Skip to main content

Μετά τα κινητά, η Xiaomi έχει βαλθεί να… ε-ξυπνήσει τα πάντα εντός και εκτός της οικίας μας:
Έξυπνη σκούπα ρομπότ, έξυπνο ταχυμπόιλερ, έξυπνα ρολόγια χειρός, έξυπνες λάμπες LED, θερμόμετρα, βραστήρες, κουρτίνες… και με το Mi Box S σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει τις συσκευές μας… πιο έξυπνες.
Αυτή τη φορά η συσκευή της Xiaomi παίρνει θέση δίπλα στην… τηλεόραση ή τον προβολέα μας και καταλαμβάνει μια θύρα HDMI. Αν το μέσο προβολής μας δεν έχει Smart λειτουργίες, πλέον… έχει. Αν έχει ήδη Smart λειτουργίες, τώρα έχει περισσότερες!

Τι είναι το Xiaomi Mi Box S;
Είναι ένα Set Top Box (STB) με λειτουργικό Android TV της Google. Μια “ειδική” έκδοση του γνωστού λειτουργικού της Google για κινητά, με διαφοροποιημένη επιφάνεια διεπαφής χρήστη καθώς και κάποιες λειτουργικές αλλαγές καθιστώντας το πιο κατάλληλο για χρήση, ως κέντρο διασκέδασης με τηλεόραση, προβολέα ή monitor.

 width=
Σαν φυσική παρουσία είναι απολύτως διακριτικό, όντας ένα μικρό μαύρο κουτάκι σε μέγεθος και σχήμα περίπου μιας σοκολάτας Break (χωρίς αμύγδαλο!).
Εξίσου κομψό και λιτό (περίπου 15εκ. x 3,5εκ. με μόλις 1,2εκ. πάχος) είναι το remote control του, που διαθέτει τα άκρως απαραίτητα κουμπιά.

Η λιτότητα συνεχίζεται φυσικά και στις θύρες που διαθέτει χωρίς παρόλα αυτά (με μικρή εξαίρεση το δικτυακό μέρος) να περιορίζονται οι δυνατότητες χρήσης του.
Στο παρακάτω πίνακα έχουμε συγκεντρώσει τα βασικά χαρακτηριστικά του Xiaomi Mi Box S για εσάς!

Μοντέλο: Xiaomi Mi Box S Λειτουργικό: Google Android TV 9.0
Επεξεργαστής: Amlogic S905X-H / 4πύρηνος Cortex A53 (64bit) @ 1.5GHz Επεξεργαστής Γραφικών: Mali-450
Μνήμη RAM: 2GB DDR3 Αποθηκευτικός Χώρος: 8GB eMMC
Μέγεθος (ΜxΠxΥ): 9.5εκ x 9.5εκ x 1.7εκ Βάρος: 147γρ.
Μέγιστη Ανάλυση: UHD (3840×2160 px) Wi-Fi: Ναι (802.11a/b/g/n/ac 2.4GHz + 5GHz)
HDR10 / Dolby Vision / HDR10+: Ναι / Όχι / Όχι Widevine L1 (Netflix 4K): Ναι
Ethernet: Όχι (υποστηρίζεται με USB adapter) Bluetooth / Chromecast: Ναι (4.2) / Ναι (Ultra)
HDMI: 1x HDMI 2.0a USB: 1x USB 2.0
Remote Control: Ναι (Bluetooth) Έξοδος ήχου: 3.5mm mini-jack (Analog + S/PDIF)
Dolby Digital 5.1 / Digital Plus / DD+ Atmos / TrueHD / Atmos Ναι / Ναι / Ναι / Όχι / Όχι DTS 5.1 / DTS-HD Master Audio / DTS-HD HRA / DTS: X Ναι / Όχι / Όχι / Όχι
Αναπαραγωγή 2ch (PCM): Dolby TrueHD / Dolby Atmos / DTS-HD MA / DTS-HD HRA / DTS: X Ρυθμοί Καρέ: 60p / 50p / 30p / 25p / 24p / 23p

Στην USB θύρα μπορείτε να βάλετε μια συσκευή (π.χ. ασύρματο πληκτρολόγιο + ποντίκι ή gamepad ή USB Flash Drive για να μεγαλώσετε τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής) ή ένα USB Hub για να συνδέσετε παραπάνω USB συσκευές. Αν θέλετε να συνδέσετε με καλώδιο δικτύου το Mi Box S μπορείτε να πάρετε μια combo συσκευή USB Hub + Ethernet adapter όπως το TP-Link UE330 v2 που βγάζει 3 θύρες USB 3.0 και μια Gigabit Ethernet. Στην 3.5mm θύρα η Xiaomi έχει ενσωματώσει και οπτική έξοδο (Toslink), έτσι μπορείτε να συνδέσετε είτε ακουστικά ή ηχεία μέσω βύσματος mini-jack είτε παλαιότερης γενιάς AV Receiver που δεν διαθέτει θύρα HDMI αλλά έχει Optical Input.

Πώς λειτουργεί;

Αρχικά το συνδέουμε στην οθόνη μας με ένα HDMI καλώδιο.
Έπειτα, ο τρόπος λειτουργίας του είναι πανομοιότυπος με αυτόν ενός κινητού Android, με μόνη διαφορά πως αντί για τα δάχτυλά μας χρησιμοποιούμε ένα remote control (ή ασύρματο keyboard/mouse ή άλλο χειριστήριο).

 width=

Το remote control διαθέτει τα άκρως απαραίτητα πλήκτρα:
Το Power Button, το κουμπί για την φωνητική αναζήτηση/εντολές μέσω Google Assistant, το D-pad (σταυρό επιλογών) με το OK στο κέντρο του για την πλοήγηση στα μενού και τις εφαρμογές, το Back button για επιστροφή στα μενού, καθώς και για έξοδο από εφαρμογές, το Home button που μας μεταφέρει άμεσα στην αρχική οθόνη, το κουμπί Apps που εμφανίζει sidebar με τα shortcuts των εφαρμογών, και τέλος δύο κουμπιά για την άμεση είσοδο στο Netflix ή στο Amazon Prime Video. Και το καλύτερο για το τέλος: το remote control είναι Bluetooth και όχι IR. Επιτέλους δεν χρειάζεται να στοχεύετε την συσκευή για να της δώσετε εντολές!

Το software και συμβατές ή ασύμβατες εφαρμογές

Στο software κομμάτι του Xiaomi Mi Box S συναντάμε το Android TV πλέον αναβαθμισμένο στην έκδοση 9 (αρχικά έρχεται με την 8). Προεγκατεστημένα βρίσκουμε τα παρακάτω apps:

  • Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, YouTube Music, Google Play Movies & TV, Google Play Music, Live Channels, Chromecast.

Το Google Play Store είναι προεγκατεστημένο, απλά κάποιες εφαρμογές που δεν είναι “συμβατές” με το Android TV λειτουργικό δεν εμφανίζονται για λήψη.
Αρκετές από αυτές όμως λειτουργούν κανονικά και μπορούν να εγκατασταθούν με έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω sideload (εγκατάσταση από USB Flash Drive είτε από network share). Για να σας διευκολύνουμε, δοκιμάσαμε αρκετές από τις δημοφιλείς εφαρμογές και φτιάξαμε την παρακάτω λίστα για να ξέρετε αν δουλεύουν αυτές που σας ενδιαφέρουν:

Συμβατή Συμβατή μέσω Sideload Ασύμβατη
Cosmote TV OTT Nova GO Vodafone TV Wind Vision Novaflix
ERTflix Netflix Amazon Prime Video Apple TV+ HBO Max
Disney+ Hulu CBS All Access Rakuten TV BBC iPlayer
Eurosport Player Euroleague TV Twitch.tv Livestream Stremio
Spotify Tidal Qobuz Deezer Kodi
VLC Facebook Watch Emby Plex MX Player
Sideload Launcher AirScreen Google Drive Steam Link Google Chrome

Φυσικά υποστηρίζονται πάρα πολλές εφαρμογές και παιχνίδια πέραν αυτών της λίστας μας όπως π.χ. το Real Racing, Asphalt 7, ο PPSSPP emulator, κλπ.

Επιδόσεις και Δυνατότητες

Μέσω sideload περάσαμε μερικά μετροπρογράμματα για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του κεντρικού επεξεργαστή, του επεξεργαστή γραφικών και του αποθηκευτικού χώρου. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, τρέξαμε τα ίδια τεστ στις ίδιες συνθήκες σε ένα κινητό μέσης κατηγορίας του 2017, το HTC One M8s, ένα flagship 8πύρηνο HTC U11 του 2017, και τον “βασιλιά” των Android TV boxes, nVIDIA Shield TV 2019.

Test Xiaomi Mi Box S nVIDIA Shield TV 2019 HTC U11 HTC One M8s
GeekBench 4.4.0 CPU: Single: 632 Multi: 1768 Single: 1268 Multi: 3699 Single: 1852 Multi: 5973 Single: 542 Multi: 2729
GeekBench Compute: 1154 2462 7208 2299
Antutu 6.0.3.7: 33.912 122.201 138.987 43.867
Androbench: SR:135MB/s SW:54MB/s RR:26MB/s RW:9.5MB/s SR:230MB/s SW:26MB/s RR:14MB/s RW:13MB/s SR:707MB/s SW:133MB/s RR:141MB/s RW:19MB/s SR:144MB/s SW:33MB/s RR:8.5MB/s RW:3.7MB/s

Εδώ βλέπουμε πως οι κατασκευαστές TV Boxes ακόμα βάζουν επεξεργαστές που ματσάρονται από κινητά του 2017. Δεν ζητάμε να βάλουν επεξεργαστές σαν τον Snapdragon 865, που έχουν οι τωρινές ναυαρχίδες στα κινητά, των οποίων η τιμή ξεκινάει από τα 350€ για το φθηνότερο off brand κινητό, αλλά περιμέναμε να δούμε μια πρόοδο, να έχουν πλησιάσει τα τοπ κινητά του 2017 έστω.

H USB θύρα είναι 2.0 και τερματίζει στα 280Mbps (35MegaByte/s), οπότε δεν υπάρχει νόημα να βάλουμε κάποιο high end USB drive σε αυτή. Αν βάλουμε Gigabit Ethernet USB adapter θα τερματίζει στα 280Mbps (πάλι βεβαίως θα έχουμε καλύτερες ταχύτητες σε σχέση με το Wi-Fi).

Παρακάτω βλέπουμε τις ταχύτητες που επιτυγχάνει το box μέσω Wi-Fi σύνδεσης σε υψηλής απόδοσης Wi-Fi router:

Συνδεσιμότητα Συνθήκες Avg. Download Speed Avg. Upload Speed
Wi-Fi 2.4GHz 4μ οπτική επαφή 45Mbps 19Mbps
Wi-Fi 2.4GHz 4μ 1 τοίχος + πόρτα 29Mbps 18Mbps
Wi-Fi 5GHz 4μ οπτική επαφή 88Mbps 19Mbps
Wi-Fi 5GHz 4μ 1 τοίχος + πόρτα 75Mbps 19Mbps
Wi-Fi 5GHz 6μ + 2 τοίχοι 71Mbps 19Mbps
Wi-Fi 5GHz 6μ + 2 τοίχοι + πίσω από TV 60Mbps 19Mbps

Καθόλου άσχημα για τόσο οικονομική συσκευή χωρίς εξωτερικές κεραίες. Βεβαίως αν χρησιμοποιείτε το router που δίνει η Cosmote/Vodafone/Wind/Nova/κλπ θα είναι χαμηλότερες έως αρκετά χαμηλότερες από αυτές, λόγω του router και όχι του Xiaomi Mi Box S.

Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε τις δυνατότητες αναπαραγωγής βίντεο του Mi Box S:

  Netflix Amazon Prime Network (VLC/Kodi/Emby) YouTube USB
4K HDR Ναι Ναι Ναι* Ναι Ναι*
4K HDR 60p Ναι* Ναι Ναι*
4K SDR Ναι Ναι Ναι* Ναι Ναι*
Full HD 60p Ναι Ναι Ναι
Full HD Ναι Ναι Ναι Ναι Ναι

Με εξαιρέσεις κάποια video με πολύ υψηλά bitrate, το Xiaomi Mi Box S μπόρεσε να παίξει όλων των ειδών τα video δίχως προβλήματα. Όπου βλέπετε Ναι* σημαίνει πως έπαιζε οκ τα περισσότερα video εκτός αυτών με πολύ υψηλό bitrate (άνω των 75Mbps).

Σημαντικό για ένα TV Box/Media Player είναι και το τι πρότυπα ήχου μπορεί να αναπαράγει και να στείλει μέσω Bitstream σε έναν ενισχυτή Home Cinema / Sound Bar. Στο παρακάτω πίνακα έχουμε καταγράψει το sound output του Xiaomi Mi Box S ανάλογα το πρόγραμμα.

  Dolby Digital 5.1 Dolby Digital Plus Dolby Digital Plus Atmos Dolby TrueHD Dolby Atmos DTS 5.1 DTS-HD Master Audio DTS: X
VLC/Kodi Ναι Ναι Ναι Όχι (2.0)* Όχι (2.0)* Ναι Όχι (DTS 5.1) Όχι (DTS 5.1)
Emby Ναι Ναι Ναι Όχι (DD5.1) Όχι (DD5.1) Ναι Όχι (DTS 5.1) Όχι (DTS 5.1)
Stremio Ναι (VLC) Ναι (VLC) Ναι (VLC) Όχι (2.0)* Όχι (2.0)* Ναι (VLC) Όχι (2.0)* Όχι (2.0)*
Netflix Ναι Ναι Ναι

Ξεκινάμε με τα αρνητικά: Δυστυχώς για τους κατόχους μοντέρνων home cinema ή ηχομπάρων με surround ηχεία και Atmos ηχείων, ΔΕΝ υποστηρίζει τα lossless HD formats (Dolby TrueHD, Dolby TrueHD Atmos, DTS-HD Master Audio, DTS: X), δηλαδή δεν αναπαράγονται (ανάλογα το πρόγραμμα και το περιεχόμενο του αρχείου βγαίνει ήχος απλού Dolby Digital 5.1 ή DTS 5.1 ή στην χειρότερη όπως π.χ. στο Stremio βγαίνει απλό στερεοφωνικό σήμα (2.0)). Το Mi Box S υποστηρίζει κανονικά Dolby Digital 5.1 (AC-3), Dolby Digital Plus (E-AC-3), Dolby Digital Plus Atmos (Atmos μέσω Dolby Digital Plus όπως έχει το Netflix), και το απλό DTS 5.1. Στο Stremio πρέπει να παίζετε με το VLC τα βίντεο για να έχετε surround ήχο. Ενώ το Emby και το Plex βοηθάνε να έχετε Surround ήχο από όλες τις πηγές αφού κάνουν live transcoding σε πρότυπο που υποστηρίζει η συσκευή αναπαραγωγής. Όπου έχουμε Όχι* μπορεί να πάρετε πάλι surround ήχο, αν το αρχείο/πηγή σας έχει το compatibility track. Αν ακούτε από τα ηχεία της τηλεόρασης ή ακουστικά δεν έχετε απολύτως κανένα θέμα να σκεφτείτε, όλα θα παίζουν.

Για τους φαν της μουσικής να πούμε πως δεν είναι η ιδανική πηγή αν έχετε υψηλές απαιτήσεις και αντίστοιχης ποιότητας ηχοσύστημα, αφού στην HDMI και την Toslink έξοδο βγάζει πάντα up/down sampled 16bit/48kHz σήμα.

Προτού συνοψίσουμε τις σκέψεις μας για το Xiaomi Mi Box S θα σας αφήσουμε μια σύντομη λίστα με μερικά tips:

  • Αν έχετε ακουστικά Bluetooth υπάρχει προς το παρόν ένα bug στο Netflix app που δεν επιτρέπει να φτάσει τα 4K η ανάλυση του βίντεο.
  • Αν θέλετε να πάρετε την καλύτερη εικόνα στην τηλεόραση ή τον προβολέα σας θα πρέπει να γίνει το calibration με πηγή το Xiaomi, γιατί η έξοδός του δεν συμβαδίζει με τους reference pattern generators.
  • Προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο στο Kodi δουλεύει σωστά η λειτουργία Refresh Rate Matching.
  • Στην USB θύρα μπορείτε να βάλετε δίσκο μέχρι 2TB που να μην χρειάζεται πολύ ρεύμα αλλιώς θα χρειαστεί δική του εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος για να δουλέψει.
  • Για να έχετε ομαλή κίνηση στα κανάλια του Cosmote TV θα πρέπει να ρυθμίσετε την έξοδο εικόνας στα 50Hz ή να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Refresh Rate της bytearray.mobi
  • Για εφαρμογές που έχουν θέμα με το orientation εγκαταστήστε το πρόγραμμα “Set Orientation” για να φέρετε σωστά την εικόνα.
  • Με την εφαρμογή Android TV Remote μπορείτε να χειρίζεστε το box μέσω του κινητού σας.
  • Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε το μήνυμα που βγάζει ότι συνδέθηκε στο Wi-Fi πάτε στο μενού: Settings => Apps => See All Apps => Show System Apps => View Phone Media και κάνετε toggle Off την επιλογή Notifications.
  • Αν έχετε ενεργοποιήσει το USB Debugging δεν θα βλέπει τα USB Flash Drives & εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, συνεπώς αν θέλετε να βάλετε εξωτερική μνήμη κλείνετε την επιλογή αυτή.
  • Τέλος, αν στην USB θύρα έχετε αντάπτορα για ασύρματο ποντίκι υπάρχει bug που σταματάει δυστυχώς να λειτουργεί το μικρόφωνο.

Συνοψίζοντας

Έχοντας πλέον τρέξει κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο με το Xiaomi Mi Box S μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως με εξαίρεση τους κατόχους μοντέρνου home cinema με υποστήριξη για Dolby Atmos, DTS: X, κλπ., που για αυτές τις περιπτώσεις δεν κάνει λόγω έλλειψης υποστήριξης για τα προαναφερθέντα format ήχου, για τους υπόλοιπους χρήστες το Xiaomi Mi Box S θα κάνει όλα όσα θέλουν. Παίζει τις περισσότερες εφαρμογές για movie streaming, υποστηρίζει τα περισσότερα music streaming apps, παίζει την πλειονότητα των ταινιών UHD από USB δίσκους ή φλασάκια, παίζει ικανοποιητικά αρκετά games, μπορεί να χειριστεί τις συμβατές με Google Home συσκευές μας. Και χάρη στο ενσωματωμένο Chromecast Ultra μπορούμε να κάνουμε mirroring από το κινητό μας οποιοδήποτε app δεν υποστηρίζει το ίδιο.
Για τα λεφτά που ζητάει είναι κυριολεκτικά “no brainer”.

Αν η Xiaomi αποφασίσει να το ανανεώσει με ταχύτερο κεντρικό επεξεργαστή, επεξεργαστή εικόνας, λίγη παραπάνω μνήμη (σε RAM και αποθηκευτικό χώρο) και προσθέσει δυνατότητα bitstreaming για τα Dolby TrueHD/Atmos & DTS-HD/DTS: X θα έχει ένα μοναδικό προϊόν, που μόνο αντίπαλο θα έχει το σημαντικά ακριβότερο nVIDIA Shield TV Pro.

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο YELLOWBOX που κυκλοφορεί, από τον Βασίλη Πέππα._YB

https://www.xiaomi-greece.gr/