Skip to main content

Στην Πρίζα!

Καταλαβαίνεις την αξία που έχει ένα σοβαρό, ειδικά σχεδιασμένο για audio, πολύπριζο, συνήθως  όταν είναι αργά: Όταν ήδη έχεις γεμίσει το πάτωμα με δύο τρεις γενικής χρήσης εκδοχές του, που δεν έχουν ποτέ αρκετούς ρευματοδότες και δείχνουν να μην φτάνουν ποτέ μέχρι εκεί που πρέπει, βρίσκονται μονίμως τουμπαρισμένα (γιατί “καλά” καλώδια ήξερες να αγοράσεις, ένα πολύπριζο της προκοπής, όχι) και γενικώς όταν το κουβάρι πίσω από το ρακ φτάσει στο μη περαιτέρω. Έτσι είναι αυτά πράγματα. Πρώτα παθαίνεις και μετά μαθαίνεις. Ρίξτε μια ματιά στο Hercules της Tsakiridis. Αν έχετε πάνω από δύο ρευματολήπτες στο σύστημά σας, σας ενδιαφέρει!

Ο Ηρακλής (Hercules) είναι το εισαγωγικό μοντέλο στη σειρά line conditioners της Tsakiridis Devices η οποία περιλαμβάνει δύο, ακόμη, μοντέλα, το Athina και το Super Athina. Μακροσκοπικά, πρόκειται, απλώς για ένα βαρύ, καλοκατασκευασμένο πολύπριζο, αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Κρατήστε το “καλοκατασκευασμένο” επειδή είναι γεγονός και επειδή έχει σημασία. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που πρέπει να μάθετε γι’ αυτό.

Δέκα. Θα φτάσουν;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι “ναι”. Δέκα ρευματοδότες είναι αρκετοί για τα περισσότερα συστήματα και το Hercules Plus θα καλύψει τις ανάγκες σας εκτός και αν, πραγματικά, το έχετε παρακάνει. Σε τελική ανάλυση, είναι ένα από τα μεγαλύτερα audiophile πολύπριζα που έχω συναντήσει, από όσο θυμάμαι.

Το Hercules χρησιμοποιεί ένα βαρύ, μεταλλικό σασί, με την κλασική πρόσοψη της εταιρίας όπου, εκτός από τον λογότυπο, το μόνο που θα βρείτε είναι ένα ενδεικτικό LED που ενημερώνει τον χρήστη ότι ο γενικός διακόπτης (στο πίσω μέρος) είναι στο “on”. Στην πίσω πλευρά, εκτός από τον εν λόγω διακόπτη, δεν θα βρείτε κάτι άλλο, εκτός από ένα διάγραμμα που δείχνει πως αντιστοιχούνται οι γραμμές της φάσης και του ουδέτερου, τόσο στον ρευματολήπτη (είσοδο) όσο και στους ρευματοδότες (εξόδους) της συσκευής . Αυτό είναι χρήσιμο ώστε να διατηρείται μια συνέπεια στις συνδέσεις.

Στο επάνω μέρος του σασί είναι τοποθετημένοι οι ρευματοδότες όπου θα συνδέσετε τις συσκευές σας. Το Hercules μοιράζει τη γραμμή τροφοδοσίας σε δύο ζυγούς με πέντε ρευματοδότες σούκο στον κάθε ένα. Οι ίδιοι οι ρευματοδότες είναι για βαριά χρήση (με κάλυμμα ώστε αν δεν χρησιμοποιούνται να μην μαζεύουν σκόνη στις επαφές) και είναι προσανατολισμένοι έτσι ώστε να διευκολύνουν την τοποθέτηση καλωδίων των οποίων ο ρευματολήπτης είναι 90 μοιρών (ένα πρόβλημα που δεν το αντιμετωπίζουν πάντοτε σωστά τα πολύπριζα γενικής χρήσης).

Η συνολική ισχύς που μπορεί να διαχειριστεί το Hercules είναι 2500W και στο εσωτερικό του περιλαμβάνει προστατευτικό από υπερτάσεις. Αυτό είναι αναλώσιμο και ενεργοποιείται για τάσεις πάνω από 250V.

 width=

Με φίλτρο ή άφιλτρο;

To “Plus” στην ονομασία του Hercules σημαίνει ότι το συγκεκριμένο πολύπριζο διαθέτει και φίλτρο για τον καθαρισμό της τάσης τροφοδοσίας από τους υψίσυχνους θορύβους. Εδώ, η Tsakiridis έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια συμμετρική τοπολογία, υλοποιημένη από υλικά υψηλής ποιότητας, πυκνωτές πολυπροπυλενίου και αντιστάσεις μεταλλικού φιλμ. Το “συμμετρική” είναι ένας χαρακτηρισμός ουσίας και περιγράφει όχι μόνο την τοπολογία του φίλτρου αλλά και το είδος των θορύβων που καταστέλλει. Εν προκειμένω, μιλάμε για ένα ξεχωριστό φίλτρο για κάθε γραμμή (ουδέτερου και φάσης), του οποίου ο κλάδος χαμηλής αντίστασης συνδέεται με τη γείωση. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει ότι το φίλτρο καταστέλλει τόσο τον διαφορικό θόρυβο (διαφορετική μορφή και στάθμη θορύβου σε κάθε γραμμή) όσο και τον θόρυβο κοινού ρυθμού (common mode, ίδια μορφή θορύβου σε κάθε γραμμή). Κάθε ένας από τους δύο ζυγούς του πολύπριζου διαθέτει έναν ρευματοδότη χωρίς φίλτρο (ξεχωρίζουν από το κόκκινο χρώμα τους), όπου μπορούν να τοποθετηθούν (κυρίως) ενισχυτές και τελικοί οι ενισχυτές, επειδή αυτές οι συσκευές κάποιες φορές “αισθάνονται” καλύτερα χωρίς φίλτρα γραμμής.

Αν δεν θέλετε καθόλου φίλτρα, μπορείτε πάντα να προμηθευτείτε την “σκέτη”, όχι Plus, έκδοση του Hercules, η οποία έχει, προφανώς, χαμηλότερη τιμή.

 width=

Στην πράξη…

Το Hercules είναι πραγματικά πολύ εύχρηστο, καθώς το μεγάλο του βάρος του επιτρέπει να παραμένει στη θέση του ακόμη και αν το γεμίσεις με καλώδια. Αυτή είναι μια ιδιότητα που, από μόνη της, βάζει μια τάξη στο σύστημα και τις καλωδιώσεις του, πράγμα το οποίο είναι ουδόλως αμελητέα υπόθεση.

Στα σημαντικά τώρα, οι τρόποι με τον οποίο είναι πιθανόν να επιδράσει ένα πολύπριζο στον ήχο ενός συστήματος είναι τρεις. Ο πρώτος αφορά την σταθερότητα και τη βέλτιστη αγωγιμότητα των ηλεκτρικών συνδέσεων, μια συνθήκη που δεν εξασφαλίζεται πάντοτε με τα κοινά πολύπριζα, ειδικά αν τα καλώδια τροφοδοσίας είναι βαριά. Αυτό το Hercules το κάνει με μεγάλη επιτυχία, καθώς οι επαφές στους ρευματοδότες του είναι καλής ποιότητας. Ο δεύτερος αφορά την καταστολή των θορύβων του δικτύου. Εδώ, η απόδοση του Hercules, όπως και κάθε φίλτρου άλλωστε, εξαρτάται από το αν υπάρχουν θόρυβοι στο δίκτυο της περιοχής. Όσο μεγαλύτερη επιβάρυνση υπάρχει, τόσο μεγαλύτερες διαφορές θα ακούσετε. Ο τελευταίος αλλά όχι έσχατος, τρόπος είναι αρνητικός: “Φίλτρο” σημαίνει γενικά εισαγωγή κάποιων στοιχείων σε σειρά και παράλληλα με την τροφοδοτούμενη συσκευή και αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιδράσει ακουστά. Ξέρουμε ότι πολλοί τελικοί ενισχυτές δεν αντιδρούν καλά με φίλτρα στο πρωτεύον του μετασχηματιστή τους, γι’ αυτό άλλωστε όλες σχεδόν οι διατάξεις (και το Hercules) περιλαμβάνει ελεύθερους ρευματοδότες. Επομένως, η ιδέα ότι ένα πολύπριζο μπορεί να αλλάξει την ηχητική υπογραφή ενός συστήματος δεν είναι ανεδαφική και είναι κάτι που θα πρέπει να δοκιμάσει κάποιος.

Εν προκειμένω, το Hercules Plus φάνηκε να βελτιώνει κατά ένα “κλικ” την απόδοση του συστήματος το οποίο κρεμάσαμε επάνω του. Το αποτέλεσμα φάνηκε να είναι λίγο πιο σαφές ως προς την εικόνα, με περισσότερη πειθαρχία και αέρα, με μικρή βελτίωση των δυναμικών. Επίσης φάνηκε να σφίγγει λίγο στα πολύ χαμηλά, χωρίς όμως να χάνει σε όγκο ή παρουσία. Απλώς το σύστημα ακούστηκε λίγο πιο καθαρό, γρήγορο και με καλύτερη περιγραφή του παλμού. Φυσικά είναι δύσκολο να εντοπίσεις τους λόγους για τους οποίους υπάρχει μια τέτοια αλλαγή συμπεριφοράς, επομένως μια σωστή αγορά στον συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει -κατά την άποψή μου- να ξεκινά από μια επιτόπου δοκιμή.

Στο “δια ταύτα” και έχοντας κατά νου την ανάγκη in situ δοκιμής, το πολύπριζο της Tsakiridis πληροί όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις: Έχει πολλούς ρευματοδότες, είναι καλοφτιαγμένο (και βαρύ), διαθέτει φίλτρο και προστασία και έχει λογική τιμή (επί της οποίας θα πρέπει να αναμένετε μια γενναία έκπτωση, αν μένετε στην Ελλάδα!). Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Overview

Περιγραφή: Πολύπριζο/Φίλτρο Γραμμής

Ισχύς: 2.500W

Ρευματοδότες: 2x 5 Schuko

Φίλτρο: Συμμετρικό κατά των υψίσυχνων θορύβων

Προστασία: Από υπέρταση (250V, αναλώσιμη)

Ρευματολήπτης: IEC C13 (250V/10A)

Άλλες δυνατότητες: Ένας ρευματοδότης ανά ζυγό χωρίς φίλτρο, διακόπτης και ενδεικτικό on/off.

Τιμή: €480 (Hercules Plus), €410 (Hercules)

info: Τsakiridis Devices, τηλ.: 210-8253.132, www.tsakiridis-devices.com

To review είναι από τον Δημήτρη Σταματάκο και περιλαμβάνεται στο δωδέκατο τεύχος που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB