρίσκεται φυσικά στο μπροστινό μέρος, όπου θα βρείτε και τον επιλογέα εισόδου αλλά και ένα ρυθμιστικό Crossfeed. Τι είναι το Crossfeed? Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόπειρα προσομοίωσης της ακρόασης ηχείων μέσα από τα ακουστικά σας. Η ακρόαση από ακουστικά διαφέρει από εκείνη των ηχείων καθώς, όντας προσαρμοσμένα στα αυτιά του ακροατή, επιβάλλουν πλήρη διαχωρισμό ανάμεσα σε αριστερό και δεξί κανάλι, κάτι που μπορεί να ακούγεται αφύσικο σε πολλούς σε σχέση με την ακρόαση ηχείων στον χώρο. Η SPL έχει παράδοση στον τομέα του Crossfeed με το κύκλωμα Matrix, το οποίο εκμεταλλευόμενο της ευαισθησία της ανθρώπινης ακοής στις διαφορές στον χρόνο άφιξης και της στάθμης του ήχου, δίνει μια εμπειρία που φτάνει λίγο πιο κοντά σε εκείνη των ηχείων.

Ακούγοντας: Ευχάριστα ουδέτερος!

Για την αξιολόγηση του ενισχυτή χρησιμοποιήθηκαν ακουστικά διάφορων τύπων και απαιτήσεων, όπως τα Sennheiser HD800 και HD650 με αντίσταση στα 300Ω, τα απαιτητικά μαγνητοστατικά Hifiman-560 στα 45Ω και τα επαγγελματικά Audio Techinca R70x στα 470Ω. Σαν καθαρός ενισχυτής ακουστικών, τροφοδοτούμενος από το DAC αναφοράς (RME Adi-2 Pro), ο Phonitor One D κατάφερε να αναδείξει και να δικαιολογήσει την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου και ξεχωριστού ενισχυτή ακουστικών για αυτούς που επιθυμούν το κάτι παραπάνω. Το αποτέλεσμα που πήραμε, σε σχέση με τον ικανότατο ενσωματωμένου ενισχυτή του RME, ήταν ελαφρώς, αλλά υποκειμενικά, ανώτερο σε κάποια σημεία, παραμένοντας βέβαια υπηρέτης της στουντιακής σχολής. Ο Phonitor αποδείχθηκε ελαφρώς πιο επιβλητικός, αλλά ταυτόχρονα και πιο ελεγχόμενος στις χαμηλές συχνότητες, δίνοντας ένα ικανοποιητικά γεμάτο αποτέλεσμα χωρίς να υπερβάλει. Οι μεσαίες συχνότητες παρουσιάστηκαν λίγο πιο σωματώδεις στην περιοχή των χαμηλομεσαίων, αλλά και λιγότερο επιθετικές στο ανώτερο όριο της περιοχής, έναντι της αναφοράς. Ως αποτέλεσμα η τοποθέτηση των φωνών στην σκηνή ήταν πιο ουδέτερη σε σχέση με τον RME που έτεινε να σπρώχνει την πληροφορία με τον “μπροστάρικο χαρακτήρα” του μάλλον λόγω της επαγγελματικής του φύσης. Όχι ότι ενισχυτής της SPL στερείται λεπτομέρειας βέβαια. Απλά οι λεπτομέρειες εμφανίζονται πιο αβίαστα. Σε αυτό συμβάλει και ο καλύτερος διαχωρισμός των οργάνων που παρατηρήθηκε, με περισσότερο αέρα ανάμεσα τους και ελαφρώς πιο μακριά τοποθετημένη μουσική σκηνή, σαν ο ακροατής να κάθεται μερικές σειρές πίσω σε σχέση με την πρώτη σειρά της παρουσίασης του RME.

Όσον αφορά στις υψηλές συχνότητες αυτές ήταν πολύ ομαλές και ξεκούραστες κάτι που βοήθησε ιδιαίτερα σε μερικά ακουστικά όπως τα HD800. Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον ενισχυτή με δύο λέξεις αυτές θα ήταν “ευχάριστα ουδέτερος” και σε αυτό το κομμάτι θύμισε τον RNHP της Rupert Neve που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο τεύχος. Και οι δυο ενισχυτές έρχονται από τα στούντιο και οι δύο είναι σαφώς ισορροπημένοι, όπως απαιτείται για επαγγελματική χρήση, με τον RNHP βέβαια να εστιάζει στην απόλυτη διαφάνεια και τον Phonitor στην ομαλότητα. Η τελευταία ομοιότητα τους είναι εκείνη που θα θέλαμε να είναι διαφορετική καθώς ούτε και ο Phonitor αποτελεί… τέρας ισχύος και μάλλον θα δυσκολευτεί με πολύ συγκεκριμένα δυσκολοδήγητα ακουστικά της αγοράς. Στην δική μας περίπτωση οδήγησε ακόμα και τα Hifiman HE-560 στις μέγιστες επιθυμητές εντάσεις, αλλά το headroom από εκεί και πέρα ήταν μικρό. Η πλειοψηφία των ακουστικάριων πάντως δεν θα έχει πρόβλημα όπως δεν θα έχει πρόβλημα να ζήσει και με το εσωτερικό DAC που αποδείχθηκε αξιόλογη και χρήσιμη λύση αλλά αναμενόμενα ήταν ένα κλικ πίσω σε διαφάνεια και καθαρότητα σε σχέση με την υλοποίηση του RME Adi-2 Pro, που παραδόξως χρησιμοποιεί το ίδιο ΑΚΜ τσιπ αλλά σε διάταξη με ανά τσιπ κανάλι.

 width=

Συνοψίζοντας, ο Phonitor One D καταφέρνει να κερδίζει θετικές εντυπώσεις, αποτελώντας μια πολύ προσεγμένη πρόταση με ικανοποιητική απόδοση σε λογικά χρήματα. Οι επαγγελματίες θα βρουν ένα καλό εργαλείο για tracking, mixing και mastering ενώ με την ύπαρξη του Crossfeed θα μπορούν να πάρουν μια εναλλακτική μικρή γεύση του πως θα ακουγόταν το αποτέλεσμα σε ηχεία, ενώ οι απλοί μουσικόφιλοι θα έχουν έναν ικανό και σωστό τονικά ενισχυτή για να ακούν τα αγαπημένα τους κομμάτια, όπως τα θέλησε ο δημιουργός τους. Οι κάτοχοι πολύ απαιτητικών ακουστικών όπως αναίσθητων παλαιότερων planar μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν στα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας. Ο Phonitor Οne D προορίζεται σαν μια λύση μικρού μεγέθους με ενσωματωμένο DAC που μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε γραφείο ή επαγγελματικό ρακ. Και για αυτή τη χρήση τα καταφέρνει πολύ καλά .Έχοντας την σφραγίδα της SPL δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο.

Overview

Περιγραφή: Ενισχυτής ακουστικών/DAC.

Αναλογικές είσοδοι: 1x single ended (RCA), 1x balanced (TRS 6,35mm).

Ψηφιακές είσοδοι: 1x USB (32-bit/768kHz, DSD256).

Αναλογικές έξοδοι: 1x Line out (balanced, TRS 6,35mm, fixed), 1x Ακουστικών (single ended, TRS 6,35mm).

Ισχύς: 2x400mW/47Ω, 2x190mW/600Ω.

Απόκριση συχνότητας: 10Hz-200kHz (-3dB).

Θόρυβος: -97dBu(A)/600Ω.

Διαφωνία: -75dB/1kHz, 600Ω.

Άλλες δυνατότητες: Ρυθμιζόμενο Crossfeed.

Διαστάσεις: 210×49,6×220 (mm, πxυxβ).

Βάρος: 1,45kg.

 

Τιμή: €620,-

info: Athens Pro Audio, τηλ.: 210-330.1031, https://www.athensproaudio.gr/https://spl.audio/de/

Το άρθρο είναι από τον Μάνο Μαστραντωνάκη και δημοσιεύεται στο όγδοο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB