Skip to main content

O μοναδικός προενισχυτής της εταιρείας συνεχίζει την παράδοση της χρήσης λυχνιών και έρχεται να ταιριάξει είτε με τους ομόσταυλους τελικούς “Άρτεμις”, “Απόλλων” και “Αχιλλέας”, είτε και με οποιοδήποτε άλλο τελικό, με σκοπό την υψηλή απόδοση και την ανάδειξη του υπόλοιπου συστήματος, βάζοντας ταυτόχρονα και λίγο…χαρακτήρα!

Θησέας, Αθηνά. Αλέξανδρος. Εκτός από πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας ,αποτελούν μερικά από τα ονόματα των συσκευών της Tsakiridis Devices. Ο Έλληνας κατασκευαστής εμπνεόμενος από την ιστορία και -σαφώς- χρησιμοποιώντας την αναγνωρισιμότητα αυτών των ονομάτων, κάνει την δική του προσπάθεια να εισχωρήσει σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού. Αν κρίνουμε από τις προηγούμενες υλοποιήσεις που έχουμε δοκιμάσει, οι αδερφοί Τσακιρίδη τα καταφέρνουν καλά, δίνοντας προτάσεις που αξίζουν τα λεφτά τους για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς και είναι αρκετά ανταγωνιστικές για τα δεδομένα της αγοράς του εξωτερικού.

Ένα τέτοιο παράδειγμα φαίνεται να είναι και ο Alexander. O μοναδικός πλήρης προενισχυτής της εταιρείας, συνεχίζει την παράδοση της χρήσης λυχνιών και έρχεται να ταιριάξει είτε με τους ομόσταυλους τελικούς “Άρτεμις”, “Απόλλων” και “Αχιλλέας”, είτε και με οποιοδήποτε άλλο τελικό, με σκοπό την υψηλή απόδοση και την ανάδειξη του υπόλοιπου συστήματος, βάζοντας ταυτόχρονα και λίγο…χαρακτήρα από αυτόν στον οποίο μας έχει συνηθίσει η εταιρία.

 width=

Πλήρης εισόδων και με Phono!

Εκ πρώτης όψεως, ο Alexander διαφέρει από τα υπόλοιπα μοντέλα της Tsakiridis Devices, καθώς οι λυχνίες βρίσκονται στο εσωτερικό της συσκευής και περιβάλλονται από ένα σασί διαστάσεων 43x11x37εκ (ΠxYxB) και βάρους περίπου 6 κιλών. Στο εσωτερικό, σύμφωνα με την εταιρεία χρησιμοποιούνται έξι 12ΑΤ7 και δύο 12AX7 σε τάξη Α, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για την εξάλειψη των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών στο ηλεκτρονικό κύκλωμα.

Για την σύνδεση του Alexander με τις υπόλοιπες συσκευές του συστήματος μας θα βρούμε στο πίσω μέρος πέντε εισόδους γραμμής, τέσσερις εκ των οποίων με υποδοχές RCA και μία με υποδοχές XLR (pseudo balanced). Για τους φίλους του αναλογικού ήχου ο Alexander περιλαμβάνει και είσοδο phono κινητού μαγνήτη (ΜΜ), ενώ -κατόπιν παραγγελίας- υπάρχει δυνατότητα και για phono κινητού πηνίου (ΜC) με step-up μετασχηματιστή της Lundahl. Όσον αφορά στις διαθέσιμες εξόδους, έχουμε μία RCA, μία XLR και μία έξοδο σήματος προς εγγραφή, επίσης με RCA. Στο μπροστινό μέρος, την προσοχή τραβάει η οθόνη, όπου εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο της έντασης και την επιλεγμένη είσοδο. Υπάρχει ακόμη ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο για την ρύθμιση της στάθμης του σήματος (πρόκειται για το γνωστό Blue της Alps), και δύο διακόπτες, ένας φωτιζόμενος για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της συσκευής και ένας για την επιλογή της εισόδου.

Ο Alexander προσφέρει βεβαίως τη δυνατότητα τηλεχειρισμού όπως κάθε προενισχυτής που σέβεται τον εαυτό του και τον ακροατή που κάθεται σε απόσταση και επιθυμεί να αυξομειώνει την ένταση και να αλλάζει είσοδο εύκολα και γρήγορα. Το ίδιο το τηλεχειριστήριο, πάντως, είναι παρόμοιο με εκείνο που είχαμε συναντήσει στον Θησέα, θα το χαρακτηρίζαμε απλώς τυπικής ποιότητας και θεωρούμε ότι είναι αναντίστοιχο σε αίσθηση με την ποιότητα του ίδιου του προενισχυτή, ενός προενισχυτή που – όπως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας- είναι χειροποίητος και συναρμολογημένος εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα με την Τsakiridis Devices να προσφέρει 5 χρόνια εγγύηση στην συσκευή και εφ’ όρου ζωής εγγύηση για τους μετασχηματιστές.

Ήσυχος, ισορροπημένος και ευχάριστος.

Στις εντυπώσεις, τώρα, αρχικώς όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, αυτή κρίνεται ικανοποιητική, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία, με την συσκευή να δείχνει στιβαρή και αρκούντως ποιοτική. Η αισθητική της είναι αντίστοιχη με εκείνη των άλλων συσκευών της Tsakiridis, όσον αφορά το κυρίως σώμα, ενώ η πρόσοψη της είναι -υποκειμενικά- αρκετά κομψή, χωρίς να τραβάει την προσοχή, με λίγα λόγια δεν θα έχει πρόβλημα να μπει σε κανένα σαλόνι και σε κανένα ρακ.

Στο κομμάτι των ακουστικών εντυπώσεων, μετά το ζέσταμα μερικών δευτερολέπτων που ζητάει ο προενισχυτής για να ξεκινήσει την λειτουργία του, αυτό που ακούσαμε ήταν σε γενικές γραμμές αυτό που αναφέραμε στον πρόλογο. Ο Alexander ακούγεται ισορροπημένα ευχάριστος, διατηρώντας τον χαρακτήρα που αναμένει κανείς από τις λυχνίες, αλλά χωρίς να χρωματίζει επιβλητικά το τελικό αποτέλεσμα και να αλλοιώνει τον ήχο του συστήματος. Η δουλειά ενός προενισχυτή δεν είναι άλλωστε αυτή…

Πιο συγκεκριμένα, ο Αlexander παρέμεινε καθαρός και ελεύθερος ενοχλητικών θορύβων σε όλο το εύρος των εντάσεων, προσφέροντας ένα αρκούντως καθαρό υπόβαθρο. Θα ξεκινήσουμε από τις μεσαίες συχνότητες καθώς μάλλον εκείνες είναι που ξεχωρίζουν, με ρεαλιστικότητα, πολύ καλή τονικότητα και πλήρη σώματα, χωρίς ευτυχώς να γίνονται ποτέ υπερβολικά μαλακές ή πέραν του δέοντος “δραματικές”. Τα πρίμα αποδίδονται με ικανοποιητική ενέργεια, αέρα και λεπτομέρεια, με το κύριο χαρακτηριστικό τους, πάντως, να είναι η απουσία σκληρότητας. Οι χαμηλές συχνότητες ακούγονται επίσης ευχάριστες, με καλή έκταση, χωρίς υπερβολές αλλά με καλή απόδοση των υφών και των λεπτομερειών. Δεν έχουμε να κάνουμε με την τελευταία λέξη σε δυναμισμό, ταχύτητα και επιβολή στο κατώτερο μέρος του φάσματος, αλλά ο Alexander ακολουθεί τα υπέρ και τα κατά αντίστοιχων άλλων λαμπάτων υλοποιήσεων που έχουμε συναντήσει κατά καιρούς. Όσον αφορά στην μουσική σκηνή, αυτή ξετυλίγεται με καλές δυνατότητες αναπαράστασης του πλάτους της ηχογράφησης, ικανοποιητική προσομοίωση του βάθους και σαφείς αποστάσεις μεταξύ των οργάνων, διατηρώντας συνοχή και ομοιογένεια.

 width=

Έχοντας ακούσει πλέον αρκετές συσκευές της Tsakiridis Devices, το γενικό αποτέλεσμα του Alexander ακολουθεί τις αξίες της εταιρείας. Φυσικό άκουσμα, με ροή και ρεαλιστικότητα που σε κάνει να εστιάζεις περισσότερο στη μουσική και λιγότερο στις τεχνικές λεπτομέρειες.

Τελικώς, ο Alexander αποτελεί άλλη μία ενδιαφέρουσα, “Made-In-Greece” πρόταση που πείθει ότι μπορεί να σταθεί επάξια στις αγορές του εξωτερικού και να ικανοποιήσει τους μουσικόφιλους, εντός και εκτός συνόρων. Ειδικά οι φίλοι των λυχνιών θα βρουν πολλά να αγαπήσουν στον συγκεκριμένο προενισχυτή και, γιατί όχι, θα μπουν στον πειρασμό να φτιάξουν ένα πλήρες λαμπάτο σύστημα συνδυάζοντας τον με τελικούς ενισχυτές βασισμένους σε λυχνίες. Αντίστοιχα, οι φίλοι των τρανζίστορ που επιθυμούν να διατηρήσουν τα προτερήματα των solid-state τελικών, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της λυχνίας και να δώσουν λίγο από τον χαρακτήρα της στο σύστημα τους, χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος της ισορροπίας και της ουδετερότητας, θα βρουν μια καλή λύση εδώ. Εάν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες μια ακρόαση του Alexander αξίζει τον κόπο!

Overview

Περιγραφή: Προενισχυτής Phono/Line

Είσοδοι: 4x Line (RCA), 1x Balanced (XLR), 1x Phono (MM, RCA).

Έξοδοι: 1x Line (RCA), 1x Line (XLR), 1x Rec. (RCA).

Λυχνίες:  6x12AT7, 2x12AX7.

Άλλες δυνατότητες: Τηλεχειρισμός.

Τιμή: €2.200,-

info: Τsakiridis Devices, τηλ.: 210-8253.132, web: http://www.tsakiridis-devices.com/

To άρθρο είναι από τον Μάνο Μαστραντωνάκη και δημοσιεύεται στο όγδοο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB