Skip to main content

Value For Money, Made In Greece!

Μπορεί η προφορά του ονόματος “Tsakiridis” να προκαλεί κόμπο στην γλώσσα των ξένων audiophiles αλλά η εκμάθηση ελληνικών μάλλον είναι κάτι που αναγκάζονται να κάνουν χάρις σε συσκευές όπως ο Aeolos, o Hermes και ο Τheseus. Τυχαίο; Μην το νομίζετε!

Παρά τις όποιες δυσκολίες που πέρασε και περνά η χώρα μας, η ελληνική βιομηχανία audio δείχνει πιο ώριμη και δυνατή από ποτέ. Έχοντας χτίσει στην εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών και μέσα από αυτή στην εξέλιξη, οι Έλληνες κατασκευαστές είναι πλέον στο επίπεδο να ανταγωνιστούν “στα ίσα” πολύ γνωστούς ξένους κατασκευαστές του χώρου, φέροντας περήφανα την ταμπέλα “Made In Greece”. Οι αδελφοί Τσακιρίδη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πορείας και έναν από τους βασικότερους ρυθμιστές των εγχώριων εξελίξεων, με τις υλοποιήσεις τους συχνά να κερδίζουν τις εντυπώσεις στην αγορά του εξωτερικού, λόγω της ποιότητας τους αλλά και του λογικού κόστους τους. Μπορεί, λοιπόν, η προφορά του ονόματος “Tsakiridis” να προκαλεί κόμπο στην γλώσσα των ξένων audiophiles, αλλά η εκμάθηση ελληνικών, μάλλον, είναι κάτι που αναγκάζονται να κάνουν χάρις σε συσκευές όπως ο Aeolos, o Hermes και ο Τheseus που αποτελούν τους ολοκληρωμένους ενισχυτές της ελληνικής εταιρίας. Ο τελευταίος βέβαια είναι πολλά παραπάνω καθώς, σύμφωνα με την Tsakiridis, όπως ο Βασιλιάς Θησέας ένωσε όλους τους Δήμους της Αττικής σε μία πόλη, έτσι και ο Theseus ενσωματώνει ολοκληρωμένο ενισχυτή, μετατροπέα DAC, προενισχυτή phono και ενισχυτή ακουστικών, όλα σε ένα πολύ ελκυστικό σύνολο.

 width=

Έχεις πακέτο!

Οι υλοποιήσεις της Tsakiridis Devices στηρίζονται απόλυτα στην χρήση λυχνιών και ο Τheseus δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο, λαμπάτο, single-ended ενισχυτή τάξης Α, με ισχύ από 9W έως 24W, αναλόγως των λυχνιών που χρησιμοποιούνται. Τι εννοούμε; Η τοπολογία βασίζεται σε στάδιο εξόδου με δύο πεντόδους λυχνίες δέσμης. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι, από την ΕL84 μέχρι και την σύγχρονη ΚΤ150, αναλόγως των προτιμήσεων και των αναγκών. O Τheseus που είχαμε στα χέρια μας ήρθε με 2 Tung Sol KT150, ενώ για το προενισχυτικό στάδιο χρησιμοποιεί έξι 6Ν1P. Οι λυχνίες προστατεύονται από έναν διάφανο κλωβό από plexiglass o οποίος αναδεικνύει έξυπνα την ομορφιά τους, αλλά και κρατά μακριά παιδικά ή άλλα ανυποψίαστα χέρια. Δίπλα στις λυχνίες υπάρχουν διαθέσιμοι διακόπτες μέσω των οποίων μπορεί να επιλεγεί η συνδεσμολογία των λυχνιών εξόδου είτε ως “triode” (τρίοδος) είτε ως “ultralinear” *(πέντοδος) αλλά και η απολαβή του βρόχου ανάδρασης (κανονική/χαμηλή).

Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκουμε τρεις εισόδους στάθμης line, μια είσοδο Phono MM με αποέμφαση RIAA, μια έξοδο εγγραφής, φυσικά τους ακροδέκτες για τη σύνδεση με τα ηχεία, αλλά και μια είσοδο USB (Type-Β) για τη σύνδεση με υπολογιστές και αξιοποίηση του εσωτερικού DAC. H συγκεκριμένη υλοποίηση είναι βασισμένη σε τσιπ Sabre και παρέχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων ανάλυσης έως 24-bit/96kHz. Η αναλογική συνδεσιμότητα λοιπόν παρουσιάζεται πλήρης ωστόσο στo ψηφιακό κομμάτι θα θέλαμε τουλάχιστον μία είσοδο οπτικής ίνας για σύνδεση με επιπλέον συσκευές πέρα του υπολογιστή.

Μπροστά, ο χρήστης έχει στη διάθεση του τα αναμενόμενα, δηλαδή ένα ποτενσιόμετρο (το γνωστό “μπλε” της Alps), τον επιλογέα εισόδου και σχετικές ενδείξεις με πράσινο led και μία έξοδο ακουστικών. Θα βρει όμως και τα λιγότερο αναμενόμενα, όπως ένα διακόπτη οn/off που διακόπτει την έξοδο ηχείων σε περίπτωση που θέλετε να ακούσετε μόνο από τα ακουστικά, αλλά και τα απαραίτητα για την ρύθμιση του ρεύματος πόλωσης, το σχετικό αναλογικό μετρητικό όργανο και τον αντίστοιχο διακόπτη. Τέλος, ο Theseus είναι και τηλεχειριζόμενος με το σχετικό τηλεχειριστήριο να είναι ένα γενικής χρήσης, προγραμματισμένο ώστε να δίνει τη δυνατότητα της ρύθμισης της στάθμης και επιλογής της εισόδου.

Με την μαγεία των λυχνιών…

Ξεκινώντας τις εντυπώσεις μας από το αισθητικό κομμάτι, εδώ έχουμε ένα κλασσικό design Tσακιρίδη με την εμφάνιση να είναι καθαρά vintage και τις λυχνίες να δεσπόζουν. Το σασί του ενισχυτή έχει διαστάσεις 44x36x23εκ με το βάρος του να είναι αξιοσημείωτο, στα 18 κιλά και την όλη κατασκευή να δίνει μια αίσθηση στιβαρότητας. Προφανώς, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενισχυτής είναι χειροποίητος και φυσικά κατασκευασμένος στην Ελλάδα.

Όσον αφορά καθαρά το ενισχυτικό κομμάτι, ο ενισχυτής δεν έχει κανένα πρόβλημα να οδηγήσει ηχεία με λογικές απαιτήσεις σε υψηλές εντάσεις, ώστε να γεμίσει μικρούς και μεσαίους χώρους. Προφανώς δεν θα είναι η πρώτη επιλογή για όποιον κατέχει αναίσθητα ηχεία σε χώρο πολλών τετραγωνικών. Εκείνοι γνωρίζουν ότι θα χρειαστούν άλλου τύπου ενισχυτή, όπως και οι υπόλοιποι που αποτελούν την πλειοψηφία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Θησέας θα καλύψει τις ανάγκες τους προσφέροντας ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα ποσοτικά και ποιοτικά. Είναι η μαγεία των λυχνιών που επιζητούν και αυτήν θα βρουν στο Θησέα.

Χρησιμοποιώντας τον ως πραγματικά all-in-one σύστημα και ακούγοντας τον με το δικό του DAC, το αποτέλεσμα που πήραμε ήταν εξαιρετικά φυσικό και φιλικό προς τα αυτιά του ακροατή όντας ισορροπημένο, γεμάτο αλλά και καθαρό ακόμα και στις υψηλές στάθμες. Στις χαμηλές συχνότητες ο όγκος και η έκταση αποδόθηκαν ρεαλιστικά, γεμίζοντας τον χώρο και ίσως με μια μικρή έμφαση στα μεσοχαμηλά που έδωσε ένα ζεστό χαρακτήρα. Ειδικά οι ανδρικές φωνές, παρουσιάστηκαν με πολύ καλά σώματα και απόδοση της άρθρωσης χωρίς όμως να είναι αλλοιωμένες τονικά ενώ και οι γυναικείες φωνές είχαν την απαραίτητη ζωντάνια κάτι που αναδεικνύει μια καλή διαχείριση της μεσαίας περιοχής. Αντίστοιχα, τα πρίμα ήταν ξεκούραστα χωρίς σκληράδα ή προβολικότητα αλλά ταυτόχρονα με την κατάλληλη ενέργεια, διαφάνεια και απόδοση του αέρα όταν το απαιτούσε η ηχογράφηση.

Η στερεοφωνική εικόνα επίσης ήταν σε πολύ καλά επίπεδα με ευκρινή τοποθέτηση των οργάνων και δυνατότητα εστιασμού τους στο χώρο από τον ακροατή. Σε γενικές γραμμές ο Θησέας παρουσιάζει τα καλά στοιχεία μια σοβαρής υλοποίησης βασισμένης σε λυχνίες. Φυσικό άκουσμα με γλυκιά μεσαία περιοχή, καλή μουσική σκηνή, πρίμα που δεν… τσιρίζουν και ευχάριστα μπάσα. Η συγκεκριμένη περιγραφή μάλλον αντιστοιχεί σε αυτό που πολλοί αρέσκονται να αναφέρουν ως “αναλογικό χαρακτήρα” και αυτό είναι που κάνει ο Θησέας εξαιρετικά, παρουσιάζοντας βέβαια ένα πιο αδρό αποτέλεσμα σε σχέση με τον τρανζίστορ ενισχυτή αναφοράς, μια δόση “άποψης” χωρίς αυτή να υπερτερεί της ουδετερότητας. Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον ενισχυτή ακουστικών, ο οποίος όχι μόνο δεν υπάρχει απλά για να υπάρχει, αλλά απέδωσε πραγματικά εξαιρετικά με ακουστικά υψηλής αντίστασης αλλά λογικής ευαισθησίας όπως τα Sennheiser HD650, HD800 και Audio Technica R70x. Ειδικά οι κάτοχοι των Sennhseiser HD650 και ΗD600 αξίζει να τα ακούσετε με τον Θησέα…

 width=

Τελικώς και μαζεύοντας πολλά λόγια σε λίγες λέξεις, ο Θησέας είναι ένα πλήρες πακέτο που δεν υστερεί σημαντικά πουθενά. Κάθε ένα από τα κομμάτια του θα ικανοποιήσει την πλειοψηφία των φανατικών μουσικόφιλων με το σύνολο να ακούγεται πάρα πολύ ευχάριστο και “μουσικό” με την έννοια ότι σε πείθει ότι ακούς μουσική και σε κάνει να χάνεσαι σε αυτήν. Ίσως αν είχε πάνω το λογότυπο μιας ξένης μεγάλης εταιρείας τα χρήματα που θα απαιτούσε η αγορά του να ήταν πολύ περισσότερα… Στα χρήματα που ζητάει τώρα όμως, είναι μια επιλογή που οπωσδήποτε πρέπει να έχετε στη λίστα ακρόασης σας!

 

*H συνδεσμολογία Ultralinear είναι μια μέθοδος η οποία προβλέπει την τροφοδοσία του πλέγματος προστασίας της πεντόδου με μέρος του σήματος εξόδου το οποίο εμφανίζεται στην άνοδο. Θα μπορούσαμε να την θεωρήσουμε ως μια μορφή τοπικής ανάδρασης και, πράγματι, προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως είναι η χαμηλότερη αντίσταση εξόδου όλου του σταδίου, η υψηλότερη απόδοση και οι χαμηλότερες παραμορφώσεις (επίδοση η οποία εξηγεί και την ονομασία). Θεωρητικά μπορούμε να “βαρύνουμε” το Ultralinear σε σημείο να μετατρέψουμε μια πέντοδο ή τέτροδο σε τρίοδο, απλώς συνδέοντας το πλέγμα προστασίας στο δυναμικό της ανόδου, αλλά στην πράξη χρησιμοποιείται μόνο ένα ποσοστό του δυναμικού αυτού μέσω μιας ενδιάμεσης λήψης στο πρωτεύον του μετασχηματιστή εξόδου (το ποσοστό είναι θέμα επιλογής του σχεδιαστή, αλλά τυπικά κυμαίνεται από 20-40%).

Την ιδέα του Ultralinear παρουσίασε πρώτος μια από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες της ηλεκτροακουστικής, ο Βlumlein, σε ένα από τα πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας του, το 1937, αλλά φυσικά αυτή δεν “πέρασε” στον κόσμο του audio αναίμακτα! Το πρώτο κύκλωμα ενισχυτή με στάδιο εξόδου πολωμένο ως Ultralinear παρουσίασαν οι David Hafler και David Keroes το 1951 σε ένα άρθρο τους, όπου ανέλυαν τα πλεονεκτήματα της ιδέας. Ελάχιστους μήνες μετά, δύο άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής οι Williamson και Walker απάντησαν στους ισχυρισμούς με ένα δικό τους άρθρο το οποίο είχε τον ιδιαίτερα εύγλωττο τίτλο: “An Examination of American Claims for Improving Linearity and Efficiency”. Ο νοών, νοείτω!

 

Overview

Περιγραφή: Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC/Ενισχυτής ακουστικών.

Στάδιο εξόδου: Single ended/Δυνατότητα επιλογής Τριοδικής/Ultralinear συνδεσμολογίας.

Λυχνίες εξόδου: Υποστήριξη κάθε πεντόδου ισχύος, από EL84 έως KT150

Λυχνίες προενίσχυσης: 3x 6N1P

Ισχύς: 2×9-2x24W (ανάλογα με τις λυχνίες)

Αναλογικές είσοδοι: 3x Line In. (RCAO, 1x Phono MM (RCA)

Ψηφιακές είσοδοι: 1x USB (Type B, 24/96)

Αναλογικές έξοδοι: 1x Rec. Out (RCA), 1x Ηχείων, 1x Ακουστικών (TRS/6,4mm)

Άλλες δυνατότητες: Επιλογή ανάδρασης, Τηλεχειρισμός

Διαστάσεις: 440x360x230 (mm, πxβxυ)

Βάρος: 18kg

Τιμή: €1850,-

info: Τsakiridis Devices, τηλ.: 210-8253.132, web: http://www.tsakiridis-devices.com/

Το review είναι του Μάνου Μαστραντωνάκη και δημοσιεύεται στο έβδομο τεύχος του YELLOWBOX που κυκλοφορεί στα περίπτερα._YB